Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipsissimus,
Подобро ќе беше да не спомнеше за градба на кула,но кога веќе ја спомна не го избегнувај прашањето, образложи што тоа градиш или градите?
Образложи за каква кула станува збор во која ти учествуваш во нејзиното градење,како тоа замислуваш човештвото да се обедини во нов светски поредок,треба да знаеме што тоа ги очекува нашите деца и во какво општество тие ќе растат.

Ако не ја искључуваш дуалноста и токму спротивното го кажуваш,да слушнеме како го замислуваш тој нов свет кој некогаш постоел?
Кулата е симбол за човечкото обединување, и стремеж да го достигне божественото.
Тоа веќе се случува, светот полека но сигурно и незапирливо се обединува, и станува "глобално село".
Секоја наредна генерација, се помалку дава важност на националистичките "вредности", и се повеќе се унифицира во своите културни карактеристики.
Денес тинејџерите во Кина и во Германија и не се разликуваат баш многу нели? Слушаат слична музика, носат слична гаредероба, имаат слични цели и интереси.

И да, не ја исклучувам дуалноста, бидејќи таа е природно дел од секој аспект. Индивидуата и без нации и вери, ќе си има, цитирам: "...повеќе знаење(духовна храна),но има и тело на кого му е потребно храна."

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.613
Поени од реакции
1.164
Кулата е симбол за човечкото обединување, и стремеж да го достигне божественото.
Тоа веќе се случува, светот полека но сигурно и незапирливо се обединува, и станува "глобално село".
Секоја наредна генерација, се помалку дава важност на националистичките "вредности", и се повеќе се унифицира во своите културни карактеристики.
Денес тинејџерите во Кина и во Германија и не се разликуваат баш многу нели? Слушаат слична музика, носат слична гаредероба, имаат слични цели и интереси.

И да, не ја исклучувам дуалноста, бидејќи таа е природно дел од секој аспект. Индивидуата и без нации и вери, ќе си има, цитирам: "...повеќе знаење(духовна храна),но има и тело на кого му е потребно храна."
Ipsissimus,
Светот полека стана "глобално село", но никој не е сељак,мислам во права смисла на зборот,колку од тие тинејџери знаат како да си обезбедат храна,многу едноставно дали знаат да посадат нешто,да измолзат крава или одгледуваат добиток.
Слушањето музика и стилот на облекување не им ги полни стомаците.А со празен стомак се губи разумот.
Зборуваме за основни потреби што му се потребни на секој човек.

Просто и едноставно на грбот на еден земјоделец колку школувани луѓе има?
Како што се зголемува популацијата во градовите,така све помалку храна ќе имате,а кој школуван ,факултетски образован човек ќе се врати на село да обработува земја.Можеби маката ќе го натера,никогаш не се знае.
Самиот направи разлика,дали лавот во золошка му е жив духот,дали природата за која е создаден одговара на местото во кое се наоѓа?
Не,нели тој е мртов духовно,има храна во изобилство,но ја нема слободата.
Сосема исто е и со човекот кој живее во град само обратно има навидум некаква духовна храна со која се залажува,но нема друга храна,која со многу мака и труд ја добива.

Ipsissimus,знам дека сето ова изгледа како враќање наназад во времето кога повеќето луѓе живееле по селата и се хранеле здраво,тогаш можеби поголеми проблеми имале со здравството,но залудно е да се гради нешто кое нема никаква друга примена освен спектакуларно рушење,сето тоа со наука,техника,изгледа навистина убаво и примамливо за обичниот човек,но од друга страна тоа е убаво поплочен пат кон пропаст.
Не се проблем нациите и верите,тие се како стадо кое треба да се однесат на богати пасишта,а не да бидат затворени во некаква кула која божем е симбол на човечко обединување,златен кафез во кој лесно се влегува,а само мртов се излегува.
п.с.
На кој бог му се молите за да не снема струја?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Самиот направи разлика,дали лавот во золошка му е жив духот,дали природата за која е создаден одговара на местото во кое се наоѓа?
Не,нели тој е мртов духовно,има храна во изобилство,но ја нема слободата.
Сосема исто е и со човекот кој живее во град само обратно има навидум некаква духовна храна со која се залажува,но нема друга храна,која со многу мака и труд ја добива.

Ipsissimus,знам дека сето ова изгледа како враќање наназад во времето кога повеќето луѓе живееле по селата и се хранеле здраво,тогаш можеби поголеми проблеми имале со здравството,но залудно е да се гради нешто кое нема никаква друга примена освен спектакуларно рушење,сето тоа со наука,техника,изгледа навистина убаво и примамливо за обичниот човек,но од друга страна тоа е убаво поплочен пат кон пропаст.
Ако човештвото е лавот, а светот без религии и нации кафезот, кажи ми како изгледа според тебе "саваната", која ќе го ослободи "лавот" од оваа зоолошка?
Која е таа слобода, која обединетото човештво ќе ја загуши, и ќе му ја ускрати духовната храна на човекот?
Дали за тебе таа духовност се институционализираните религии? Истите оние кој се хранат со неговата надеж и манипулираат со неговиот страв?
Дали тоа се нациите и патриотизмот? Истиот производ но во друга "амбалажа", кој беше и сеуште е двигател на расизмот, нацизмот и национализмот?

Се што има почеток има и крај, и тоа во никој случај незначи поплочен пат кон пропаста. Ако сите така размислувале, не требало воопшто да имаме сега цивилизација каква што имаме.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.613
Поени од реакции
1.164
Ако човештвото е лавот, а светот без религии и нации кафезот, кажи ми како изгледа според тебе "саваната", која ќе го ослободи "лавот" од оваа зоолошка?
Која е таа слобода, која обединетото човештво ќе ја загуши, и ќе му ја ускрати духовната храна на човекот?
Дали за тебе таа духовност се институционализираните религии? Истите оние кој се хранат со неговата надеж и манипулираат со неговиот страв?
Дали тоа се нациите и патриотизмот? Истиот производ но во друга "амбалажа", кој беше и сеуште е двигател на расизмот, нацизмот и национализмот?

Се што има почеток има и крај, и тоа во никој случај незначи поплочен пат кон пропаста. Ако сите така размислувале, не требало воопшто да имаме сега цивилизација каква што имаме.
Времето Ipsissimus,тоа е невидливиот кафез,мерењето на времето од кое едни се богатат,други се држат во заробеништво.
Ништо не можеш да направиш ако немаш саат на рака,да знаеш кој ден сме,кој датум итн.Општество без време и ете сава.
Јас го разбирам твојот гнев,но ако треба негде да удриш направиго тоа мудро.Не ти се криви верниците,тие само се надеваат на подобро утре силно стегнати за верата,бог и светите книги.Нивната потреба да веруваат е токлу голема колку и твојата потреба да им го покажеш нештото во што веруваат.
Користи го нивниот меч на суетата,дедо мраз е антихристот;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Времето Ipsissimus,тоа е невидливиот кафез,мерењето на времето од кое едни се богатат,други се држат во заробеништво.
Ништо не можеш да направиш ако немаш саат на рака,да знаеш кој ден сме,кој датум итн.Општество без време и ете сава.
Јас го разбирам твојот гнев,но ако треба негде да удриш направиго тоа мудро.Не ти се криви верниците,тие само се надеваат на подобро утре силно стегнати за верата,бог и светите книги.Нивната потреба да веруваат е токлу голема колку и твојата потреба да им го покажеш нештото во што веруваат.
Користи го нивниот меч на суетата,дедо мраз е антихристот;)
Муабетот со саатот и времето веќе сме го правеле. Ако тоа беше кафез, тогаш сите ќе ги држеше во заробеништво. Но ти самиот кажа, дека едните го користат за да се збогатат, а другите се негови заробеници. Времето е ресурс достапен за сите, оној што е способен го користи за своја полза, оној што не е, се расфрла со него.

Незнам само како дојде до тој заклучок дека мене верниците ми биле криви?! Кога сум рекол јас такво нешто? Јас дискутирам за религиите, и нив ги сметам за зло и кочница на човечкиот прогрес, интелект и слобода. За тоа секогаш се служам со аргументи и ако тоа некој го смета за навреда, тогаш тоа не е мој проблем.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.613
Поени од реакции
1.164
Муабетот со саатот и времето веќе сме го правеле. Ако тоа беше кафез, тогаш сите ќе ги држеше во заробеништво. Но ти самиот кажа, дека едните го користат за да се збогатат, а другите се негови заробеници. Времето е ресурс достапен за сите, оној што е способен го користи за своја полза, оној што не е, се расфрла со него.
Времето првенствено било изградено како храм на духот,место за молитва ,а не за трговија.Храм изграден без камен,невидлив исто како што е духот.
Во негова широка употреба се мислело дека ќе донесе некаков ред,сите луѓе во еден дом,но за жал донесе само тешко бреме.
Ако се залагаш да ги снема разликите од верска и национална припадност,зошто не ги стопиш разликите помеѓу богатите и сиромашните(затворениците)?
Времето(ресурсот) не постои,тоа е само добра решетка на умот во кој се израснати луѓето родени во него.
Лав роден во золошка,кој се плаши од слободата и саваната,зошто не го научиле да лови за да се прерани.
Во таков случај подобро жив пес,отколку мртов лав.
Незнам само како дојде до тој заклучок дека мене верниците ми биле криви?! Кога сум рекол јас такво нешто? Јас дискутирам за религиите, и нив ги сметам за зло и кочница на човечкиот прогрес, интелект и слобода. За тоа секогаш се служам со аргументи и ако тоа некој го смета за навреда, тогаш тоа не е мој проблем.
Ipsissimus,
Духот на човекот се однесува исто како и телото,све што ќе внесе човекот како храна во телото обработено се исфрла како измет.
Исто така е и со духот,сето она што човек ќе го прими како информација(прочита,слушне или види) мора да го исфрли како духовен измет,бидејќи го притиска и има потреба да се олесни.
Така да форумов е еден вид јавно духовно WC,во кое секој може духовно да се олесни,за разлика од телесниот измет,духовниот на некого му мириса пријатно на некого му смрди, секој според својоте лични сваќања и убедувања.

Но едно е сигурно и телесниот и духовниот измет треба да се закопаат,зошто ќе го отрујат секој што ќе помириса.
Треба да се прави разлика помеѓу духовен измет и духовно семе,едното со другото нема никаква врска.(за семето во некоја друга прилика ќе ти кажам)

Ако ги земеме за пример децата кој сеуште го немаат развиено осетот за да контролираат нагонот за мочање,нив им се става пелена за да не ја умирисаат околината,па според тоа воопшто не ти замерувам што не носиш пелена,а ти доаѓа да исфрлиш од себе за тоа кој е кочница,а кој се залага за човечки прогрес,интелект и слобода и така форумов е жолт, па нема многу да се разликува ако во него се измочаш.Вистинска демократија,кога би имале таква демократија децата во градинка сите жолти градинки би биле.
Сеуште го немаш развиено духовниот инстикт за олеснување на она што го притиска твојот дух.
Ако ти дојде духовен нагон земи запиши на USB или хартија и закопај го,во себе размислувај зошто човекот страда,што е кочница и кога ќе стигнеш до изворот ќе знаеш што и како треба.:)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Времето првенствено било изградено како храм на духот,место за молитва ,а не за трговија.Храм изграден без камен,невидлив исто како што е духот.
Во негова широка употреба се мислело дека ќе донесе некаков ред,сите луѓе во еден дом,но за жал донесе само тешко бреме.
Ако се залагаш да ги снема разликите од верска и национална припадност,зошто не ги стопиш разликите помеѓу богатите и сиромашните(затворениците)?
Времето(ресурсот) не постои,тоа е само добра решетка на умот во кој се израснати луѓето родени во него.
Лав роден во золошка,кој се плаши од слободата и саваната,зошто не го научиле да лови за да се прерани.
Во таков случај подобро жив пес,отколку мртов лав.
Јас во суштина мразам кога некој ми дели совети без самиот да му побарам совет. А ти некако обожаваш во секој свој пост да ми кажуваш како треба и што треба да правам, што е подобро а што не е....
Во предходните постови ти поставив едно едноставно прашање кое го премолче, и повторно почна да се повторуваш.
Затоа ќе ти го повторам истото тоа едноставно прашање.
Ако светот без религии е кафезот, а човештвото лавот, како според тебе изгледа "саваната"? Што е тоа кое човекот ќе го смени и наместо мртов лав ќе го направи жив пес? Кој и што ќе го научи човекот да лови во саваната за да преживее?
Излези од позади твоите метафори и кажи го ставот ако воопшто го имаш, во спротивно ќе морам да заклучам дека единствено што може да се категоризира како "духовен измет" се твоите празни постови, полни со критика а без идеа и алтернатива.

M

Muranyi

Гостин
Не знам зошто ПОСТОЈАНО правите споредби со верата во Бог и со верските војни. Секој кој чита Библија и верува во Него (Бог), тој 100 % не сее страв и омраза.

Инаку, како што постојат ЛОШИ научници (читај НЕ научници), така постојат и ЛОШИ верници (читај НЕверници)
Правиме споредби затоа што се чудиме како Бог кој е семоќен и безгрешен не можел да предвиди кој хаос и поделба ќе настане со праќањето на неговите пратеници,со секој нареден се повеќе му се делат чедата негови.Благодарејќи на тоа денес му се убиваат меѓу себе и тоа во негово име.Како бе тоа,нели е семоќен а ја утнал ептен работава?Или сега Сатаната е крив?Па ако е семоќен што не го фатил Сатаната на шутеви две заушки и да го прати дома и да не го гледаме ова што денес се случува?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Само една единствена причина поради која атеситие мора да, ако не се неразумни, го променат својот став.
Прашањето е:
Што е љубов, и како се мери? Имате одговор?

Член од
23 септември 2010
Мислења
645
Поени од реакции
385
Ме интересира што допринела религијата во подобрување на начинот на живеење?

T

Tetro

Гостин
Љубов е појава на меѓусебниот однос помеѓу луѓето, потребата за заедничкото живеење и взаемното помагање.....
Таа, љубовта, може да се развие помеѓу маж и жена, најчесто, но е забележана и потребата од љубов помеѓу припадници од ист пол, како и во други облици (маж со маж и жена со жена,... како и многу други варјации и облици на љубов).
Мерка за љубов имаш, ама варира со тоа мерката во крајност или бескрајност. Колку? - Тооооолку (покажува со рацете околу 70см), ако ме разбра што сакам да кажам. :)
После некое време, љубовта помеѓу двајцата, преминува во задоволство.... и исполнетост.

Благодарам на прашањето. Така убаво ми легна сабајлечки.
--- надополнето: Oct 31, 2011 8:12 AM ---
Ме интересира што допринела религијата во подобрување на начинот на живеење?
Атеизмот не е религија.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Само една единствена причина поради која атеситие мора да, ако не се неразумни, го променат својот став.
Кој тоа став треба да го сменат и зошто?
И шо врска има тоа со љубовта??

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.613
Поени од реакции
1.164
Јас во суштина мразам кога некој ми дели совети без самиот да му побарам совет. А ти некако обожаваш во секој свој пост да ми кажуваш како треба и што треба да правам, што е подобро а што не е....
Ниту религиозните побараа од тебе да им посочуваш во каков бог веруваат или не треба да веруваат,тие имаат една добра изрека "не им го прави на другите она што не сакаш тебе да ти го прават"

Во предходните постови ти поставив едно едноставно прашање кое го премолче, и повторно почна да се повторуваш.
Затоа ќе ти го повторам истото тоа едноставно прашање.
Ако светот без религии е кафезот, а човештвото лавот, како според тебе изгледа "саваната"? Што е тоа кое човекот ќе го смени и наместо мртов лав ќе го направи жив пес? Кој и што ќе го научи човекот да лови во саваната за да преживее?
Излези од позади твоите метафори и кажи го ставот ако воопшто го имаш, во спротивно ќе морам да заклучам дека единствено што може да се категоризира како "духовен измет" се твоите празни постови, полни со критика а без идеа и алтернатива.
Во предходниот пост посочив што е кафезот,ќе повторам уште еднаш.

Мерењето на времето во интервали и негова широка употреба е КАФЕЗОТ.
Иако може да се каже и дека на религиозните кафез им е религијата и на богатите кафез е нивното богатство(било материјално или знаење),
но заедничко и на едните и на другите е времето.
Човек кој се ослободил од стегите на религијата,а и понатака живее во општеството во кое се мери времето на интервали е мртов лав,тој само врти околу стадото и како куче лае на овците настојувајќи да истргне барем една овца од стадото и да го претвори во куче,да има отворен ум.
Мислејќи дека со тоа прави некакво добро,за жал суетна помисла е тоа.
Доколку сакаш да се стопат разликите по религиозна основа,ќе треба и богатитот да се откаже од своето богатство,т.с. удри во самиот корен а тоа е времето и неговите интервали.Тогаш лавот ќе легне покрај јагнето.
Крив за све е јануари,фебруари,март итн.и како нивни предводник дедо мраз.А кој ќе се навреди ако го обвинам дедо мраз дека е антихрист;)

Бидејќи колку и да се трудиш и вртиш околку стадото,све додека постои временскиот интервал луѓето ќе се потсетуваат на денот кога некој умрел или воскреснал,кој ден треба да се пости,кој ден е празник,кој ден е сабота.Залудна работа вршиш.
Од друга страна доколку удриш по времето,удираш и по науката и технологијата со еден збор и по богатите.Зошто целиот систем стои на времето и неговите интервали,бакарскиот систем,индустијата,произвоство на храна,транспорт,примена во разни пресметки во науката,физиката, итн.
Би си ја пресекол гранката на која седиш за да ги доближиш луѓето кој се разделиле по религиозна припадност, со тоа и ти да се доближиш до нив.
Полесно камила ќе протнеш во игла отколку богат да се откаже од своето богатство.(знаење)

Човекот е дел од природата,не раѓа природата асфалт,згради со тоа само го отежнувате природнит ситем која го има природата.
Според природните услови, човекот ќе се научи да живее повторно во саваната,некој ќе огледува добиток,некој ќе обработува земја,некој ќе има овоштарник,сам да си обезбедува храна,да не зависи од никого.Исто како што лавот сам си ја лови храната и го рани своето потомство.
Со еден збор,човекот ќе биде слободен.
Религиозните ќе го имаат својот бог во раце,тоа се нивните деца,тие се богови на земјата.

И ти не ми одговори на едно прашање,пак ќе го повторам.

На кој бог му се молите за да не ви снема струја?

Член од
25 октомври 2011
Мислења
59
Поени од реакции
9
Струката ми беше таква на времето.Со сигурнос тврдам дека вселената не е празна.
prazna e prazna da zivees vecno i da patuvas vecno so brzina na svetlosta nema da te sretne nisto osven temnina a site galaksii i gasovi vo vselenata iako demek se nebrojni se kako najsitniot atom vo toj beskraj....toa go tvrdi i naukata..............:D
--- надополнето: Oct 31, 2011 10:03 AM ---
Ти ако си отворил библија, јас сум Есма Реџепова!
epa da pocneme da te vikame ;ESMA;
--- надополнето: Oct 31, 2011 10:06 AM ---
gavolot e covekoubiec i nisto drugo
--- надополнето: Oct 31, 2011 10:10 AM ---
Прашањето е:
najmnogu od lubov sto mozes da dades e svojot zivot

Kajgana Shop

На врв Bottom