Како се спасуваат луѓето кои се надвор од Црквата?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
тоа што некои од вас се опседнати со тоа да докажат некому дека греши и дека вие сте во право...
И Vice Versa, и дури понатаму има такви верници кои и атеизмот сакаат да го претстават она што не е. Еве очигледно ни ти не знаеш што е.
.. така да можете слободно да си ја продолжите дискусијата без мене..
Бухуху, немој те молам......врати се :(

T

Tetro

Гостин
благодарам за просветлувањето..
тие навреди беа упатени кон луѓе кои немаат никаква врска со верата нити имаат право да лечат други луѓе во име на црквата...
атеистите не навредуваат?! дали ти тоа озбилно?!
јас никогаш не сум рекла на ниеден атеист дека е забеган... дека е ненормален.. дека не знае што зборува или дека нема појма од животот и живее во заблуда.. а сето воа другар го имам слушнато од атеисти..
кои ја користат секоја можна прилика да ни докажат нас верниците колку сме ние уствари забегани и како Бог не постои, ние сме чудни.. дури ете погоре добив коментар да посетам и доктор затоа што реков дека најголемата црква е во нашите срца.. односно дека јас го носам Бог во моето срце..
затоа немој... немој да ме тераш да почнувам да зборувам за тоа..

ти не веруваш... не веруваш.. твоја ствар, твој живот...
али немој мене да ме чепкаш и да ми кажуваш како јас да го живеам животот и во што треба да верувам а во што не..
Другарке. Вистинските атеисти, претежно начитани луѓе, кои прочитале повеќе книги од различни религии, не се вакви (болдираниот дел). Исто како и што сите верници не се исти.
Некои шират пропаганда и се добро платени, некои само ја шират пропагандата и со тоа сакаат да добијат нешто трето, некои само тоа го прават дека некој друг му наложил да го прави, некои се надеваат на 72-те девици, некои истовремено веруваат во магии и духови (додека тоа им се забранува), некои се богатат на несреќата на другите,... има многу, ама вака доста е.

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.458
Поени од реакции
2.013
Сум ја почитувал црквата како институција многу, но тоа што се прави кај нас а и многу пошироко е страшно сквернавење на религијата. Така да, заклучив дека не ми требаат попови за да бидам верник. Како што рече девојката погоре, "најголемата црква е во нашите срца".

Член од
17 октомври 2011
Мислења
81
Поени од реакции
20
ZA ATEIST:
bas ZATOA STO GOSPOD POSTOI IM DOZVOLUVA NA RELIGIITE DA SE DOKAZAT ( DA SE DOKAZATkako neuspesni)
;A KOGA TOJ KE VLADEE VO SVETOT NEMA DA POSTOJAT RELIGII:::
POZDRAV;)

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.476
ZA ATEIST:
bas ZATOA STO GOSPOD POSTOI IM DOZVOLUVA NA RELIGIITE DA SE DOKAZAT ( DA SE DOKAZATkako neuspesni)
POZDRAV;)
Гледаш сега Атеист што била работата?

P.S.
Дечки дај договори се сам со себе: кирилица/латиница, големи/мали букви...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
ZA ATEIST:
POZDRAV;)
ЗА тебе:
Ако постоеше господ ќе немаше религии. Пошто ги има и постојат, господ не постои.

F

Frankie Yale

Гостин
ZA ATEIST:
POZDRAV;)
Значи сакаш да кажеш Господ моментало кулира up in the sky и гледа утакмица, чека да види кој ќе победи.

Како не му е досадно да гледа веќе гледана утакмица, пошто нели, сезнаен е...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Prasanjevo e glupo, kako se spasuvaat ludjeto koi se nadvor od crkvata? Kako da ima samo edna vera i taa e prava znaci nema logika, isto ko da prasame kako se spasuvaat ludjeto koi ne primile Islam. Ako ima nekakvo spasuvanje vo metafizicka smisla deka zad ovaa pojavnost postoi nekoj izlez kon individualna besmrtnost togas kako moze kriterium za spas da se zeme pripadnosta kon ovaa ili onaa vera. Toa ti e isto kako da prasame kako ke se spasat onie koi se von Islamot ili von ne znam koja religija ne e edna. Toa sto sekoja vera se misli deka samo taa e praviot kluc koj ja otvora vratata kon individualnata besmrtnost e nivni problem i nivna glupost. Eve vaka da prasame kako ke se spasat nasite dragi domasni milenici, ne bile ni hristijani ni muslimani ni sinto ni ne znam sto pa sepak ako treba da sudime po delata i ako po delata ke gi prepoznaete togas tie pred site nas suetni luge imaat prednost.

Член од
18 ноември 2010
Мислења
194
Поени од реакции
101
убила ме простоќа...
те молам друг пат не ги сваќај буквално работите.. плс..
Ова беше сарказам ако не сваќаш.
П.С во подолниот пост што го напиша ова те погодило како навреда што воопшто не е.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ако господ постеше не би постоеле религиите.
А што ако постојат и Господ и ѓаволот истовремено? И што ако на ѓаволот му е дозволено одредено време да ги замајува луѓето со цел Бог да види кои од нас доброволно ќе изберат да се покорат под Божјиот авторитет и сувиренитет пред да настапи судниот ден?

V

Vollstandig

Гостин
А што ако постојат и Господ и ѓаволот истовремено? И што ако на ѓаволот му е дозволено одредено време да ги замајува луѓето со цел Бог да види кои од нас доброволно ќе изберат да се покорат под Божјиот авторитет и сувиренитет пред да настапи судниот ден?
Види братче, поентата никогаш не ми била јасна, зошто човекот е создаден од бог *спрема библискиве записи* и живее некој си живот испоснички, да речеме цел живот му се лижи, упс му се моли на бога, да го спаси од незнам што,и оди во рај-пекол, зависи каде, или до судниот ден, кога сите живи суштества ќе исчезнат.
Не ми е јасна поентата, зошто човекот е создаден? Спрема светиве книги испаѓа дека човекот е создаден само за да му ласка на господ, само за даму дава убави зборови “Ти си семоќен, ти си најмоќен, ти си најсилен, ти си единствен, немаш конкуренција...“
Тогаш зошто би создал суштества , човек, кој ќе му угодува цел живот и ќе му ласка а после тоа за да би го ставил во рај-пекол, каде вечно ќе седи. Едноставно не ја гледам поентата. Уствари нема поента. И освен тоа, господ го создава каков што сака човекот, но сепак има тој слободна волја. Кога е семоќен зошто не направи една машина, или суштество кое цел ден ќе повторува: Дедо боже најсилен си жими мајка.

Ова погоре е од буквалното сфаќање на библијата. Доколку малце убаво се подзамисли човек и ги разбере сите особини што му се препишуваат на бог, ќе сфати дека бог не е ништо друго освен
Ч О В Е К.
Доколку подразмислиш убаво ќе сфатиш дека се она што го сака, прави, и умее бог, се особини на човекот, односно на човек кој доколку би имал апсолутна власт истото би го правел и барал, како во старо време кралеви цареви фараони со апсолутната власт, ги имале овие исти особини на господ.
Тие што плукаат против царот, се осудени на маки страдање, голи отоци, и слично.
Тие што му ласкаат цел живот и му лижат гз, се најблиски до него.
Тие што се ради реда послушни и не им е битнои што битно да им е океј, се обичната рајa пролетерска, работи, и има колку работи толку има повеќе нема одошто работи ама крпи крај со крај.
И секогаш има по еден јуда, или “Ѓавол“, кој ќе сака да биди на власт од тој моментален цар, кој ќе ги поткупува луѓето, да гласаат за него чунки тој им ветува мед и млеко, и само да лежат и седат.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
ТОа значи некој си игра курташак со нашиот вид (хомосапиенс).

Ако некој си погрува со тебе и твоите деца на ваков начин, што ќе сториш? Ќе му се клањаш и ќе го молиш или пак ќе с еобидеш да се ослободиш од сторителот на таквите дејанија?

G

galaxy

Гостин
И тоа што ние можеме да заклучиме што Бог „прави или сака да прави со нас“ укажува на тоа дека е измислен од нас, или дека (ако постои) тоа што „прави или сака да ни прави“ е претпоставено (измислено) од нас.

F

Frankie Yale

Гостин
А што има тој да види жити господ? Сезнаен е и вечен е, отсекогаш знаел кој како ќе заврши и што ќе одбере. Како што кажав, веќе гледана утакмица....

Kajgana Shop

На врв Bottom