Емирот од Катар ќе инвестира половина милијарда евра во Македонија?

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
791
Рафинерија без транспортна инфраструктура не иде...
Катарот не пие нафта, ама Шител сака да ни продаде магла.

H

HITCH

Гостин
малку да не ти се ? o_O кажи ми кој друг инвестирал пола милијарда ЕВРА во македонија ?
Тајван! ;)

Шала на страна, не очекувај премногу. Овие посети се многу опасни, оти имаат други скриени планови кои сакаат да ги реализираат.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Тајван! ;)

Шала на страна, не очекувај премногу. Овие посети се многу опасни, оти имаат други скриени планови кои сакаат да ги реализираат.
една милијарда долари од тајван, а емиров од пола до една милијарда евра

A

Auditore

Гостин
Сакаш да кажеш дека парите се поважни од храната и водата ?

Немој погрешно да ме разбереш, јас немам ништо против странските инвестиции, иако сепак зависноста од странски капитал е сечило со две острици, доколку странскиот инвеститор одлучи да си замине од Македонија, преку ноќ сите луѓе кои работеле во фирмата/фирмите на тој инвеститор во Македонија, ќе останат без работа.

Но инвестирање во прехранбени капацитети и во експлоатација на вода е надвор од здравиот ум и разум.
Види вака, те разбирам потполно, но моментално било каква инвестиција во Македонија е добредојдена, пред се заради тоа што ќе се отворат многу нови работни места, вакви инвестиции во прехранбена индустрија се најповолни за Македнонија бидејќи за тоа имаме и најдобри услови, но за експлоатацијата на вода неверувам дека е навистина тоа замислено, не е возможно тоа да биде во 21 век, а и може нешто друго се планира што ние не сме го разбрале.
Македонија има многу потенцијал во разни гранки кој може да биде искористен многу подобро, посебно со извозот, бидејќи со години многу повеќе увезуваме отколку што извезуваме а имаме дупло подобри услови од земјите од кои увезуваме.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.028
Поени од реакции
12.541
Тајван! ;)

Дефинитивно, само Бог знае какви скриени планови имаат.

Јас никогаш не им верувам на странци кои дошле со ветувања без конкретен опис на таквите ветувања, која фирма ќе инвестира, каде ќе инвестира, во што ќе инвестира, колку ќе инвестира, само слушам вест од Шител во која велат дека емирот од Катар сакал да инвестира во не знам што, а меѓу тоа не знам што спаѓаат и храната и водата.

Е па, јас сум против инвестирање во тие две гранки, храната и водата нека му ја остават на народот, доволно е што рудниците и фабриките или ги уништија или ги продадоа на профитери, кои домашни, кои од странство, храната и водата нека не ја чепкаат.

Шител летово ја спомнаа лагата дека Шакира била Колумбијка "со македонска жичка" како главна вест, со сиот памет.

Ај што Шакира го има ова негирано уште пред 4 или 5 години, туку, на ваква информација не и е местото во главните вести, туку во емисии од типот на Бекстејџ.

Се надевам дека и оваа најава за инвестиции на емирот од Катар е само уште една лага на Шител, бидејќи ми се крева косата кога ќе помислам што не чека ако македонската храна и вода завршат во рацете на странци.

Види вака, те разбирам потполно, но моментално било каква инвестиција во Македонија е добредојдена, пред се заради тоа што ќе се отворат многу нови работни места, вакви инвестиции во прехранбена индустрија се најповолни за Македнонија бидејќи за тоа имаме и најдобри услови, но за експлоатацијата на вода неверувам дека е навистина тоа замислено, не е возможно тоа да биде во 21 век, а и може нешто друго се планира што ние не сме го разбрале.
Македонија има многу потенцијал во разни гранки кој може да биде искористен многу подобро, посебно со извозот, бидејќи со години многу повеќе увезуваме отколку што извезуваме а имаме дупло подобри услови од земјите од кои увезуваме.
Боље спречити него лечити !!!

Подобро нека ни ги остават храната и водата на нас, а во се останато слободно нека инвестираат колку им душа сака, со уште еден исклучок, религиските објекти, тоа треба да се остави на верниците, а не на странските инвеститори.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.028
Поени од реакции
12.541
Имам идеја за добар бизнис со Катар:
Кисела вода да им продаваме,по 2 долара за литар и пол шише
Е тоа е веќе друга приказна, за таков бизнис и јас се согласувам. :pos:

Но во разумни количини, бидејќи и газираната вода може да помине низ процес на негазирање, но тоа дополнително ќе ги чини и ќе мораат тие да го прават, а не ние, и ваквиот предлог не ми се допаѓа, но во ограничени количини е прифатлив за мене.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Е тоа е веќе друга приказна, за таков бизнис и јас се согласувам. :pos:
Ако сакаат може и обична..еве ја имам дома бунар,секогаш има убава вода за пиење,ќе ја пакувам и ќе им ја продавам..

Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.394
декстер што тресеш глупости..ние храната незнаеме да ја произведеме па они ке ни ја зимаат..Капитализам е ова не е сталин на власт ако нејкеш да ја продадеш нема..јади си ја што да ти кажам.Овој ако инвестира уопште само ке ја откупи земјата и ке прозиведува..и нормално ке вработи луѓе со најсовремена техника да ја обработуваат.Македонска технига на обработување е многу неефикасна,со застарена опрема.Затоа сме неконкурентни на светски пазари.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.028
Поени од реакции
12.541
декстер што тресеш глупости..ние храната незнаеме да ја произведеме па они ке ни ја зимаат..Капитализам е ова не е сталин на власт ако нејкеш да ја продадеш нема..јади си ја што да ти кажам.Овој ако инвестира уопште само ке ја откупи земјата и ке прозиведува..и нормално ке вработи луѓе со најсовремена техника да ја обработуваат.Македонска технига на обработување е многу неефикасна,со застарена опрема.Затоа сме неконкурентни на светски пазари.
Толку си ти информиран.

За твоја информација, македонската храна е неконкурентна поради амбалажата, а не поради квалитетот.

Уште една причина зошто македонската храна е неконкурентна е бидејќи тетовското јаболко не е исто како и ресенското јаболко, има разлики во околината, семињата и одгледувањето, а на запад, под конкурентност се подразбира храната да биде иста од хемиски и генетички гледна точка, а не да биде квалитетна.

Европската Унија ги нејќеше македонските краставици бидејќи се криви, а не поради нивниот квалитет, но еве, се случи криза и дозволија увоз и на македонските краставици.

А диоксинот што годинава беше најден во германски јајца и краставиците заразени со ешерихија коли говорат за генетички модифицирана храна, произведена со фабрички семиња, а не со семиња одгледувани од самите земјоделци, како што е во случајот со македонските земјоделци кои можат да бираат какво семе сакаат да користат и да одгледуваат, наместо да користат некое патентирано генетички модифицирано семе за кое ќе треба да плаќаат лиценци и дополнителни трошоци.

Погледни го документарниот филм The Corporation од 2003 година, во него се најубаво опишани сите гнасотии на денешните бизнисмени, вклучувајќи ги и обидите за комерцијализација и приватизација на водата во Боливија, генетички модифицираната храна и ред други гнасотии:

http://on.net.mk/kinoklik/dokumentarci/corporation

Слободно погледни го филмчето, бесплатно е, оти немет платно :D.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.314
Поени од реакции
18.394
види сеа не викам дека нашата не е поздрава..Туку дека добиваме помалце продукт на поголем труд.И помал профит на крај,а тоа е набитно.Поентата ми беше дека тој ке инвестира тука,а од приватен бизнисмен ако нејке да продава неможе да му ја земе храната.И ти ке си имаш да си купиш нема ништо да се смени.Е сеа со водата е друга приказна..Ако ги купи природниве извори курац вода од чешма после :icon_mrgr:

A

Antigona

Гостин
Тајван! ;)

Ал Каеда
--- надополнето: Oct 24, 2011 5:25 PM ---
Тајван! ;)

Ал Каеда

Член од
24 април 2008
Мислења
11.028
Поени од реакции
12.541
види сеа не викам дека нашата не е поздрава..Туку дека добиваме помалце продукт на поголем труд.И помал профит на крај,а тоа е набитно.Поентата ми беше дека тој ке инвестира тука,а од приватен бизнисмен ако нејке да продава неможе да му ја земе храната.И ти ке си имаш да си купиш нема ништо да се смени.Е сеа со водата е друга приказна..Ако ги купи природниве извори курац вода од чешма после :icon_mrgr:
Слободно нека си изгради откупни центри за овошје и зеленчук како на хрватски Агрокор и слободно нека си тера бизнис со овошје и зеленчук, јас немам ништо против тоа, во случај на суша или недостиг на храна, логично ќе биде да се забрани извозот на храната, како што беше случајот со пченицата неодамна.

Но кога сме кај сточарството, тоа е веќе прашање на совест кај сточарите, дали сакаат да го хранат народот или да си ги наполнат џебовите, но и тука треба да интервенира Владата исто како што беше случајот со пченицата неодамна, да се воведе фиксен процент на стока која не смее да се извезе од Македонија, 35% (или повеќе) е прифатлива цифра како за почеток, а остатокот слободно нека го извезуваат.

А кога сме кај водата, мојот одговор бил, е и ќе остане:

ДЕФИНИТИВНО НЕ !!!

МАКЕДОНСКАТА ВОДА

НЕ БИЛА,
НЕ Е
И
НЕМА ДА БИДЕ ПРЕДМЕТ НА ПРОДАЖБА !!!

Kajgana Shop

На врв Bottom