Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Во тој аспект, ако вие атеистите (ќе претпоставам дека си атеист, ако грешам се надевам ќе ми простиш) верувате во нешто недокажано, тогаш и верниците имаат полно право да веруваат во нешто недокажано, без некој атеист да им се уфрла по теми во кои дискутираат верници и да ги разубедува во спротивното.
На крај краишта, на сите Бог ќе ни пресуди дали сме биле во право со нашето верување во (не)постоењето на Бог. Или Дарвин и Ниче.
Чекај малку, ти бараш толерантност од атеистите?

А од друга страна отвори тема во која 20 страни замараше како тоа атеистите требало да живеат вонбрачно, бракот требало да биде привилегија само на верниците, атеистите не биле способни да сакаат и да бидат верни и безброј други навреди, темата ја заврши со заклучок дека верниците биле подобри од атеистите, па дојде на оваа тема, се обиде да провоцираш и сега ТИ бараш толерантност???

И која е поентата со селективното бришење мислења?
Бришеш се што не ти е по кејф, а од друга страна безвезниот муабет со Ма Јас Бе не е избришан?

P

Princ

Гостин
Сталин убил 30 милиони не заради својот атеизам, туку заради својот тоталитаризам и комунизам.
Не.
Stalin followed the position adopted by Lenin that religion was an opiate that needed to be removed in order to construct the ideal communist society. To this end, his government promoted atheism through special atheistic education in schools, massive amounts of anti-religious propaganda, the antireligious work of public institutions (especially the Society of the Godless), discriminatory laws, and also a terror campaign against religious believers. By the late 1930s it had become dangerous to be publicly associated with religion.[85]
Јас никаде не обележав цела религиозна група заради дела на поединци. На видеата се индивидуалци, кои се однесуваат фашизоидно и криминално поттикнати од слепото верување во нивниот бог.
Закон си друже, пак успеа да искажеш твое мислење и истото во истиот пост да го побиеш. Морам да те частам пиво некогаш, па што сака нека биде.

S

Sagan

Гостин
Принц, Сталин не ги убил тие луѓе оти бил атеист. Дали ќе го сторел тоа ако бил истовремено и демократ?
И што не ти е јасно за видеата? Ти викаш религиозна група, ја ти викам покажувам кон четворица индивидуалци. Каде реков дека евреите се лоши?
--- надополнето: Oct 27, 2011 3:02 AM ---
Ама во секој случај бидете и вие тука некаде. Кој знае, ако не постои Бог, вие да не просветлувате. (y)
Нема проблем ;) Луѓе сме, не коњи.

P

Princ

Гостин
А од друга страна отвори тема во која 20 страна замараше како тоа атеистите требало да живеат вонбрачно, бракот требало да биде привилегија само на верниците, атеистите не биле способни да сакаат и да бидат верни и безброј други навреди, темата ја заврши со заклучок дека верниците биле подобри од атеистите, па дојде на оваа тема, се обиде да провоцираш и сега ТИ бараш толерантност???
Грешка. Не замарав јас, јас прашав. Прашав и чекав одговори. Добив многу, на дел од нив одговарав (што е нормална работа) и така натаму. Замарате вие што не прифаќате компромис за вашето неверување. Мислам онака, упорни сте човече.
И пази, јас не сум Муслиман од вчера, ниту сум на форумов член од вчера. Но досега не навлегував во вакви дискусии бидејќи едноставно ве почитував вас и вашето верување. Но стварно претерувате, па мора да се расчистат некои работи како на пример зошто атеистите стапуваат во институција во која не веруваат, дали атеизмот е тип на вера кога ќе се земе во предвид дека атеистите веруваат во непостоењето на Бог, и други, кои ќе ги објавувам деновиве за да ни биде на сите интересно. Иако забележав дека сте многу осетливи на вакви прашања. Не знам од каде потекнува вашата несигурност.

S

Sagan

Гостин
Не знам од каде потекнува вашата несигурност.
Кај нас никогаш немало несигурност. Во религиите, се суди според делата, па ако се покаже дека бог постои како што го претставувате, доброчинителите ќе бидат наградени. И вака и така, страв нема.

Што ќе речете вие, ако се покаже дека бог не постои? Од кого ќе ги барате девиците и урмите?

Ти Принц, извини вака, ама малце си научил од годините на форумот.
Проблемот ќе да е, дека забораваш. Ете, до вчера дробеа и џвакаа за брак и атеизам. Ти ништо не си запомнил.

Ја се откажувам од натамошна дискусија со тебе на темата.
Секое добро.

P

Princ

Гостин
Принц, Сталин не ги убил тие луѓе оти бил атеист. Дали ќе го сторел тоа ако бил истовремено и демократ?
Како не ги убил оти бил атеист, кога многу убаво ти го потцртав ова (втор обид за разбирање и љубов)
Stalin followed the position adopted by Lenin that religion was an opiate that needed to be removed in order to construct the ideal communist society. To this end, his government promoted atheism through special atheistic education in schools, massive amounts of anti-religious propaganda, the antireligious work of public institutions (especially the Society of the Godless), discriminatory laws, and also a terror campaign against religious believers. By the late 1930s it had become dangerous to be publicly associated with religion.[85]
Нешто што во превод значи (може не разбираш енглески па затоа и не разбра првиот пат) дека неговата влада промовирала атеизам преку специјални атеистички едукации во школи, масивна количина на анти-религиозна пропаганта, антирелигиозна работа во јавните институции, дискриминаторни закони, и исто така терористички кампањи против религиозните верници. До доцните 1930ти станало опасно јавно да бидеш поврзан со религија.

Каде реков дека евреите се лоши?
Многу брзо забораваш.

Van der Heights напиша:
но верувањето во неговото постоење не предизвикува штета
Точно.

А да не ја заборавиме и инквизицијата и нејзините методи.

Член од
23 април 2011
Мислења
135
Поени од реакции
246
Како што напоменав претходно,
Следен пат кога ќе се разболите сериозно, заборавете на лекар, болница и сл. установи.
Клекнете пред икона и молете се да оздравите. Молете се додека глупавоста не ве убие

Член од
24 јуни 2011
Мислења
224
Поени од реакции
159
Како што напоменав претходно,
Следен пат кога ќе се разболите сериозно, заборавете на лекар, болница и сл. установи.
Клекнете пред икона и молете се да оздравите. Молете се додека глупавоста не ве убие
Вечер сите зборите многу мудро. Незнам за кого да се определам.Браос (y)

P

Princ

Гостин
Во религиите, се суди според делата, па ако се покаже дека бог постои како што го претставувате, доброчинителите ќе бидат наградени. И вака и така, страв нема. Што ќе речете вие, ако се покаже дека бог не постои?
Ако е лошо да крадеш, лажеш, убиваш... правила што ги наложува секоја религија, и тоа ме прави лош човек... океј, нека е така. Немам загуба ако сум верник. Значи живеам по правила кои ме прават добар човек и има добивка средината во која живеам (не крадам, не лажам, не убивам, им давам на сиромашните...) и на крај ако бидам награден за тоа, топ. Но и да не бидам награден за тоа, ништо не ме спречува да имам и убав живот. Не знам зошто мислите дека ние (верниците) сме глупи а вие (атеистите) сте кул. Реков јас, атеизмот се повеќе наликува на хипи движењето. Само да сме различни, без разлика на цената.
Од кого ќе ги барате девиците и урмите?
Девицата (жена ми) у кревет, урмите у дуќан. Немаме никаков проблем, не знам што е нејасно. И ако не ги добијам седумдесетикусур девиците, една ќе добијам. Урмите ќе се купат со пари у дуќан. Што е загубата ако си верник? Престанете да мислите дека сте кул и размислете подобро. Не одете подалеку, во светов постојат милијарди животни, плодови... креации. Науката ниту една до денес нема успеано да креира од ништо. Може да искомбинира куче со куче, но не е способна да креира сосем ново животно. Тоа докажува доволно.

S

Sagan

Гостин
Ако е лошо да крадеш, лажеш, убиваш... правила што ги наложува секоја религија, и тоа ме прави лош човек... океј, нека е така. Немам загуба ако сум верник. Значи живеам по правила кои ме прават добар човек и има добивка средината во која живеам (не крадам, не лажам, не убивам, им давам на сиромашните...) и на крај ако бидам награден за тоа, топ.
Тешко тебе ако не крадеш, не лажеш и не убиваш заради страв од бог или чекање некаква си награда :(

Не одете подалеку, во светов постојат милијарди животни, плодови... креации. Науката ниту една до денес нема успеано да креира од ништо. Може да искомбинира куче со куче, но не е способна да креира сосем ново животно. Тоа докажува доволно.
Најверојатно докажува дека Нух бил магионичар.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Да барам јас линкови (кои се поставени 1000 пати, ти како постар член требало да си ги научиш до сега) за разликите меѓу теорија и научна теорија?

Јас, Принц, не се бунтувам против ништо, против мене се бунтуваат верници. Никола Коперник.... зошто го запалија, а? Се раѓаме како атеисти, стануваме теисти или остануваме атеисти.
За сето останато, нема потреба да дискутирам, дури ми е смешно некој со толкав стаж на форум, плус супермодератор на Религија, да прашува вакви работи, кои и новите членови веќе ги прочитаа и разграничија.
Не го запалија. Како љут атеист треба да ги проверуеш информациите. Никола Коперник си умрел од природна смрт на 70 годишна возраст во родната Полска. Чоекот што наебал е Џордано Бруно, доминикански фратар и следбеник на Коперник, кого по седумгодишна робија го спалиле на клада ради ерес, хулење, неморал и пантеистички идеи. Тоа е официјалната прича на Римокатоличката црква.

D

dystopian

Гостин
Ако во научен закон постои само 1% сомнеж, целиот закон се отфрла и останува теорија.
Досега, ниту една научна теорија не станала закон бидејќи сите тие имаат дупки. Значи све е теорија. Во тој аспект, ако вие атеистите (ќе претпоставам дека си атеист, ако грешам се надевам ќе ми простиш) верувате во нешто недокажано, тогаш и верниците имаат полно право да веруваат во нешто недокажано, без некој атеист да им се уфрла по теми во кои дискутираат верници и да ги разубедува во спротивното.
Значи едначиш цврста научна теорија која е поткрепена со огромен број докази добиени од разно разни експерименти, опсервации со илјада и кусур стара фантастична прикаска од некојси овчар од Арабија. Браво бе земљаче.

Инаку, научна теорија и закон се две спротивни работи. Научната теорија никогаш не станува закон, никогаш. Дупки, не-дупки, нема никаква врска. Не мора да си научник за да го знаеш ова, имаш пристап до интернет, прогуглај, прочитај.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom