Жената што ја клоцаа на градски паркинг - како да ја најдам?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Одговорив е на постовите на SASUKE, Деко II Drago и Мкд Владе на страницата, автомобилизам и мотоциклизам - зонско паркирање - револтирани граѓани.
Мала помош: Госпоѓата сигурно ќе ја најдеш во некоја лудница,бидејќи тоа што го направила асоцира на лудост...да нападнеш човек...а што ако имала пиштол и го убила,и тогаш ли ќе ја сожалувавте поради блокаторот.
Исправка:Никој не те спречува да го користиш возилото,само те казнуваат за непрописно паркирање.Плати си ја казната и моментално ќе ти ја оспособат колата за учество во сообраќајот.
Наровоучение:Плати си паркинг.
PS: Кога ќе поднесуваш тужба во судот за човекови права незаборавај во случајот да ги внесеш и другите држави каде што важат овие закони бидејќи и тамошните жители живеат во хоророт наречен Улицата на Блокаторите и Пајак 13-ти.Ја разоткривте заверата на столетието,секоја чест господине.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Мала помош: Госпоѓата сигурно ќе ја најдеш во некоја лудница,бидејќи тоа што го направила асоцира на лудост...да нападнеш човек...а што ако имала пиштол и го убила,и тогаш ли ќе ја сожалувавте поради блокаторот.
Исправка:Никој не те спречува да го користиш возилото,само те казнуваат за непрописно паркирање.Плати си ја казната и моментално ќе ти ја оспособат колата за учество во сообраќајот.
Наровоучение:Плати си паркинг.
PS: Кога ќе поднесуваш тужба во судот за човекови права незаборавај во случајот да ги внесеш и другите држави каде што важат овие закони бидејќи и тамошните жители живеат во хоророт наречен Улицата на Блокаторите и Пајак 13-ти.Ја разоткривте заверата на столетието,секоја чест господине.
Било какво кaзнување на граѓаните кои не платиле за паркирање не е предвидено по ниеден закон во Република Македонија, ниту е можно според Законот за облигациони односи, да се предвидат договорни казни за парични побарувања.
Ти тврдиш, спротивно, повели дематирај и наведи според кој закон се врши ова казнување.
Директоре, Директоре ... Очигледно се плашиш за својата лична безбедност и безбедноста на зонашите. И јас би се плашел, кога би пљачкал и вршел зулум, односно кога би вршел незаконско казнување.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Било какво кaзнување на граѓаните кои не платиле за паркирање не е предвидено по ниеден закон во Република Македонија, ниту е можно според Законот за облигациони односи, да се предвидат договорни казни за парични побарувања.
Ти тврдиш, спротивно, повели дематирај и наведи според кој закон се врши ова казнување.
Директоре, Директоре ... Очигледно се плашиш за својата лична безбедност и безбедноста на зонашите. И јас би се плашел, кога би пљачкал и вршел зулум, односно кога би вршел незаконско казнување.
Член 6
(1) Советот на општината и на градот Скопје го уредуваат сообраќајот на локалните патишта на своето подрачје, согласно со одредбите на овој закон.
(2) За уредување на сообраќајот од ставот (1) на овој член, советот на општината и на градот Скопје, задолжително прибавуваат претходна
согласност од Министерството за внатрешни работи.
(3) Уредувањето на сообраќајот од ставот (1) на овој член, опфаќа:
- определување на патишта со предност на минување,
- определување на двонасочен, односно еднонасочен сообраќај,
- утврдување на составот и техничкото уредување на сообраќајот,
- ограничување на брзината на движење на возилата во сообраќајот,
- сообраќај на пешаци, возачи на велосипед, велосипед со мотор, туристички воз, запрежни возила, терање и водење на добиток,
- определување на површините за паркирање и начинот на паркирање, забраната за паркирање и местата за ограничено паркирање,
- определување на зоните на смирен сообраќај,
- блокирање на автобуси, товарни, приклучни возила и работни машини, на места што не се наменети за паркирање на овие видови возила, како и начинот на деблокирање на тие возила,
- поставување и одржување на заштитни огради за пешаци на опасни места,
- определување на пешачки зони, сигурни правци наменети за движење на деца, преземање посебни технички мерки за безбедност на пешаци и возачи на велосипед во близина на образовни, здравствени и други институции, игралишта, киносали и слично,
- отстранување на дотраени, оштетени и запуштени возила,
- определување на површини на кои се вршат тест-возења, крос, спортски возења и слично,
- утврдување на условите за сообраќај на возила во зоните на смирен сообраќај и пешачките зони,
- надзор и преместување на непрописно запрени возила, работи на надзор на сообраќајот во зоните на смирен сообраќај и пешачките зони, откривање на сторени прекршоци од страна на пешаци и возачи на велосипед и велосипед со мотор, како и работи на надзор над трактори, запрежни возила и возила што се вклучуваат во сообраќајот на патиштата од градилишта и
- надзор над паркирање на возила на места на кои паркирањето е временски ограничено.

Член 397
Надзор над возилата во просторите определени за паркирање на возила и на просторите за паркирање на возила на кои паркирањето е временски определено, врши органот на општината, односно градот Скопје за што издава наредби, согласно со закон.

http://www.makedonijapat.com.mk/user/file/zakoni/Bezbednost_vo_soobrakajot_na_patistata_54_03052007.pdf

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.910
Поени од реакции
23.317
Било какво кaзнување на граѓаните кои не платиле за паркирање не е предвидено по ниеден закон
значи досега џабе сум плаќал, ццццц
ме отепаја од казни.
кај беше досега да кажиш.
сега да тужам да си ги барам назад парите или како да направам.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Наравоучение: ако ова се случило во Чаир, а жената била од Албанска националност, овој од паркинг сега ќе беше мртов.
Можно решение:
Иссели се
Плати паркинг и послм жали се на кајгана
Стани Албанец

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Член 6
(1) Советот на општината и на градот Скопје го уредуваат сообраќајот на локалните патишта на своето подрачје, согласно со одредбите на овој закон.
(2) За уредување на сообраќајот од ставот (1) на овој член, советот на општината и на градот Скопје, задолжително прибавуваат претходна
согласност од Министерството за внатрешни работи.
(3) Уредувањето на сообраќајот од ставот (1) на овој член, опфаќа:
- определување на патишта со предност на минување,
- определување на двонасочен, односно еднонасочен сообраќај,
- утврдување на составот и техничкото уредување на сообраќајот,
- ограничување на брзината на движење на возилата во сообраќајот,
- сообраќај на пешаци, возачи на велосипед, велосипед со мотор, туристички воз, запрежни возила, терање и водење на добиток,
- определување на површините за паркирање и начинот на паркирање, забраната за паркирање и местата за ограничено паркирање,
- определување на зоните на смирен сообраќај,
- блокирање на автобуси, товарни, приклучни возила и работни машини, на места што не се наменети за паркирање на овие видови возила, како и начинот на деблокирање на тие возила,
- поставување и одржување на заштитни огради за пешаци на опасни места,
- определување на пешачки зони, сигурни правци наменети за движење на деца, преземање посебни технички мерки за безбедност на пешаци и возачи на велосипед во близина на образовни, здравствени и други институции, игралишта, киносали и слично,
- отстранување на дотраени, оштетени и запуштени возила,
- определување на површини на кои се вршат тест-возења, крос, спортски возења и слично,
- утврдување на условите за сообраќај на возила во зоните на смирен сообраќај и пешачките зони,
- надзор и преместување на непрописно запрени возила, работи на надзор на сообраќајот во зоните на смирен сообраќај и пешачките зони, откривање на сторени прекршоци од страна на пешаци и возачи на велосипед и велосипед со мотор, како и работи на надзор над трактори, запрежни возила и возила што се вклучуваат во сообраќајот на патиштата од градилишта и
- надзор над паркирање на возила на места на кои паркирањето е временски ограничено.

Член 397
Надзор над возилата во просторите определени за паркирање на возила и на просторите за паркирање на возила на кои паркирањето е временски определено, врши органот на општината, односно градот Скопје за што издава наредби, согласно со закон.

http://www.makedonijapat.com.mk/user/file/zakoni/Bezbednost_vo_soobrakajot_na_patistata_54_03052007.pdf
Oчигледно, Директорот има и свој близок Соработник, веројатно Правник вработен во ЈП. За 12 минути одговоривте на мојот пост цитирајќи членови за кои не наведовте, од кој Закон потекнуваат.
Меѓутоа и во членовите кои ги цитиравте, никаде не стои дека ЈП може да казнува за било што, а камоли за неплаќање на паркирање. Ниту стои дека од тие казни можат директорите да земаат плата, ниту стои дека треба да се клоцаат жени - македонки.
Меѓутоа, без обзир, дали сте завршиле Правен факултет, државен или приватен, или студирате па подоцна ќе завршите, сигурно сте чуле: Nullum crimen, nulla poena sine lege

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Oчигледно, Директорот има и свој близок Соработник, веројатно Правник вработен во ЈП. За 12 минути одговоривте на мојот пост цитирајќи членови за кои не наведовте, од кој Закон потекнуваат.
Меѓутоа и во членовите кои ги цитиравте, никаде не стои дека ЈП може да казнува за било што, а камоли за неплаќање на паркирање. Ниту стои дека од тие казни можат директорите да земаат плата, ниту стои дека треба да се клоцаат жени - македонки.
Меѓутоа, без обзир, дали сте завршиле Правен факултет, државен или приватен, или студирате па подоцна ќе завршите, сигурно сте чуле: Nullum crimen, nulla poena sine lege
Имаш од кој закон потекнуваат во линкот. Инаку не сум вработен во ниедно ЈП и не сум правник. Ти терај со случајот во судовите па ќе видиме како ќе заврши. :pos: Пишува дека начинот го утврдува градот и оттука има право да наплаќа, ама нема врска терај, гледам секаде ти се причинуваат противници.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
значи досега џабе сум плаќал, ццццц
ме отепаја од казни.
кај беше досега да кажиш.
сега да тужам да си ги барам назад парите или како да направам.
Незнам што ти ќе направиш. Не е можно сега првпат да слушаш дека се работи за незаконско казнување. На овој Форум, на темата автомобилизам и мотоциклизам - зонско паркирање, револтирани граѓани има скоро двеста поста и скоро во сите стои дека е тоа незаконско казнување и просто не ми се верува дека не си прочитал ниту еден. Погледај во дневниот печат, Вечер, Дневник, Утрински весник и таму го имаше ова.
Сега мислам дека единствено можеш да ги тужиш и да бараш да ти се вратат парите.
--- надополнето: Nov 29, 2011 1:01 PM ---
Имаш од кој закон потекнуваат во линкот. Инаку не сум вработен во ниедно ЈП и не сум правник. Ти терај со случајот во судовите па ќе видиме како ќе заврши. :pos: Пишува дека начинот го утврдува градот и оттука има право да наплаќа, ама нема врска терај, гледам секаде ти се причинуваат противници.
Не ми се причинуваат противници туку ми е необично, некој кој нема дирекна корист од ЈП, да подржува нешто овакво. Зарем, мислиш дека е за општо добро, едни привилегирани граѓани, да плаќаат 200 или 100 денари месечно за паркирање, а други граѓани да плаќаат 40 - 50 денари на еден час паркирање и да бидат изложени на незаконско и прекумерно казнување, само за да неколку директори примаат директорски плати? И тоа да се прави само затоа што вториве, не живееле овде, туку онде. Република Македонија е за сите една Татковина, сите плаќаат данок, сите гласат на избори, сите подлежат на воена обврска и сите се подготвени и животот да го дадат во одбрана на Татковината и сите имаат еднакво право да паркираат, под исти услови, кај Зелен пазар, во Скопје и секаде. Впрочем и Член 9, од Уставот вели: Граѓаните се еднакви во однос на слободата и правата.
Јас негледам причина, некој кој нема материјална корист, од зоните да ја оправдува оваа дискриминација и незаконско казнување. Те молам, да ми објасниш зошто наоѓаш оправдување за ова што го прави ЈП?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.910
Поени од реакции
23.317
Незнам што ти ќе направиш. Не е можно сега првпат да слушаш дека се работи за незаконско казнување. На овој Форум, на темата автомобилизам и мотоциклизам - зонско паркирање, револтирани граѓани има скоро двеста поста и скоро во сите стои дека е тоа незаконско казнување и просто не ми се верува дека не си прочитал ниту еден. Погледај во дневниот печат, Вечер, Дневник, Утрински весник и таму го имаше ова.
Сега мислам дека единствено можеш да ги тужиш и да бараш да ти се вратат парите.
од битола сум јас, заостанати сме ние. немаме зонско паркирање , само обично и се плаќа. исто се плаќа и за погрешно. пајакот работи турбо.
се нешто вас не ви чини. епа ете скопје вакво скопје такво, напредно, метропола сите другите провинција. е па брат баравте гледајте, ако сакаш да живееш во напредна метропола ке си плаќаш, ако не врати си се во провинцијата. тука нас сеуште животот ни е балкански. видиш тротоарче слободно паркирај си се и никому ништо.
и да сеуште мислам дека џабе креваш прашина, само ке ја ставиш жената во беља да ја тужи вработениот за попречување во работа, за напад , а и можи и да и стегни и полов напад онака ради реда. јас да бев ке ја тужев, што сум јас крив дека таа е нервна. јас си ја бркам работата за која сум платен, чисто легално. ако таа има проблеми има институции нека си се лечи.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Не ми се причинуваат противници туку ми е необично, некој кој нема дирекна корист од ЈП, да подржува нешто овакво. Зарем, мислиш дека е за општо добро, едни привелегирани граѓани, да плаќаат 200 или 100 денари месечно за паркирање, а други граѓани да плаќаат 40 - 50 денари на еден час паркирање и да бидат изложени на незаконско и прекумерно казнување, само за да неколку директори примаат директроски плати? И тоа да се прави само затоа што вториве, не живееле овде, туку онде. Република Македонија е за сите една Татковина, сите плаќаат данок, сите гласат на избори, сите подлежат на воена обврска и сите се подготвени и животот да го дадат во одбрана на Татковината и сите имаат еднакво право да паркираат, под исти услови, кај Зелен пазар, во Скопје и секаде. Впрочем и Член 9, од Уставот вели: Граѓаните се еднакви во однос на слободата и правата.
Јас негледам причина, некој кој нема материјална корист, од зоните да ја оправдува оваа дискриминација и незаконско казнување. Те молам, да ми објасниш зошто наоѓаш оправдување за ова што го прави ЈП?
Реалист сум пријателе, не живеам во утопија. Паркирање во зона на центар во било кој европски град е прескапо. Никој од нас не сака да плаќа паркирање ама мора да плаќаме доколку сакаме да паркираме возило во центар. Среќа што не ни наплаќаат за влез во прва зона со приватно возило, како што наплаќаат по други европски градови. Бројот на возила се зголемува, паркингот станува проблем -- голема побарувачка, мала понуда и почнува да функционира капиталистичкото размислување, воведуваме ред со наплаќање. Тоа секаде било така. Едноставно се бориш со ветерници.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
се нешто вас не ви чини. епа ете скопје вакво скопје такво, напредно, метропола сите другите провинција. е па брат баравте гледајте,
А Чаир, Ченто, Арачиново Сарај тоа се во Битола?

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
и поентата ти беше ?? дека скопје има населби и села или ?
Тоа се албански населби и таму нема зонско паркирање. Таму нема ни полиција. Само во македонските населби има полиција и зонско паркирање. Ти малце замисли си се што правиш со ова што го одобруваш зонското паркирање, освен ако не си мазохист па сакаш да си го казниш својот народ. Значи, ние плаќаме даноци, паркинзи, карти во ЈСП ,сметки, а тие градат плоштади, палат знамиња. Тоа тебе не ти пречи. Одма се фати Скопје било вака Скопје било онака. Да даде Господ да имате и вие албански населби па ќе видиш послем што зборуваме. Сто стапа по туѓ грб не болат, ама еден по свој и те како.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom