Оружје од периодот на Илинденско востание?

• Креатор на темата Креатор на темата IspT
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
14 ноември 2011
Мислења
147
Поени од реакции
374
Некој подобро запознаен да сподели какви огнени оружја се користени периодот пред и околу Илинденското востание 1903та? Гледам "малихерки" e често искористен мотив во песните, и најверојатно се работи за карабина Mannlicher-Schönauer? - само овој модел (линк http://en.wikipedia.org/wiki/Mannlicher-Schönauer) за првпат се користи во 1903та година, википедија наведува во Грција... се мисли на Македонија тука?

The Mannlicher-Schönauer (sometimes Anglicized as "Mannlicher Schoenauer," Hellenized as Τυφέκιον Μάνλιχερ or Όπλον Μάνλιχερ-Σενάουερ) is a type of rotarymagazine bolt action rifle produced by Steyr-Mannlicher for the Greek Army in 1903 and later was also used in small numbers by the Austro-Hungarian Armies.

Ти пишува произведен за Грчката армија во 1903, нема врска со Македонија. Да се однесуваше на Илинденското востание ќе пишуваше Македонија или Отоманска Империја.
Иначе оваа пушка користена е во Илинденското востание и од други комитски дружини претежно од Беломорска Македонија.

Во принцип се користело се и сешто до што се можело некако да се стигне или набави.
Од селски алатки како српови, секири, вили и слично, до кубури, револвери, пушки и најразлични експлозивни направи (динамит, бомби, итн.)

Точно е дека се користеле опеаните во песните "манлихерки" т.е. Mannlicher ама не тој модел, туку предходни. Еве тука има пример за некои:

http://www.hungariae.com/Mann90.htm

Од пушки се користеле и овие:

http://en.wikipedia.org/wiki/Fusil_Gras_mle_1874
истата на француски сајт:
http://armesfrancaises.free.fr/fusil d'infanterie Mle 1874.html

Исто така мошне популарниот па и во песните опеаниот "Нагант револвер":

http://en.wikipedia.org/wiki/Nagant_M1895

Не ми текнува на оригиналното име и произведувач на една друга опеана пушка што кај нас во песните се среќава како "берданка". (знаев, ама сега да ме убиеш не ми текнува) Ако му текне на некој нека сподели.

Киддо, седи мадро, прашав некој со 2 грама памет не завиени во пелени, а знам да читам убаво. Периодот е комплициран, а википедија и сл. се тешко едитирани од про-грчки гомца ко во Нигериска читална чија единствена преокупација е пропаганда. -- за хипхоп детулето одговор е ова, да не квотирам.
--- надополнето: Nov 14, 2011 10:11 AM ---
Во принцип се користело се и сешто до што се можело некако да се стигне или набави.
Од селски алатки како српови, секири, вили и слично, до кубури, револвери, пушки и најразлични експлозивни направи (динамит, бомби, итн.)

Точно е дека се користеле опеаните во песните "манлихерки" т.е. Mannlicher ама не тој модел, туку предходни. Еве тука има пример за некои:

http://www.hungariae.com/Mann90.htm

Од пушки се користеле и овие:

http://en.wikipedia.org/wiki/Fusil_Gras_mle_1874
истата на француски сајт:
http://armesfrancaises.free.fr/fusil d'infanterie Mle 1874.html

Исто така мошне популарниот па и во песните опеаниот "Нагант револвер":

http://en.wikipedia.org/wiki/Nagant_M1895

Не ми текнува на оригиналното име и произведувач на една друга опеана пушка што кај нас во песните се среќава како "берданка". (знаев, ама сега да ме убиеш не ми текнува) Ако му текне на некој нека сподели.

- фала за одговорот, ова ме интересираше, за срповите знам бтв :)

Берданка најверојатно http://en.wikipedia.org/wiki/Berdan_rifle ?

- фала за одговорот, ова ме интересираше, за срповите знам бтв :)

Берданка најверојатно http://en.wikipedia.org/wiki/Berdan_rifle ?
Нема гајле.

Таа е!
Се ми се вртеше некое посложено име во глава, наместо да пробам со најлесното решение. :)

Инаку имало и други постари модели систематски прибирани, криени и шверцувани таму-ваму од секоја од војните кои се одвивале во соседството.

BTW, Пишуваш нешто за ова? Онака, лично те интересира? Колекционер си? Или нешто сосема шесто..?

Уф, се зачитав нешто почнувајќи од напис еден дека во Атина ќе се градел Александар Македонски v2, нов процесор, подобра графика и сл. па од тоа, преку Петранка Костадинова и "Заплакало е Мариово" и слики од комитски чети... кратко речено, одсекогаш ме интересирало да видам чија е малихерката, знаев германски звучи.

Пушката манлихерка која си ја чул во песните е всушност Штаер-Манлихер М95(Модел 1895).
Се работи за Австро-Унгарска пушка која била истотака изработувана под лиценца во Бугарија од каде најчесто ја набавувале нашите комити.
M1895.jpg

1672_-_Salzburg_-_Festung_Hohensalzburg_-_Repetierstutzen_M95-30.JPG

Исто така во народното творештво ќе сретнете пушка Мартинка,тука се работи за пушката Мартини-Хенри која е исто така многу честа на нашите простори и се користела многу од Револуционерите,дури повеќе од манлихерката бидеќи била поевтина.Пушката е инаку по произвотство од Велика Британија но повеќето кај нас биле од домашно производство,тетовчани биле посебно познати по одличното копирање на оваа пушка.
180px-martinehenery.jpg

british-martini-henry-rifle-thumb8050262.jpg

И последна пушка што многу се спомнува е ,,берданката,,тука се работи за пушка Бердан која исто така е доста застапена,а е од руско потекло(односно русите ја набавувале во тој период од америте)
berdan1.JPG
Сега немам време подоцна ќе напишам нешто и за другите оружја кои се користеле тогаш,овие горе се напознатите но има уште многу.

Во музејот за почеток на востанието во 11.10.1941 (популарно викан “Участак“) во Прилеп ги има изложено овие модели и уште и некои други (револвери, пушкомитралези, митролези од различни периоди до 1944 г.). Би требало да има и во Воениот музеј во Скопје што беше направен, па не работеше, па... -не знам не сум бил во него и не знам дали денес функционира воопшто.

Да, најкористена била австриската Штаер-Манлихер М1895 што е официјалното име за добро познатата и опеана малихера, која најчесто се носела од Бугарија. Исто оваа пушка се користела многу долго време на овие простори, била користена и од партизаните. Имам и информација дека дури и некои одреди на ЈНА по ослободувањето биле вооружени со оваа пушка. Инаку пушката е со калибар 8 х 50 мм и е позната по својата моќ и прецизност, како и огромниот отскок при пукање.

Воопшто најголем снабдувач на оружје на комитите била Бугарија, Грците и Србите немале во тоа скоро никаков удел.

Мислам дека имаше примероци од оружје од тој период во новиов Музеј на Македонската Борба

Луѓе да не се филмаме Mannlicher Stayer во една чета најмногу тројца имале. најзастапени се грчките Гра, потоа тетовските и дебарските копии на Henry Martiny, потоа нешто српски копии на Маузер М98 со муниција на црн барут (Турците како регуларно оружје ја имаат оригиналната верзија на м98 со калибар 7.92 mm) потоа пушки на кремен и кубури. Од страна на пиштоли најзастапени биле црногорските револвери копија на рускиот Mossin-Nagant, нешто оригинали од рускиот службен револвер, потоа австриски Gasser, и по некој среќник имал Колт. А малихерката е толку многу опеана бидејќи била сон на секој комита и вообичаено само војводата ја имал

Дел од овие слики што сте ги постирале, се употребувале за време на 1та и 2та светска војна :)
Како што е оваа

Второ поглавје:)Не толку познати пушки кои се користеле во овој период.
Пушка која прилично често се сретнува а ретко кој ја знае-Гевер(герм. оружје)1888
Оваа пушка е по потекло од германија,се користела и како службена пушка некое време во германската армија и по некои чудни патишта стигнала и кај нас во одредена количина.
Оваа пушка може да ја видите во Прилепскиот музеј(участок)
German_GEW_88.jpg

gew88L.jpg

Турски Маузер 98
Оваа пушка била стандардна во Турската армија,се сретнувала и кај комитите главно како воен плен но по ретко.Изработувана е под концесија во турција иако моделот е германски.Во народното творештво ќе ја сретнете како Мамѕер или мамѕерка.
38461.jpg

--- надополнето: Nov 18, 2011 6:35 PM ---
Луѓе да не се филмаме Mannlicher Stayer во една чета најмногу тројца имале. најзастапени се грчките Гра, потоа тетовските и дебарските копии на Henry Martiny, потоа нешто српски копии на Маузер М98 со муниција на црн барут (Турците како регуларно оружје ја имаат оригиналната верзија на м98 со калибар 7.92 mm) потоа пушки на кремен и кубури. Од страна на пиштоли најзастапени биле црногорските револвери копија на рускиот Mossin-Nagant, нешто оригинали од рускиот службен револвер, потоа австриски Gasser, и по некој среќник имал Колт. А малихерката е толку многу опеана бидејќи била сон на секој комита и вообичаено само војводата ја имал
Шефе,нема српски копии на маузер м98,то ест има наречени се м48 бидеќи почнале да се произведуваат во 1948 а тогаш комитите веќе биле партизани:)Мосин-нагант е пушка,претпоставувам дека мислиш на револверот Нагант М1895 но тој не бил црногорска копија туку оригинал руски и само како таков се сретнува.Црногорските револвери се Гасерите,всушност тие се Австриски но власта на Црна Гора во 1880ти те години набавила повеќе од 20.000 вакви револвери од Австрија.А никој не бил толку среќен да поседува колт,најблиску до каубојско оружје што успеале да набават комитите биле револверите Смит и Вессон Но.3 (познат под прекарот Руски)

Дел од овие слики што сте ги постирале, се употребувале за време на 1та и 2та светска војна :)
Како што е оваа
Ova e italijanska puska Mannlicher- Carcano koja od Ilindenskiot Mannlicher se razlikuva ihahaaaaaa. Ovaa e so pomal kalibar a i daleku poloso oruzje od originalnata avstriska puska
--- надополнето: Nov 29, 2011 7:39 PM ---
Второ поглавје:)Не толку познати пушки кои се користеле во овој период.
Пушка која прилично често се сретнува а ретко кој ја знае-Гевер(герм. оружје)1888
Оваа пушка е по потекло од германија,се користела и како службена пушка некое време во германската армија и по некои чудни патишта стигнала и кај нас во одредена количина.
Оваа пушка може да ја видите во Прилепскиот музеј(участок)
German_GEW_88.jpg

gew88L.jpg

Турски Маузер 98
Оваа пушка била стандардна во Турската армија,се сретнувала и кај комитите главно како воен плен но по ретко.Изработувана е под концесија во турција иако моделот е германски.Во народното творештво ќе ја сретнете како Мамѕер или мамѕерка.
38461.jpg

--- надополнето: Nov 18, 2011 6:35 PM ---

Шефе,нема српски копии на маузер м98,то ест има наречени се м48 бидеќи почнале да се произведуваат во 1948 а тогаш комитите веќе биле партизани:)Мосин-нагант е пушка,претпоставувам дека мислиш на револверот Нагант М1895 но тој не бил црногорска копија туку оригинал руски и само како таков се сретнува.Црногорските револвери се Гасерите,всушност тие се Австриски но власта на Црна Гора во 1880ти те години набавила повеќе од 20.000 вакви револвери од Австрија.А никој не бил толку среќен да поседува колт,најблиску до каубојско оружје што успеале да набават комитите биле револверите Смит и Вессон Но.3 (познат под прекарот Руски)

Naprotiv ima srpska kopija na mauzer M 1878/80 Mauzer Milovanovic. Takanarecenata kokinka konstruirana od Kosta Koka Milovanovic. Za revolverite bas za Smit i wesson ne znam dali i kolku bile zastapeni. Za Gasserite si vo pravo a nagantot e isti slucaj kako iso Mannlicher. Pozdrav

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom