Made in Macedonia - колку е важно за Македонската економија ?

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Купувањето на домашни производи во секој случај има позитивен ефект на економијата во државата, но за мал пазар како Македонија не е нешто ептен критично. Главно за малите држави/пазари е извозот. Сите високоразвиени земји кои што имаат мали пазари и население (скандинавските земји, Швајцарија, Холандија итн.) се исклучително извозно ориентирани.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Не ги бирам производите по држава туку по цена и квалитет ама во главно купувам македонски производи. Кој сака нека каже ама македонско си е македонско, најубаво. Не можам да купам индиски производ кога немам навика да конзумирам таква храна.

И да, чоколадите од Витаминка се најдобри...Нестле може вода да им носи :D

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Сите домашни производи се генерално поскапи од странските. А пример истите тие извезени се поефтини од цени тука.
Јас лично пазарам што ми дојде под рака, т.е што ми се допаѓа, меѓутоа ако цените се пристапни за наши стандарди автоматски ќе се троши нашето повеќе а тоа нели одговара на еконимијата.
Ако сите купуваме Македонски производи,тогаш и цените ќе бидат помали од тие на увезените производи

S

Sheldon Cooper

Гостин
А што ако купиш бар еднаш.. тровање ќе добиеш ?
Да купам само за промет да и направам на Европа затоа што е македонска фирма? Не фала, лошо искуство со нивните чоколади. Кога пробав чоколадото имаше вкус на се само не на чоколадо..па и мрсно беше
--- надополнето: Nov 1, 2011 11:04 PM ---
Нестле мејд ин Булгарија ? :P
Па што да правам кога нема Нестле мејд ин Мацедониа :P

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Да купам само за промет да и направам на Европа затоа што е македонска фирма? Не фала, лошо искуство со нивните чоколади. Кога пробав чоколадото имаше вкус на се само не на чоколадо..па и мрсно беше
--- надополнето: Nov 1, 2011 11:04 PM ---

Па што да правам кога нема Нестле мејд ин Мацедониа :P
жити никот курнаЗки
--- надополнето: Nov 1, 2011 11:37 PM ---
Купувањето на домашни производи во секој случај има позитивен ефект на економијата во државата, но за мал пазар како Македонија не е нешто ептен критично. Главно за малите држави/пазари е извозот. Сите високоразвиени земји кои што имаат мали пазари и население (скандинавските земји, Швајцарија, Холандија итн.) се исклучително извозно ориентирани.
Епа за да имаме извоз,треба да имаме и јаки фирми кои ќе извезуваат..а за да имаме јаки фабрики кои ќе извезуваат надвор,тие прво треба да зајакнат дома,да створат квалитет и да бидат конкурентни и надвор.. а за да зајакнат им треба капитал и потрошувачка прво дома..нема логика еден бренд македонски да се троши надвор а во Македонија слабо да се продава..некоја моја логика е тоа

S

Sheldon Cooper

Гостин
жити никот курнаЗки
Да, јадам германско чоколадо, пијам српски јогурт(БиМилк), јадам Бразилски банани, Грчки лимони, Турски маслинки, „Македонска“ сол (произведена во Израел), Унгарски маргарин (зошто немам намера да се трујам со тој коцкастиот од Велес) и пак сум исто толку Македонец колку што си и ти..Проблем?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Да, јадам германско чоколадо, пијам српски јогурт(БиМилк), јадам Бразилски банани, Грчки лимони, Турски маслинки, „Македонска“ сол (произведена во Израел), Унгарски маргарин (зошто немам намера да се трујам со тој коцкастиот од Велес) и пак сум исто толку Македонец колку што си и ти..Проблем?
1.

2.Во сите поголеми маркети...

Пробај!

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Не бе не реков дека си помал Македонец од мене, него глупо ти е што мислиш дека се труеш со коцкаст велешки маргарин.овде дискутираме за економски бенефити кои ни се потребни од купување мак производи. а псле се чешаме за глава зашто имаме толку невработеност и имаме лоша инфраструктура и неопремени болници и скапани прозори на школи.. нее доволно да си Македонец ако извадиш знаме и отидеш на некоја прослава,него треба и на други начини да се помага државата,нормално ако сакаме да ја биде , во скоро време да стане подобра и побогата земја
--- надополнето: Nov 2, 2011 12:29 AM ---
1.

2.Во сите поголеми маркети...

Пробај!
многу ме нервира што многу вакви производи нема во помалите маркетчиња.. еве пример овој маргарин од Кристал кај мене во продавница го нема, чоколади од витаминка нема, после Гонг прашок нема (незнам и дали се произведува уште) , нема колачи од Мултипром него некои се српски и хрватски

S

Sheldon Cooper

Гостин
Не бе не реков дека си помал Македонец од мене, него глупо ти е што мислиш дека се труеш со коцкаст велешки маргарин.овде дискутираме за економски бенефити кои ни се потребни од купување мак производи. а псле се чешаме за глава зашто имаме толку невработеност и имаме лоша инфраструктура и неопремени болници и скапани прозори на школи.. нее доволно да си Македонец ако извадиш знаме и отидеш на некоја прослава,него треба и на други начини да се помага државата,нормално ако сакаме да ја биде , во скоро време да стане подобра и побогата земја
Свесен сум дека конзумирањето на домашните производи носи добро за сите но колку домашните производи можат да ги задоволат нашите/моите потрошувачки потреби е друго прашање. Не е само да купуваме наши продукти туку истите треба да бидат синоним за квалитет и добар вкус. Ќе ја земам за пример Хрватска. Таму има слична кампања ко нашата (Budimo kroativni-proizvodimo i kupujmo kvalitetno) но рака на срце Хрватите имаат по-квалитетни брендови: Краш, Подравка, Дукат, Зденка, Ледо сладолед, Цедевита итн. Не е дека нашите брендови многу заостануваат зад овие, но разликата е што нашите не се атрактивни. На мене многу ми е битен изгледот на продуктот (амбалажа, форма, натпис итн.) и нормално битно ми е да има добар вкус. Обвивката на продуктот е тоа што ќе ме натера да го купам. Други битни фактори се маркетингот, добрата промоција како и дистрибуцијата, ете до пред малку не знаев дека постои обичен маргарин Кристал затоа што не допрел до мене. Како и да е, се е до вкусот на потрошувачот. Покрај толкава конкуренција производителот треба да ме убеди зошто да го купам токму неговиот производ а не другиот. Тоа е цаката во економијата и трговијата но нашите со мали исклучоци сеуште го немаат тоа сфатено.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
многу ме нервира што многу вакви производи нема во помалите маркетчиња.. еве пример овој маргарин од Кристал кај мене во продавница го нема, чоколади од витаминка нема, после Гонг прашок нема (незнам и дали се произведува уште) , нема колачи од Мултипром него некои се српски и хрватски
Пресели се кај шо има такво продавниче :D
Kaj го најде Гонг прашокот у муабетов бе? Поголема тиња од него нема, како со цемент да си испрал алишта.
--- надополнето: Nov 2, 2011 1:29 AM ---
Ќе ја земам за пример Хрватска. Таму има слична кампања ко нашата (Budimo kroativni-proizvodimo i kupujmo kvalitetno) но рака на срце Хрватите имаат по-квалитетни брендови: Краш, Подравка, Дукат, Зденка, Ледо сладолед, Цедевита итн. Не е дека нашите брендови многу заостануваат зад овие, но разликата е што нашите не се атрактивни.
Винчини, Витаминка, Европа, Здравје Радово, Бучен козјак, Алкалоид, Бонум, ИМБ, Дием Гевгелија, Випро, Цермат сладоледи.....се само дел од многуте македонски брендови, кои за жал штедат на најважното - реклама и амбалажа.
На мене многу ми е битен изгледот на продуктот (амбалажа, форма, натпис итн.) и нормално битно ми е да има добар вкус. Обвивката на продуктот е тоа што ќе ме натера да го купам. Други битни фактори се маркетингот, добрата промоција како и дистрибуцијата, ете до пред малку не знаев дека постои обичен маргарин Кристал затоа што не допрел до мене. Како и да е, се е до вкусот на потрошувачот. Покрај толкава конкуренција производителот треба да ме убеди зошто да го купам токму неговиот производ а не другиот. Тоа е цаката во економијата и трговијата но нашите со мали исклучоци сеуште го немаат тоа сфатено.
Се слагам :pipi:

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Kaj го најде Гонг прашокот у муабетов бе? Поголема тиња од него нема, како со цемент да си испрал алишта.
--- надополнето: Nov 2, 2011 1:29 AM ---

Винчини, Витаминка, Европа, Здравје Радово, Бучен козјак, Алкалоид, Бонум, ИМБ, Дием Гевгелија, Випро, Цермат сладоледи.....се само дел од многуте македонски брендови, кои за жал штедат на најважното - реклама и амбалажа.

Се слагам :pipi:
грешка си за гонг добар прашок е ... на пример ариел не е толку добар е поскап и порекламиран па ќе помислиш дека е подобар а можам да гарантирам дека е полош
цитро гонг не се произведува ептен ретко кога ќе ги исфинансира некој за да му го напраат иначе не ама и тоа веке слабо билјана само знам и сјај

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Нема врска,ја ко што знам порано мајка ми се со гонг переше без никакви проблеми,испрани си беа алиштата.. а дали уште го има ме интересира

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
грешка си за гонг добар прашок е ... на пример ариел не е толку добар е поскап и порекламиран па ќе помислиш дека е подобар а можам да гарантирам дека е полош
цитро гонг не се произведува ептен ретко кога ќе ги исфинансира некој за да му го напраат иначе не ама и тоа веке слабо билјана само знам и сјај
Алиштата од гонг се модри, а не бели. Башка шо и не мирисаат на перено бре :(
Ариелот има добра реклама, а квалитетот му е опаднат последниве 2-3 години.
Aма затоа овој, за сега е незаменлив.

Oд поефтините можам да го пофалам

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Алиштата од гонг се модри, а не бели. Башка шо и не мирисаат на перено бре :(
Ариелот има добра реклама, а квалитетот му е опаднат последниве 2-3 години.
Ај добро , сигурно знаеш повише,да не ти се мешам у штипки :D

ама за тоа мислам дека Сјај на Охис е многу подобар до оние муткотници од сјаеви како феја,меја , спинови.. само многу лоша амбалажа има

Kajgana Shop

На врв Bottom