Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ова не е прв случај. Значи истиот тој отец, кога дојде на служба во црквата забрани секакво предавање на јагниња. Татко ми си има таксано да подарува јагне за Ѓурѓовден за мене и за него. Кога дојде отецот, забрани такви работи и сега наместо јагниња татко ми остава пари во износ на јагнињата.... Незнам зошто почнаа со овие промени ...
хахаххааа....затоа што им требаат пари, а не јагниња и зејтин...хахаааа

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во и за Црквата, Христос Е последната крвна жртва и после Него, не ни‘ е потребно пролевање туѓа крв, па нека биде и животинска. Ете зашто свештенството не допушта колење јагниња или било кое друго животно, за одредена верска цел. Таквите крвни жртви се чинат не во слава Божја, туку во слава на рогатиот.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Во и за Црквата, Христос Е последната крвна жртва и после Него, не ни‘ е потребно пролевање туѓа крв, па нека биде и животинска. Ете зашто свештенството не допушта колење јагниња или било кое друго животно, за одредена верска цел. Таквите крвни жртви се чинат не во слава Божја, туку во слава на рогатиот.
Се ок тоа Мики, и јас се согласувам со тоа. Но зошто до моја 15 година се подаруваше јагне и после дојде друг поп и СТОП нема веќе јагниња. Нели од иста Библија читат? Нели во ист Бог веруваат... Ако словото е едно и е напишано пред 2000 години, зошто тие што треба да ни го предадат го предаваат лошо?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Нема потреба но нема ни зијан ако се направи таква жртва со чисто срце и молитви искрени кон бога.
И чоек да отепаш со такви мисли и молитви таа жртва ќе го израдува Бог. Тој не сака обреди и жртви онака реда ради шо се прават, седнале баби и вапцаат јајца и си прат муабети за дедовци... е такво јајце му е одвратно на бог па макар било и најцрвено и најубо ишарано.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ахам.....а во времето пред да се зачне христијанството? Во чија слава тогаш се принесувале жрти?

Не мораш да одговориш, знам дека одговорот е пак - на рогатиот, иако немале појма за него.

Мене баш ми одговара да принесам жртва (offering). Јас немам срце да заколам нешто, ама овошје, зеленчук, билки, вода, пијалак, incense...the spirit world appreciates it.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Се ок тоа Мики, и јас се согласувам со тоа. Но зошто до моја 15 година се подаруваше јагне и после дојде друг поп и СТОП нема веќе јагниња. Нели од иста Библија читат? Нели во ист Бог веруваат... Ако словото е едно и е напишано пред 2000 години, зошто тие што треба да ни го предадат го предаваат лошо?
Во Црквата, ако некој сторил такво допуштање, како подарување јагне (не знам кој кому и зашто му подарил...). тоа е сторено погрешно. Такви чинови, не постојат во Црквата уште од нејзното создавање, а тоа што кај нас се случувале такви дејанија, тоа е знак за пад на верата кај нашиот народ и негово потпаѓање под погрешни учења и влијанија.

Нешто слично се случуваше и во мојот парохиски храм, каде црковниот одбор, составен од фаци кои не се црковни, редовно колеше овни за денот/празникот од храмот, со цел да биде зготвена вечера за гостите на празникот, а сето тоа колење се случуваше во непосредна близина од храмот! Бог да чува и да брани....За среќа, таа пракса, колку знам, веќе е прекината.
--- надополнето: Nov 9, 2011 1:23 PM ---
А
Не мораш да одговориш, знам дека одговорот е пак - на рогатиот, иако немале појма за него.
.
Не бе, ќе Ти одговорам, ама одговорот нема да Ти биде по кеифот...:D

N

Nessa Alcarin

Гостин
Во Црквата, ако некој сторил такво допуштање, како подарување јагне (не знам кој кому и зашто му подарил...). тоа е сторено погрешно. Такви чинови, не постојат во Црквата уште од нејзното создавање, а тоа што кај нас се случувале такви дејанија, тоа е знак за пад на верата кај нашиот народ и негово потпаѓање под погрешни учења и влијанија.

Нешто слично се случуваше и во мојот парохиски храм, каде црковниот одбор, составен од фаци кои не се црковни, редовно колеше овни за денот/празникот од храмот, со цел да биде зготвена вечера за гостите на празникот, а сето тоа колење се случуваше во непосредна близина од храмот! Бог да чува и да брани....За среќа, таа пракса, колку знам, веќе е прекината.
--- надополнето: Nov 9, 2011 1:23 PM ---

Не бе, ќе Ти одговорам, ама одговорот нема да Ти биде по кеифот...:D
Јас не знам дали е погрешно или не... Знам само дека во сите цркви тоа се правеше. И во католичката и во православната, не знам само за кој празник, се правеше ручек во големи казани и се принесуваше на собраните. Знам како мала и јас сум јадела од тоа јадење... Ова не беше поради желбата на еден поп, тоа беше така во сите црковни храмови во нашиот град, и сигурно тоа давање јагниња е одлучено од некој над тие попови а не по нивна волја.
Муабетот ми беше, или нека му го предаваат словото како што треба на мојот тактко или нека престанат да му перат мозок. Тој си верува во Бог, си посетува црква, сака да биде праведен и да прави како што ќе му каже отецот. Така сака да си верува!!! А дали отецот го наведува на грешно толкување на словото, епа тогаш незнам чија грешка е тоа ...

п.с Само да му ја видеше реакцијата кога му кажаа дека месење лепче со паричка за Бадник е паганство. Значи човекот незнаеше што да прави, значи овде се појавува и прашањето, значи јас сум правел пагански работи против Бог на Бадник ...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас не знам дали е погрешно или не... Знам само дека во сите цркви тоа се правеше. И во католичката и во православната, не знам само за кој празник, се правеше ручек во големи казани и се принесуваше на собраните. Знам како мала и јас сум јадела од тоа јадење... Ова не беше поради желбата на еден поп, тоа беше така во сите црковни храмови во нашиот град, и сигурно тоа давање јагниња е одлучено од некој над тие попови а не по нивна волја.
Муабетот ми беше, или нека му го предаваат словото како што треба на мојот тактко или нека престанат да му перат мозок. Тој си верува во Бог, си посетува црква, сака да биде праведен и да прави како што ќе му каже отецот. Така сака да си верува!!! А дали отецот го наведува на грешно толкување на словото, епа тогаш незнам чија грешка е тоа ...
Ако храмот., те. свештениците и црковниот одбор од тој храм решиле да поканат гости на ручек или вечера, тоа воопшто не е погрешно. Погрешно е она кое го напишав: колење овни во дворот од храмот!
--- надополнето: Nov 9, 2011 1:43 PM ---
Ј
п.с Само да му ја видеше реакцијата кога му кажаа дека месење лепче со паричка за Бадник е паганство. Значи човекот незнаеше што да прави, значи овде се појавува и прашањето, значи јас сум правел пагански работи против Бог на Бадник ...
А тоа што татко Ти се однесувал вака или така, тоа е проблем од неговата неупатеност. да, верните треба да ги послушаат своите духовници, но не и слепо да им веруваат, за да не се најдат во „дилематични„ ситуации, како татко Ти, па да паничат ако некој им кажал дека е чиста паганштина месењето леб со паричка за Бадник или Василица, иако тоа не против црковното учење!

Вистините во Црквата секогаш треба да ги проверуваме од повеќе страни, оти само така ќе бидеме сигурни во нивната автентичност.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Вистините во Црквата секогаш треба да ги проверуваме од повеќе страни, оти само така ќе бидеме сигурни во нивната автентичност.
Ах неможе така. Нели затоа се црквите!
Што ќе ми е мене црква ако морам да ја испитувам нејзината автентичност. И тоа збориме за Струмичката епархија.
А за тоа како татко ми верува, тоа си е негова работа. Должноста на свештеното лице е да не го тера во заблуда туку да му го пренесе словото.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не постојат „цркви„, туку, согласно симболот од верата, постои „....една, света, соборна и Апостолска Црква...„

А кога е во прашање струмичкиот крај, да не прајме муабет за неговата шареноликост, особено кога е протестантизмот и неговото влијание во прашање.

Што се однесува до татко Ти, и тој треба да проверува што му се советува, оти, како што би рекол Св. Ап. Павле, не треба да се надеваме на луѓе (па нека се тоа и свештеници...), туку треба на Бога да се надеваме.Преголемата и неумерената доверба во отецот, не е гарант за негова непогрешливост.

Кога велам дека постои потреба од проверка на црковното учење, не мислам дека тоа учење е погрешно, туку од кого е научено, па затоа и треба да проверуваме што и од кого дознаваме за црковните нешта.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Не постојат „цркви„, туку, согласно симболот од верата, постои „....една, света, соборна и Апостолска Црква...„

А кога е во прашање струмичкиот крај, да не прајме муабет за неговата шареноликост, особено кога е протестантизмот и неговото влијание во прашање.

Што се однесува до татко Ти, и тој треба да проверува што му се советува, оти, како што би рекол Св. Ап. Павле, не треба да се надеваме на луѓе (па нека се тоа и свештеници...), туку треба на Бога да се надеваме.Преголемата и неумерената доверба во отецот, не е гарант за негова непогрешливост.

Кога велам дека постои потреба од проверка на црковното учење, не мислам дека тоа учење е погрешно, туку од кого е научено, па затоа и треба да проверуваме што и од кого дознаваме за црковните нешта.
Незнам Мики јас тоа. Но моите родители не се начитани луѓе, не читале многу книги во животот за да знаат која или што е права религија. Немале потреба да се сомневаат во Православната Црква, тоа им е понудено на таа црква и веруваат. Јас не велам дека татко ми повеќе му верува на попот отколку на Бог, но нели свештеното лице е тоа што ќе не направи подобри верници. Свештеното лице е тоа што ќе ни ги одговори прашањата кои ги имаме. Библијата ако не се лажам неколку луѓе од форумот кажаа дека е метафорична. Татко ми неможе да ја сфати (озбилно зборам) метафората па затоа со помош на отецот дискутираат и ја објаснуваат.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.704
Поени од реакции
59.926
Tocno deka vo Biblijata ne se srekva toj del jas se popravam no ima dosta crkovni knigi vo koj ubavo e objasneto pa vo druga prilika ke vi kazam koj se i ke imate moznost da procitate..
Џули бе... ти ептен скарана со христијанствово изгледа. Нели библијата е речта на Бог, преку неа тој комуницира со нас смртниците. Нели таму е запишано се што е потребно да правиме и не правиме. Фарбање јајца и фарбање форумџии никаде не се спомнува во библијата.

Црковни книги, адети, ценовници и тракатанци си се работа на црквата ама зошто ти вака умна и паметна да веруваш во работи кои ги напишал обичен смртник кој не знае ништо повеќе од тебе? Не е ли подобро да си ја користиш својата глава за мозгање? Приказната за Марија Магдалена и јајцето кое станало од бело црвено не е ништо поразлична од било која епизода од Македонските народни приказни. Тоа е само приказна, најобична.

Еве да ти пишам за една црковна книшка која ја имав дома како мал и редовно ја читав. Мислам дека најмногу верував во Бог поради таа магична книшка која ја имаше издадено СПЦ и беше на српски јазик, а ја имаше напишано некој човек кој наводно доживеал клиничка смрт па се вратил во живите. Чичкото ни раскажуваше за периодот измеѓу, за тоа како бил на небото, што има таму, како изгледал рајот и како се било преубаво за да се опише. Што е проблемот со оваа приказна? Проблемот е што се коси со христијанството според кое мртвите се мртви и ќе останат мртви се додека не дојде Исус и не ги подигне од гробовите и не ги одведе праведните во рајот. До тогаш, мртвите нити гледаат нити слушаат. Така вика Бог во библијата. Освен Илија и Исус никој не се вивнал на небото, со тоа што и двајцата не се вратиле. Така пишува. Тоа и понатаму не е проблем со оваа приказна. Проблем е што приказната е публикувана од една православна црква
, на која не и смета што приказната нема блага врска со нејзиното учење. Поважно е да се присоберат што повеќе фанови и да се продадат што повеќе примероци.

Би било добро секогаш кога добиваш некаква информација, да размислиш за изворот на истата.

Да не се разбереме погрешно, и приказните во библијата се обични приказни, но барем се фурате на тоа дека Бог ги напишал и имам некое разбирање зошто ги прифаќате како вистина, ама од откровението наваму немам попуст за глупости.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Pa ne e toa isto iako e musliman i toj e vernik vo Bog.Bog e eden za site.
--- надополнето: Nov 9, 2011 9:34 AM ---
Да, Бог е еден за сите, ама муслиманите мислат дека вие ќе горите во Пеколот зошто не ја прифаќате последната објавена Божја книга - Куранот.
Чест секому ќе направам, не треба да сум верник за да бидам културна со луѓето.
--- надополнето: Nov 9, 2011 3:41 PM ---
Студирам психологија.
Изработувам психолошки тестови, и професорите ни правеа на нас.
За жал, ти мислиш дека треба да имаш психички проблеми за да ти направат психолошки тест.
Колку да те потсетам, во прво одд ти направија веќе, да видат дали си спремен да почнеш да одиш на училиште.
Неинформираноста е најголема болест, дефинитивно.
--- надополнето: Nov 9, 2011 3:42 PM ---
Pa ne razlikuvam zensko ili masko no nemozam da stignam no eve prostor i za tebe draga Nessa Alcarin ...pa d aodgovoram na tvoeto prasanje Biblija imam no ne e pred mene a toa sto sum go citala i sto go dozivuvam go pisuvam...a vo druga prilika ne eproblem da go prepisam od Biblijata...pozz
--- надополнето: Nov 9, 2011 9:56 AM ---

Pa Ceca se znae vo koja prilika ne sum protiv toa da bide rodenden,svadba ,krstevka no ne i na slava ..slavata ne zurka tuku e skromna trpeza ..se si ima svoe mesto.
Како тоа на крштевка Цеца?!
--- надополнето: Nov 9, 2011 3:45 PM ---
Blagodaram.Sekako deka kaj mene e sekoj dobro dojden jas ne se protivam na nisto ,i vo idnina eve srekavam pa ne sum zlonamerno nastroena sekoj sam si odlucuva, no vas ve prasuvam zosto praznuvate koga celo vreme tvrdite deka nema nisto?Da se razbira deka nasekade ke se sretneme so luge pripadnici od sekakva religija ,ke sretneme i luge sto se za i protiv i nema da begame ,sekojdnevniot zivot ne vodi nasekade, no vo nekoi raboti sto ne veruvam cvrsto stojam na toa a ne nesto prifakam nesto ne kako nas ni odgovara....jas spored ovie vasi stavovi sto gi procitav dobiv zaklucok deka ne veruvate vo Bog no tradicijata ja pocituvate a toa e povrzano so Bog...sepak toa e vase i go pocituvam..pozz
Џули, јас имам не еден, два имендени (имам две имиња, секое е од нив има соодветен именден), но не славам ниту еден.
Баба ми има слава. Јас јадам тавче гравче кај неа. И правам чест на жената. Ништо нема да се промени во мојот атеизам ако и укажам чест, внимание.
Тебе да те видам на улица за Божиќ, ќе ти кажам Христос Воскресе.
Исто како што се поздравувам Селам Алејкум со моите пријатели муслимани.
Мене ништо тоа не ме кошта, но ги радува луѓето кои ми значат.
Тоа не ме прави верник, туку културна личност.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Душо Христос се роди! се вели на Божиќ :)
Фала исто и на тебе....
Ова го имам јас одговорено, кога една комшика ми посака ,,Христос воскресе,, за Велигден :)
Добро бе, тој ден ќе се сетам како треба ;)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom