Атеистите и бракот

I

indigo child

Гостин
Човече, со реченицата се објаснува дека веридбата како
придружна церемонија при склопување на бракот е за прв пат спомната во Тората, а бракот си постоел и пред веридбите и пред Тората.

Значи пред тоа си постоел брак, ама без веридба.

Не знам што си се фатил за веридбата, нема никакво значење, ти можеш слободно да отидеш во матично и да се потпишеш без веридба, никој не те прашува веридба дали си правел.

Поентата на темата е дека на верниците им пречи што атеистите склопуваат ГРАЃАНСКИ БРАК ( значи не во црква , туку во матично ), верниците сметаат дека тие поседуваат ексклузивно право на бракот, а атеистите требало да живеат во вонбрачни заедници.
Те молам објасни ми го терминот и значењето на граѓанскиот брак. Значи те замолувам фино лепо.
Кажи ми една причина зошто ти како атеист склопуваш граѓански брак?
И немој да ми даваш одговори како: општествени бенефиции, социјални потреби, бла бла, бидејќи истите се здобиваат и со т.н. вонбрачна заедница, не мора да биде брачна.
Зошто ти сакаш да склопиш граѓански брак? Објасни ми.
Да глупа сум. Те молам, објасни ми. Зошто?

С

Сатори

Гостин
Те молам објасни ми го терминот и значењето на граѓанскиот брак. Значи те замолувам фино лепо.
И немој да ми даваш одговори како: општествени бенефиции, социјални потреби, бла бла, бидејќи истите се здобиваат и со т.н. вонбрачна заедница, не мора да биде брачна.
Во вонбрачна заедница ако едниот од партнерите умре како несреќен случај, го фати срце или го прегази кола, тешко дека неговата по се освен по закон сопруга ќе го задржи станот на негово име, иако живееле заедно во него.Just saying.

I

indigo child

Гостин
Во вонбрачна заедница ако едниот од партнерите умре како несреќен случај, го фати срце или го прегази кола, тешко дека неговата по се освен по закон сопруга ќе го задржи станот на негово име, иако живееле заедно во него.Just saying.
Значи пак е од чиста корист. Финансиска корист. Или се лажам?

И шо ме цитираш ти, сакам Мачорка да ме цитира -.-

С

Сатори

Гостин
Значи пак е од чиста корист. Финансиска корист. Или се лажам?
Не се поставуваат работите само на материјална основа, тоа е правна заштита за личноста која ја сакаш и имаш деца со неа да не остане „на патот“ ако нешто ти се случи.
Не знам како ова не се провлекува покрај корист е.

I

indigo child

Гостин
Не се поставуваат работите само на материјална основа, тоа е правна заштита за личноста која ја сакаш и имаш деца со неа да не остане „на патот“ ако нешто ти се случи.
Не знам како ова не се провлекува покрај корист е.
Член 13
Заедница на живот на маж и жена која не е заснована во согласност со
одредбите на овој закон (вонбрачна заедница) и која траела најмалку една
година, е изедначена со брачната заедница во поглед на правото на меѓусебно
издржување и имотот стекнат за време на траењето на таа заедница.
Извор.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Те молам објасни ми каква врска има атеизмот и граѓанскиот брак?

Атеизмот значи дека неверување во било каков Бог.
Член 6
Бракот е со закон уредена заедница на живот на маж и жена во која се остваруваат интересите на брачните другари, семејството и општеството.

Еве ти како е правно дефиниран граѓанскиот брак.

Каква врска има граѓанскиот брак со Бог?

Каде во дефиницијата се спомнува било каква религија или Бог?

Како ти дојде до заклучок дека јас, како атеист немам право на граѓански брак, а ти како верник имаш?

Индиго, сите постови на темава ти се скарани со логиката, мешаш поими кои немаат допирни точки.

Граѓанскиот брак нема никаква врска ни со Бог ни со религија!

Те прашувам уште еднаш, од каде ти како верник имаш право на потпис во матично , а јас како атеист треба да живеам во вонбрачна заедница???

P

Princ

Гостин
Како не е на материјална основа бракот на атеистите кога сите примери кои ги наведуваат зошто би стапиле во брак се материјални? Де куќа, де пензија, де социјална помоч. Нема други причини.
Пример јас, религиозен, би стапил во брак бидејќи Господ ми наложува да стапам во брак со онаа со која сакам да имам сексуални односи и деца. Тоа е мојот мотив. Сакам да сум на чисто со него бидејќи еден ден ќе седам пред него, тој ќе ми поставува прашања, а јас ќе одговарам.
Кој е на атеистите, освен материјалниот?
Плус, ако сме атеисти јас и ти, и решиме да живееме заедно, можеме некој ден да потпишеме договор на нотар со кој ако мене ме згази шлепер ти наследуваш се што имам јас, и спротивното... 5 минути работа.
Сепак останувам на ставот дека атеистите иако велат дека се атеисти, потајно се религиозни луѓе кога веќе земаат карактеристики на религиозните.

С

Сатори

Гостин
Добро бе девојко, јас знам дека ти не си правник, ама знаеш ли ти што е наследство или да ти нацртам?
Никој не збори за издршка или евентуална поделба на заеднички имот.

П.с. Принц те молам оди на нотар да потпишеш таков договор, те молам, освен тестаментално и законско наследување во македонскиот правен систем, друго јок.Настрана другите облигациони договори како договор за издршка ...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да резимираме, некој е со некоја девојка, и се работи за голема љубов. Арно ама, мораат да склопат брак в црква, за да им се признае дека се работи за длабока врска, инаку ќе бидат материјалисти. А тоа склопувањето на црковен брак нематеријалстички кошта 100 евра.

Море, лопати за вас, но не продажба, по глава треба...
Никој не може некого да натера да се венча и во Црквата, ако веќе бил во „матично„. Тоа е прво и основно, оти „про форма„ венчавањето, само по себе не значи ништо, освен што се претвори во малограѓанска церемонија, каде најбитно стана „...да се види и да се биде виден...„ а не да се биде духовен и побожен и скромен во се‘.

Но, ако сметаш дека тија чак 100 Евра се тешка пара, замисли само, колку пари ќе поарчат младенците (кои нејќеле да идат у Црква да се венчаат, оти било јааако скупо...:icon_lol:), на следните будалаштини:
-на свадбената фешта у ресторан,
-на нов стан или куќа,
-нов ТВ уред со многу цолови,
-нова кола, бар 15 тисуча Еура
-одмор „у грчка„

И тако даље и томе слично, а све то за џабе...Нели! :confused:

I

indigo child

Гостин
Те молам објасни ми каква врска има атеизмот и граѓанскиот брак?

Те прашувам уште еднаш, од каде ти како верник имаш право на потпис во матично , а јас како атеист немам???
Јас лично, не мора да значи дека ќе го искористам тоа право и покрај тоа што сум христијанин. Во вистинска црква, нема да ми бараат венчаница од матично, а и во Библијата не сум прочитала дека пишува дека треба свештено лице да ме венча. Пишува дека треба да си дадеме завет еден на друг. Толку.

Јас еве, ти извадив член од Законот за семејство на Република Македонија.
Сакаш пак да го постирам?
Член 13
Заедница на живот на маж и жена која не е заснована во согласност со
одредбите на овој закон (вонбрачна заедница) и која траела најмалку една
година, е изедначена со брачната заедница во поглед на правото на меѓусебно
издржување и имотот стекнат за време на траењето на таа заедница.
Сега, ти, наместо да ме напаѓаш вака, одоговори ми. Дали ти имаш некоја причина да се венчаш во граѓански брак, после ова што го прочита?
--- надополнето: Oct 25, 2011 2:36 PM ---
Добро бе девојко, јас знам дека ти не си правник, ама знаеш ли ти што е наследство или да ти нацртам?
Никој не збори за издршка или евентуална поделба на заеднички имот.

П.с. Принц те молам оди на нотар да потпишеш таков договор, те молам, освен тестаментално и законско наследување во македонскиот правен систем, друго јок.Настрана другите облигациони договори како договор за издршка ...
Што ако не сум правник? Не сум компетентна да пишувам на темава?
Ајде објасни ми. Што грешам?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Но, ако сметаш дека тија чак 100 Евра се тешка пара, замисли само, колку пари ќе поарчат младенците (кои нејќеле да идат у Црква да се венчаат, оти било јааако скупо...:icon_lol:), на следните будалаштини:
-на нов стан или куќа,
-одмор „у грчка„

За сите тие работи кои ги наброја, а кој не мора секој да ги прави, добиваш нешто за возврат. Јадење,пиење и селска атмосфера во ресторанот, место за живеење, предмет на кој гледаш телевизија, превозно средство кое служи да те однесе од точка А до точка Б...

За 100те евра во црквата добиваш ветар на магла, плус ненадминливото чуство дека некој те дупи во здрав мозок...

Сега појасно ти е?

P

Princ

Гостин
Што ако не сум правник? Не сум компетентна да пишувам на темава?
Така му доаѓа. Темава ја отворив во Философија и Психологија, но беше префрлена во Религија бидејќи атеистите не ја гледаа од психолошки и философски аспект. Сега бидејќи ја обработуваме правно, ќе ја префрлам во Право. Дур не го прошета цел форум и сите можни аспекти не ја оставам раат :icon_lol:
Инаку мене ме интересираше психолошкиот дел на потребата на атеистите потсвесно да си мислат дека се во брак, а не поединечни религии, колку истите се почитуваат, зошто невестата носела бело, итн.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Како не е на материјална основа бракот на атеистите кога сите примери кои ги наведуваат зошто би стапиле во брак се материјални? Де куќа, де пензија, де социјална помоч. Нема други причини.
Пример јас, религиозен, би стапил во брак бидејќи Господ ми наложува да стапам во брак со онаа со која сакам да имам сексуални односи и деца. Тоа е мојот мотив. Сакам да сум на чисто со него бидејќи еден ден ќе седам пред него, тој ќе ми поставува прашања, а јас ќе одговарам.
Јас имам еден сосема конструктивен и разумен предлог.
Побарајте си вие верниците измена во законот со која ќе ви се дозволи да стапите во црковен брак без потпис од матично.
Со оглед на тоа дека сте мнозинство, сигурна сум дека ќе успеете во тоа.

Па потоа ќе можете да си стапувате само во црковен брак, и нема да можете да ги користите сите законски бенефиции на граѓанскиот брак.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Така му доаѓа. Темава ја отворив во Философија и Психологија, но беше префрлена во Религија бидејќи атеистите не ја гледаа од психолошки и философски аспект. Сега бидејќи ја обработуваме правно, ќе ја префрлам во Право. Дур не го прошета цел форум и сите можни аспекти не ја оставам раат :icon_lol:
Инаку мене ме интересираше психолошкиот дел на потребата на атеистите потсвесно да си мислат дека се во брак, а не поединечни религии, колку истите се почитуваат, зошто невестата носела бело, итн.
Подобро префрли ја во ЧДА, бидејќи со својата длабочина само таму заслужува да биде...

:eek:

N

Nessa Alcarin

Гостин
Никој не може некого да натера да се венча и во Црквата, ако веќе бил во „матично„. Тоа е прво и основно, оти „про форма„ венчавањето, само по себе не значи ништо, освен што се претвори во малограѓанска церемонија, каде најбитно стана „...да се види и да се биде виден...„ а не да се биде духовен и побожен и скромен во се‘.

-на нов стан или куќа,
-одмор „у грчка„

Не ми се верува дека со постот ги оправдуваш тие 100 евра! Ако некој е вистински верник, сака да се венча во црква, не сака да прави свадбена веселба! Какво е тогаш оправдувањето за парите кои се дадени во црквата за да свештено лице те спои пред бог. На крај излегува „Плати, па клати.“ Ако си сиромашен (не ако си атеист), нема да се венчаш пред Бог! Тоа е целата наша вистина.

Kajgana Shop

На врв Bottom