Дозволи и забрани

Член од
7 јануари 2008
Мислења
276
Поени од реакции
13
Кога на пичката и се остава простор за одлуки и мрчење, резултатите се погубни за двете страни.
Женска треба да се повини и да го прифати мислењето и делувањето на машкото.
Женска треба да збори само кога ќе биде прашана и дури тогаш, културно и артикулирано, не ко некоја алапача.
Тешко на оној маж кој вакви дилеми има.

Се си зависи од женската како е воспитана.
Ако нема домашно воспитување и не знае да молчи и да следи мажот што ќе и каже, тогаш ќотек.
Мислам дека денес родителите не обрнуваат доволно внимание кон ќерките, па на машките останува да ги воспитуваме и да им даваме насока во животот.
Тоа е тажно, недостатокот на елементарна култура и почит кон маж, се повеќе е евидентна.

И не знам од каде на каде време за излегување?
Треба да се готви, да се пере, куќа да се чисти?
Абе збеснати жениве, но ќе им го најдеме крајот.
Ти изгледа сакаш робот покрај себе а не жена.И амишите им даваат поголемо право и слобода,и повеќе ги почитуваат своите жени од тебе!Ние сме способни да исчистиме дома,да ве испереме,да зготвиме,ама способни сме и да градиме кариери во исто време,да одиме на кафе со другарки,да читаме книги,да одиме на козметичар...
Само мазохист може да трпи некој покрај себе со твоите размислувања.Право на глас и слобода има секој подеднакво а во една врска не треба да има забрани,една врска треба да се гради и надградува.
 

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Можеби и се согласувам со тоа дека никој никому неможе ништо да забранува.. Ама сепак во врската имаме некој таков принцип да речеме.. Повеќе би го нарекла договор сепак.. Од различни градови сме и ретко излегуваме кога не сме заедно.. Да кажам и - Не излегуваме.. Едно време како роден заповедач да речеме само ја пиштев - Не прај ова, не прај она.. Али сватив дека не иде така и направивме некој да речам компромис и скоро ништо не прајме кога не сме заедно.. Баш ко што пишав погоре.. Договор.. Понекогаш и јас мислам дека е донекаде погрешно, дека е знак на недоверба и тоа да речам ме сепнува.. Ама сепак мора нешто да се изгуби за да опстои една врска.. Тоа е факт..
Едит - Заборавив да одговорам на тоа дали мажот треба да е тој што да речеме ќе заповеда.. ДЕФИНИТИВНО НЕ.. Нема теорија.. Нека проба па ќе го лежам..
 

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
Јас сум човек кој почитува забрани и дозволи... Кога нешто ќе ми се дозволи.. со бескрајна благодарност, среќна и задоволна поради благоста што мојот пред Бога и народот господар ја покажал кон мене ќе го сторам спротивното.... Кога мојот господар ке ми изрече некоја забрана.... Јас го почитувам уште повеќе него кога ќе ми даде дозвола,така тој ја покажува неговата љубов кон мене... Со наведнат поглед, со топол глас ќе потврдаам дека ќе ја почитувам неговата воља, желба и заповед.. сепак тој се грижи за мојата чест и за она што е најдобро за мене, а со тоа чувствувам дека моја одговорност е да ја прекршам таа заповед...:pos2::pos2:
глобално така би изгледало моето размислување околу оваа тематика... што да правам си ја сакам слободата а и крајно тврдоглава сум.... инаку да забранувам и дозволувам јас? единствено на зафрканција може да се деси и тоа коа глумам лудило
 

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Дивајн,супер ти е темата.
Единствено реален пост ми е тој на леандра.
И мене исто така.
Другите, ги очекував, па не дека сум изненадена нешто посебно.
Значи да и јас мислам дека можеме до бескрај да се убедуваме на форумов во тоа колку се современи и слободни нашите врски, но праксата сето тоа и тоа како го негира.
Тргнете од постовите по другите теми кои се контрадикторни со овие, па продолжете понатаму со реалноста надвор од тука.
Но еве, имам дополнителни прашања, кои не ги пишав во воведот, за да не биде уште поголем ...
-Како ќе реагирате доколку имате сериозна врска, а партнерот кога не е со вас постојано се движи по места во кои вие неможете ни да помислите да одите?
-Како ќе реагирате доколку живеете заедно со партнерот, а тој многу често знае да излезе во доцните вечерни часови да игра карти кај другар, да испие некое пивце со друштво, да се види со некого со кого вие и баш не се мирисате и мислите дека баш не е добро друшто за него итн?
-Како ќе реагирате доколку му се случува почесто на партнерот да му е исклучен телефонот кога заскитува без вас?
-Како ќе реагирате доколку партнерот има навика секогаш кога разговара на телефон да се тргне на страна каде што нема да можете да го слушате што зборува?

Да појаснам ... јас воопшто не поштовам забрани и дозволи, но има вакви милион примери на кои никој не останува рамнодушен, па затоа истите ги прашувам, кога веќе самите не навлегувате подлабоко со подетални примери. :pusi:

И да, можеби зборовите "забрана" и "дозвола" се малку престроги, но сепак на крај, како и да ги именувате вашите индиректни забелешки, значат токму тоа.
Мислам дека повеќето ги применуваат забраните и дозволите.Не мора да значи во буквална смисла забрана,можи зборот е претежок,ама горе долу секој по нешто има „забрането„.И ова е еден вид забрана,иако не буквална:

Jas obicno ne bi mu zabranila nisto na deckoto,ama ako nesto mi smeta kaj nego,pr. isklucen mob a ne znam kade e i slicno,ke mu kazam deka mi smeta,i ako moze dr pat da ne se poftori.
Примерите шо ги наведе Дивајн се одлични.И има уште еден куп други.
Ќе кажам др.пример:Едно лето,дечкото после работа (работи навечер) редовно си одеше кај еден другар,се собираја после 1-2 и играја карти или шо знам шо друго праеја,до кај 6-7 сабајле.И то се случваше две-три недели скоро секој ден.И нормално после следеше расправија,пошто во тие три недели не наоѓаше време да прошета со мене после 1h а за со другарите имаше време.И му кажав,или ќе престани да се однесува така(секој ден за другарите да има време а за мене ич) или ќе биди лошо за врската.Не му реков нема да одиш поќе таму и точка,ама можам да го наречам еден вид забрана.
И има уште еден куп случаи и сигурна сум дека на голем дел му се случиле.
Дивајн,мислам дека точно ја разбрав темата?:smir:
 

ThugProphet

I'ma die a hustla!
Член од
14 јули 2007
Мислења
468
Поени од реакции
8
Toa sto sum masko, ne mi dava pravo da zabranuvam ili dozvoluvam. Eve vo vrska, se dodeka postojat zabrani i dizvoli (sea ne zboruvam za nesto ekstremno, kako, ne zabranuvam/dozvoluvam da me grize za alat koga pusi, ili (ne)smee da mi gi krsi orevite) vrskata e vo rizicna opasnost. Se dodeka na partnerot mu postavuvate limit sto smee i ne smee da pravi, partnerot ke se osekja potisnat i zaroben. Jas nikoas ne sum si zel za sloboda da i kazuvam na devojka mi "smees da se druzis so ovoj ili ne smees." Sum rekol deka ne mi se dopagjaat druzbite si nekoi faci, no toa ne znaci deka jas i branam da se druzi so niv, tuku velam "...i pokraj toa sto ne mi se dopagj, tebe ti e drugar/ka, jas ne sum toj sto ke ti kazi dali smees ili ne da izleguvas so nego/nea."
Losta rabota se tie zabranite i dozvolite :)
 

Dolphin

Pirate of the Caribbean
Член од
3 март 2005
Мислења
1.296
Поени од реакции
57
Хмммммм, слободата е нешо најубаво. Не треба забрани и дозволи. Ама таков идеален свет нема... Хармонија да се има и разбирање, иначе сите сме луѓе, некои свесно а некои несвесно (најчесто мешано) ќе поставуваат забрани и дозволи... Нормално е тоа скроз...
 

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Сите викате нејќам забрани, нејќам дозволи, сакам слобода, сакам опуштена врска.
Ако сакаш да имаш сериозна врска, ите како ќе има дозволи и забрани. Не мислам во буквална смисла на зборот, ами во некој постапки.
Демек не ви смета на сите ако тој/таа излегва постојано со друштво, а со вас се гледа, еднаш неделно?..
И демек нема да му речите: Чекај бе, ало..Шо работиш? Свести се малце. Од денес ќе свртиме нов лист.
Да, прво ќе пробаш со убо да го речиш то, ама ако продолжи, а ти ненормално сакаш да ја задржиш врската и сакаш да бидиш со неа, нормално дека ќе поставиш некоја граница. Нема да седиш со скрстени раце и да гледаш како тој/таа си излегват и немат абер да се свестат.
Порано, јас, уште првиот пат кога имав долга врска, нон стоп се нервирав за тие дозволи и забрани шо јас сама ги клавав, и налет то ептен се нервирав. Ко се скарав, си ја научив лекцијата, и во другите врски малце поопуштено влегвав.
Сега, пак имам сериозна врска и да, сакам внимание. Можи то ми е една поголема мана. Шо сакам појќе внимание од личноста со која шо сум. И да, сакам појќе време да поминва со мене, и можи е малце себично ама то е то.
Нејќам да клавам дозволи и забрани, со то можи да се влоши ситуацијата, сигурно нема да му речам: Ти не можи да одиш таму! Сигурно нема да му речам: А да, можи да одиш таму!
Ќе биди многу ама многу поблаго речено, ама, пак..
Исто и од негова страна. Како прво, сама нема да дозволам грубо да ми речи: Не можи да одиш.
Тие забрани и дозволи се постапки од моја или негова страна, шо прат малце да подразмислиш дали ќе одиш таму кај шо сакаш да одиш.

Сепак, доколку сакаш да изградиш сериозна врска, мора да жртвуваш некој работи.
Не велам да не излегваш со другари/другарки. Кој ме сфати супер, кој не..ќе ме сфати..некогаш. :wink:
 

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Не сум многу посесивен така да не можам да кажам дека забранувам баш нешто посебно ама сепак има некои работи кои би ми пречеле во сериозна врска, но сепак не би ги забранил онака грубо. А инаку јас не трпам мене некој нешто да ми брани или да ме спречува. Не трпам такви стеги.
 
Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.911
Поени од реакции
41.874
Не и забранувам ништо може да прави што сака ја оставам на милиост и немилиост ако направе еден Х и крај. :sneaky:
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.113
Поени од реакции
8.222
Во почетокот така функциониравме. Си дозволувавме и си забранувавме. Затоа и си направивме еден тон глупости еден на друг.
Овој пат, минативе 3 години, нема дозвола и нема забрана.
Затоа и функционираме.
 
Член од
8 септември 2011
Мислења
88
Поени од реакции
110
Pa jass dosega mu nemam nisto zabraneto na decko mi si izleguva si se druzi so koj saka...ama toj....znaci mi kazuva da ne izleguvam da ne se pozdravuvam so maski koi porano sakale da bidat so mene..mi kazuva i za nekoi drugarki da ne se druzam so niv ...i mn mn dr raboti...zasega ne mi preci toa .... ,,znaci mn e ljubomoren....i sekoj pat sum go poslusuvalaa ..se drzam na toa
 
Член од
5 септември 2009
Мислења
3.528
Поени од реакции
619
Pa jass dosega mu nemam nisto zabraneto na decko mi si izleguva si se druzi so koj saka...ama toj....znaci mi kazuva da ne izleguvam da ne se pozdravuvam so maski koi porano sakale da bidat so mene..mi kazuva i za nekoi drugarki da ne se druzam so niv ...i mn mn dr raboti...zasega ne mi preci toa .... ,,znaci mn e ljubomoren....i sekoj pat sum go poslusuvalaa ..se drzam na toa
море чупе од кај си ти од друга планета сигурно :D
 

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.698
Поени од реакции
11.111
Ја дувам, она чади, супер ни е :icon_mrgr: меѓутоа токму тие забрани и дозволи ми расипувале врски, па моменталната врска која трае веќе 3 години, во својот состав не содржи такви условувачки мерки, со што задоволството е обострано, а нормално пред се постои разговор и разбирање.
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.276
Ja жената ја зедов од домаќинска куќа и веќе лепо васпитана, со сите знаења и познавања кои треба да ги има една жена така да не требаше многу што јас да и објаснувам шо смее а шо не. Ко ја дојсов дома ја седнав и едно пол сат и кажав се шо треба да знаи икакви ми се навиките и правилата во куќата и од тогаш еве години си тера без некои поголеми замерки (имаше потреба 2-3 пати малце да и го корегирам понашањето али нишо страшно)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom