Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.613
Поени од реакции
1.164
Ipsissimus,
Некој ти ја одредил целта или ти сам ја смисли?
Според она што го пишуваш за градење кула,значи дека некој те прелажал.
Не се гради така кула.Треба да ги имаш сите компонети од човековиот живот и неговите потреби за да изградиш кула на здрави темели.
Тоа значи следново.
Секој човек во себе има дух кој тежнее за повеќе знаење(духовна храна),но има и тело на кого му е потребно храна.
Ако само еднотот го негуваш и настојуваш да сите луге осознаат,себе си се просветлата со еден збор се одадат на духовното,нема да има кој да произведува храна.
Бидејќи оној што произведува храна,неговата мисла е во семето,земјата и небото дали ќе даде дожд навреме,да не удри град да му ја уништи нивата или некоја друга непогода.Од тука се појавува и суетноста и потребата да се верува во некое натприродна сила,која ќе го чува неговиот посед ,а со тоа и да не останат гладни тој и неговите деца.

Од друга страна имаш луѓе кој се преодредиле на духовноста,на кој мислата не им е во храната и како таа се поризведува,тој ужива во комоцијата на општеството и сите благодети што со тек на време многу луѓе допринеле да се изгради таков систем.Препуштени и занесени во книгите барајќи длабокот во себе.

Самиот си свесен дека миграцијата од село и населување во градот каде приоритет е школото,факутетот и себе надградување со повеќе знаење се губи другиот дел односно све помалку луѓе се занимаваат со произвоство на храна,т.с. како генерациите се менуваат не знаат како се ора,сади и произведува храна.Според тоа твојата кула или вашата све едно ќе се сруши кога тогаш,бидејќи децата плачат за храна,а возрасните залудно се збогатиле со знаење кога не знаат да произведат храна.
Се храните со едно ,а ќе останете гладни за друго.

Ако само како претпоставка замислиш дека еден месец нема да има струја,тогаш ќе дојде до израз животинскиот инстикт кај "духовните" луѓе кој нема да бираат срества како и на кој начин да обезбедат храна за себе и своето семејство.Бидејќи не знаат како да обезбедат храна,ти е се добри оратори,богади со мудрост и знаење,ама децата плачат кога се гладни,а не кога сакаат нешто да научат.
Навистина тогаш блажени ќе бидат беднит по дух,со полн стомак среќни и весели.
Толку од вашата нука.

Ipsissimus,треба да се држи го балансот помеѓу телесните и духовните,религиозните и оние кој се просветлуваат.
Постигни првин внатре во себе баланс помеѓу духот и телото,кој се во постојана војна,само така ќе знаеш како и на кој начин да изградиш кула.

Ако гледаш дека религијата носи само зло,не им ја земај верата на луѓето,дади им го самиот бог во нивните раце,се разбира ако го најдеш.

Јас мојата цел ја остварувам тука, која е твојата цел? ;)
Да ги наранам кучињата.:)

K

Khabs Staadnau

Гостин
abe brat do kaj otidovme vo posledno vreme.znaeme i kolku e prazna vselenata{BEZDNATA}I DEKA SETA MATERIJA STO POSTOI E KAKO zrno pesok vo okeanot .zatoa ne mi treba da go slusnam BOG za nesto sto rekol da se zapise pred naseto vreme.................vo posledno vreme znaenjeto kaj lugeto e UMNOZENO.
Вселената е празна?
Не ти одат природните науки, така ми чини.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipsissimus,
Некој ти ја одредил целта или ти сам ја смисли?
Според она што го пишуваш за градење кула,значи дека некој те прелажал.
Не се гради така кула.Треба да ги имаш сите компонети од човековиот живот и неговите потреби за да изградиш кула на здрави темели.
Тоа значи следново.
Секој човек во себе има дух кој тежнее за повеќе знаење(духовна храна),но има и тело на кого му е потребно храна.
Твојава логика ми е многу слична на хипик од 60-те, кој штотуку ги открил "веселите" својства на халуциногените супстанци......
Како заклучи жити се, дека моите ставови ја исклучуваат дуалноста? Па јас токму спротивното го кажувам цело време!
И не се секирај, никој мене не ме прелажал. Доволно сум возрасен да знам сам да носам заклучоци.
Да ги наранам кучињата.:)
Со среќа.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.613
Поени од реакции
1.164
Како заклучи жити се, дека моите ставови ја исклучуваат дуалноста? Па јас токму спротивното го кажувам цело време!
И не се секирај, никој мене не ме прелажал. Доволно сум возрасен да знам сам да носам заклучоци.

"Бабилонската кула" ќе биде повторно изградена и човештвото повторно обединето во новиот светски поредок.
Човештвото доволно долго беше во мракот на вашиот бог, доволно долго беше раздвоено и раскарано! Време е за повторно да стане едно!

Дали сум јас пред времето не е важно, тоа што е важно е дека човештвото кога тогаш ќе се обедини, и ќе се ослободи од догмите и поделбите на национална и религиска основа.
Полека но сигурно, тоа веќе се случува, преку комуникацијата, преку технологијата, преку науката.....стегите на стравот и лажната надеж ја немаат повеќе силата од минатото.
Ipsissimus,
Подобро ќе беше да не спомнеше за градба на кула,но кога веќе ја спомна не го избегнувај прашањето, образложи што тоа градиш или градите?
Образложи за каква кула станува збор во која ти учествуваш во нејзиното градење,како тоа замислуваш човештвото да се обедини во нов светски поредок,треба да знаеме што тоа ги очекува нашите деца и во какво општество тие ќе растат.

Ако не ја искључуваш дуалноста и токму спротивното го кажуваш,да слушнеме како го замислуваш тој нов свет кој некогаш постоел?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Струката ми беше таква на времето.Со сигурнос тврдам дека вселената не е празна.
Паааа не може да биде празна додека постои хомосапиенсто, глупоста од поедини претставници на тој вид, ја исполнува :confused::cool:

K

Khabs Staadnau

Гостин
Паааа не може да биде празна додека постои хомосапиенсто, глупоста од поедини претставници на тој вид, ја исполнува :confused::cool:
Искрено и јас се чувствувам исполнет кога за соговорник имам една таква тврдина од "разумни" аргументи и "научни вистини". :icon_lol:

Абе празна е, ја испил некој вчера во Ајриш. :D
Па реков јас, as below so above :vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom