Конфликтот во Сирија

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.633
Поени од реакции
35.171
Според претседателот на НАТО, Андрес Фог Расмусен, алијансата не планира да интервенира во Сирија.

Тој истакнал било каква воена интервенцијана НАТО во Сирија е „целосно исклучена“, истовремено осудувајќи ја репресијата на „сириските сили за безбедност над цивилите“.

http://www.tocka.com.mk/index14.php?ID=53322

хахаха не им стиска, ова не е Авганистан, Ирак и Либија

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Според претседателот на НАТО, Андрес Фог Расмусен, алијансата не планира да интервенира во Сирија.

Тој истакнал било каква воена интервенцијана НАТО во Сирија е „целосно исклучена“, истовремено осудувајќи ја репресијата на „сириските сили за безбедност над цивилите“.

http://www.tocka.com.mk/index14.php?ID=53322

Нема врска, за Сирија да дојде на ред прво треба да се стабилизира Ирак, инаку може да направат поголем проблем.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.633
Поени од реакции
35.171
Нема врска, за Сирија да дојде на ред прво треба да се стабилизира Ирак, инаку може да направат поголем проблем.
А ти навистина веруваш во скорешна стабилизација на Ирак?

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
А ти навистина веруваш во скорешна стабилизација на Ирак?
Не. Ирак ќе го остават сам да си ги решава проблемите, САД целосно се повлекуваат од Ирак до крајот од годината како што знам, иако најголемиот број од војската веќе се повлече уште лани. Нови воени интервенции барем во тој регион нема да има.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.633
Поени од реакции
35.171
Нато ја заврши приказната наречена ЛИБИЈА и нормално е да се спрема за нови авантури
прашањето е тоа што Сирија не е исто што беше Авганистан, Иран или Либија
Во Сирија се влеваат 2 струи од една страна Русија, од друга страна Иран.
Кина и Русија ставија вето на предлог резолуцијата да се осуди задушувањето на антивладините протести во оваа ситуација веќе се свири друга песна за разлика од сите предходни

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ако НАТО ја нападне Сирија, ќе ја освојат за две недели.Израел на времето успеа да ја победи Сирија за 6 дена.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
А зошто да ја нападнат Сирија?
-И од таму ли нафта ќе зимаат. Не им е доволна таа од Либија.
--- надополнето: Nov 1, 2011 11:46 AM ---
Ако НАТО ја нападне Сирија, ќе ја освојат за две недели.Израел на времето успеа да ја победи Сирија за 6 дена.
Израел може и Турција да ја сруши ако сака. 5 милиона се, но на Египет лом го направија.
--- надополнето: Nov 1, 2011 11:47 AM ---
Јас мислам дека не е само и за нафтата, има и нешто друго.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.609
Поени од реакции
31.421
., ekonomska svetska kriza podolg period.,/samo shto svetot docna dozna t.e mu kazhaa za nea/., nachin na reshavanje na vakva svetska sostojba ., se dva nachini.,

edniot e drzhaven intervencionizam., nju dil., kade drzhavata reagira vo site segmenti od ekonomijata., i

otvaranje na voeni dejstvija so ogranichuvachka i kontrolirana upotreba na sila /vo deneshno vreme/., usa i eu se ochigledno odluchile za vtorata varijanta kade ., ke se aktiviraat nivnite ekonomski kapaciteti ., a benifitot., e naftata/najaktuelna /.,.,

veshtachki kontrolirana ekonomska kriza od druga strana., ., a primer e otpisot na dolgovite na grcija., ....znachi imaat pari ., i bankarski se sposobni da podnesat i pogolemi potresi ., a ne vakvi od niv predizvikani i kontrolirani., ..

usa i eu posle libija ., ne vo skoro vreme /vo avganistan se kolku godini/ koga ke zakluchat deka nemaat veke od nea korist ., ke najdat nov region kade ke sprovedat isto scenario.,.

se vo ime na demokratijata .,., i wow ., se na najdemokratski nachin napraveno po nivni terk.,:coffee:
--- надополнето: Nov 1, 2011 12:00 PM ---
., ekonomska svetska kriza podolg period.,/samo shto svetot docna dozna t.e mu kazhaa za nea/., nachin na reshavanje na vakva svetska sostojba ., se dva nachini.,

edniot e drzhaven intervencionizam., nju dil., kade drzhavata reagira vo site segmenti od ekonomijata., i

otvaranje na voeni dejstvija so ogranichuvachka i kontrolirana upotreba na sila /vo deneshno vreme/., usa i eu se ochigledno odluchile za vtorata varijanta kade ., ke se aktiviraat nivnite ekonomski kapaciteti ., a benifitot., e naftata/najaktuelna /.,.,

veshtachki kontrolirana ekonomska kriza od druga strana., ., a primer e otpisot na dolgovite na grcija., ....znachi imaat pari ., i bankarski se sposobni da podnesat i pogolemi potresi ., a ne vakvi od niv predizvikani i kontrolirani., ..

usa i eu posle libija ., ne vo skoro vreme /vo avganistan se kolku godini/ koga ke zakluchat deka nemaat veke od nea korist ., ke najdat nov region kade ke sprovedat isto scenario.,.

se vo ime na demokratijata .,., i wow ., se na najdemokratski nachin napraveno po nivni terk.,:coffee:

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
А зошто да ја нападнат Сирија?
-И од таму ли нафта ќе зимаат. Не им е доволна таа од Либија.
--- надополнето: Nov 1, 2011 11:46 AM ---

Израел може и Турција да ја сруши ако сака. 5 милиона се, но на Египет лом го направија.
--- надополнето: Nov 1, 2011 11:47 AM ---
Јас мислам дека не е само и за нафтата, има и нешто друго.
hahahah e ova ti e vic na godinata, da be da Turcija e arapska zemja a pa ke ja srusi, abe koga ke sfatite deka Turcija ne e Iran,Turcija ne e Irak, Turcija ne e Avganistan,Turcija ne e Saudiska Arabija, Turcija ne e Palestina Turcija ne e Libija, Turcija ne e Egipet, Turcija ne e Sirija, dzabe sto ima nuklearki Izrael,pak nisto ne im mozat na turcite.. Em baska sto Turcija eden od naj moknite clenki na NATO..

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
hahahah e ova ti e vic na godinata, da be da Turcija e arapska zemja a pa ke ja srusi, abe koga ke sfatite deka Turcija ne e Iran,Turcija ne e Irak, Turcija ne e Avganistan,Turcija ne e Saudiska Arabija, Turcija ne e Palestina Turcija ne e Libija, Turcija ne e Egipet, Turcija ne e Sirija, dzabe sto ima nuklearki Izrael,pak nisto ne im mozat na turcite.. Em baska sto Turcija eden od naj moknite clenki na NATO..
хахаха, а зашто американците работат со израелците. Сигурно не сакаат со нив да си имаат работа. Израел ако сака може и да ги збрише турците од карта. Не секогаш се појаки тие што се поголеми. Ти што мислиш, зошто американците не ги напаѓаат Северна Кореа. Ете помали и побројни се од нив. Седи мирен не е се така како што мислиш.

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
Netanyahu_Bloodthirsty_Pirate_by_Latuff2.jpg

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Лавров: "Русиja нема да дозволи воена интервенциja во Сириja, каквато беше спроведена во Либиja."

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
САД (НАТО) ако сакаат може да ги окупираат Сирија, Иран, Турција и Пакистан заедно за 2-3 месеци. Ама само да ги окупираат. После тоа ќе биде многу тешко. Но може да претрпат доволно загуби (Иранските ракети) и да ги окупираат.
НАТО е најмоќната алијанса на светот. Поседуваат околу 15 носачи на авиони, разновидни авиони (Ф-15, Ф-16, Ф-18, Еурофајтер, Дасулт Рафал, Грипен и многу други), хеликоптери, најмоќната морнарица на светот, располагаат со огромен број на крстосувачки ракети и секаква друга воена технологија.
Но тоа е само едната страна. Другата страна е одличната воена доктрина, т.е. стратегијата.

Сирија за НАТО е мал залак.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Сирија за НАТО е мал залак.
Сириja навистина е малак залак за НАТО, но единствените, които воспират НАТО - Русиja.Тука е во игра и Иран,како многу близок подржувач на Сириja. Русиja и Иран винаги са имали стратегически врзки со Сириja. Русиja нема да дозволи ООН да изгласа санкциja со можност за интервенциja.
Асад треба да направи многу голема грешка, за да Русиja дозволи интервенциja.
Локален инцидент може да има, но ситуациja от типот на Ирак, Афганистан - невозможно.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
According to the Oil and Gas Journal, Syria had 2,500,000,000 barrels (400,000,000 m3) of petroleum reserves as of January 1, 2010

Ете ја целта на НАТО ,преку желбата да воведе демократија на место каде што никогаш ја немало ќе направи револуција и војни само да си ги собере овие барели нафта.Народот на Сирија ќе се подели на племиња и ќе си има граѓанска војна со години и години.Америте и понатака ќе си прават игри низ светот заборавајќи дека демократијата е процес на еволуција а не на револуција.

Kajgana Shop

На врв Bottom