Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Тоа не е "некаква книга" туку СВЕТА КНИГА што за жал ти неможеш да ги разграничиш овие работи.
Btw тој лик не е било каков лик, туку водач на милиони муслимани т.е свет лик, Имаш ти нешто свето во животот???? Замисли како ќе ти биде ако некој ја нацрта мајка ти гола и ја постави на рамка пред градите на "воинчето на коњ"!!!

Покажи малку почит!
Тоа е само една од стотиците „свети книги“ во светот. Ништо посебно поважна од Библијата, Багавад Гита, Упанишадите или Ведите. Колку што се овие книги свети, толку е света и твојата.

Свети ликови, иначе, не постојат. Постојат обични смртници кои некоја институција, од за неа битни причини, ги велича и ги промовира како свети. Тоа нив не ги прави свети.

Значи, за тебе е Мухамед свето лице, за Чорбаџија е Исус свето лице, за Боди свето лице е господ-знае-кој, а за мене, на пример, такви лица не постојат, пошто во животов ама баш ништо не е свето. Секој си заслужува според направеното, никој не е совршен и никој не е идеален. На сите гомната им смрдат, па и на твојот свет лик му смрделе, како што му смрделе и на Исус.

...или викаш дека не е така?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Тоа не е "некаква книга" туку СВЕТА КНИГА што за жал ти неможеш да ги разграничиш овие работи.
Btw тој лик не е било каков лик, туку водач на милиони муслимани т.е свет лик, Имаш ти нешто свето во животот???? Замисли како ќе ти биде ако некој ја нацрта мајка ти гола и ја постави на рамка пред градите на "воинчето на коњ"!!!

Покажи малку почит!
Не сакам и не можам да ги разграничам тие работи кога некој го става во исти кош родителот и умрен човек од пред милениум и пол.
Еве мене ми е симпатичен и свет лик Тери Гилијам, ама јас немам проблем ти да направиш карикатура или пак да се шегуваш на негова сметка.
За почит тоа кога ќе дојдам кај тебе дома ишалах, ќе речам есалам алејкум, ќе и донесам на госпоѓата цвеќе и тебе едно кило вино и после ќе си дискутираме теми од спортско неделно попладне, вака на форум се додека не те навредувам на лична основа мислам дека е сосема доволно.

PsycLogic

Junk'n'roller
Член од
21 јуни 2010
Мислења
67
Поени од реакции
15
Тоа е само една од стотиците „свети книги“ во светот. Ништо посебно поважна од Библијата, Багавад Гита, Упанишадите или Ведите. Колку што се овие книги свети, толку е света и твојата.

Свети ликови, иначе, не постојат. Постојат обични смртници кои некоја институција, од за неа битни причини, ги велича и ги промовира како свети. Тоа нив не ги прави свети.

Значи, за тебе е Мухамед свето лице, за Чорбаџија е Исус свето лице, за Боди свето лице е господ-знае-кој, а за мене, на пример, такви лица не постојат, пошто во животов ама баш ништо не е свето. Секој си заслужува според направеното, никој не е совршен и никој не е идеален. На сите гомната им смрдат, па и на твојот свет лик му смрделе, како што му смрделе и на Исус.

...или викаш дека не е така?
Тоа што ти не веруваш во бога не ти дава за право да навредуваш, потсмеваш и омаловажуваш некого кому верата му е водич кон подобар и поисполнителен живот.
Оваа тема е отворена не да се потсмеваме еден со друг туку низ разговори и факти да кажеме што мислиме и знаеме. Тоа некои не го почитуваат и затоа реагирав. Просто и едноставно нели?!
За последната реченица нема да ти коментирам пошто не заслужува поопширен коментар.

Не сакам и не можам да ги разграничам тие работи кога некој го става во исти кош родителот и умрен човек од пред милениум и пол.
Еве мене ми е симпатичен и свет лик Тери Гилијам, ама јас немам проблем ти да направиш карикатура или пак да се шегуваш на негова сметка.
За почит тоа кога ќе дојдам кај тебе дома ишалах, ќе речам есалам алејкум, ќе и донесам на госпоѓата цвеќе и тебе едно кило вино и после ќе си дискутираме теми од спортско неделно попладне, вака на форум се додека не те навредувам на лична основа мислам дека е сосема доволно.
Пак го правиш истото. Па за каква споредба зборуваш ти!?! Ај ќе ти одговорам...
За Тери Гилијам не постои никаков закон, книга, заповед да не му се направи карикатур ( баш интересна карикатура би излегло од неговиот лик)...
Се е до почитувањето друже, јас само инсистирам да ти малку, барем малку ги почитуваш заповедите на една света книга која пишува дека е забрането да се прави карикатура на Мухамед а.с. Што тогаш тебе те тера да се исмејуваш со ова???

п.с
"навредата" не ја сваќај како навреда туку како асоцијација на тоа што ти цело време споредуваш работи кои не се споредуваат...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Тоа што ти не веруваш во бога не ти дава за право да навредуваш, потсмеваш и омаловажуваш некого кому верата му е водич кон подобар и поисполнителен живот.
Оваа тема е отворена не да се потсмеваме еден со друг туку низ разговори и факти да кажеме што мислиме и знаеме. Тоа некои не го почитуваат и затоа реагирав. Просто и едноставно нели?!
За последната реченица нема да ти коментирам пошто не заслужува поопширен коментар.
Јас не навредувам некого, ниту се потсмевам некому. Јас се потсмевам на ограничени и/или ирационални тврдења.

Моето дете повеќе не верува во Дедо Мраз, поради то што веќе наполни 11 години. До пред некоја година ја имаше сета моја поддршка и разбирање во врска со стариот дедо кој знае кое дете било добро, а кое не. Сега е веќе голема и ако се обиде да прошверцува идеја за дедово има да се соочи со потсмев и подјебавање.

Никој на планетава нема право да не биде навредуван. Мене ужасно ме вреѓа што во човештвово сеуште има луѓе кои слепо се водат според догми, празно верува во глупости и поради истите пали, руши и убива. Иако сето ова ме навредува јас не сум толку арогантен да барам сето тоа да престане само поради тоа што ме навредува.

На овој свет, друже, никој не е поштеден од навредување и никој нема ексклузивно право да биде третиран како цвеќе. Животот е суров и бескрупулозен. Боље навикни се, пошто на светов има доволно луѓе кои нема никогаш да се покорат на некое правило само затоа што така пишува во некоја книга - која и да е.

Тоа што во некоја книга пишува дека е нешто забрането не значи дека тоа навистина е така. Земи прочитај ја Хари Потер па да видиш.

PsycLogic

Junk'n'roller
Член од
21 јуни 2010
Мислења
67
Поени од реакции
15
Јас не навредувам некого, ниту се потсмевам некому. Јас се потсмевам на ограничени и/или ирационални тврдења.

Моето дете повеќе не верува во Дедо Мраз, поради то што веќе наполни 11 години. До пред некоја година ја имаше сета моја поддршка и разбирање во врска со стариот дедо кој знае кое дете било добро, а кое не. Сега е веќе голема и ако се обиде да прошверцува идеја за дедово има да се соочи со потсмев и подјебавање.

Никој на планетава нема право да не биде навредуван. Мене ужасно ме вреѓа што во човештвово сеуште има луѓе кои слепо се водат според догми, празно верува во глупости и поради истите пали, руши и убива. Иако сето ова ме навредува јас не сум толку арогантен да барам сето тоа да престане само поради тоа што ме навредува.

На овој свет, друже, никој не е поштеден од навредување и никој нема ексклузивно право да биде третиран како цвеќе. Животот е суров и бескрупулозен. Боље навикни се, пошто на светов има доволно луѓе кои нема никогаш да се покорат на некое правило само затоа што така пишува во некоја книга - која и да е.

Тоа што во некоја книга пишува дека е нешто забрането не значи дека тоа навистина е така. Земи прочитај ја Хари Потер па да видиш.
Трипати ти го читам постот и само едно ми доаѓа на памет - дали ти воопшто си свесен дека во твојата постсвест преовладуваат садистички идеи!?
"Никој на планетава нема право да не биде навредуван"
Не ја сфаќам поентата,да навредуваш некого без никаква причина (освен ако човек длабоко во себе го мачат некакви конфликти па тоа ги тера да се "празни" на ваков начин).
Ај погледни пак што пишуваш. На една страна стануваш бунтовник кон одредена популација додека од друга страна ги критикуваш бунтовниците, оние кои се водат според одредени правила и догми.
И друже, животот е суров и безкрупулозен само за тие кај кои зборот толеранција, разбирање, почитување...не се наоѓа во нивниот речник. За оние кои го следат вистинскиот пак на Мухамед а.с животот е и тоа како сладок и исполнителен затоа што за секое прашање има цврст одговор ( како во ниту една друга религија во светот).
И друже пред фактите е најдобро да се молчи одколку да се плука. Еве ќе ти кажам еден факт ( од стотичи кои постојат) кој во Коранот е добро објаснет...
Преносител на полот на детето е таткото а не мајката! Ова за науката било магла се до 20 век.додека со Коранот е објаснето уште пред 15 века.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Полека пријател, како ни влезе со факти и аргументи, сите во ислам ќе не преобратиш. И атеисти, и христијани, и будисти...

:D

Мене ме интересира, кога ве бираат за исламистичка пропаганда, ви организираат тест на интелигенција, и најглупавиот доаѓа овде на форумот?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.416
Поени од реакции
5.089
Преносител на полот на детето е таткото а не мајката! Ова за науката било магла се до 20 век.додека со Коранот е објаснето уште пред 15 века.
Аха, да. Дојди во темата Научни чуда во куранот - да ти ги искршиме забите. Фигуративно. :)

PsycLogic

Junk'n'roller
Член од
21 јуни 2010
Мислења
67
Поени од реакции
15
Полека пријател, како ни влезе со факти и аргументи, сите во ислам ќе не преобратиш. И атеисти, и христијани, и будисти...

:D

Мене ме интересира, кога ве бираат за исламистичка пропаганда, ви организираат тест на интелигенција, и најглупавиот доаѓа овде на форумот?
Не бе младичу, ни едното ни другото. Нешто сосема трето е само сто ти немаш кликер да разбереш... а за повеќе не заслужуваш да трошам енергија;) од мене толку...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Трипати ти го читам постот и само едно ми доаѓа на памет - дали ти воопшто си свесен дека во твојата постсвест преовладуваат садистички идеи!?
"Никој на планетава нема право да не биде навредуван"
Не ја сфаќам поентата,да навредуваш некого без никаква причина (освен ако човек длабоко во себе го мачат некакви конфликти па тоа ги тера да се "празни" на ваков начин).
Ај погледни пак што пишуваш. На една страна стануваш бунтовник кон одредена популација додека од друга страна ги критикуваш бунтовниците, оние кои се водат според одредени правила и догми.
И друже, животот е суров и безкрупулозен само за тие кај кои зборот толеранција, разбирање, почитување...не се наоѓа во нивниот речник. За оние кои го следат вистинскиот пак на Мухамед а.с животот е и тоа како сладок и исполнителен затоа што за секое прашање има цврст одговор ( како во ниту една друга религија во светот).
И друже пред фактите е најдобро да се молчи одколку да се плука. Еве ќе ти кажам еден факт ( од стотичи кои постојат) кој во Коранот е добро објаснет...

Садистички идеи барај во умовите кои се водат според садистичко-мазохистички идеологии какви што се христијанството и исламот. Јас сум атеист. Јас немам врховен авторитет да му се плашам или неверници кои треба да ги истребам во негово име.

Поентата со навредувањето ќе ја разбереш ако си ја тргнеш предрасудата дека има една вистина и еден бог. Сите 5000 богови „активни“ на планетава денес, сите до еден, имаат една и единствена вистина. Сите тие бараат послушност, покорност и отчет и за тоа предвидуваат вечни казни и награди за своите коленичари.

Никој на оваа планета не може да очекува дека животот ќе го помине без да биде навреден. Мене ме вреѓа глупоста, незнаењето и слепилото. Ме вреѓа тупоста и коленичарењето на простата, неука маса. Ме вреѓа агресија врз немоќни и сатар за сиромашни. Сепак, јас не урлам наоколу и не се заканувам на моите соговорници повикувајќи се на некакво фиктивно право да не бидам навреден. Такво право не постои!

Ниту ти, ниту било кој друг муслиман, христијанин или атеист нема право да очекува да биде ненавреден. Особено не на форум.

И, те молам, доколку си претерано осетлив на навреди, де, зауздај се малку со тоа вистините во Куранот, пошто ќе си добиеш по уши (значи вербално) и што си чекал и што не си чекал. Во Куранот нема ниту Н од наука. Куранот, исто како и бибилијата, е пишуван од пустински народи кои живееле во свет ослободен од науката.

Чисто како мала ислустрација, СПОРЕД КУРАНОТ:
Солена и слатка вода не се мешала
Спермата ни искача од кичмата
Земјата е рамна плоча
Сончевиот систем има 11 планети
Пчелите јадат овошје
Инсектите имаат 4 нозе
Земјата е фиксирана во место
Постојат само две мориња
Градот (метеорологија) паѓа од планините
Сонцето навечер си оди на едно место да си се одмори
Месечината го следи сонцето во иста орбита
...

Мислам, СКРОЗ НАУЧНО! До јаја, што би рекле брача срби... или сува наука, што би рекол јас.

Повели да ме исправиш. По било која точка.

Член од
25 ноември 2010
Мислења
156
Поени од реакции
149
Со прашањава не сакам никого да испровоцирам, еднотсавно имам желба да дознаам нешто повеќе за луѓето кои што се верници, односно ги поддржуваат религиските учења.
Прашањава ги имам поставувано и на христијани верници.

Дали е можно милион луѓе да веруваат во нешто што е лага, макар да трае со векови?
Ако господ го создал светот, ги создал луѓето, животните и природата, а да речеме дека ништо само од себе неможе да се создаде, тогаш кој го создал господ?
Кога луѓето треба да се водат по своите емоции?
Доколку во една приказна 99% од информациите се вистинити, а 1% е лага, дали ќе веруваш во приказната?(поинаку поставено, дали доколку за 99% од информациите во приказната имаш доказ дека се вистинити, а за тој 1% немаш никаков доказ, дали ќе веруваш во целата приказна или само во делот кој што си го потврдил како вистинит)
Ваш став (само до верниците) во однос на џихадот, како гледате вие на него?
Дали одмаздољубието треба да постои?
Дали господ за вас е праведен?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ste go utnale naslovot na Temava. Predlagam da go premenite vo "Navredi kon Islamot" ili "Provociranje kon Muslimanite" ili "Vregjanje na Muslimanite" ili nesto takvo.

Hasret sum,edvaj cekam da postavi nekoj seriozno i masko prasanje koe bi se odnesuvalo do Muslimanite so cel da razjasni nesto sto ne mu e jasno,za nesto sto navistina go interesira.

Sami se brukate be deca. Omrazata sto ja imate e samo dokaz deka vo Islamot (vo ona sto go mrzite i prema koe imate antipatija) ima svetlina i toplina,a vie,kako sto imam povekepati kazano ste kako slepite mishevi (liljaci) koi imaat antipatija prema ona sto zivot znaci.

Harry e edinstven koj pokulturno go povtori samo prasanjeto na koe milion pati e odgovoreno vo istava tema.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Omrazata sto ja imate e samo dokaz deka vo Islamot (vo ona sto go mrzite i prema koe imate antipatija) ima svetlina i toplina,a vie,kako sto imam povekepati kazano ste kako slepite mishevi (liljaci) koi imaat antipatija prema ona sto zivot znaci.
Според исламот, омразата и антипатијата кон него значи дека во него има светлина и топлина?
Ваква логика да ја бараш нема да ја најдеш.....најозбилно....:vozbud:

Член од
25 ноември 2010
Мислења
156
Поени од реакции
149
Ste go utnale naslovot na Temava. Predlagam da go premenite vo "Navredi kon Islamot" ili "Provociranje kon Muslimanite" ili "Vregjanje na Muslimanite" ili nesto takvo.

Hasret sum,edvaj cekam da postavi nekoj seriozno i masko prasanje koe bi se odnesuvalo do Muslimanite so cel da razjasni nesto sto ne mu e jasno,za nesto sto navistina go interesira.

Sami se brukate be deca. Omrazata sto ja imate e samo dokaz deka vo Islamot (vo ona sto go mrzite i prema koe imate antipatija) ima svetlina i toplina,a vie,kako sto imam povekepati kazano ste kako slepite mishevi (liljaci) koi imaat antipatija prema ona sto zivot znaci.

Harry e edinstven koj pokulturno go povtori samo prasanjeto na koe milion pati e odgovoreno vo istava tema.
Бидејќи има 152 страни, тешко е да го најдам одговорот на секое од поставените прашања. Ме интересира општо како размислуваат верниците на овие прашања и би ми било мило доколку некој ги одговори.
Провокации има секаде, понекогаш верници (без разлика на верата) знаат да бидат не разумни во врска со некое прашање исто како што атеистите знаат да се шегуваат со некои теми на кои што некои луѓе се осетливи, а прашањата кои што ги поставив не се поставени со намера да се испровоцира некого, едноставно сакам ваше мислење.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom