Во која земја е најдобро да се живее?

Член од
20 октомври 2011
Мислења
59
Поени од реакции
18
германија дефинитивно има доста културно историско богатсво тоа е еден вид usa vo evropa

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.723
Поени од реакции
35.522
Сум видела како живеат луѓето во Скандинавија, имаат далеку подобра економска и куповна моќ од нас, имаат се и сешто, но го немаат најважното, а тоа е СЛОБОДАТА на живеење што ние ја имаме
И нема подобра земја за живеење од Македонија
Некои нешта не се купуваат со пари;)

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Ако имаш доста пари дефинитивно овде..

Америка е земја само за правење пари.. Таму луѓето се како во затвор.. Работат од 6 до 6.. По улици нема многу одење.. Полиција на секој чекор..

Член од
23 октомври 2011
Мислења
20
Поени од реакции
9
Сум видела како живеат луѓето во Скандинавија, имаат далеку подобра економска и куповна моќ од нас, имаат се и сешто, но го немаат најважното, а тоа е СЛОБОДАТА на живеење што ние ја имаме
И нема подобра земја за живеење од Македонија
Некои нешта не се купуваат со пари;)
Zaklucok na mesto.
Ovde nema kako vo MK sedenje po kafani so prijateli,na muzika intenzivno druzenje i slicno.
Sekoj si gleda za sebe,koga ide vikend sekoj saka da si posedi doma so familijata,da odi nekade na setanje,da si posveti so najbliskite,za prijatelite se dogovara termin na primer vo 16h ke dojdite na rucek i tolku.
Site ubavini gi nema nikade,i sloboda i pari i zivot(osven za isklucocite)
No,ne zaboravajte deka sekoj shto dosol vo stranstvo,znaci si imal maka vo Makedonija,nikoj ne idi ovde
ako si ima jaka plata,sigurna rabota islicno.
No,koga covek e familijaren so deca,i nema uslovi vo MK da si kupi kola,ili kreditche edno da si podigni.
Nema uslovi da isturka eden odmor ubav nekade na more,koga nema da ima da mu dozvoli nekoi raboti koe decata ke gi napravi srekni?
Dali nekoj bi sakal decata da mu rastat vo zemja bez idnina,kade shto se e so vrski,kade shto e teshko da se najde rabota,iako imash znaenje kvalitet vo profesijata?
Kolku taksisti ima niz MK,shto se diplomirani inzeneri,ekonomisti i sl?
Zoshto povejketo mladi odat na studii vo stranstvo,i gledaat na sekoj nacin da ostanat negde vo beli svet namesto da se vrajkaat vo MK?
SO shto ti ke bides povejke zadovolna DARKGIRL,koga ke imash eden den semejstvo,a samo ti ili soprugot ke bidite na plata od 11000 denari??Dali togash ke sedish MK ke uzivas so prijatelite,a da nemash na decata da mu kupish neshto?Dali togash ke velis,NE E SE VO PARITE?
Ili ke recish kako mene,Mlad(a) sum imam kvaliteti,ke odam stranstvo za da uspeam,da bidam tretiran kako covek,da ima dobra idnina na moite deca,da mozish da si odis na odmori,na setanje,da si imash kola svoja,stanche ili kujka tvoe.Za prijateli i MK,nikogash ne mi bega,dva pati godisno odime za MK,leto i zima,polnime bateriite.Ima i zafrkancii,druzenje,kafani i sve.Toa site znajme,da imash uba para,ubavo e vo MK so site sho si rastel,ziveel no kako shto idat vreminjata teshko ke ja bide MK,zivotot si pominuva,toa go znaat site,i sekoj saka da ja kidni od MK da ima ubav zivot,

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.723
Поени од реакции
35.522
SO shto ti ke bides povejke zadovolna DARKGIRL,koga ke imash eden den semejstvo,a samo ti ili soprugot ke bidite na plata od 11000 denari??Dali togash ke sedish MK ke uzivas so prijatelite,a da nemash na decata da mu kupish neshto?Dali togash ke velis,NE E SE VO PARITE?

Имам семејство, вработена сум.
Ако во Македонија некој сака да работи колку за егзистенција ИМА, ако сака да работи колку да му купи на своето дете ИМА.
Само проблемот кај нас е што ние не сакаме да работиме се и сешто, ние тука сакаме сите да бидеме директори, доктори, сите да бидеме во некое министерство, да одиме на работа до 16 часот и ништо повеќе.
А прифаќаме да работиме чистач на прозорци, да миеме садови во некој ресторант, да чистиме кај некој си,да патуваме со воз 2 часа наваму, 2 часа натаму до работното место, да одиме во 8 да се враќаме во 20ч.
Во странство прифаќаме да работиме работи што тука не би ни помислиле.
Таму луѓето се како роботи, работа, работа и само работа и јас сум сигурна дека кој и да заминал во странство ако го прашате "Каде му е поубаво да живее" - тој ке одговори, "тука имам се и пари и услови, ама во Македонија луѓето живеат поубаво".
Само слободата неможеш да ја купиш со ниедни пари на светот,, ДА потребни се и те како, ама ако ти се работи, и тука можеш

Член од
23 октомври 2011
Мислења
20
Поени од реакции
9

Имам семејство, вработена сум.
Ако во Македонија некој сака да работи колку за егзистенција ИМА, ако сака да работи колку да му купи на своето дете ИМА.
Само проблемот кај нас е што ние не сакаме да работиме се и сешто, ние тука сакаме сите да бидеме директори, доктори, сите да бидеме во некое министерство, да одиме на работа до 16 часот и ништо повеќе.
А прифаќаме да работиме чистач на прозорци, да миеме садови во некој ресторант, да чистиме кај некој си,да патуваме со воз 2 часа наваму, 2 часа натаму до работното место, да одиме во 8 да се враќаме во 20ч.
Таму луѓето се како роботи, работа, работа и само работа и јас сум сигурна дека кој и да заминал во странство ако го прашате "Каде му е поубаво да живее" - тој ке одговори, "тука имам се и пари и услови, ама во Македонија луѓето живеат поубаво".
Само слободата неможеш да ја купиш со ниедни пари на светот,, ДА потребни се и те како, ама ако ти се работи, и тука можеш
прифаќаме да работиме чистач на прозорци, да миеме садови во некој ресторант, да чистиме кај некој си,да патуваме со воз 2 часа наваму, 2 часа натаму до работното место, да одиме во 8 да се враќаме во 20ч.

Zosto site mislat deka ako nekoj e vo stranstvo zaminat,GO RABOTI OVA???????????
Koj vi go pere umot??

AJ da recime vaka edna sporedba
Neka vo MK eden e vraboten od familijata,kako mojsot slucaj,i neka zema 20000 denari,taja e prosecna plata
Stanche pod kirija 2 i 3 sobno neka plajka 6000 denari,plus voda struja telefon,internet,komunalec ushte 2 ili 3000 iljadi,napolni go rezervoarot da imash vo kolata ushte 2500 denari,znaci ostanvaat 8000 denari.
Ajde ti da te vidam sega so 8000 denari,dozvolisi da izleguvash navecer so drustvo,kupi mu decata alishta,ispazari doma za jadenje da imash cel mesec,i zashtedi nekoja para da imash za odmor,TIKVI sho ke zastedish,
Jas sum vraboten,zenami uci jazik ovde,i sme na edna plata i uspevame da imame smetki plateni na vreme,za deteto alishta ova ona,setame sekoj vikend na nekoi ostrovcinja,od jadenje od nishto ne sme skrateni,imame da odime dva pati do MK AVIONSKI,si imame kola i sl..KOGA OVA NESHTO KE GO POSTIGNISH VO MK?????????.NIKOGAS;to e fakt,to e realnosta
A vo MK zenami ima fakultet i 8 godini bese bez rabota,normalno zato sho nemame vrski da vlezi na rabota,a mene mi baraja PARTISKA KNISHKA,i mi gi frlaja dokumentite koga aplicirav za na rabota,zenami bese primorana da raboti sankerka,da mija pajnci i casi za
6000 denari mesecno,imashe samo dva dena slobodni vo mesecot,ti DARKLADY sigurno ne gi go rabotela toa,i ne bi pisela kako toa ako ti se raboti imash za egzistencija,nemate videno vie maka,zato taka velite,ili da nemas 50 denari vdzeb,da mu kupish na mloto pomfritche ili sladoled???a doma na zidot mi visea diplomi,a ne mozev da najdam rabota,zatoa gresno e sho site mislat,ako ti se raboti,ke najdish rabota.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.723
Поени од реакции
35.522
Насловот на темава е "Во која земја најдобро се живее".
Јас си го кажав своето мислење, ти си го кажа твоето мислење. Ако за тебе таму е поубаво да си живееш, тогаш седи си таму и биди среќен, за мене тука е поубаво и ниедна друга земја во светот не ме прави среќна како "дома".
Не е во прашање патриотизам, воопшто.

wild dolphin

Мал човек а голем ждерач
Член од
12 мај 2009
Мислења
1.702
Поени од реакции
229
Во Европа Германија, Швајцарија и Австрија така велат дека најубаво се заработува таму и има висока стапка на
вработеност.

Вон Европа Австралија.

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Дечки Австралија бе ја забораивте.Абе најубо е таму јас би отишол таму да живеам ако имам некоја шанса да бегам од овде :rolleyes:

M

macgowan

Гостин
Нашата земја ќе биде најубава за живеење за педесетина години, кога ќе се остварат сите економски и политички планови на Пастирот, ќе биде откриен лек против смртта од страна на наш надрилекар(лекари нема да има последните ќе бидат истребени во 2021 со реформите од 2020 и славната акција на министерството за здравство) , Грција ќе се рападне на 4 дела, Солун ќе стане АД со мнозинство акции во посед на владата на РМ , ќе има седница на владата со тел.пренос секој ден а не само во недела во 1 за ручек и ќе има по 5 министри за еден ресор(заменски министри, нова ствар)...а, и ќе биде откриен новиот споменик - ДНК спиралата на Искендер на Скопското Кале, до споменикот на ајатолахот Ахмети.

Andrew

ќ
Член од
27 октомври 2011
Мислења
5.832
Поени од реакции
15.261
Нашата земја ќе биде најубава за живеење за педесетина години, кога ќе се остварат сите економски и политички планови на Пастирот, ќе биде откриен лек против смртта од страна на наш надрилекар(лекари нема да има последните ќе бидат истребени во 2021 со реформите од 2020 и славната акција на министерството за здравство) , Грција ќе се рападне на 4 дела, Солун ќе стане АД со мнозинство акции во посед на владата на РМ , ќе има седница на владата со тел.пренос секој ден а не само во недела во 1 за ручек и ќе има по 5 министри за еден ресор(заменски министри, нова ствар)...а, и ќе биде откриен новиот споменик - ДНК спиралата на Искендер на Скопското Кале, до споменикот на ајатолахот Ахмети.
хаха интересно ќе биде пола од тоа да се исполни ;)

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.723
Поени од реакции
35.522
Немора пола,само делот со Гејлада нека се оствари:ROFLMAO:

Вампирката

Well, I tried to say there's nothing wrong with me
Член од
20 мај 2006
Мислења
3.819
Поени од реакции
95
Морам да искомантирам на темава, и скоро сите мислења ги прочитав на членовите, и има секави - од во македонија е најубаво, дома си е дома, заминување во странство заради пари, луѓето се ладни бла бла...

Јас се преселив во Данска кога имав 18 години. Сама- без мојата фамилија. Прво од секогаш панирав да идам и да живеам во Италија, ама фамилија во Данска ми понуди работа (Au-pair-каде што живееш со фамилијата и работиш за нив) и ја земав. Бев возбудена, но и преплашена во исто време. Кога стигнав во Данска се изгледаше различно и првото што го реков беше: Леле колку е чисто. Прво живеев многу подалеку од главниот град-Копенхаген, бев на полуоствовот на скоро најсеверното место. Прво тешко е кога ќе заминеш сама и само што си завршил средно (најлудите години) и очекуваш да биде така и таму кај што си се преселил. Не е така, ама ич. Нормално јас не се предавав толку лесно. Ми требаше 7 месеца додека најдам пријатели, ама веќе кога започнав да излегувам, бев со нив секој ден.

Имав слушнато секакви муабети од Македонија, како скандинавците во глобала се ладни луѓе, не се искача додека не дојде викенд, пријателството не е исто како кај нас.

Сега живеам во Копенхаген, студирам и го научив јазикот (до некој степен). Бев сама до некој месец, сега и сестра ми е тука со мене.

Да не дробам за мојт живот во Данска, сакам да искоментирам дека животот е различен, на многу работи гледаш различно, и додека моите другарки и другари ми се жалат дека нема кај да се излезе или за нивните врски јас се занимавам со 4 работни места, како да платам кирија, како да останав во данска (заради тие е*ани визи) и како да преживеам. Да, имам 4 работни места, дали на црно или бело не е битно ама толку ми се потребни за да преживеам. Со една имам доволно да си ја платам киријата ама секако сакаш нешто плус да си имаш, како за патување. Отидов на многу места.

Македонија искрено не ми фали толку многу, нормално ме фаќа носталгија, ама повеќе за работите со кои сум израснала, планините, целата природа...сонцето. Луѓето НЕ.

И додека Македонците креваат глава и викаат дека на нив не им треба ЕУ, на луѓето што живеат како мене, очајно посакуваат Македонија да влезе во ЕУ што поскоро, само заради тие е*ани визи.

Луѓето не се ладни ама ич! Разликата е што ако си имаш проблем или они имаат си го чуваат за себе, не се залат за секоја ситница.. ако сте поблиски, нормално може да се разговара за проблемите. Се искача скоро секој ден, не се чека за викенд...и да, многу се пие!

Секој има доволно за да преживее, сите се во скоро иста класа и секој има за да си дозволи нешто плус.
И да , јас планирам да си останам тука, затоа што ми е убаво. Ако неможам заради многуте нови правила планирам да се селам во Холандија.

И друг коментар.. јас сум човек што лесно се адаптира на други места и луѓе, и ако навистина сакам да направам нешто не се откажувам лесно, иако ми било многу пати тешко тука. Ако ти си човек што неможе да се адаптира лесно и ја сакаш Македонија премногу тогаш мојот совет е- не ја напуштај, атоа што тие луѓе никога не успеваат во другите земји.

Kajgana Shop

На врв Bottom