Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Жалосно за овие деца и Бог треба да го молиме да ги помилува овие деца.
Помилува? Јас колку што знам, се "помилува" некој што предходно згрешил, нели?
На пример председателот може да помилува осуденик.......но да се помилуваат вакви случаи?
Што згрешиле тие, па да бидат помилувани?

G

galaxy

Гостин
Ако бев против Господ ќе речев, тој дозволува, односно тој прави децата да страдаат и ние да му се молиме нему за да ги избави е нонсенс.
Затоа не сум против Бог, туку едноставно мислам дека не постои.

T

Tetro

Гостин
Секој ден во светот, милиони деца умираат од глад!
Што е тоа што ќе го научи ова дете, од љубовта на твојот бог, кој го изгладнел до смрт?
Бог да постоеше, досега ќе помогнеше.
Исто како Дедо Мраз што помага секоја година, уствари кога ќе пораснеме сфаќаме дека подароците биле платени од нашите росители.
Има и луѓе кои и кога ќе пораснат, сеуште живеат во истата илузија, за жал.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Не мора да му судиш.
Не го поддржувај.
И размисли како тој ја перцепира религијата која ја проповеда. Како невистина?
Па не ги подржувам кажав во еден мој пост дека има многумина кои неправилно ги насочуваат луѓето затоа и се губи вербата кај луѓето и навистина жал ми е поради тоа, но страшно ме нервира кога се суди неко му а не се гледаме самите себе.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Што е тоа што ќе го научи ова дете, од љубовта на твојот бог, кој го изгладнел до смрт?
Според некои статистики, Земјата денес дава доволно храна за да се прехранат 60 милијарди луѓе. Тоа околу 10 пати повеќе од доволно по жител!
Тоа што злиот човек врши нерамномерна распределба на таа храна, за тоа е крив човекот, а не Бог.
Секоја година милиони тони хранливи продукти се фрлаат во океани и ѓубришта затоа што производителите не сакаат да ја пласираат на пазарот за да не и падне цената. Во една просечна европска канта има онолку калории колку што едно дете од Африка конзумира неделно!
Бог обезбедил храна и му ја даде Земјата на управување на човекот. Човекот одлучи да управува погрешно, лакомо, себично итн. Бог ќе бара одговорност од нас за тоа. Па ќе видиме дали на тој Суден Ден некој ќе рече: Зошто Боже ти го изгладне тоа сирото дете?

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Не мора да му судиш.
Не го поддржувај.
И размисли како тој ја перцепира религијата која ја проповеда. Како невистина?
Па не ги подржувам кажав во еден мој пост дека има многумина кои неправилно ги насочуваат луѓето затоа и се губи вербата кај луѓето и навистина жал ми е поради тоа, но страшно ме нервира кога се суди неко му а не се гледаме самите себе.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Според некои статистики, Земјата денес дава доволно храна за да се прехранат 60 милијарди луѓе. Тоа околу 10 пати повеќе од доволно по жител!
Тоа што злиот човек врши нерамномерна распределба на таа храна, за тоа е крив човекот, а не Бог.
Секоја година милиони тони хранливи продукти се фрлаат во океани и ѓубришта затоа што производителите не сакаат да ја пласираат на пазарот за да не и падне цената. Во една просечна европска канта има онолку калории колку што едно дете од Африка конзумира неделно!
Бог обезбедил храна и му ја даде Земјата на управување на човекот. Човекот одлучи да управува погрешно, лакомо, себично итн. Бог ќе бара одговорност од нас за тоа. Па ќе видиме дали на тој Суден Ден некој ќе рече: Зошто Боже ти го изгладне тоа сирото дете?
Тоа не е оправдување, само се вртиш во круг!
Нели бог е совршен, семоќен и сезнаен. Зошто го создал човекот да биде зол? Зошто како сезнаен не предвидел што ќе се случи, и зошто како семоќен, не превзема било што да го спречи тоа?

Член од
10 октомври 2011
Мислења
269
Поени од реакции
69
Тоа не е оправдување, само се вртиш во круг!
Нели бог е совршен, семоќен и сезнаен. Зошто го создал човекот да биде зол? Зошто како сезнаен не предвидел што ќе се случи, и зошто како семоќен, не превзема било што да го спречи тоа?
Бог ни дал ум и разум и 10 божји заповеди како еден патоказ во животот .

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Има црнци во Библијата? :D

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.621
Поени од реакции
59.453
Како до сега не се сетил некој на ова? До сега ќе беше завршена работата.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Тоа се три патокази.

... елем, и еден патоказ ти е доволен - разумот.

Разумот, Џулија, нема никаква врска со религијата. Религијата е ирационална по природа и користи, што би рекол другар ти МИКИ1, духовна логика.

Кога сите луѓе одеднаш би станале разумни, во истиот момент ќе исчезнат сите религии на светот!

T

Tetro

Гостин
Дали мислиш дека Бог и муабетот: "Јас сум во секое дрво, во секој камен,..." така и кај ова дете ќе беше и ќе му помогнеше. Дали муабетот држи вода тука?

Змијата беше полукава од сите полски животни, што Господ, Бог, ги направи. Таа и рече на жената: „Вистина ли е дека Бог рекол, - не ќе јадете од ниедно дрво во градината?”
Жената и рече на змијата: „Смееме да јадеме плод од дрвата во градината.
Само за плодот на дрвото што е среде градината Бог рече: ‘Не јадете од него! И не допирајте го, за да не умрете!’”
А змијата и рече на жената: „Навистина, не ќе умрете!
Туку Бог знае дека, во оној ден кога ќе јадете од него, ќе ви се отворат очите, и вие ќе бидете како Бога, распознавајќи го доброто и злото.”

Дали забраната значи дека само "избраните" ќе имаат полза од истата? Како во случајов каде се дискутира дека "избраните" се луѓето кои управуваат со масите. Тие се свештените лица и блиските околу нив.
Јас знам за свештени лица кои јадат многу повеќе од еден обичен смртник. Додека истите велат: "Слушај ме што ти велам, не гледај ме што правам."

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Џабе ти е да му дадеш некому патоказ, ако не си му дал очи да го види. Згора на тоа, и го казнуваш поради тоа што не го видел.
Како и да се вртите и грчите, никогаш нема да излезете од апсурдноста на тврдењето дека само бог е праведен, и дека вината е единствено во останатите.

Не ти ги дал бог тие 10 заповеди, тие се божји, колку што сум јас светец.
Патоказ во животот, може единствено да ти биде твојата човечка природа, или твојата вистинска воља. Се останато е слепа улица, а не патоказ.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Corbadzi, se toa e vo red koga kje dojde sudniot den. A shto dotogash? Koj kje plati za site nepravdi shto se naneseni vrz coveshtvoto?Koj kje plati za tie deca od Afrika, za raznoraznite grozomorstva vo tekot na istorijata?

Ne li e krajno vreme nashiot Tatko da se simne po vtor pat na zemjata? Tolku ljubov vo nego kon nas, tolku amaneti ostai, a sepak negovite cheda dozivuvaat samo gnasotii vo zemskiot zhivot.

Ne saka li toj navistina? Ako ne saka shto ne dojde i da vospostavi raj na zemjata.

Vaka poleka site kje ja zagubat nadezhta za negovoto povtorno doaganje i kje nema podanik koga kje se simne po vtor pat.

Ti shto mislish Chorbadzi shto e posredi, ja zagubil li ljubovta Otecot kon svojata najmila tvorba - lugjeto, ili pak skraja da e ja zagubil bitkata so rogatiot, ili pak ednostavno ne postoi?

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
Џабе ти е да му дадеш некому патоказ, ако не си му дал очи да го види. Згора на тоа, и го казнуваш поради тоа што не го видел.
Како и да се вртите и грчите, никогаш нема да излезете од апсурдноста на тврдењето дека само бог е праведен, и дека вината е единствено во останатите.

Не ти ги дал бог тие 10 заповеди, тие се божји, колку што сум јас светец.
Патоказ во животот, може единствено да ти биде твојата човечка природа, или твојата вистинска воља. Се останато е слепа улица, а не патоказ.
coveckata priroda e zla, i zavidliva zar ne e taka ne ni trebaat nikakvi patokazi ni znaci , ni semafori koga vozime vozilo nisto samo vistinskata volja ke ne nosi napred ? 10 sveti zapovedi se za covekot da zivee spored niv i da se usovrsuva , a covekot e mudar da odbese sto cini a sto ne
--- надополнето: Nov 13, 2011 11:28 PM ---
Corbadzi, se toa e vo red koga kje dojde sudniot den. A shto dotogash? Koj kje plati za site nepravdi shto se naneseni vrz coveshtvoto?Koj kje plati za tie deca od Afrika, za raznoraznite grozomorstva vo tekot na istorijata?

Ne li e krajno vreme nashiot Tatko da se simne po vtor pat na zemjata? Tolku ljubov vo nego kon nas, tolku amaneti ostai, a sepak negovite cheda dozivuvaat samo gnasotii vo zemskiot zhivot.

Ne saka li toj navistina? Ako ne saka shto ne dojde i da vospostavi raj na zemjata.

Vaka poleka site kje ja zagubat nadezhta za negovoto povtorno doaganje i kje nema podanik koga kje se simne po vtor pat.

Ti shto mislish Chorbadzi shto e posredi, ja zagubil li ljubovta Otecot kon svojata najmila tvorba - lugjeto, ili pak skraja da e ja zagubil bitkata so rogatiot, ili pak ednostavno ne postoi?

a koga ke dojde sinot covecki dali ke najde vera na zemjata luka 18, 8

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.420
Поени од реакции
5.094
Кажи им Чорбаџија, кажи им дека злите луѓе се атеистите.... тие намерно го изгладнуваат луѓето.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom