Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
Член од
5 август 2007
Мислења
3.587
Поени од реакции
2.616
Сам си ја градиш иднината,тука јас не можам да ти помогнам.Прашање е колку ти сакаш да работиш.
Aман бе со ваквиве патриотски размислувања ко тебе. Еве јас сакам да работам. Имам 25 години, и имам завршено факултет Банкарски Менаџмент. Ајде, пошто ти еве ја знајш тајната на успехот во Македонија, дај најди ми работа.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Кажи ми зошто мислиш дека оние кои заминале во странство чистат клозети , мулици, канализации ???
Бидејќи тамошните не го работат тоа,мора балканците.
Дали си видел што работат таму,а кога ќе дојдат тука што кажуваат дека работат таму.

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Не можат сите да бидат газди,а мислиш лесно е да направиш фабрика и да вработиш 5-20 луѓе минимум и да им обезбедиш плата+придонеси.Лесно ли е сегој месец да си ја удираш главата од каде да најдеш пари или да отпуштиш некого.А тоа со средната класа одамна умре(клати врата земај плата)и управувај со државата.
Чим возат коли со астрономски цени и градат куќи во секое туристичко место, значи им оде бизнисот. Е, ако им оде, зошто не даваат плати кои се соодветни? Што ќе се случи ако не дај боже се разболиш или побараш одмор кога ќе ти текне? Ќе леташ од работа. Работникот нема никакви права и тоа е мизерно. А за средната класа, не си информиран, нема врска таа со социјализмот или минатото време. Во сите развиени земји преовладува средната класа.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Чим возат коли со астрономски цени и градат куќи во секое туристичко место, значи им оде бизнисот. Е, ако им оде, зошто не даваат плати кои се соодветни? Што ќе се случи ако не дај боже се разболиш или побараш одмор кога ќе ти текне? Ќе леташ од работа. Работникот нема никакви права и тоа е мизерно. А за средната класа, не си информиран, нема врска таа со социјализмот или минатото време. Во сите развиени земји преовладува средната класа.
Според тебе која е соодветна плата

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Aман бе со ваквиве патриотски размислувања ко тебе. Еве јас сакам да работам. Имам 25 години, и имам завршено факултет Банкарски Менаџмент. Ајде, пошто ти еве ја знајш тајната на успехот во Македонија, дај најди ми работа.
Квалитетниот успех ќе ти најде работа,нормално ако не се прецрнуваш

TheIks

Fork & spoon operator
Член од
1 октомври 2007
Мислења
712
Поени од реакции
469
Според тебе која е соодветна плата
Минималната плата место општо за сите бранши треба да се одреди посебно за секоја. Ова може да се спроведе само со помош на јак синдикат со моќ да влијае на газдите. Секоја бранша - посебен синдикат, и посебна минимална плата. Вака сега одредија 8000 и нешто, и зар треба таа да важи за, на пример, инженери? Не, минимална плата синдикат да договори за браншата која ја застапува, и ако газдата не дава - никој да не му работи! Па ќе видиме кој е појак. Нема да се расфрлам со бројки, не сум со толкави познавања, но оние кои што работат знаат и може да предложат за својата бранша. Ова не е измислување топла вода, функционира во одредени високо-развиени земји.

Член од
5 август 2007
Мислења
3.587
Поени од реакции
2.616
Квалитетниот успех ќе ти најде работа,нормално ако не се прецрнуваш
Немој жити се со тие демагоги. Не сме од марс паднати. Немој да ми кажуваш, квалитетниот успех, бла бла....барем јас гледам какви се не луѓе се испикани по банкиве да работа.

Едит: Чекај чекај....квалитетниот успех ќе ти најде работа.... < ова стварно не го разбирам. Мислиш, квалитетот? Па кој квалитет бе човек. За да знајме дали имам квалитет или не, треба да ме проба некој, така? Еве ти пример личен. Во 2008 одев на пракса, во Тутунска Банка, во девизно смедководство. Таму буквално му ја работев работата на 3 теткици. Рака на срце, презадоволни беа со мене, и ми рекоја, дека дотогаш вакво дете, со толку ентузијазам немало, и криво му е дека не можат ништо да направат. И на крајот, пак ми дадоја бланко потврда дека сум бил на пракса, само името и презимето внесено, и во кој оддел. Самите ми рекоја....овде машко, само ако имаш вујко владика.
И ти че ми кажуваш, квалитет, а бе ај не ме заебавај.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Минималната плата место општо за сите бранши треба да се одреди посебно за секоја. Ова може да се спроведе само со помош на јак синдикат со моќ да влијае на газдите. Секоја бранша - посебен синдикат, и посебна минимална плата. Вака сега одредија 8000 и нешто, и зар треба таа да важи за, на пример, инженери? Не, минимална плата синдикат да договори за браншата која ја застапува, и ако газдата не дава - никој да не му работи! Па ќе видиме кој е појак. Нема да се расфрлам со бројки, не сум со толкави познавања, но оние кои што работат знаат и може да предложат за својата бранша. Ова не е измислување топла вода, функционира во одредени високо-развиени земји.
Колку и да се одреди секогаш има некој што ќе работи за помалку.
--- надополнето: Oct 28, 2011 7:16 PM ---
Немој жити се со тие демагоги. Не сме од марс паднати. Немој да ми кажуваш, квалитетниот успех, бла бла....барем јас гледам какви се не луѓе се испикани по банкиве да работа.

Едит: Чекај чекај....квалитетниот успех ќе ти најде работа.... < ова стварно не го разбирам. Мислиш, квалитетот? Па кој квалитет бе човек. За да знајме дали имам квалитет или не, треба да ме проба некој, така? Еве ти пример личен. Во 2008 одев на пракса, во Тутунска Банка, во девизно смедководство. Таму буквално му ја работев работата на 3 теткици. Рака на срце, презадоволни беа со мене, и ми рекоја, дека дотогаш вакво дете, со толку ентузијазам немало, и криво му е дека не можат ништо да направат. И на крајот, пак ми дадоја бланко потврда дека сум бил на пракса, само името и презимето внесено, и во кој оддел. Самите ми рекоја....овде машко, само ако имаш вујко владика.
И ти че ми кажуваш, квалитет, а бе ај не ме заебавај.
Двајцата мои браќа заврштија со просек 9 и 9.,5.Едниот е во Германија другиот во Австрија,татко ми или вујко ми да не им ја најде работата.Беа стипендирани па вработени

A

Antigona

Гостин
Бидејќи тамошните не го работат тоа,мора балканците.
Дали си видел што работат таму,а кога ќе дојдат тука што кажуваат дека работат таму.
Мислам дека сепак не си во право и дека не треба да ги ставаш сите македонци во ист ќош....верувај дека има и такви кои не чистат улици, клозети и канализации ;)

Член од
5 август 2007
Мислења
3.587
Поени од реакции
2.616
Колку и да се одреди секогаш има некој што ќе работи за помалку.
--- надополнето: Oct 28, 2011 7:16 PM ---

Двајцата мои браќа заврштија со просек 9 и 9.,5.Едниот е во Германија другиот во Австрија,татко ми или вујко ми да не им ја најде работата.Беа стипендирани па вработени
И ти најде овде памет да солиш.

Уф, ме фати носталгија за странство!!!

Член од
21 октомври 2011
Мислења
16
Поени од реакции
12
Koja drzava da ja izberam!!!Patriotizmot umre vo mene koga stanav stecaec(od akademski graganin-nikoj i nisto).Da sum pomlada i so ovoj pamet bi odela ivo stranstvo(za da mu obezbedam na semejstvoto pristoen zivot)Poubavo i da cistam klozeti vo tugina (za pari)otkolku nisto a doma!Koga ti e prazen stomakot patrioti -nema!!!!

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Не реков дека се за фрлање, ама некако глупичко е газдата да вози нова кола од 30000е а тебе да ти дава 100е плата, или еве 150е нека ти дава. Тоа е она што ги фрустрира луѓето и ги обесхрабрува. Неможе еден да зема астрономски плати а друг, во истата фирма, зема капки. Друго е да е општа немаштија, средната класа да преовладува и управува со државата. Тоа е друга приказна.
Јас се одкажав од мојот приватен живот за да можам да возам скапа кола.Додека сите мој вработени седат по 8 саати јас сум најмалце по 12 саати.Додека сите мој вработени бараат начин како да ескивираат од обврските јас си ја чукам главата како да им обезбедам работа за да можам да поделам плата со која ќе живеат цел месец и ќе си ги плаќаат кредитите.
Дали заслужувам голема награда...зошто да не,сум нашол начин,сум имал идеа и нормално,од тоа заработувам.Зошто да ги споделам парите со некој кој работи 8 саати 5 дена во неделата минус празници и одмори,без никаква обврска и идеа,без влогови,без страв од контроли и инспекции,без ризик од затвор,рекет....
Ехххх,никој невика дај да дадеме права на газдите,сите велат...права за работниците :pos:
Ете затоа возам скапа кола,да се знае кој се жртвувал :icon_mrgr:
Истата оваа приказна се случува и во странство.Можеби е убаво да зимаш германска плата и да живееш во Македонија но воопшто не е прекрасно со германска плата да си во германија.
ПС:СРЕДНА КЛАСА...во капитализмот неможе да постои средна класа,или имаш или немаш.
--- надополнето: Oct 29, 2011 11:45 PM ---
Некој што има се, не знае како им е на оние што немаат!
Јас ги сваќам тие што сакаат да заминат заради подобар живот, затоа што овде не виделе бел ден. А не се очекува ни да видиме!
Сепак како и да е, сакам да живеам живот, а не во страв дека утре и ова малце што го имам може да го немам, да ми го кренат со извршители, дали ќе ме исклучат струја или ќе немам што да јадам!
Никој нема да ти земе нешто без причина.А ако има причина тогаш многу повеќе ќе ти наплатат во странство одколку тука.Важно е да бидеш работлив и паметен...само така си осигуран за цел живот.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.679
Поени од реакции
35.369
Кој не бил во странство да види како живеат и како работат луѓето таму, тука може само да си прави фiлмови на тема 'Колку е таму розево".;)

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Кој не бил во странство да види како живеат и како работат луѓето таму, тука може само да си прави фiлмови на тема 'Колку е таму розево".;)
Не викаме дека таму " тече мед и млеко ", ама е поарно од овде во секој случај!

Kajgana Shop

На врв Bottom