THE_CHOSEN_ONE
1903-2012
- Член од
- 13 август 2007
- Мислења
- 3.724
- Поени од реакции
- 1.333
Кажи им дека не си заинтересиран и повеќе да не те посетуваат не верувам дека ќе се инаетат.
Чоузен јас сум ВМРОвка, башка атеист. Атеист ми пишува во пријавницата, а во членска не знам - уште не сум си ја земалаПа кој бара од тебе да шириш атеизам на форумов, те плаќа некој за тоа?
Вие комунистите сакате да ја направите земјава атеистичка затоа пропагирате сдс идеологии.
Православието постои од 1054 година (значи околу 10 века), а МПЦ како религиозна организација постои од 1967 - значи 44 години.епа добро бе јас не пишав дека православието постои од памтивек постои 2011 год
togas sto e toa nov zaved star zaved i koe e toa a ?Православието постои од 1054 година (значи околу 10 века), а МПЦ како религиозна организација постои од 1967 - значи 44 години.
Христовата Црква од 1век немала ниту верувања, ниту пракса како денешните православни цркви. Ако не ми веруваш, слободно земи Библија, прочитај и увери се самиот. Позз
Не ти го разбирам прашањево. Ако сакаш преформулирај го за да биде појасно и со задоволство ќе ти одговорам.togas sto e toa nov zaved star zaved i koe e toa a ?
hehe alal da tie, mu go plesna u faca, i u starijot i u novijot zaved pisuva za plavoslavieto i plus za Makedoncite deka se bibkliski narot i adam i eva bile pravoslavni makedonci.togas sto e toa nov zaved star zaved i koe e toa a ?
Е, уште ти фали свети Илија, а можеби и Исус бил православен?hehe alal da tie, mu go plesna u faca, i u starijot i u novijot zaved pisuva za plavoslavieto i plus za Makedoncite deka se bibkliski narot i adam i eva bile pravoslavni makedonci.
Ostajgi ovije sektasite ti si praf vernik sakas da ideme u nedela zaednbo na liturgia/ ? kiss4e
Да македонците се библиски народ и ги спомнува Библијата ама како христијани, а не како православци, библијата не го дели христијанството на православни и католици, всушност христијанството како овицијална религија постои до 1054 година, потоа настанува големата поделба на христијанството на Источна и Западна црква, а подоцна ги добиваат фамозните католицизам и православие од кои потоа произлегуваат другите вери и секти.hehe alal da tie, mu go plesna u faca, i u starijot i u novijot zaved pisuva za plavoslavieto i plus za Makedoncite deka se bibkliski narot i adam i eva bile pravoslavni makedonci.
Ostajgi ovije sektasite ti si praf vernik sakas da ideme u nedela zaednbo na liturgia/ ? kiss4e
Koи беа првите христијани. Какви беа нивните верувања... обреди.... учења??Да македонците се библиски народ и ги спомнува Библијата ама како христијани, а не како православци, библијата не го дели христијанството на православни и католици, всушност христијанството како овицијална религија постои до 1054 година, потоа настанува големата поделба на христијанството на Источна и Западна црква, а подоцна ги добиваат фамозните католицизам и православие од кои потоа произлегуваат другите вери и секти.
Апостолите како ученици на Исус и нивните следбеници, а тоа е народот кој го прифатило христијанството како религија. Најпрво христијанството се ширело помеѓу евреите а потоа помеѓу неевреите кое започнало од Македонија, а го спрвоел Св. Павле.Koи беа првите христијани. Какви беа нивните верувања... обреди.... учења??
Прашувам оти сите дикутирате на таа тема од општи познавања кои сте ги собрале по часописи или онака “логички“ размислувајќи.Апостолите како ученици на Исус и нивните следбеници, а тоа е народот кој го прифатило христијанството како религија. Најпрво христијанството се ширело помеѓу евреите а потоа помеѓу неевреите кое започнало од Македонија, а го спрвоел Св. Павле.
Ако прашуваш за учењата и обредите на православните и католиците колку јас знам се според Библијата и го следат Христовото учење, обредите ( литургија, празници, обичаи, итн) се исти малку се разликуваат, за другите не знам.
а зашто тие прашањето за обредите и учењата?, ај разбирам за првите христијани!
Чекај малку ти мене очигледно не си ме дочитал, прво јас часописи не читам, не сум Јеховин сведок, туку католик кој чита Библија, и убаво ти одговорив дека првите христијани се Апостолите и народот кои го прифатиле христовото учење и свесна сум дека тоа христијанство е далеку поразлично од ова денешново и нормално дека знам кој го засновал, Исус кој друг, ако мислиш дека тоа не го знаеме тогаш што човек си ти?Прашувам оти сите дикутирате на таа тема од општи познавања кои сте ги собрале по часописи или онака “логички“ размислувајќи.
Дали некогаш те заскокоткала желба ете да се запознаеш со историјата на христијанската црква, на факти, на записи и пишувања... кои биле нејзините водачи, за што се залагале, кои биле нивните проблеми, кон што се стремеле.... Има од тоа и во Библијата а има и надвор од неа, запишани сведоштва и истории. Затоа те прашувам пошто гледам дека не ти е позната темата на која даваш мислења. Не почна и не почива изворното христијанство на Павлета и неговите учења. Па вле е всушнст првиот еретик на Исусовото учење. Имаше перод и пред Павлета кога тоа “христијанство“ кое го остави зад себе Исус беше доста поразлично од она кое денес го појат по црквите (било католички било православни било протестантски.
Ако не си проверил факти, ако не си проучил прочитал истражил, ако не си поминал години и години вио читање на историја на религија и не си се запознал со времето во кој настанало христијанствотто од сите аспекти (историски, економски, социјален, политички, верски....) тогаш наместо да дискутираш, прашај... интересирај се.....