Во без-излезна ситуација сум со Билбао... Првата сезона завршив 4-то место, 3 бода зад 3-тиот Атлетико и сега во втората сезона сум 10-то место у Ноември поради глупави нерешени резултати дома со ЧКЉ екипи... И сега имам утакмица со Реал во гости, пред да ја почнам утакмицата ми е зачувана играта, на утакмицата ако изгубам ме пудат од работа(пробав изгубив ме испудија) и сеа немам шанса да останам тренер ако ја губам, помагајте, што да направам? Пробав секакви дефанзивни формации, пробав Contain(Retain possession > Pass to feet) ништо не помага, ќе дадам гол од корнер или слободен и неверојатниот Хигуаин добива супер моќ и гази се пред себе, за 1 минута 2 гола...
Ц...ц...ц...
Искуството говори дека доколку доволно број пати лоадираш еднаш ќе ти се посреќи... тоа е полесниот пат.

Потешкиот пат е да останеш непоразен машки - со игра. Јас би пробал 4-2-2-2, густо во средина без крила, без roaming од позиција и со closing down на нивните дефанзивци - на сите четири. Џабе ги затвараш Роналдо, Игуаин или Озил... Јас би одел со пресинг на дефанзивната линија.
Немој да местиш contain или retain possession - факт е дека Реал се пресилна екипа и дека овие тактики нема да запалат никогаш.Можеби Control или Standard па да изнудиш пенал, црвен или да дадеш ран гол па после да гледаш чаре. Counter неможе да се игра, пошто е лузерска тактика и допринесува за многу грешки.
Стави повеќе играчи со добар positioning и со добар determination, колку за кохезија во играта така и за реакција доколку примиш гол.
Мешај секои 4-5 минуте од еден во друг менталитет (Control-Standard-Control-Defensive-Attacking), ова иако не е многу логично, од искуство, некогаш знае да го зезне AI-то и да ја поремети утакмицата.
Пробај и асиметрична тактика, која некогаш знае да направи чуда.
Најпосле за да се победи Реал сака големи кохонес
Има и еден најлесен пат - да ја поминеш утакмицата на go on holiday. Од 20-тина вчитувања еднаш скоро сигурно ќе ти ја симулира 0-0 или 1-1.
Се надевам помогнав колку-толку...