Повеќе причини да бидеш атеист

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Aman be so toj Darvin, koga ke sfatite deka negovata teorija vi e najslabata alka vo vasata teza za nepostoenjeto na Gospod za koja sto tvrdo se drzite, i toa barem spored nekolku moderni naucnici koi sto pocnaa poleka da ja otfrlaat taa teorija.
Аман со најслабата алка, кога ќе сфатите дека читање на креационистички книги и извитоперување на факти не држат вода, а уште помалку тврдењето дека научниците полека ја отфрлаат Еволуцијата.
Ве меша изгледа зборот ТЕОРИЈА на еволуција. А не ве меша зборот МИТ за креација.

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
Уште нешто од Алберт Ајнштајн:

Јас сметам дека космичкото религиозно чувство е најсилниот и најблагородниот мотив за научно истражување. Само они кои се свесни за огромниот напор и , пред се, за посветеноста без која пионерската работа во теоретската наука не може да биде постигната, се во состојба да ја сфатат силата на емоцијата од која може да произлезе таквата работа, толку оддалечена од непосредните реалности на животот. Колку длабока увереност во рационалноста на универзумот и колкава желба да го разберат тоа, мора да имале Њутон и Кеплер за да бидат во состојба да поминат години самотничка работа, со цел да ги расплеткаат принципите на небеската механика! ... Само оној кој го посветил својот живот на слична цел може да има жива претстава за она што ги инспирирало овие луѓе и што им ја давало силата за да останат верни на својата идеја и покрај безбројните неуспеси. Космичкото религиозно чувство е тоа што на човека му дава таква сила. Еден современик има речено, не напразно, дека во ова наше материјалистичко време, сериозните научни работници се единствените длабоко религиозни луѓе.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Епа ај сеа иди па свати ги што сакаат да кажат,90% од верниците на форумов убедуваат дека треба да веруваш во свето писмо и во господ да се изјасниш како верник(или во таков пишан документ од некоја друга религија) али затоа типов има постови бисер до бисер.Не пријател имаш право не си контрадикторен за да бидеш треба да имаш доказ и да го погазиш а глупост со глупост да погазиш малце тешко..
Boldiranovo na mene se odnesuva?

Член од
15 мај 2008
Мислења
68
Поени од реакции
0
Дефинитивнно си влегол во последниот стадиум на Фројф, градејќи живот кој се засновува врз омраза кон религијата...отфрлајќи го вистинскиот Бог наспроти новиот...науката..заврти се околу тебе и види ја духовната состојба на луѓето..светот е лишен од секој напор за мир и спокојство..во обид да ја ставт науката во преден план.

Дефинитивно не се познаваме па зборуваш така. Искрено си зборам за мене, 100% сум смирен и спокоен човек, ама ете не сум религиозен. Колку што ги познавам оние луѓе за кои науката е пред религијата, исто така ми изгледаат многу посмирени и поспокојни него оние што се тепаат за цркви или џамии и слично. :nenene:
А кога сме кај светот, пола свет е моментално запален за ВЕРСКИ ВОЈНИ и конфликти. Па сега види ти кој го сее стравот и омразата.
погледни ги малце подлабоко работите.... Маркетингот меѓу народот е сакаме мир, а нон стоп се водат некои Верски двобои.
Ќе си дозволам да кажам дека реалноста е сосема спротивна на твојот коментар, за жал.

Науката никогаш не може да направи луѓето да се мразат. :cug:

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
Boldiranovo na mene se odnesuva?
Не бе газда онака за го земав твојот цитат ми се свигаше начинот на пишување ццц...
На кого да се однесува друг ако не на тебе ....
Ајде бисерко го очекувам твојот коментар немој да ме разочараш,воопшто не ми е јасно зашто се впуштате во дискусии пред да прочитате што има преходно напишано или ај ке билдаме постови и ке повторуваме работи по сто пати па ако не прмети модераторот да ги избрише нека стојат оф лелее......

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
Не знам зошто ПОСТОЈАНО правите споредби со верата во Бог и со верските војни. Секој кој чита Библија и верува во Него (Бог), тој 100 % не сее страв и омраза.

Инаку, како што постојат ЛОШИ научници (читај НЕ научници), така постојат и ЛОШИ верници (читај НЕверници)

trickster

Remember the name …
Член од
19 август 2007
Мислења
452
Поени од реакции
14
Не знам зошто ПОСТОЈАНО правите споредби со верата во Бог и со верските војни. Секој кој чита Библија и верува во Него (Бог), тој 100 % не сее страв и омраза.

Инаку, како што постојат ЛОШИ научници (читај НЕ научници), така постојат и ЛОШИ верници (читај НЕверници)
Од каде тогаш, еве ке тргнеме од најосновното т.е името од каде верска војна ако нема врска со верата...

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Дефинитивно не се познаваме па зборуваш така. Искрено си зборам за мене, 100% сум смирен и спокоен човек, ама ете не сум религиозен. Колку што ги познавам оние луѓе за кои науката е пред религијата, исто така ми изгледаат многу посмирени и поспокојни него оние што се тепаат за цркви или џамии и слично. :nenene:
А кога сме кај светот, пола свет е моментално запален за ВЕРСКИ ВОЈНИ и конфликти. Па сега види ти кој го сее стравот и омразата.
погледни ги малце подлабоко работите.... Маркетингот меѓу народот е сакаме мир, а нон стоп се водат некои Верски двобои.
Ќе си дозволам да кажам дека реалноста е сосема спротивна на твојот коментар, за жал.

Науката никогаш не може да направи луѓето да се мразат. :cug:
Лично за тебе мислев исклучиво на третиот стадиум на Фројд..суеверие, религија, наука...ама Фројд и онака бил лујка..немаше врска со состојбата во светот.
Што се однесува до војните...религиозни како што велиш...тоа само политиката ја користи религијата како изговор за да го оправда своето последно средство..војната..Дури и тука има врска отфрлањето на Бога..оти само "религиозни " луѓе би отишле да убиваат други луѓе под смешни изговори...
Недостатокот на Господ во овој свет созадава деградација на ова општесто...Реалноста е дека Бог е љубов...и нема место за војни.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
Па од ОВДЕ. Јас сум верник и не водам верска војна!

Прашањето би било: во чие име или под чие покритие се водат тие 'верски' војни?

Член од
15 мај 2008
Мислења
68
Поени од реакции
0
Според се ова што кажа, за тебе Бог е апстракција за идеалното, а црквата знае да се замеша со политиката така, па го користи народот за манипулација под името ВЕРА?
Па истото и ја го мислам.....

Никој не ми одговори зошто СПЦ, не не признава? Нели делиме иста вера? Мир, љубов, спокојство?..... мразам лицемерие....:nenene:

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Искрено еднинствена војна која јас ја гледам овде е на луѓето против Бог..

Член од
13 февруари 2007
Мислења
5.163
Поени од реакции
6.040
Искрено еднинствена војна која јас ја гледам овде е на луѓето против Бог..
Како можеме да војуваме против нешто што не постои?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Од каде тогаш, еве ке тргнеме од најосновното т.е името од каде верска војна ако нема врска со верата...

Според Клаузевиц, „војната е само продолжена рака на плотиката„. Според тоа, војната ја иницираат високите политички кругови и сивата еминенција-масонеријата а не религиите. А за да биде војната, т.е. причините за војната да бидат поубедливи, војната се „зачинува„ и со религија (а не само со оружје) па така, исите оние кои ја иницираат војната, не убедуваат дека религиите биле причина за војната.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Според се ова што кажа, за тебе Бог е апстракција за идеалното, а црквата знае да се замеша со политиката така, па го користи народот за манипулација под името ВЕРА?
Па истото и ја го мислам.....

Никој не ми одговори зошто СПЦ, не не признава? Нели делиме иста вера? Мир, љубов, спокојство?..... мразам лицемерие....:nenene:
Апстрактна е нашата идеа за бидеме совршени со сопствени сили....
СПЦ,МПЦ и останатите Ц...се ништо повеќе од додржавни цедачи на лимун(Мики без наверда..мислам на институциите)..вистинските цркви ги прават верниците..
Манипулацијата не била непозната работа ниту во Рајот...секаде каде е присутен човекот е тоа возможно..оти сме склони кон паѓање...

Kajgana Shop

На врв Bottom