| тра | ла | ла |
Viva la vida
- Член од
- 14 ноември 2010
- Мислења
- 63
- Поени од реакции
- 24
Што се јаде за време на божиќните пости ?
Зависи кого прашуваш. Според православието, одговорот MIKI1 ти го даде погоре. Протестантите се придржуваат до библискиот пост т.е. не селектираат храна (посно непосно) туку кога постат едноставно не јадат. (Зборот „пост“ значи нејадење)Што се јаде за време на божиќните пости ?
Затоа ги сакам викендите толку многу, поради рибата ... и виното.Сабота и недела се јаде храна „на масло„ и риба и се пие вино, умерено.
Бидејќи сметам дека прашањето се однесува за престојниот божиќен пост кој го започнаа православните христијани од денес, еве еден линк.Што се јаде за време на божиќните пости ?
Само не претерувај.......Се‘ со мерка.Затоа ги сакам викендите толку многу, поради рибата ... и виното.
Луѓето низ вековите своеволно измислиле еден куп регулативи за тоа кога треба да почне постот, кога да заврши, која храна смее да се јаде, која не смее т.е. која е посна, а која не е посна храна,Што се јаде за време на божиќните пости ?
А ево, ја би Те замолил да ми посочиш барем еден библиски стих, во кој е даден рецепт за сарма од свинско мелено месо, завиткано во лозов лист...Ако не ми веруваш еве замоли ги MIKI1 или nicole_l да ти цитираат каде во Библијата е спомнато селектирање на храна (посно/непосно) за време на пост?
Се замолува поставувачот на темата да поверува во горенапишаното и доколку ги има прифатено да ги отфрли сите „човечки преданија и црковни догми“. Нема смисла навистина некој по втор пат да пишува, да се труди да објаснува, да убедува „ненаметливо“... додека поповине „шетаат со стомаците“(и тоа СИТЕ-да се разбереме), а „кутрите“ граѓани на христијанските верски (СИТЕ од нив) заедници да „гладуваат“.Луѓето низ вековите своеволно измислиле еден куп регулативи за тоа кога треба да почне постот, кога да заврши, која храна смее да се јаде, која не смее т.е. која е посна, а која не е посна храна,
Интересно е тоа што во Божјиот Збор (Светото Писмо) НЕ ПОСТОИ нешто такво како „посна“ и „непосна“ храна Ако не ми веруваш еве замоли ги MIKI1 или nicole_l да ти цитираат каде во Библијата е спомнато селектирање на храна (посно/непосно) за време на пост?
Напротив, библискиот (Богоугодниот) пост првенствено значи привремено апстинирање од храна, а потоа и од други телесни страсти (на пример секс).
Никој никаде во Библијата кога постел не ја делел храната на посно/непосно или на мрсно/немрсно. Кога постеле Божјите луѓе во Библијата, па дури и Исус, тие воопшто не јаделе ништо, а не само риба, гравче, житарки и сл.
На што личат поповине наши со стомаци во обем од два метри? Тоа се должи на православниот пост. Додека сиромавиот гладува, попот си јаде посна пастрмка, посно гравче, посно пиперче, посна погача, посни колачиња, посни сокчиња итн со еден збор посна гозба за на крај да се појави едно скромно посно попско стомаче
Пак ке повторам, ниту пророците, ниту Апостолите, ниту Исус не постел така како што постат православните - со селектирање на храна.
Како доказ за горенаведените аргументи, ќе ги наведам следниве цитати од библијата каде што можеме да видиме како постеле Божјите луѓе во неа.
" И откако постеше четириесет дни и четириесет ноќи, најпосле огладне"
(Матеј 4:2, Библијата)
Значи тука изричито е кажано дека Исус постел. А како постел т.е. дали постел со јадење на посни торти, посни погачи, посни колачи, посни салати итн. или пак постел со нејадење можеме да видиме од извештајот на евангелистот Лука...
"А во тие денови не јадеше ништо, а кога поминаа тие, Тој огладне."
(Лука 4:2, Библијата)
Друг пример е и познатиот цар Давид, кој додека постел, исто така не јадел.
"А неговите дворјанци го прешаа: „Што правиш тоа? Додека детето беше живо, постеше и плачеше; а сега, кога детето е умрено, стануваш и јадеш!"
(2 Самоилова 12:21, Библијата)
Исто така постела и познатата Естира заедно со нејзините пријалтелки...
"Постете за мене: не јадете ниту пијте три дни и три ноќи. И јас ќе постам така со своите девојки"
(Естри 4:16, Библијата)
А ево, ја би Те замолил да ми посочиш барем еден библиски стих, во кој е даден рецепт за сарма од свинско мелено месо, завиткано во лозов лист...
Ја имаш вечноста пред Тебе па навали, барај и јави ми....
Ха-ха-ха!....Ха Ха ха......при недостиг на аргументи, секогаш се даваат вакви „лигави“ одговори и коментари......Ха Ха Ха
...чудо ти било ова „православиево“......