Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.820
Поени од реакции
8.834
Еве вака како можете да кажете дека со донирањето во црква јас или било кој учествува во криминал тоа ми е многу неразбирливо и неможе да влезе во мојот контекст на размислување.
Па кажи дека не ти е јасно, прашај ако не знаеш.
Да, криминал е, индиректен.

Вака, ако знаеш дека папата силува момчиња, дали момчето сепак ќе го однесеш да му бакне рака на папата?
Ако знаеш дека родителите сексуално го злоставуваат детето, дали тоа нема да го пријавиш во служба и ќе потпишеш дека детето расте со добри родители?

Дали глумењето слепило, те спасува од гревот?

Дали ако јас тепам некого пред твоите очи, ќе замижиш и ќе си заминеш?

Што вели Исус за ова, знаеш?

Тоа што ти не го правиш дирекно злоделото, не значи и дека немаш удел.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Па кажи дека не ти е јасно, прашај ако не знаеш.
Да, криминал е, индиректен.

Вака, ако знаеш дека папата силува момчиња, дали момчето сепак ќе го однесеш да му бакне рака на папата?
Ако знаеш дека родителите сексуално го злоставуваат детето, дали тоа нема да го пријавиш во служба и ќе потпишеш дека детето расте со добри родители?

Дали глумењето слепило, те спасува од гревот?

Дали ако јас тепам некого пред твоите очи, ќе замижиш и ќе си заминеш?

Што вели Исус за ова, знаеш?

Тоа што ти не го правиш дирекно злоделото, не значи и дека немаш удел.
Немојте да ми бистрете умови па сите тие примери ги споредуваш со носењето дар во црква..значи се одалечувате од темата во крајности.Ако гледаш во ред пред тебе но јас кога ќе отидам во црква тоа не го гледам драга госпогице,значи јас не учествувам во тоа.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.820
Поени од реакции
8.834
Џулија, ваш клиент ако ви каже дека го гледа Исус и дека зборува со него, вас тоа треба да ве упати на друго место, а не во среќа дека е тој ,,избран,,.
Да ве потсетам на студентски денови, ќе цитирам малце. Сите цитати се од Гордана Станковска, психијатар и професор.
Имено:
,,Предиспонирачки фактори за настанување на халуцинациите се:
а) пореметување на јасноста на видот;
б) присуство на налудничави идеи
в) афективните состојби
г) разните степени на интоксикација на ЦНС

- Видови на халуцинации

1. Визуелните халуцинации по правило се јавуваат најчесто при труење со егзогени отрови, при фебрилни и афективни нарушувања, при ендогените душевни заболувања како што е шизофренијата. Може да се манифестираат во различен облик:
а) фотоми - (искри, пламен, светло) - претставуваат елементарен облик на оптички халуцинации
б) микрохалуцинации - (бубачки, глувци кои се движат)
в) халуцинации на долги жици и конци - (делириум тременс при алкохолизам)
г) визии - се таков вид на халуцинации при кој пациентот гледа низа на особи кои нешто работат, зборуваат, но повеќе личи на сон.
д) аудитивни халуцинации најчесто се јавуваат кај пациентите со шизофренија. Може да се јават во елементарен облик-акоазми (шумови, гребење, брмчење) или пак во вид на гласови (сложени халуцинации кога пациентот слуша гласови кои му се обраќаат нему, разговор меѓу две или повеќе лица). Гласовите може да имаат пријатна содржина (многу ретко), но најчесто тоа се непријатни, заканувачки, иронични халуцинации.,,

Понатаму се: густативни, олфактивни, тактилни халуцинации и ценестезии.

Понатаму, во психопатологијата на мислењето, во групата на пореметувања на мислењето по содржина, спаѓа и ,,религиозни налудничави идеи - се согледуваат во тоа што пациентот верува дека има врска со Господ, дека е ,,човек на Господ,, и сл.,,

Има тука уште многу да се зборува, а за шизофренијата планирам да отворам посебна тема, кога ќе имам време, како и за мн други ,,божествени доживувања,, на човекот.

Ти како психолог мораш да го знаеш ова, се надевам дека до сега не си имала клиент со вакви проблеми, можеби уште поголема штета си направила.
--- надополнето: Nov 15, 2011 5:13 PM ---
Немојте да ми бистрете умови па сите тие примери ги споредуваш со носењето дар во црква..значи се одалечувате од темата во крајности.Ако гледаш во ред пред тебе но јас кога ќе отидам во црква тоа не го гледам драга госпогице,значи јас не учествувам во тоа.
Да учествуваш, индирекно. Ако ти не му оставиш пари, нема да има од каде да краде и да вози џип. Ти му помагаш да вози џип, наместо парите да ги дадеш на загрозено семејство.
Не ја исполнуваш волјата на Исус, сакала или не. Исус не сакал неправди и не мижел пред неправди, не знам зошто мислиш дека е тоа исправно.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Дали вие госпоѓица Џулија видовте како се вика темата?
Колку за освежување на меморијата
Прашања до атеистите

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Џулија, ваш клиент ако ви каже дека го гледа Исус и дека зборува со него, вас тоа треба да ве упати на друго место, а не во среќа дека е тој ,,избран,,.
Да ве потсетам на студентски денови, ќе цитирам малце. Сите цитати се од Гордана Станковска, психијатар и професор.
Имено:
,,Предиспонирачки фактори за настанување на халуцинациите се:
а) пореметување на јасноста на видот;
б) присуство на налудничави идеи
в) афективните состојби
г) разните степени на интоксикација на ЦНС

- Видови на халуцинации

1. Визуелните халуцинации по правило се јавуваат најчесто при труење со егзогени отрови, при фебрилни и афективни нарушувања, при ендогените душевни заболувања како што е шизофренијата. Може да се манифестираат во различен облик:
а) фотоми - (искри, пламен, светло) - претставуваат елементарен облик на оптички халуцинации
б) микрохалуцинации - (бубачки, глувци кои се движат)
в) халуцинации на долги жици и конци - (делириум тременс при алкохолизам)
г) визии - се таков вид на халуцинации при кој пациентот гледа низа на особи кои нешто работат, зборуваат, но повеќе личи на сон.
д) аудитивни халуцинации најчесто се јавуваат кај пациентите со шизофренија. Може да се јават во елементарен облик-акоазми (шумови, гребење, брмчење) или пак во вид на гласови (сложени халуцинации кога пациентот слуша гласови кои му се обраќаат нему, разговор меѓу две или повеќе лица). Гласовите може да имаат пријатна содржина (многу ретко), но најчесто тоа се непријатни, заканувачки, иронични халуцинации.,,

Понатаму се: густативни, олфактивни, тактилни халуцинации и ценестезии.

Понатаму, во психопатологијата на мислењето, во групата на пореметувања на мислењето по содржина, спаѓа и ,,религиозни налудничави идеи - се согледуваат во тоа што пациентот верува дека има врска со Господ, дека е ,,човек на Господ,, и сл.,,

Има тука уште многу да се зборува, а за шизофренијата планирам да отворам посебна тема, кога ќе имам време, како и за мн други ,,божествени доживувања,, на човекот.

Ти како психолог мораш да го знаеш ова, се надевам дека до сега не си имала клиент со вакви проблеми, можеби уште поголема штета си направила.
--- надополнето: Nov 15, 2011 5:13 PM ---

Да учествуваш, индирекно. Ако ти не му оставиш пари, нема да има од каде да краде и да вози џип. Ти му помагаш да вози џип, наместо парите да ги дадеш на загрозено семејство.
Не ја исполнуваш волјата на Исус, сакала или не. Исус не сакал неправди и не мижел пред неправди, не знам зошто мислиш дека е тоа исправно.
Книгата пред вас и препишувајте така да ќе мислисме дека многу знаете но јас ќе кажам многу малку знаете вие читате но разјаснете го тоа што го читате не ви се јасни некои работи... ..немој ќе ве молам страмота е ова некое др.стручно лице по оваа област да го прочита само вашите истомисленици ќе се согласат со вас.Шизофренијата се смета да за психичко заболување.каде психијатрите го објаснуваат како ментално заболување кое се карактеризира со абнормалности во перцепцијата и видувањето на реалноста кај заболените .Таа се манифестира со различни симптоми,халкунации,параноја и делузии итн.но нема никаква врска со видовити луѓе...незнаете што зборувате дефинитивно.
Точно дека Исус несакал неправди ,дека црквата била собир за молитви ,и детството на Исус е поминато во црква а не надвор од неа ...и денес црквите се за покажување благодарност кон Бог,а таа благодарност се покажува на тој начин со подарување нешто а дали некој ќе го однесе дома јас воопшто не одговарам.Како можете вие да одговарате ако вие подарувате на вашата најсакана пријателка а од друга страна и го зема сестрата нејзина вие ли одговарате?Ете знаете дека сестрата е лопов сепак вие сакате да и изразете почит и благодарност на вашата пријателка.Логично размислете.
--- надополнето: Nov 15, 2011 6:24 PM ---
Псалм 111:10
Почеток на мудроста е стравот од Господа! Мудро прават кои Го почитуваат. Неговата Слава трае довека!
Излез 1:21
А бидејќи бабиците се боеја од Бога, Тој им подари потомство.
Левит 19:14
Не проколнувај го глувиот, ниту ставај пречка пред слепиот. Бој се од твојот Бог! Јас Сум Господ!
Второзаконие 5:29
Само, кога нивните срца би биле такви секогаш да се бојат од Мене и да ги пазат сите Мои заповеди, за да бидат така постојано среќни, тие и нивното потомство!

Нема велиш а?;)
Се навратив малку пак на ова прашање од причина што несакам да ви остане неразјаснето што значи страв божји,од стравот од психички аспект..тоа се разликува.Значи стравот може да биде најразличен а сега во оваа тема зборуваме за Божји страв.
Чувството на стравот пред Бог никако не смее да се разбере во груба и погрешна смисла .Чуството на страв пред Бог претставува нешто највозвишено што може да го стекне еден христијан.Значи кога тој делува во човекот, умот го симнува погледот,престанува да зборува,да умножува мисли,значи тој со молчење што надалеку го надминува секој збор ја искажува свеста за покорност и внесува молитва искажана од ваква совест.,значи со други зборови со чист разум.Чувството на страв кон Бог е еднакво со треперење пред Него се јавува доколку свеста кај секој христијанин работи ,тргнувајќи од Божјото битие по свеста за сопствено ограничување, не моќ .Ако Бог се понижил заради нас примајќи облик на слуга поради неспоредливата љубов кон нас ние не можеме за право да си земеме да заборавиме кои сме пред него .Од таа причина ние пристапуваме пред него како слуѓите пред својот господар.И сето ова се смета за страв божји ...со други зборови..почит и покорност,а не оној страв за кои сите зборувате.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Се навратив малку пак на ова прашање од причина што несакам да ви остане неразјаснето што значи страв божји,од стравот од психички аспект..тоа се разликува.Значи стравот може да биде најразличен а сега во оваа тема зборуваме за Божји страв.
Чувството на стравот пред Бог никако не смее да се разбере во груба и погрешна смисла .Чуството на страв пред Бог претставува нешто највозвишено што може да го стекне еден христијан.Значи кога тој делува во човекот, умот го симнува погледот,престанува да зборува,да умножува мисли,значи тој со молчење што надалеку го надминува секој збор ја искажува свеста за покорност и внесува молитва искажана од ваква совест.,значи со други зборови со чист разум.Чувството на страв кон Бог е еднакво со треперење пред Него се јавува доколку свеста кај секој христијанин работи ,тргнувајќи од Божјото битие по свеста за сопствено ограничување, не моќ .Ако Бог се понижил заради нас примајќи облик на слуга поради неспоредливата љубов кон нас ние не можеме за право да си земеме да заборавиме кои сме пред него .Од таа причина ние пристапуваме пред него како слуѓите пред својот господар.И сето ова се смета за страв божји ...со други зборови..почит и покорност,а не оној страв за кои сите зборувате.
Со други зборови ова се вика индоктринација, или популaрно познато како "brainwashing"
Повели дефиниција:
Definition of BRAINWASHING

1
: a forcible indoctrination to induce someone to give up basic political, social, or religious beliefs and attitudes and to accept contrasting regimented ideas
http://www.merriam-webster.com/dictionary/brainwashing

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Дали вие госпоѓица Џулија видовте како се вика темата?
Колку за освежување на меморијата
Прашања до атеистите
Сеуште ме служи меморијата ,сепак благодарам.навистина се одалечивме од темата но тоа се должи на големиот број контра реплики а јас се трудам да одговорам колку што ми дозволува времето..ако на некој не сум и одговорила нека ме извинат, навистина преплавена сум од реплики од спротивната страна.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.820
Поени од реакции
8.834
Книгата пред вас и препишувајте така да ќе мислисме дека многу знаете но јас ќе кажам многу малку знаете вие читате но разјаснете го тоа што го читате не ви се јасни некои работи... ..немој ќе ве молам страмота е ова некое др.стручно лице по оваа област да го прочита само вашите истомисленици ќе се согласат со вас.Шизофренијата се смета да за психичко заболување.каде психијатрите го објаснуваат како ментално заболување кое се карактеризира со абнормалности во перцепцијата и видувањето на реалноста кај заболените .Таа се манифестира со различни симптоми,халкунации,параноја и делузии итн.но нема никаква врска со видовити луѓе...незнаете што зборувате дефинитивно.
Џули не ги направив јас сите шизофренични. Си има пореметувања во перцепцијата кои не се со органско потекло, и кои се средуваат со разговор и консултации.
Го чекам стручното лице кое ќе ми потврди дека зборувањето со Исус е нормално, дека тоа е ,,човек на Господ,, и дека нема никаква врска со пореметување во мислењето и перцепцијата.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Сеуште ме служи меморијата ,сепак благодарам.нависитна се одалечивме од темата но тоа се должи на големиот број контра реплики а јас се трудам да одговорам колку што ми дозволува времето..ако на некој не сум и одговорила нека ме извинат навистина преплавена сум од реплики од спротивната страна.
Не, ти не се ни трудиш да дадеш одговори. Одговори од типот знам ама не ви кажувам не се одговори. Насочи се кон темата.

G

galaxy

Гостин
Џули не ги направив јас сите шизофренични. Си има пореметувања во перцепцијата кои не се со органско потекло, и кои се средуваат со разговор и консултации.
Го чекам стручното лице кое ќе ми потврди дека зборувањето со Исус е нормално, дека тоа е ,,човек на Господ,, и дека нема никаква врска со пореметување во мислењето и перцепцијата.
Сигурно психолог во 21 век нема да мисли на буквален разговор со Исус. Туку на разбирање на неговите постапки преку читање на книги за него.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.820
Поени од реакции
8.834
Сигурно психолог во 21 век нема да мисли на буквален разговор со Исус. Туку на разбирање на неговите постапки преку читање на книги за него.
Не, има луѓе кои сериозно мислат дека зборуваат со Исус. Таквите халуцинации постојат, и не можеш пациентот да го убедиш дека се лажни. Реално не постои дразба која погрешно би си ја интерпретирал пациентот, затоа и многу тешко се наоѓа коренот на ваквите халуцинации.
Шизофреничарите се толку познати токму поради тоа, што зборуваат со замислени ликови (а повеќе од еден го замислиле и комуницирале со Исус), но не е нужно да биде органско пореметувањето.

G

galaxy

Гостин
Не, има луѓе кои сериозно мислат дека зборуваат со Исус. Таквите халуцинации постојат, и не можеш пациентот да го убедиш дека се лажни. Реално не постои дразба која погрешно би си ја интерпретирал пациентот, затоа и многу тешко се наоѓа коренот на ваквите халуцинации.
Шизофреничарите се толку познати токму поради тоа, што зборуваат со замислени ликови (а повеќе од еден го замислиле и комуницирале со Исус), но не е нужно да биде органско пореметувањето.
Знам за нив. Зборував за Џулија која ги кфалификуваше како здрави нејзините пријатели кои имале контакт со Исус. Па се запрашав на каков контакт мислеше.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.820
Поени од реакции
8.834
Знам за нив. Зборував за Џулија која ги кфалификуваше како здрави нејзините пријатели кои имале контакт со Исус. Па се запрашав на каков контакт мислеше.
Луѓе кои го виделе/зборувале со Исус или др. светци, видовити луѓе.
Внимавајте каде одите ако ви е потребна стручна помош...

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Ајде поканете некого и нека потврди само да не биде тоа ни атеист ниту верник
.Навистина жал ми е што таквите луѓе ги нарекувате шизофреничари...тоа е тежок збор ,поготово за луѓе кои се поврзани со Бог .. но оние кои не можат да го разберат Бог ,неможат ниту пак ни тоа чуство да го разберат...Науката јасно ми е си има свои дефиниции тоа го поткрепувам но верувајте нема врска со некои облици на религијата.Религијата е едно ,науката друго и неможе некои работи , некои болести да ги споредува ме со чувството на Бог .

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ајде поканете некого и нека потврди само да не биде тоа ни атеист ниту верник
Нема трети или ќе е верник или атеист. Не постои нешто што е надвор од тие 2

Статус
Затворена за нови мислења.