Како најбрзо да научам македонски јазик?

• Креатор на темата Креатор на темата joanna
  • Време на започнување Време на започнување
На колко години си и имаш ли си гадже? :icon_lol:

Добредојде во Македонија, тука кога ќе побараш помош ќе ти помогне 1 а ќе се измајтапат 10 други.

Побара момичката кај да научи Македонски јазик а не да ја замарате со глупости.

здравејте,извинете че ште пиша на б'лгарски обаче точно там е проблема че не знам македонски.налага ми се да се преместја в един македонски град скоро и не мога да в'ржа едно правилно изречение на македонски и се притеснјавам че там јавно ште уча в македонско училиште..нјамам много трудности с разбирането обаче ми е трудно да говорја и нали имате часове по македонски както ние по б'лгарски и сигурно нјама да зав'рша :Dискам да мога да говорја за 1 месец македонски нјакакви идеи?
Знам дека во Скопје кај Работнички (во близина на Градски Трговски Центар, наспроти Соравија) во Центар имаше различни курсеви Англиски, Француски, Германски и тн. можеби има и Македонски не сум сигурен, како приватни часови сигурно може да се најде некаде, по школиве што имаат договор или во приватен објект.

Како и да е дојди, не се до толку различни јазициве за брзо време ќе се навикнеш.

Не ти требаат приватни часови,(освен ако немаш вишок лева за фрлање), ти треба месец дена секојдневен разговор со Македонци и ќе научиш без проблем.
Ако имаш роднини тука, тогаш со нив. Ако не познаваш никој тука, тогаш ќе ти биде потешко...
Кажи си во кое школо планираш да учиш во Скопје , може ќе се најде некој приватен тутор/соученик :)
И очекувај доста заебанции на твоја сметка првите денови.

Во повеќето училишта за странски јазици имаш Македонски јазик за странци. :)

Не ти требаат приватни часови,(освен ако немаш вишок лева за фрлање), ти треба месец дена секојдневен разговор со Македонци и ќе научиш без проблем.
Ако имаш роднини тука, тогаш со нив. Ако не познаваш никој тука, тогаш ќе ти биде потешко...
Кажи си во кое школо планираш да учиш во Скопје , може ќе се најде некој приватен тутор/соученик :)
И очекувај доста заебанции на твоја сметка првите денови.

to4no tova me pritesnjava 4e 6te mi se smejat kak govorja sigurno 6te izglejda stranno izob6to ne mi se mesti ako zavisi ot mene oba4e nqmam izbor 6te hoda pri tati,koito e tam.nadqvam se pone da bude interesno

to4no tova me pritesnjava 4e 6te mi se smejat kak govorja sigurno 6te izglejda stranno izob6to ne mi se mesti ako zavisi ot mene oba4e nqmam izbor 6te hoda pri tati,koito e tam.nadqvam se pone da bude interesno
Ќе научиш со тек на време, покрај курсот од зборење ќе го научиш изговорот. Дружи се со Скопјани , ќе го научиш изговорот брзо - а за граматиката курсот ќе ти помогне :D .
Нема да ти се смеат, бугарски е , го разбираме и ние.
Како беше тоа : Един език ,един народ. :)

Ќе научиш со тек на време, покрај курсот од зборење ќе го научиш изговорот. Дружи се со Скопјани , ќе го научиш изговорот брзо - а за граматиката курсот ќе ти помогне :D .
Нема да ти се смеат, бугарски е , го разбираме и ние.
Како беше тоа : Един език ,един народ. :)

lele ako tate vidi taq tema tuka i me pripoznae 6te me ubie :DD toi e u skopie ..:Dno 6te mi e tupo s nego da govora na makedonski tui kato vinagi sme si govorili na bulgarski:D

Море темата е како да научи Македонски а не тоа дали Јоана, Иоана, Џоана имала дечко или каде ќе прдне следниот пат....

....имам другарка од Германија...престојуваше во Скопје 4 месеци и научи течно да зборува и да чита македонски...така да кога германка може да научи за 4 месеци мислам дека не е проблем бугарка да научи за 1 месец...нормално доколку се потруди

Македонскиот и е меѓу најтешките јазици за учење. За Бугари лесно е, но за некој друг странец (Италијанец, Швеѓан, итн) многу е тешко.

Поточно има тешка граматика. Литературата ти како Бугарка би требало лесно да ја совладаш.

искам да попитам,понеже ако направја с'поставка с'с Б'лгарија,тука в училиштата в по -големите градове супер много се смејат и се ебават(шегуват) с тези,които са от провинцијата,недај си Боже от некое село,и говорјат на диалект.Така че си помислих че може да се шегуват с мене доста при положение че аз даже не с'м от Македонија ако положението там е като при нас,и затова исках да напредна малко преди да отида там,заштото в Скопие ми говорјат малко неразбираемо като с'м слушала,доста ми прилича на ср'бскија..Представјам си как се појавјавам в новото ми училиште и не им разбирам какво ми казват,ште ми е малко т'по..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom