- Член од
- 4 мај 2009
- Мислења
- 2.476
- Поени од реакции
- 5.545
Тоукатер,Бидејќи Писмото е најголемиот непријател на христијаните, треба да се напомене дека никаде во него нема напомена дека секој верник може да си го ствара Бог према својот образ...
Мислам дека и ѓаволот лично им е помил на припадниците на христијанските конфесии отколку Писмото...
Таму е јасно напишано што е Бог и како работ Негов треба да се однесува кон Него, створителот и спасителот и кон неговиот збор и Закон. Никаде не пишува дека се потребни теолошки анализи на зборот Негов, бидејќи со тоа се претпоставува човековото грешно битисување пред сезнајноста и семудроста на Семоќниот. Што не враќа до образите и боговите.
Се знае зошто Исус дојде меѓу нас, зошто Синот човеков го влечкаше крстот на Голгота. Имено, пишува во Писмото околу тоа.
За се останато се оди во рисајкл бин, а оттаму во огнените езера, зависно од квотата.
@Петар, сметаш дека содржината на Писмото треба да е толкувана и од втора рака пренесувана од страна на квалификувани теолошки експерти (како во средниот век) ? И какво е тоа произволно интерпретирање кога во Писмото имаш сосема јасни и недвосмислени заповеди и закони!?
Не сметам, но сметам дека е недоволна. Во православието има и предание кое помага за толкувањето на Библијата. Се`едно, забелешката ти е на место. Смешни ти се рисјанските интерпретации на библиските настани. Небулозни ти се писанијата од пред 2000 години кога нит постоела наука нит бутур. Викаш не треба теологија, се` треба де се зема at face value. Како дежурен апокалиптичар во речиси секој пост повикуваш на покајание (со смајлиња и други визуелни ефекти) да не су уплаши многу рајава, ваљда. Како пишуе така треба, до запирка. Кабает сум, признаам.
А може ли едно прашање до тебе? Мислам дека ти се познати избацувањата на Дејвид Ајк дека он е Џизс химселф и дека во подземни каверни роварат крлушкосани рептили кои се трансморфираат во кралици Елизабети, Џорџ Бушои и остали дрматори на светов. Дали овие изјави на стрико Ајк треба да се земат verbatim, at their face value? Или за ваквиот рептилски шејпшифтинг има некое друго објаснуење. Што мислиш ти, треба ли за Ајк некаква интерпретација или поткрепа со доказ?
Да разјасниме: мене не ми смета нит Ајк, ниту твоето почитување на неговиот лик и дело. Само ми се чини дека имаш двојни стандарди за интерпретација и деконструкција на текстови. Ако грешам испрај ме.