Jeff Buckley

I

Intex

Гостин
Знам на што целиш, ама не се согласувам со тебе, тоа си знаеш :)
За мене ова се двајца неверојатно талентирани луѓе со различен стил. Џеф секако мене повеќе ми лежи на срце:)
Види, прашање на вкус е, не навлегувам тука, ама Тим е дете кое за 8 години снимило 9 албуми, различни по музички стил. Ретки се денешните артисти шо го праат тоа.

Џеф е дете од Тим, шо не кажувам дека било позитивно за неговата кариера, оти веројатно е дека цело време бил под притисок на медиумите, и влијаело врз него. Но, во тие неколку години додека бил музичар правел ковери и снимил едвај еден студиски албум.

Тим Бакли > Џеф Бакли

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Види, прашање на вкус е, не навлегувам тука, ама Тим е дете кое за 8 години снимило 9 албуми, различни по музички стил. Ретки се денешните артисти шо го праат тоа.

Џеф е дете од Тим, шо не кажувам дека било позитивно за неговата кариера, оти веројатно е дека цело време бил под притисок на медиумите, и влијаело врз него. Но, во тие неколку години додека бил музичар правел ковери и снимил едвај еден студиски албум.

Тим Бакли > Џеф Бакли
1. Прв болд. Грешиш. Денес не постои ниту еден изведувач кој направил толку албуми со различен стил;)

2. Втор Болд. Има одговор за сето тоа. Прво, никогаш не знаеш кога ќе ти се пружи шансата во музичката индустрија, дали на 15, 18 или 25 години. Второ, Џеф сам се туркал во тој круг. Морал од некаде да почне и правел свирки по клубови. Сите почнале така, прво свиреле во гаражни бендови, после идат настапи по свирки, па доаѓа договорот со некоја продуцентска компанија. Работата е што тоа што му бил биолошко дете на Тим Бакли никаде не му помогнало да се пробие. Во времето кога Џеф почнува да музицира, Тим е веќе заборавена музичка ѕвезда. Да бидеме реални, многу малку луѓе денес знаат за човекот, а не верувам дека било поинаку во 90 тите години. Џеф има изјавено дека негов татко е Скоти Морхед и дека не му е лут на Тим што го оставил како бебе. Кога пак Џеф е забележан благодарение на Њу Јоршката клубска сцена имал некаде 24-25 години, што секако е доцен период за да може човек да нареди музички дела позади себе. Не случајно продуцентот на Нирвана, се согласува да го продуцира неговиот прв албум Грејс. Кога го издал Грејс имал некаде 27 години, плус 2 и пол години одел на турнеја по светот што е веројатно некаков си рекорд и кога ќе видиш, временски не ни имал можност да создаде повеќе дела. Важно е дека она првото што го создал е еден од најдобрите албуми некогаш направени. И тоа не го викам јас, тоа го викаат докажани музички имиња и магазини како Ролинг Стоунс.

Јас стојам на ставот, дека овие двајца може да се споредуваат како музичари, меѓутоа во никој случај Џеф не може да се нарече Дете на Музичар. Никој, никогаш не го нарекол така, а поприлично големи ѕвезди зборувале за него и неговата музика. Џеф никогаш немал бенефит од тоа што му е син на Тим, ниту пак сакал да има. Грев е да се каже дека Тим е заслужен за кариерата на Џеф.

3. Многу битен аргумент. Секогаш можам да кажам, твојот омилен музичар му посветил песна на мојот :)

I

Intex

Гостин
1. Прв болд. Грешиш. Денес не постои ниту еден изведувач кој направил толку албуми со различен стил;)
Мојот омилен музичар има албуми во толку различни жанрови. Дури имаат и синглови кои се класична музика. :)
2. Втор Болд. Има одговор за сето тоа. Прво, никогаш не знаеш кога ќе ти се пружи шансата во музичката индустрија, дали на 15, 18 или 25 години. Второ, Џеф сам се туркал во тој круг. Морал од некаде да почне и правел свирки по клубови. Сите почнале така, прво свиреле во гаражни бендови, после идат настапи по свирки, па доаѓа договорот со некоја продуцентска компанија. Работата е што тоа што му бил биолошко дете на Тим Бакли никаде не му помогнало да се пробие. Во времето кога Џеф почнува да музицира, Тим е веќе заборавена музичка ѕвезда. Да бидеме реални, многу малку луѓе денес знаат за човекот, а не верувам дека било поинаку во 90 тите години. Џеф има изјавено дека негов татко е Скоти Морхед и дека не му е лут на Тим што го оставил како бебе. Кога пак Џеф е забележан благодарение на Њу Јоршката клубска сцена имал некаде 24-25 години, што секако е доцен период за да може човек да нареди музички дела позади себе. Не случајно продуцентот на Нирвана, се согласува да го продуцира неговиот прв албум Грејс. Кога го издал Грејс имал некаде 27 години, плус 2 и пол години одел на турнеја по светот што е веројатно некаков си рекорд и кога ќе видиш, временски не ни имал можност да создаде повеќе дела. Важно е дека она првото што го создал е еден од најдобрите албуми некогаш направени. И тоа не го викам јас, тоа го викаат докажани музички имиња и магазини како Ролинг Стоунс.
Јас стојам на ставот, дека овие двајца може да се споредуваат како музичари, меѓутоа во никој случај Џеф не може да се нарече Дете на Музичар. Никој, никогаш не го нарекол така, а поприлично големи ѕвезди зборувале за него и неговата музика. Џеф никогаш немал бенефит од тоа што му е син на Тим, ниту пак сакал да има. Грев е да се каже дека Тим е заслужен за кариерата на Џеф.
Од кога тоа турнеја е некој битен фактор да не снимиш албум? Знаеш дека еден куп албуми се снимени за време на турнеи.
Друго, 8 години му требале на Чак Шулдајнер да сними 9 студиски албуми. Значи ни тоа не е оправдување.
3. Многу битен аргумент. Секогаш можам да кажам, твојот омилен музичар му посветил песна на мојот :)
Ме заинтересира ова пред некој ден, па почнав да барам информации. Не најдов.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Мојот омилен музичар има албуми во толку различни жанрови. Дури имаат и синглови кои се класична музика. :)

Од кога тоа турнеја е некој битен фактор да не снимиш албум? Знаеш дека еден куп албуми се снимени за време на турнеи.
Друго, 8 години му требале на Чак Шулдајнер да сними 9 студиски албуми. Значи ни тоа не е оправдување.

Ме заинтересира ова пред некој ден, па почнав да барам информации. Не најдов.
1. Ајде да видиме. Нареди ги сите тие 8 албуми направени за 9 години на твојот омилен музичар и ќе ги споредиме жанровски. Значи треба да најдеме 8 различни стилови во нив.

2. Кои се тие албуми, дај факти да видиме. Оние албуми правени со снимки во живо не ги сметам за валидни. Освен тоа, кој ти вика дека за време на турнеја не го подготвувал вториот албум. Како и да е, премногу фактори се во прашање. Еден битен момент е дали сам создаваш нешто или со помош на членови од бенд.

3. Побарај, јас ќе ти приложам инфо. Повели.

I

Intex

Гостин
1. Ајде да видиме. Нареди ги сите тие 8 албуми направени за 9 години на твојот омилен музичар и ќе ги споредиме жанровски. Значи треба да најдеме 8 различни стилови во нив.

2. Кои се тие албуми, дај факти да видиме. Оние албуми правени со снимки во живо не ги сметам за валидни. Освен тоа, кој ти вика дека за време на турнеја не го подготвувал вториот албум. Како и да е, премногу фактори се во прашање. Еден битен момент е дали сам создаваш нешто или со помош на членови од бенд.

3. Побарај, јас ќе ти приложам инфо. Повели.
1.

1. Pablo Honey - гранџ ориентиран алтернативен рок
2. The Bends - чист алтернативен рок
3. OK Computer - сосема поразлична гитарска работа од претходната, со елементи на електроника
4. Kid A - психоделија, електроника, џез
5. Amnesiac - не постои жанр шо може да го опише
6. Hail to the thief - некоја чудна експериментална алтернатива
7. In Rainbows - алтернативен рок со примеси од други жанрови
8. King of Limbs - чуден жанр

2. албумите шо ги наведов се студиски. За тие у живо шо се не праам муабет.

3. Том Јорк не прави интервјуа. Не верувам дека има изјавено нешто.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
1.

1. Pablo Honey - гранџ ориентиран алтернативен рок
2. The Bends - чист алтернативен рок
3. OK Computer - сосема поразлична гитарска работа од претходната, со елементи на електроника
4. Kid A - психоделија, електроника, џез
5. Amnesiac - не постои жанр шо може да го опише
6. Hail to the thief - некоја чудна експериментална алтернатива
7. In Rainbows - алтернативен рок со примеси од други жанрови
8. King of Limbs - чуден жанр

2. албумите шо ги наведов се студиски. За тие у живо шо се не праам муабет.

3. Том Јорк не прави интервјуа. Не верувам дека има изјавено нешто.
1. Значи вака, алтернативен рок, алтернативен рок ( ма со какви примеси да го кажеш алтернативе рок е), постоа не постои жанр што може да го опише и чуден жанр да ти биле жанрови. Алармирајте ги музичките продуценти, има големи промени во музичкиот бизнис!

Ова ти е чиста бламажа, ко сега некој да пише човече Пинк Флојд, Мјуз или било кој друг бенд кој поседува квалитет има направено 8 различни жанровски албуми, а во суштина свират рок и алтернативен рок.

2. Ти не наведе албуми направени за време на турнеја ама баш никаде. Ама нејсе, сигурно направил некој музичар, не викам не.

3. Жити се. Ем прочита линк, ем не ти се верува. Што да се прави Јорк јак фраер, не дава интервјуа, па сигурно се за него не е вистина. Нема врска што секоја статија за Fake Plastic Trees е поврзана со Бакли.
Додуша како сакаш, секој има право да ги игнорира информациите.

П.С Онака бонус изјава на Мет Белами околу споредбите на неговите гласовни можности со Бакли и Јорк ( можев лесно да ја најдам пошто Мет дава интервјуа).

The band laugh and shrug their shoulders at the suggestion that they sound more than a tiny bit like Radiohead-not least Matthews's vocals aerobics, which bear an uncanny resemblance to the Oxford miserabilists" crooner Thom Yorke. "John Leckie, who produced our debut album and Radiohead's "The Bends" said Thom used to listen to a lot of Jeff Buckley, and so did I. Matthew offers in defence. "There a elements where we've been influenced by a lot of the same things, but not influenced by them, everything will be fine"

....Bellamy rolls his eyes and says he'd "rather not comment on that". After much pestering he gives in, but will only refer to Readiohead as "that band":

What I will says is that, while working on The Bends, John Leckie [the producer Muse share with Radiohead] and that band went to see Jeff Buckley in concert and came away hugely influenced. Well, I've also seen Jeff Buckley in concert, and I'm also influenced by him. As far as that other band are concerned, I like a couple of songs here and there, but that's as far as it goes, really. They don't do much for me. Personally speaking, I don't think we sound anything like them at all. Live, especially."

I

Intex

Гостин
1. Значи вака, алтернативен рок, алтернативен рок ( ма со какви примеси да го кажеш алтернативе рок е), постоа не постои жанр што може да го опише и чуден жанр да ти биле жанрови. Алармирајте ги музичките продуценти, има големи промени во музичкиот бизнис!

Ова ти е чиста бламажа, ко сега некој да пише човече Пинк Флојд, Мјуз или било кој друг бенд кој поседува квалитет има направено 8 различни жанровски албуми, а во суштина свират рок и алтернативен рок.
Шо имаш слушнато од РадиоГлава? Creep и Fake Plastic Trees само?
Оти Џеф го имам доволно слушано, па знам шо зборувам, ти напамет пишуваш.

Каков алтернатив жити све свиреле Пинк Флојд? Алтернативот го почнуваат панкерите за прв пат. Ох!
2. Ти не наведе албуми направени за време на турнеја ама баш никаде. Ама нејсе, сигурно направил некој музичар, не викам не.
Наведов 2 албуми снимени наеднаш, а жанровски различни. Even better.
3. Жити се. Ем прочита линк, ем не ти се верува. Што да се прави Јорк јак фраер, не дава интервјуа, па сигурно се за него не е вистина. Нема врска што секоја статија за Fake Plastic Trees е поврзана со Бакли.
Додуша како сакаш, секој има право да ги игнорира информациите.

П.С Онака бонус изјава на Мет Белами околу споредбите на неговите гласовни можности со Бакли и Јорк ( можев лесно да ја најдам пошто Мет дава интервјуа).

The band laugh and shrug their shoulders at the suggestion that they sound more than a tiny bit like Radiohead-not least Matthews's vocals aerobics, which bear an uncanny resemblance to the Oxford miserabilists" crooner Thom Yorke. "John Leckie, who produced our debut album and Radiohead's "The Bends" said Thom used to listen to a lot of Jeff Buckley, and so did I. Matthew offers in defence. "There a elements where we've been influenced by a lot of the same things, but not influenced by them, everything will be fine"

....Bellamy rolls his eyes and says he'd "rather not comment on that". After much pestering he gives in, but will only refer to Readiohead as "that band":

What I will says is that, while working on The Bends, John Leckie[the producer Muse share with Radiohead] and that band went to see Jeff Buckley in concert and came away hugely influenced. Well, I've also seen Jeff Buckley in concert, and I'm also influenced by him. As far as that other band are concerned, I like a couple of songs here and there, but that's as far as it goes, really. They don't do much for me. Personally speaking, I don't think we sound anything like them at all. Live, especially."
Знаеш зошто не дава интервјуа? Оти он е музичар. Некој треба да ги оценува неговите музички дела, а не неговиот приватен живот, или да ја објаснува неговата чудна поезија. Го слушаш =>ти се креваат сите влакна од телото. Завршена приказна.

П.С.

In 1994, the band watched Jeff Buckley in concert; Yorke later said the concert had a direct effect on his vocal delivery on "Fake Plastic Trees".[36] However, Yorke has said, "It annoys me how pretty my voice is... how polite it can sound when perhaps what I'm singing is deeply acidic."
Еве шо била фората. Ауу, голема работа.
да ти беше Афекс Твин омилен музичар, и да кажеше дека имал влијание врз целата музичка кариера на Том Јорк, ќе ти подадев рака.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Шо имаш слушнато од РадиоГлава? Creep и Fake Plastic Trees само?
Оти Џеф го имам доволно слушано, па знам шо зборувам, ти напамет пишуваш.

Каков алтернатив жити све свиреле Пинк Флојд? Алтернативот го почнуваат панкерите за прв пат. Ох!

Наведов 2 албуми снимени наеднаш, а жанровски различни. Even better.

Знаеш зошто не дава интервјуа? Оти он е музичар. Некој треба да ги оценува неговите музички дела, а не неговиот приватен живот, или да ја објаснува неговата чудна поезија. Го слушаш =>ти се креваат сите влакна од телото. Завршена приказна.

П.С.

Еве шо била фората. Ауу, голема работа.
да ти беше Афекс Твин омилен музичар, и да кажеше дека имал влијание врз целата музичка кариера на Том Јорк, ќе ти подадев рака.
Јоан пишуваш постови од типот сам себе го убијал. За да изгледа дека пишувам на памет треба да отидам во темата за Рејдиохед и да тупам за Бакли, ама тоа не го правам јас, туку ти го правиш тука. Темава не е за Рејдиохед, да беше ај ќе те разберам ти како вака ептен еклатантен член и посветен фан да ми попуваш што сум преслушала од нив. Сам ги вмеша во темава. Сигурно не очекуваш онаа смешна класификација на 8/8 различни жанрови да ти ја прифатам како валидна, особено што во самиот опис си пишал ЧУДЕН ЖАНР и ЖАНР ШТО НЕ СЕ ОПИШУВА и дури три пати си пишал дека албумите имаат примеси од алтернативен рок. Има овде фанови на Рејдиохед, (ако и сами не се крстат на смешнава класификација) ако постов твој држи вода, нека потврдат да ме убедат. Се знае што се музички жанрови, прогуглај малку ако ти треба потсетник. Има и музички магазини, фино си пишуваат оценки на албуми и ги класифицираат по жанрови. Не за џабе Рејдиохед се става во класа бендови кои свират алтернативе рок со мешавина на електронска музика. Да беше ти како што викаш, ондак ќе беа ставени во некоја си група од типот: Бенд што свири музика што не се опишува.:pos:

Друга работа, Ох, Ах, Ух или како сакаш немој со тие детски финти, убаво си пишав, прочитај уште еднаш, два па и три пати ако имаш потешкотии да разбереш во суштина многу проста реченица, од која не знам кај ја извади онаа глупост дека Пинк Флојд биле алтернативен рок бенд. Да појаснам зашто очигледно има потреба, Мјуз се алтернативен рок бенд, а Пинк Флојд рок бенд. Е тако децо.

Околу она зошто Јорк не дава интервјуа, твоето објаснување е дека он е музичар и сака делата да зборуваат за него. Па ти ко да си му брат или најдобар другар, ако не дава интервјуа, од каде па ти знаеш зошто не ги дава. Не кажал никаде ништо нели? Додуша тоа не е ни најмалку важно, негово право. Во суштина ти ги девалвира сите музичари во кои има легенди на кои Јорк може вода да им носи, а кои замисли дале чат пат некое интервју. Они да не ти биле музичари во суштина.

П.С Ако ова не е инат не знам што е, јас ти давам линк, ти викаш Јорк не дава интервјуа нема шанси ова да го кажал, ти викам прогуглај да видиш дека самиот продуцент им сугерирал на Рејдиохед да учат од Бакли ти очигледно Гугл не користиш. И што останува после ова? Очигледно требаше оваа дискусија да заврши кога еден музички албум го стави под ЖАНР ШТО НЕ СЕ ОПИШУВА.

Ај сега оди пишувај си во темата за Рејдиохед, зашто јас бар имам почитување кон било кој фан да не се правам поголем познавач од него. Може ти знаеш за момциве и нивната музика повеќе од мене, ама за Бакли сигурно не знаеш така да....

I

Intex

Гостин
Продолжи сама да шејрнуваш линкови на темата. Гледам во шо преминуваат дискусиите на подфорумов.

Пријатно!

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
Прв пат читам биографија за Buckley, стварно апсолутно незнаев ништо за него освен неговата музика и мислам дека заслужува да се сними филм за него

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Прв пат читам биографија за Buckley, стварно апсолутно незнаев ништо за него освен неговата музика и мислам дека заслужува да се сними филм за него
На која биографија мислиш? :)

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
Јас мислев да не си ја прочитал книгава.
Уште поопширно од она на прва страна? :)
Пишав горе незнаев ништо за него до сега освен музиката, а не па дека книга имало за него :), а ти си ја читала ли ?

Kajgana Shop

На врв Bottom