Омилени историски личности

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ве молам за поопширно објаснување на наведените личности, зошто токму нив?

Opsessive fangirl

Безнадежен интелектуалец.
Член од
14 декември 2009
Мислења
291
Поени од реакции
137
Никола Тесла. Сите знаеме која е неговата заслуга, но неговата визија била далеку похумана и погенијална. Животен сон му било да обезбеди бесплатна електрична струја за целиот свет, зошто знаел дека таа може да се добие со помош на обновливите ресурси и со мали трошоци. Но, за жал, не биле сите така благородни како него и во клучните моменти победила алчноста на луѓето повлијателни од него.
Рембрант. Најистакнатиот холандски сликар кој имал огромно влијание врз развитокот на барокот и самата уметност. Не само што директно влијаел на развитокот на златното доба на холандското сликарство, туку и поради неговата огромна емпатија кон луѓето бил познат и како "еден од најголемите пророци на целата цивилизација".
За да не пишувам реферати, останати личности кои во огромна мера ме инспирирале се Сигмунд Фројд, Карл Јунг, Фридрих Ниче, Јохан Волфганг вон Гете, Едгар Алан По, Оскар Вајлд, Џејн Остин, Вирџинија Вулф, Сестрите Бронте, Марија Кири-Склодовска, Џон Неш, Скот Фицџералд, Џ.Д.Селинџер, Џ.Р.Р. Толкин, Виктор Иго, Микеланџело Буанароти, Клод Моне, Винсент Ван Гог, Фјодор Достоевски, Лав Толстој, Коко Шанел, Ив Сен Лорен, Јустинијан 1,Алберт Ајнштајн, Чарлс Дарвин и секако, неговото височество Исак Њутн.

Член од
9 ноември 2011
Мислења
73
Поени од реакции
25
Александар Велики затоа што бил фаца на времето, не изгубил ни една битка, срушил цела империја, освоил огромна територија и затоа што кога бев мал у школо ни кажуваа дека бил Македонец.

Европа тогаш била бетер од Истокот освен Балканот и Италија се било диви племиња. Персија била цивилизација.

Штета шо умрел рано иначе имал човекот планови за освојување на Рим и Картагина кои у тоа време најверојатно ке ги намачкал на лепче.
Шо имало да освои во Рим и во Картагина?
--- надополнето: Nov 14, 2011 8:52 PM ---
Александар Велики затоа што бил фаца на времето, не изгубил ни една битка, срушил цела империја, освоил огромна територија и затоа што кога бев мал у школо ни кажуваа дека бил Македонец.

Европа тогаш била бетер од Истокот освен Балканот и Италија се било диви племиња. Персија била цивилизација.

Штета шо умрел рано иначе имал човекот планови за освојување на Рим и Картагина кои у тоа време најверојатно ке ги намачкал на лепче.
Шо имало да освои во Рим и во Картагина?
--- надополнето: Nov 14, 2011 9:01 PM ---
Брат оди види на Википедија и ред други срања ќе видиш дека се удавил.Тој не дека незнаел да плива оклопот и другите работи му тежеле.
Barbarosa bese toj so se udaj vo dno potoce vo Kilikija
--- надополнето: Nov 14, 2011 9:01 PM ---
Брат оди види на Википедија и ред други срања ќе видиш дека се удавил.Тој не дека незнаел да плива оклопот и другите работи му тежеле.
Barbarosa bese toj so se udaj vo dno potoce vo Kilikija

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
Панче Неделковски - Полошки
Заробен од Германците во априлската војна и по капитулација
на Југославија, однесен во логор во Нирнберг.
Во август 1941 е ослободен по “бугарска линија“ односно
Бугарија како сојузник на Германија ги зема својте заробеници.
Ги префрлува во Софија.Комисија ги разгледува сите случаи
поединачно.Повеќето ги ослободува.Понудено му е тоа и на
Панче Неделковски - Полошки.
Тој одбил да се декларира како Бугарин(за да добие слобода)
Се декларирал како МАКЕДОНЕЦ и цврто останал на тоа.
Веднаш бил вратен во логор во Нирнберг.
СЛАВА МУ::::::::

Ч Е Н Т О

Методија Андонов
Член од
3 јули 2008
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.615
Панче Неделковски - Полошки
Заробен од Германците во априлската војна и по капитулација
на Југославија, однесен во логор во Нирнберг.
Во август 1941 е ослободен по “бугарска линија“ односно
Бугарија како сојузник на Германија ги зема својте заробеници.
Ги префрлува во Софија.Комисија ги разгледува сите случаи
поединачно.Повеќето ги ослободува.Понудено му е тоа и на
Панче Неделковски - Полошки.
Тој одбил да се декларира како Бугарин(за да добие слобода)
Се декларирал како МАКЕДОНЕЦ и цврто останал на тоа.
Веднаш бил вратен во логор во Нирнберг.
СЛАВА МУ::::::::
Дали се работи за воениот пилот, којшто бил и делегат на првото заседание на АСНОМ..?

Податоците се од книгата на Боро Кралевски ли..?

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
Дали се работи за воениот пилот, којшто бил и делегат на првото заседание на АСНОМ..?

Податоците се од книгата на Боро Кралевски ли..?
1=да
2=не

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Karl Heinz Rummenigge
Доколку не го поткрепиш изборот како што напоменав претходно, ќе ти го избришам мислењето.

Овде не правиме список или ранг листа, поентата е да напишете зошто тие личности ги избравте, нивна кратка биографија, некои значителни подвизи, придонеси... и сл.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
-се чудам на нашиве македонци што погоре какви се не
навеле имиња на
историски личности за “омилени“- секакви а најмалку од оние
кој нам ни ја донесоа оваа слобода и оваа држава. А такви има многу во нашата ослободителна-национална војна .
Еве пишание за еден кој и во српско и бугарско се бореше за
Македонија,за кого има многу што да се пишува од првите денови на окупација и пред тоа па до првиот партизански одред,неговото апсење и посебно држењето пред бугарскиот окупаторски суд,кој го осуди на смрт и го обеси во Софија “42г.
Но сега сакам да напишам-“препишам“- еден дел од неговиот живот помалку познат за пошироката јавност,т.с.од “српско“. ( за една точка на фирмата)

..............ВАСИЛ АНТЕВСКИ - ДРЕН

-Адвокатската комора во Скопје му се обраќа со писмо
......на 20 април 1940 година
--“До Господин Василије Стефановиќ, адвокат - Скопје
-Според документите што ги приложувате кон молбата за запишување,Вие во именикот на адвокатите на оваа комора сте запишани под името Василие Стевановиќ. Меѓутоа,ни падна в очи дека вие на својата адвокатска канцаларија во Скопје истакнавте фирма под името Васил Стефановиќ,а тоа
е друго име, а не она под кое сте запишани во именикот и под кое се водите како адвокат при оваа Комора, зошто ако
името е скратено тоа би било означено со точка зад буквата
“л“ а освен тоа во нашиот јазик не е вообичаено името Василие да се скратува, ако и кај вас би бил таков случајот,
на буквата која вие сте ја ставиле на крајот од своето име на фирмата, та е очигледно дека на својата адвокатска фирма
не сте го запишале своето име туку туѓо.
- Ве покануваме веднаш да ја отстраните од својата адвокатска канцаларија фирмата која не одговара на името
под кое сте запишани во именикот на адвокатите и за тоа да
ја известите Комората во рок од пет дена, по приемот на актот со објаснување што Ве раководело да истакнувате
ваква фирма“.
---------------------------------------------------------------------------
(одговор) - “До Адвокатската комора - Скопје
-Во ниеден законски пропис не е предвидено истакнување на адвокатска фирма, па сепак, речиси сите адвокати имаат
свој фирми. Фирма не истакнуваат адвокати на кој не им са потребни клиенти,кој работат по кафеани или дома, или пак толку се прочуени што публиката ги наоѓа без фирма во нивната канцаларија. Јас не припаѓам на ниедна од овие категории, па затоа истакнав фирма со натписот:
- Васил. Стефановиќ адвокат.
Публиката обрна внимание на мојата канцаларија и јас ја постигнав својата цел. Навистина, ја загубив Народна банка
како клиент, но затоа се здобив со многу ситни луѓе на кои им е потребен мојот утешен збор и охрабрување, ако не и вистинска помош.
Се одеше добро што се однесува до работата и клиентите за еден скромен човек, но на секого, без разлика му пречеше точката на фирмата. Бидеиќи сите ѓраѓани што доаѓаа во допир со мене се изјаснија против точката, а и мене лично почна да ми пречи бескрајната дискусија околу точката, решив да ја избришам точката како непотребна дамка во очите на граѓаните, која го валка моето име.
Така “радикално“ пречистив со точката која стоеше на мојата фирма. Тоа се моите побуди што ме раководеа да ја елиминирам точката, има и други.
- Сите во моето село, каде сум роден ме викаат Васил,а исто така во околината и во цела Македоноја.
...Јас, инаку на никого ништо не му префрлувам, но затоа не допуштам мене некој да ми префрлува а преку тоа уште и да ми наредува да ја симнувам фирмата која на некого не му се допаѓа.
-На Адвокатската комора пак и ставам на знаење дека мене
мојата фирма ме чини нешто и дека ми треба, па затоа нема да ја симнувам.Со фирмата на никого не му се преставувам официјално за зпишување во службените книги. Па со фирмата само му се прикажувам на народот на кого сум му потребен како човек и како адвокат онака како што народот го изговара и употребува моето име Васил“.
- Благодарам.
---------------------------------------------------------------------------------
извор: излагање од научниот собир 13- 14 јуни 1972 г.Скопје
- Скопје во НОВ 1941 Стоилко Ивановски стр. 387
вски стр. 387

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
- молам ова да го средат адм. и мод. на Кајгана
( да го избришат непотребно 3-4 пати, но не ми одеше
некако,не слушаше комј. т.с. се појави грешка а
пишувањето ми е тешко 3-4 часа и нејќев да го оставам)
- Сакам да напишам и за судскиот процес (прочуен)
но ако најдат оригинал историчариве на форумов да го
постираат ќе бидам среќен и јас и многумина други. Камо
среќа сега да имаме неколку (или некој) како овој наш
македонски борец Дрен во државава.А тогаш секако
имавме повеќе такви и затоа дојдовме до оваа слобода.

Член од
20 август 2011
Мислења
43
Поени од реакции
9
Леонардо ДаВинчи,Ханибал,Александар Македонски,Хитлер,Исус Христос...:cuc:

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
Периша Савелиќ - Самсон (1920 - 1942)
Црногорец по националност. Се школува во скопско основно училиште,
во скопската гимназија и на Филозовскоит факултет.Тука ги спознава тешките социјални - и пред се - национални патила на своите содругари,
Македонци и со целиот младешки ентузијазам и жар се вклучува во младинското,работничкото и комунистичкото движење и во борбата на македонскиот народ за национална слобода.Во услови кога и за Македонецот беше забранета употребата на македонскиот јазик во јавноста и непосредната комуникација,го совладува македонскиот јазик ,
како свој. Се кали низ средношколските протести и штрајкови,се вклучува во борбените редови на СКОЈ И КПЈ, ги полага најтешките испити на прекален револуционер и организатор на синдикалното движење и работничките штрајкови,ги почуствувал свирепите терори, жандармериските камшици и исуканите сабји. Никој и ништо не може да го скрши во неговата натамошна револуционерна активност среде бунтовно Скопје. Целиот е одаден на големото дело на Партијата и народот- Македонски,кого го прифатил како свој, и македонската земја-како втора своја татковина.
Затоа кога неговите родители по насилниот акт за иселување на Србите од Македонија го молат да појде со нив,зошто овде ќе биде гонет како „Србин“
тој решително им одговара:
„ Не неможам да да ги напуштам овој град,овој народ и оваа земја.
ТИЕ СЕ МОИ, и тука е моето место.“
Решително ќе биде определен за единствена алтернатива на народите на Југославија, во тие рамки и за народот на Македонија-за вооружена борба против фашизмот и преку неа извојување на национална и соционална слобода за што ќе го даде и својот живот.
Двигател е на првите организирани отпори протиф фашизмот и бугарската окупација на Македонија,во подготвувањето и израснувањето на Скопската партиска организација за вооружена борба.
Ќе биде „душата и пулсот на Скопската организација.Дава значаен придонес во организирањето, излегувањето и во дејствувањето на првата востаничка формација во Македонија-Првиот скопски ПНО одред.
Ја има таа одговорна должност и чест,првите македонски востаници пред него да ја положат својата партизанска заклетва.
Ќе се ангажира целосно за натамошното омасовување на таа востаничка борба, но бргу ќе биде откриен и затворен и осуден на смрт.
На 18 август 1942 гидина во цутот на својата младост,но богат револуционерен живот на олтарот на слободата,Периша Савелиќ ќе ја заокружи својата животна повест-како револуционер и борец за слободна Македонија.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Зошто омилена личност?
И покрај неговата немакедонска националност,го даде својот најголем влог - својот живот за идеалот слобода во овој случај за Македонија.
Исто така неговото храбро држење пред бугарскиот фашистички суд,
заедно со Васил Антевски - Дрен кога ништо не ги поколеба и со песна
заедно ги однесоа на бесилка од скопското Кале дури во Софија.
Вечна им слава

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.604
Поени од реакции
15.409
Разме Малески 1927-1967
Партизански учител,борец,курир и најмлад во „походот“ на првата бригада.
А еве и како тргнал на тој пат:
„Кон крајот на ноември 1943 година,една група заднински работници се најдовме над слатинските клошари.Не викна Андро.Ни рече дека Бригадата ќе оди на долг,тежок, зимен пат,а ние сме млади за еден таков напор.Ќе останете-ни рече-овде,со Одредот, што го оставаме...Едно време бев јас на стража,кога легнав ме замени Разме.Дошол другиот партизан да го замени Размета,а од него ни сенка.Бре овде-бре онде,нигде.
Уште штом ми го соопштија тоа мене, веднаш помислив дека Разме е избеган по Бригадата. Дури во јуни 1946 година се видов со Размета-раскажува Јоне. И дури тогаш ми објасни самиот дека го напуштил стражарското место,само неколку минути пред да му дојде смената.Не сакал никој да го затече и да му го оневозможи заминувањето со Бригадата.“
„Одев се зад Бригадата,не сакајќи ни да ја загубам,но ни да ја стасам. Близу е уште,се плашев да не ме вратат назад.“- низ смеење расправал сам Разме.
И дури кога се нашле доста поодалечени од партизанската граница.Разме решил дека веќе може да и се приклучи.Сигурен бил дека оттаму нема да го вратат.„
---------------------
Најмладиот од Богомилската колона - Боро Китановски
Одамна мислам и да одворам тема за овие наши млади борци.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Деновиве на телевизиве се емитираше филмот за нападот на Перл Харбург
Филмот завршува со Мисијата Дулитл, односно со бомбардирањето на Токио кое во април 1942 го изврши Авијацијата на САД
http://en.wikipedia.org/wiki/Doolittle_Raid
По гледање на филмот читав за таа мисија и ми остави впечаток животната судбина на учесникот во мисијата Јакоб Де Шацер
http://en.wikipedia.org/wiki/Jacob_DeShazer
Тој е заробен од страна на Јапонците по бомбардирањето и е држен во заробеништво, во главно во самици и постојано измачуван се до крајот на Војната
Но по Војната, во 1948 година, тој се враќа во Јапонија како мисионер и таму ги поминува наредните 30 години.
Во тие мисионески години во Јапонија тој ќе се запознае и ќе стане близок пријател со капетанот Мицуо Фукида кој пак го претводел нападот на Перл Харбург
Еве прочитајте за оваа историска личност, која зборува за големината на припадниците на Човечкиот род

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544

Матија Иваниќ 1445 - 1523 е водач на Востанието на Островот Хвар 1510 - 1514
http://en.wikipedia.org/wiki/Matija_Ivanić
Тоа Востание е пред своет време, бидејќи во него се барани еднаквост на граѓаните и човекови права што ќе се случи дури два века подоцна
http://en.wikipedia.org/wiki/Hvar_Rebellion
Името на Матија Иваниќ се спомнува во песната Падај сило и неправдо во петиот стих кој гласи
Nastati će novo doba,
Matija Ivaniću.
Ustati ćeš ti iz groba,
S tobom u boj poći ću!

Оваа е песна на Хварските партизани, а стана популарна по филмот Битка на Неретва
http://en.wikipedia.org/wiki/Padaj_silo_i_nepravdo

Еве ако сакате да ја послушате оваа песна од филмот Битка на Неретва
http://www.youtube.com/watch?v=J0YjGOHyEn0

Член од
10 март 2013
Мислења
36
Поени од реакции
6
Јане Сандандски и Влад III Цепеш (Тепеш) тако звани Дракула

Kajgana Shop

На врв Bottom