Патриотизам - вродено чувство, наметната пропаганда или...?

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Ниче, Дерида, Лакан...све абдал до абдал. Те сјебал Војо за цел живот.
Одамна беше тоа. После Војо ме рехабилитира со читање поезија од Доста и Љупчо. Имам и уверение со потпис од тројца лекари ако не ми веруваш.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.777
Кога сето тоа би било толку едноставно. Вистината е дека не постои начин да се утврди кога точно ембрионот или фетусот се здобива со било каков облик на свест. Кој тебе ти гарантира дека секоја клетка не носи некои генетски сеќавања, и со самото тоа некој вид на свест?

Сето останато е само ефтино филозофирање, кое како на кој му одговара...

Ако си либерал, ќе тврдиш тоа што го тврдиш. Ако не, ќе го тврдиш спротивното...
--- надополнето: Nov 8, 2011 7:12 PM ---

:pos::pos:
Кое е докажано со медицински истражувања (а јас не сум доктор) и според медицинските докази е внесено во закон.
Законот, не е ефтино филозофирање.

P

PewDiePie

Гостин
Мене моите ме пораснаа со песни за Ѓорѓи Сугарев,Јордан Пиперката,Слушам кај шумат шумите,Народе Македонски итн итн.......и јас така ќе ги пораснам моите деца. Да знаат кои се и што се.

Sora_Dono

The 14th
Член од
22 октомври 2011
Мислења
129
Поени од реакции
35
Patriotizmot e bolest, ne bukvalno, ali isti kur kao da e.

Forata e so nema nikakva pricina zasto nekoj bi bil patriot, retardirano e i besmisleno, a da ne zborime za kontraproduktivno...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Мене моите ме пораснаа со песни за Ѓорѓи Сугарев,Јордан Пиперката,Слушам кај шумат шумите,Народе Македонски итн итн.......и јас така ќе ги пораснам моите деца. Да знаат кои се и што се.
Да знаат дека се слушатели на народни песни ?!

Sora_Dono

The 14th
Член од
22 октомври 2011
Мислења
129
Поени од реакции
35
А ако слушаат Мајлс Дејвис ќе си помислат дека припаѓаат на црнечкото малцинство во Луизијана!?
You failed to see my sarcasm, but I like where you're going :D

po taa logika, ja sum 1/8 finec, 1/8 shvegjan, 2/8 makedonec, 2/8 amerikanec i 2/8 shpanjolec :D

ха-ха смешно ? Смешен си ? Треба да се насмеам или лајкче да ти ставам сеа ?
Dane ti ja navredi patriotskata ti cest? xD

R

Rock me Amadeus

Гостин
Всушност,кон кого сме ние верни? Кон митови на химната или можеби кон убедувањето за сигурноста,дека нешто функционира,собирањето данок,фаќањето на криминалци,носењење водовод...обезбедување човекова безбедност? Да,ова последново го прави државата,да привлече лојаност.
Ама ако ти црчиш,а парите никаде ги нема,се фрустрираш и гледаш као на една скапана држава каде што пред се`,прво мораш некого да корумпираш за да фатиш документ во рака....
Незнам што ќе да е.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Во основа човекот има потреба да се индетификува со некоја група (семејство, клан, племе, банда итн) Е сега во што ќе се идентифуква се зависи од околината. Патриотизмот се учи. Значи е чуство на припадност кон една држава, народ. Патриотизмот е битна работа за една држава затоа доста се форсира во образовнието.

Член од
27 декември 2011
Мислења
164
Поени од реакции
89
Според мене е вродено чувство. На човекот е вродена потребата да се организира за да егзистира во животот. Прво се организирал во работни семејства каде што најстариот бил главен pater familias, што во семејството влегувале и членови кои не се крвно сродство, дури и робовите биле дел од тие работни семејства. Тоа се практикувало многу години и било сосема природно за нив затоа што човекот ја има таа потреба. Денес е нешто посовремено од тоа, но се започнува од фамилијата. Таа потреба и желба го тера човекот да создава држави да ги сака и да сторува многу работи за нив. Човекот природно го брани она што е негово, го сака и го негува, според тоа како што ова важи за семејството така и за државата. Патриотизмот е чувство вродено и всадено во луѓето. Најголемите војни во светот настанале поради ова. Милиони војска загинале бранејќи па и напаѓајќи ги државите затоа што сакаат, не затоа што им е наредено.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Patriotizmot e bolest, ne bukvalno, ali isti kur kao da e.

Forata e so nema nikakva pricina zasto nekoj bi bil patriot, retardirano e i besmisleno, a da ne zborime za kontraproduktivno...
Глупости.. ондак е болест и да си припадник на семејство и да го сакаш семејството..исти кур као што викаш е и тоа..само што семејството е во мала рамка.. за разлика од патриотизмот кој е болест..хомосексуалноста,наркоманијата и слични срања не се,пошто НВО-ата и така на многумина им го испраа умот и сите оние вредности кои беа вредност и столб за човекот многу векови полека исчезнуваат.

Kajgana Shop

На врв Bottom