- Член од
- 1 јули 2009
- Мислења
- 299
- Поени од реакции
- 343
Духовден му е мајката, ако не и таткото. Од гроб на гроб, една лоза, 2, 3...10...15. Уште 10 саат не е, а ја сум во света евхаристија со сите живи, мртви, светии и протозои.Само нека е весело.
Духовден му е мајката, ако не и таткото. Од гроб на гроб, една лоза, 2, 3...10...15. Уште 10 саат не е, а ја сум во света евхаристија со сите живи, мртви, светии и протозои.Само нека е весело.
Почитувана Џулија, јас како атеист ќе одговорам во мое име, но не во името на сите атеисти.Почитувани пријатели денес знаете сите е Митровден голем христијански празник. Среќно !!!Само ме интересира како го доживувате овој празник ова прашање се однесува на атеистите.Претпоставувам дека некои од вас имаат именден,некој пак се поканети на именден и што правите на вакви денови?.Ме интересира и за другите верски празници што правите? Зарем седите дома сами,ги одбивате поканите на вашите пријатели ,или и покрај тоа што не верувате трчате по гости ?
Па зошто кога ништо не ви означува .интересна работа онака сите празнуваат и вие ...тие јајца имаат големо значение не го правете тоа напразно!Значи сите се симболи на Бог со посебно значење ....навиститна не ве разбирам ,јас во тоа што не верувам и не го правам воопшто...сепак според мене вие не сте атеисти незнам поточно во која група припаѓатеЈас на именден си чекам гости. Идат луѓето од кога имам една година, сигурно нема да им кажам: не ми доаѓајте повеќе. По гости не одам освен за матури, свадби и погреби, таков сум шо ќе ми прајш. Немам ништо против јајцата за Велигден и посебно баклавата за Бајрам. Само нека е весело.
За нас се само јајца.Па зошто кога ништо не ви означува .интересна работа онака сите празнуваат и вие ...тие јајца имаат големо значение не го правете тоа напразно!Значи сите се симболи на Бог со посебно значење ....навиститна не ве разбирам ,јас во тоа што не верувам и не го правам воопшто...сепак според мене вие не сте атеисти незнам поточно во која група припаѓате
Благодарам.Почитувана Џулија, јас како атеист ќе одговорам во мое име, но не во името на сите атеисти.
Значи јас лично не чекам именден, слава, велигден или било каков верски празник... меѓутоа знам да одам кога некои од најблиските пријатели ме канат на нивни такви веселби и празнувања.
Тие знаат дека сум атеист и дека сум начелно против секакво „обожавање“ и празнување на верата, но сепак ме канат во контекст на „цело друштво ќе биде заедно“. Во таков ист контекст и јас одам и воопшто не ми е непријатно. Честитувам слава, честитувам именден.
Во секој случај познавајќи ја традицијата на верските празници, нејзината основна цел е да се соберат блиските или пријателите на едно место - цел со која целосно се сложувам и која ако се одтргне верскиот предзнак за мене е добра традиција кон која немам ништо против.
Најполсле тоа што сум јас атеист незначи дека треба да ги избегнувам верниците или да се противам на нивните празници, бидејќи по истата аналогија треба да „бојкотирам“ се со кое не се сложувам.
На почетокот навистина имав внатрешни дилеми околу ова прашање, морам да признаам. Меѓутоа со тек на време, забележав дека луѓето (оние религиозните) некако погрешно го разбираат моето одбивање да се мешам во било какво религиозно празнување, па дури го сваќаа тоа како непочитување и навредување кон нив. Јас лично до ден денешен сметам дека поважно ми е да бидам околу блиските, околу пријателите и саканите, повеќе поради тоа што ним празникот нешто им значи, иако мене лично ми е бесмислен и несватлив.
Знам дека постојат атеисти со уште поцврст став од мојот, кои не ни одат на вакви празнувања, но ете јас си го прикажав мојот, затоа и истакнав дека зборувам во мое име.
Ги фати во тесно. Немаат што да ти кажат сега. Не се атеисти, тие се прикриени верници затоа што одат на слава.Па зошто кога ништо не ви означува .интересна работа онака сите празнуваат и вие ...тие јајца имаат големо значение не го правете тоа напразно!Значи сите се симболи на Бог со посебно значење ....навиститна не ве разбирам ,јас во тоа што не верувам и не го правам воопшто...сепак според мене вие не сте атеисти незнам поточно во која група припаѓате
Кое е големото значење на „јајцата“ (мислам велигденски де ) и каде се спомнети во Библијата?Па зошто кога ништо не ви означува .интересна работа онака сите празнуваат и вие ...тие јајца имаат големо значение не го правете тоа напразно!Значи сите се симболи на Бог со посебно значење ....навиститна не ве разбирам ,јас во тоа што не верувам и не го правам воопшто...сепак според мене вие не сте атеисти незнам поточно во која група припаѓате
А тек ако кснеш прасечко за Божиќ.....Ги фати во тесно. Немаат што да ти кажат сега. Не се атеисти, тие се прикриени верници затоа што одат на слава.
Јас лани за дури и се кршев со јајца, ќе мора да се преиспитам...
Ние атеистите сме многу покварени, како што и самата знаеш, и воглавно во вакви празници гледаме шанса за гага јадење, пиење и дружба.Почитувани пријатели денес знаете сите е Митровден голем христијански празник. Среќно !!!Само ме интересира како го доживувате овој празник ова прашање се однесува на атеистите.Претпоставувам дека некои од вас имаат именден,некој пак се поканети на именден и што правите на вакви денови?.Ме интересира и за другите верски празници што правите? Зарем седите дома сами,ги одбивате поканите на вашите пријатели ,или и покрај тоа што не верувате трчате по гости ?
А ти на пример, со која цел ги повикуваш гостите на именден?Па зошто кога ништо не ви означува .интересна работа онака сите празнуваат и вие ...тие јајца имаат големо значение не го правете тоа напразно!Значи сите се симболи на Бог со посебно значење ....навиститна не ве разбирам ,јас во тоа што не верувам и не го правам воопшто...сепак според мене вие не сте атеисти незнам поточно во која група припаѓате
Сигурно наместо Цеца, читаат од Библијата за „велигденските јајца“А ти на пример, со која цел ги повикуваш гостите на именден?
Koja e simbolikata na jajceto? Kako si ti hristijanka so toa shto se krshish so jajca, shto lokash po slavi ili shto skokash ognovi za procka? Shto od ovie tri raboti ima kakva I da bilo vrska so Isus? Ili skokaat lugjevo, pa kje skokam I jas?!Па зошто кога ништо не ви означува .интересна работа онака сите празнуваат и вие ...тие јајца имаат големо значение не го правете тоа напразно!Значи сите се симболи на Бог со посебно значење ....навиститна не ве разбирам ,јас во тоа што не верувам и не го правам воопшто...сепак според мене вие не сте атеисти незнам поточно во која група припаѓате
За мене тоа не се „само обични јајца!“За нас се само јајца.
Јас не знаев дека е празник, додека не ми се јави братучедка ми да ме вика на слава. Отидов, испив една ракија, и си заминав.Почитувани пријатели денес знаете сите е Митровден голем христијански празник. Среќно !!!Само ме интересира како го доживувате овој празник ова прашање се однесува на атеистите.Претпоставувам дека некои од вас имаат именден,некој пак се поканети на именден и што правите на вакви денови?.Ме интересира и за другите верски празници што правите? Зарем седите дома сами,ги одбивате поканите на вашите пријатели ,или и покрај тоа што не верувате трчате по гости ?