Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
2 ноември 2008
Мислења
146
Поени од реакции
15
Pa veke nekolku stranici pisuvame za toa. Ako dosega si bil na spliter, sega frlas spliter u kutija i priklucuvas kako sto pisuvavme na prethodnite stranici. I dobro sto mi spomna za avm, toa e sega admin/pass za ruter koga ke odis na http://192.168.178.1/
Проблемот е што, морам да користам сплитер, еден од телефоните преку рутерот не сака. Друго нешто, се планира update на Firmware-от на рутерот или ?

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
AKo ne saka tie od thome ke ti go sredat. i mene koga mi bea prikluceni 3te telefona na ruter sekogas mi padjase konekcija kako da sum isklucil kabli. Koga ke im podneses baranje na 080012345 ke dojdat posle 2-3 dena i ke im kazes se sto imas mozni problemi, se ke sredat, kaj mene izleze deka sum imal dupli broj, kako dva broja da sum imal, pa zatoa nekoi problemi imalo, imase deckoto 2 saati zaebancii so mojov broj, te do centrala odese, te telefoni vrtese da mi go sredi problemot i sega se e ok, 2 obicni telefoni idat na eden port vo ruter, a bezzicen panasonic ide u drug port na ruter.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.832
Поени од реакции
1.587
имам макс адсл и сега нетот ми е спор му се јавувам на батката за техничка подршка и ми вели дека не е до нив туку слаби ми биле каблите сега ме интересира колку брзината ја диктират каблите ? Дали можеби некој вирус да ми го успорува нетот

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
имам макс адсл и сега нетот ми е спор му се јавувам на батката за техничка подршка и ми вели дека не е до нив туку слаби ми биле каблите сега ме интересира колку брзината ја диктират каблите ? Дали можеби некој вирус да ми го успорува нетот
Proveri na speedtest.net koja brzina ke ti pokaze. Ako si na 30gb paket, treba da imas okolu 5,4mbit toest da ti downloadira so 630kb/s. I mene mi solea pamet da kupuvam drugi kabli a sepak bese do niv problemot.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Вирус - не, тоа некој друг нека лажат. Во врска со каблите најверојатно сакале да ти кажат дека доколку кабелот што излегува од сплитерот и оди до модемот е подолг од 10ина метри, тогаш се јавуваат проблеми како слаба конекција, паѓање на интернет и слично.
Биди упорен кај оние од техничка, инсистирај да ти пратат екипа да го провери проблемот. Ако не успее тоа, јави се на 177, пријави дека имаш проблем во линијата (често снемува интернет, телефонот не работи секогаш и сл.), па тогаш мора да дојде некој и да провери каде е проблемот. Доколку си во можност, замени го сплитерот и пробај со нов, види дали ќе добиеш на брзина. Исто (доколку е можно) кабелот од разводната кутија, стави го директно во адсл портата (без сплитер) па види дали така ќе има подобрување на брзината.
Поради тоа што пиша дека имаш макс адсл пакет, претпоставувам дека користиш d-link рутер.. кај нив неможеш да пристапиш во мени и да провериш колку точно брзина ти имаат пуштено, тоа можеш да го сториш на тој начин што ќе отидеш на https://moj.telekom.mk/ADSL.aspx?id_page=0 и ќе кликнеш на Провери ја моменталната брзина
.
Така ќе дознаеш колкава брзина ти имаат пуштено од централата.
Се надевам дека помогнав, ако имаш билокакви нејаснотии, слободно прашај :)

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
pa preku meracot na telekom nisto bitno ne dobivas, tie sekogas ke ti kazat deka imas 6mbit, ama ti proveri si na speedtest.net i ke vidis deka sepak se 5.4 pomalku/poveke mbit. Ako imas ispod ova togas definitivno imas problem so internetot i toa od nivna strana, retkost e TI da imas problem, sekogas e kaj niv problemot.

MadA@FakA

Black&White
Член од
4 август 2006
Мислења
1.049
Поени од реакции
105
А овие рутерите што ги имаме, ги прашав дали ќе прави проблем ако приклучам и втор статичен компјутер на wireless мрежата дома и ми кажаа дека на LAN 2 штекерот можам, а дека LAN 3 и LAN 4 штекерите се за поврзување на ТВ. Па така сега се зачудив.. каков ТВ на мрежата.. тие што имат МКАС ТВ или.. ? (чисто онака прашувам од радозналост, ако знае некој) ??

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
А овие рутерите што ги имаме, ги прашав дали ќе прави проблем ако приклучам и втор статичен компјутер на wireless мрежата дома и ми кажаа дека на LAN 2 штекерот можам, а дека LAN 3 и LAN 4 штекерите се за поврзување на ТВ. Па така сега се зачудив.. каков ТВ на мрежата.. тие што имат МКАС ТВ или.. ? (чисто онака прашувам од радозналост, ако знае некој) ??
Speedport рутер имаш ?

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
da,mozes da im se javis i da baras 3 i 4 porta da ti gi otklucat za internet

Член од
23 ноември 2011
Мислења
108
Поени од реакции
14
Hehe, isti slucaj i kaj mene, vo mart istekuva dogovor, a na 29 febr zavrsuvaat 1800gb.:vozbud:
Здраво icemaher.Денеска се јавив во T-Home да прашам кога ќе бидам префрлен на новата платформа (чекам 5 дена) и ми кажаа дека за следните 3 месеци имам вкупно 600 gb (неограничено :)).Ме интересира од каде ја најде информацијава за 1800gb (3х600) ?

Член од
5 септември 2009
Мислења
3.528
Поени од реакции
619
Здраво icemaher.Денеска се јавив во T-Home да прашам кога ќе бидам префрлен на новата платформа (чекам 5 дена) и ми кажаа дека за следните 3 месеци имам вкупно 600 gb (неограничено :)).Ме интересира од каде ја најде информацијава за 1800gb (3х600) ?
Па оди на moj.telekom.mk и ќе видиш дека тамо ти пишува дека имаш неограничен интернет со фер користење до 600гига на бакар и незнам на оптик колку беше и тоа тие за 1 месец незнам ти каде свати дека е 600 за три месеца

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Па оди на moj.telekom.mk и ќе видиш дека тамо ти пишува дека имаш неограничен интернет со фер користење до 600гига на бакар и незнам на оптик колку беше и тоа тие за 1 месец незнам ти каде свати дека е 600 за три месеца
1TB е за оптик и тоа за секој месец поединечно.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.552
Поени од реакции
915
Само кај нас има НЕОГРАНИЧЕН интернет со лимит :))))

Kajgana Shop

На врв Bottom