Предвремена отплата на кредит

• Креатор на темата Креатор на темата sweetzzinna
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
20 септември 2011
Мислења
5
Поени од реакции
43
Предвремена отплата на кредит​

Со надеж дека ја отворив темата на соодветно место би сакала да ве прашам, која е причината поради која банката наплатува провизии или пенали за оние клиенти кои предвреме ќе си го отплатат кредитот? Која е целта на овие надоместоци која што таа ги наплтува, односно што губи таа (банката ) од предвреме отплатениот кредит?

Се надевам дека бев јасна во тоа тоа што ме интересира. Очекувам некој одговор од поупатените :).
Однапред благодарам.

Со надеж дека ја отворив темата на соодветно место би сакала да ве прашам, која е причината поради која банката наплатува провизии или пенали за оние клиенти кои предвреме ќе си го отплатат кредитот? Која е целта на овие надоместоци која што таа ги наплтува, односно што губи таа (банката ) од предвреме отплатениот кредит?

Се надевам дека бев јасна во тоа тоа што ме интересира. Очекувам некој одговор од поупатените :).
Однапред благодарам.
Губи камати од кои банката живее

Не знам дали добро те сфартив - при предвремента отплата се плаќа само главницата, а не и каматата?..Како и да е фала за одговорот.

Не знам дали добро те сфартив - при предвремента отплата се плаќа само главницата, а не и каматата?..Како и да е фала за одговорот.
Да нема да ти пресметаат камата али ќе ти опнат пенали оти си ги зафркнал(а) во математиките

А со цел да се наплатат каматите и главницата од старите кредити мора да издаде нови, е тука не ми е јасно како тоа живее банката од каматата.

не сум економист, не ме земај здраво за готово, ама вака мислам дека одат работите:
кога подигаш кредит банката ти прави договор, не сум сигурен за стручниот термин во кој ти отплаќаш определена сум константно секој месец, еве на пример нека биде 4000 денари
значи карикирам
е сега, по претпоставка дека плакас на 3 години, значи 36 месеци, ти треба да платиш 36 пати по 4000 денари
во овој договор тие ја имаат пресметано каматата до последниот дена на твојата исплата, што значи дека секоја рата од 4000 денари ти што ја плаќаш секој месец, содржи главнина и камата, тоа оди некако вака
првите неколку месеци главнина ти е (карикирам) 2500 а камата 1500 или 2500+1500=4000
во последните неколку месеци кога поголемиот долг од главнината ти е отплатен имаш помала камата па ратата изгледа вака
3200+800=4000
примеров ти го објаснувам со цел да ти кажам дека банката точно си има пресметано колку пари ќе ќари на тебе во определен временски период, ако ти сакаш да ги вратиш парите пред време, ќе го прекршиш тој договор што инаку е писмен легален договор, автоматски со самото прекршување ти ќе плаќаш определени пенали, со плаќањето пенали ти ќе ги исплатиш истите пари што требало да ги исплатиш во рок од тие три години а си ги платил во рок од пола година

ова значи дека без разлика дали ти навреме ќе го исплатиш кредитот или предвреме ќе го исплатиш, ќе го платиш во една сума и нема да заштедиш на пари ако скратиш на време, можеш само да дадеш повеќе пари од планираното
крајна линија
банката е направена за да те заебе тебе, не ти неа да ја заебеш

Имав сличен проблем...

пред 5-6 години зедов на кредит 24 рати - телевоизор од АМЦ (околу 28.000 денари) преку Стопанска Банка - Скопската. И ми идеше рата за плаќање околу 1400-1500 денари, сосе камата сосе се. Пеки. Еден убав летен ден по исплатени 13-14 рати, ми скурчи секоја сабота да се гужвам во редиците кои знаеа да траат повеќе од 2 часа. И одам лепо фино, да се договорам да го отплатам кредитот пред време. Седнувам таму со некоја службеничка, и викам прај пресметка, ќе платам и камата, и пенали, и секакви ѓаоли врази, само да не чекам редици појќе оти ова не се издржува.

И многу убав одговор добив: дечко неможиш да го затвориш кредитот предвреме така. Кога прашав оти, ми вика тоа е политика на банката. Па да ти ебам и политика и се, спремен сум сите трошоци да ги платам, да платам камата што треба да ја земат, да платам и пенали... и пак неможи.

Гратис совет што го добив беше: најди некој пензионер нека ти го плаќа кредитот кога ти немаш доволно слободно време...

И така јас лепо фино 2 години се мандорев по шалтери и редици, бидејќи убо рекле... кој нема во глата има во нозете.

Од тогаш решив да не се заебавам со банки, ко ќе ми треба нешто или берам кеш и си го купувам, или не го купувам. Крај. Кредит уште еднаш, за толку ситни суми, неиди во предвид. Мада сега имааат воведено електронско банкарство (Тутунска банка, ама треба кредитот да е земен од кај нив, и платата да ти иди на сметка кај нив) па можиш кредитот да си го плаќаш директно од дома преку интернет, немора да дремиш на шалтер. Колку е ова ефикасно, незнам...

Точно е дека поголем дел од банките наплаќаат некоја сума за предвремено исплатен кредит, но тоа е поради тоа што доколку ти пред време го исплатиш кредитот, они ја губат заработката на тие пари. И банките имаат право на такво нешто, затоа што ти даваат пари, односно ја губат можноста за друго инвестирање на тие пари. Но, висината на тие суми и не е така голема, затоа што банката си ги вратила тие пари, па ќе може повторно да ги реинвестира. А инаку, Комерцијална не наплаќа ништо за предвремена отплата на кредит.

Точно е дека поголем дел од банките наплаќаат некоја сума за предвремено исплатен кредит, но тоа е поради тоа што доколку ти пред време го исплатиш кредитот, они ја губат заработката на тие пари.
Абе се читаш шо напиша? Ај прочитај уште еднаш...

И банките имаат право на такво нешто, затоа што ти даваат пари, односно ја губат можноста за друго инвестирање на тие пари.
Шозбораш бе... банката одлучила да ИНВЕСТИРА во МЕНЕ кога ми доделила кредит. Да, ја губат можноста да инвестирање на тие пари дури не ги вратам, мада тоа е нивна одлука. И ако јас ги вратам порано парите, баш поради таа можност за ново инвестирање на трето место треба да сакаат да ги примат. Ем ги враќам сосе интерес (камата, заработка како сакаш наречи го) ем ги нејќат, ме тераат да се тегнам 1 година по шалтери.

Однапред благодарам.
Клинтон ти го објасни на „прост“ начин она што го бараше :)

Абе се читаш шо напиша? Ај прочитај уште еднаш...

Шозбораш бе... банката одлучила да ИНВЕСТИРА во МЕНЕ кога ми доделила кредит. Да, ја губат можноста да инвестирање на тие пари дури не ги вратам, мада тоа е нивна одлука. И ако јас ги вратам порано парите, баш поради таа можност за ново инвестирање на трето место треба да сакаат да ги примат. Ем ги враќам сосе интерес (камата, заработка како сакаш наречи го) ем ги нејќат, ме тераат да се тегнам 1 година по шалтери.
Е тие предвидуваат и дека можеби ќе закасниш во таа 1 година што ти останува па и на тоа ќе мавнат пенали и ќе заработат :) Тешки лихвари се банките.
Ако веќе мора да земате кредит, гледајте тие пари да ги инвестирате во некој бизнис да ви се вратат, за се друго сте се зае*але дебело.

Најѓаолска работа се банките, да не ти даде господ кредит да земеш, ќе заглавиш до гуша.

Клинтон ти го објасни на „прост“ начин она што го бараше :)
на кого бе ти прост?
се зафркавам, објаснувањето е стварно упростено и некој ако ги знае стручните термини и протоколи може да ме надополни

Доколку купувате било што одбегнувајте банки(доколку сте во можност)најпрво прошетајте низ банките да видите кои се поволностите кои ги нудат во повеќе области од кои се и камата на предвреме платен кредит или Пенали.Најчесто секоја банка има малку поразлични услови за предвреме вратен кредит(како што кажа членот погоре треба врска со "Политиката на банката" кое што мене ми е многу смешно).Така да за нашите пари по природа ке бараме најдобра услуга,камата и било што. позз

Ако имаш пари па сакаш да го откачиш кредитот, ок. Инаку, иста работа, пак си ја плаќаш каматата така да...нема математика во предвремено плаќање.
Убаво кажал човекот:
``It is easier to rob by setting up a bank than by holding up a bank clerk. ``
Berthold Brecht

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom