Ако морам да одберам: татковината или парите, што би одбрал?

Кој е вашиот избор?

• Вкупно гласачи
    360
Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Во ред.Следниот пат кога ќе имате здравствени проблеми одете во некоја приватна клиника,од факултетот бидејќи не ви е добар моментално да се одкажете и да се запишете на некој приватен факултет.Кога некој дома ќе ти провали немој ни случајно да си се јавила во полиција туку најми си приватен детектив.По улица немој ни случајно да се возиш со автомобил бидејќи патиштата се државни....и уште многу многу други државни бенифиции немој да ги користиш,па тогаш слободно ругај ни ја државава.
Требало врски дебели...како да не.Може ти требаат врвки за патиките,ама за работа ти тереба памет,трудољубивост, посветеност...
Ахххх....Добро...Германија,земја дембелија.Во ред,еве некој прости пресметки кој ќе покажат дека работничкиот живот и таму е кучешки...
Просечна плата 1400 евра.
1400х12=16 800 евра годишно
за 40 години работа ќе направите 672 000 евра.
Просечна вредност на двособен стан 320 000 евра.Крајна вредност со исплата на камати за кредит 440 000 евра.
Возило,просечна цена би била 40 000 евра.Да менувате возило на 10 години тоа се 4 возила или 160 000 евра.
Значи вашата плата се потрошила за овие капитални инвестиции.Сега доаѓа на ред платата од сопругот/та.
Секојдневни трошоци... исхрана,облека,мебел,одмори,вечери во ресторан,културни настани,казни за несоодветно возење,школување на децата,трошоци за лекување(бар еднаш у 40 години ќе фатиш грип :icon_mrgr:),сметки,превоз до работа,данок на имот....
Сето ова под услов да не се разболеш и да лежиш болен повеќе од 3 месеци бидејќи нема да можеш да си ги плаќаш сметките и банката одма ќе ти ја активира хипотеката и ќе останеш без ништо.Не се како кај нас да молат по 2 години.
Значи толку се може од плата.Е сега да видам некој да ми каже дека отишол у немачка и се збогатил од плата :tapp:
Но се разбира,ние сме Македонци,познати инаетџии па сега ќе ме демантирате.Само од инат да се збори.Комшијата еднаш рекол дека Македонија не ја бива,јас ќе кажам сто пати дека нечини,за појак да бидам од него :drk:

Тебе другарите те лажат,а ти веруваш во прозирни лаги...три куќи,базен,зграда...да не земал и приватен аеродром а Михаел Шумахер го најмил како личен возач.Може може,со механичарска плата сигурно може и бентли да вози.

2000 евра...нема никаде толкава плата.Ако знаеш кај има да им кажеш на овие од немачка и они да одат малце на печалба.

45,000 фунти незима ни премиерот на англија...па негледам причина зошто толкава плата би имал некој општ работник плус награда од 8000.
А сопствен бизнис јас имам.Го започнав под владение на сдсм а еве напредувам и во време на вмро.Немам врски,немам партија...за кој некој мисли дека се основен начин да успееш.А ти ако си изнајмил стан за 300 евра значи дека те ошуриле јако,незнаеш да се пазариш бре брат.затоа не ти стасуваат пари.
Друже не знам од кај да почнам....

Совет за другите:

Бегајте од Македонија за да НЕ работите за некој како овој "газда" со приватен бизнис !!!!

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Друже не знам од кај да почнам....

Совет за другите:

Бегајте од Македонија за да НЕ работите за некој како овој "газда" со приватен бизнис !!!!
ти шо не си идеш ? дај БЕГАЈ и ти и веке не ни пишуј на форумов пошто е македонски

Член од
22 август 2011
Мислења
326
Поени од реакции
346
Со самото тоа што ни викаш да одиме приватно да се лечиме признаваш дека држава не овозможува добро здравство. Кога една држава не е способна на своите граѓани да им пружи добро здравство друго не знам што останува да се каже.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Дали сите 12-годишни деца се како тебе?
прва работа не сум 12 годишен втора работа форумов е за дискусија не за досетливи коментари(хехехехе) трета работа не е толку црно во државава бе друже не е (не дека е розово) ама гарантирам дека може да се заработи и тука може да се успее и тука ама ете некој им е полесно да баталат се и да се отселат у немачка
--- надополнето: Oct 22, 2011 12:35 PM ---
Со самото тоа што ни викаш да одиме приватно да се лечиме признаваш дека држава те овозможува добро здравство. Кога една држава не е способна на своите граѓани да им пружи добро здравство друго не знам што останува да се каже.
меѓу многуте негативни работи во нашето здраство позитивно е тоа што е мн ефтино за разлиак на пример иди во САД разболи се ќе стигнеш до работ на банкрот

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
прва работа не сум 12 годишен втора работа форумов е за дискусија не за досетливи коментари(хехехехе) трета работа не е толку црно во државава бе друже не е (не дека е розово) ама гарантирам дека може да се заработи и тука може да се успее и тука ама ете некој им е полесно да баталат се и да се отселат у немачка

меѓу многуте негативни работи во нашето здраство позитивно е тоа што е мн ефтино за разлиак на пример иди во САД разболи се ќе стигнеш до работ на банкрот
Болдираното: прочитај си го твојот претходен коментар.

Другото: Никој не кажа дека во Македонија е најцрно (иди у Африка ќе видиш што е најцрно). Но во Македонија има сериозни проблеми. Инаку да, да си прочитал барем малце од темава си можел да видиш дека и јас сум отселен.
А за банкротирање и разболување можам само да ти кажам недајбоже да се разболиш од нешто сериозно па да се лечиш во нашите болници.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Болдираното: прочитај си го твојот претходен коментар.

Другото: Никој не кажа дека во Македонија е најцрно (иди у Африка ќе видиш што е најцрно). Но во Македонија има сериозни проблеми. Инаку да, да си прочитал барем малце од темава си можел да видиш дека и јас сум отселен.
А за банкротирање и разболување можам само да ти кажам недајбоже да се разболиш од нешто сериозно па да се лечиш во нашите болници.
па зависи имаме и ние некој врвни доктори (камиловски , кедев и сл.) кој што некој тип на болести/повреди можат да се снајдат а има некој работи кој што мораат во странство и тоа не го менува фактот дека имаме мн ефтино здравство за разлика од САД . и да не сум прочитал дека си бил отселен мило ми е што ти се исполнило тоа , се надевам дека си ја нашол среќата во која и да си држава . Македонија си има сериозни проблеми да , но има многу начини да успееш и да имаш некој солиден живот (кола, секоја година на одмор и сл.) . мојот коментар беше малце недоличен можеби ама тоа е затоа што ме нервираат плачковци и серковци кој што тврдат дека се е црно во макеоднија дека тука нема иднина и така......

П

Пепси_

Гостин
па зависи имаме и ние некој врвни доктори (камиловски , кедев и сл.) кој што некој тип на болести/повреди можат да се снајдат а има некој работи кој што мораат во странство и тоа не го менува фактот дека имаме мн ефтино здравство за разлика од САД . и да не сум прочитал дека си бил отселен мило ми е што ти се исполнило тоа , се надевам дека си ја нашол среќата во која и да си држава . Македонија си има сериозни проблеми да , но има многу начини да успееш и да имаш некој солиден живот (кола, секоја година на одмор и сл.) . мојот коментар беше малце недоличен можеби ама тоа е затоа што ме нервираат плачковци и серковци кој што тврдат дека се е црно во макеоднија дека тука нема иднина и така......
Море какво ефтино здравство да идеш 1 год. по болници и да не знаат да ти кажат што ти е.Шо кога е ефтино кога немат никаква професионалност се однесуваат како кон кучиња и крави ?
Ти му велиш докторе се гушам не можам да дишам,тој ми вели ништо тоа од настинка ти е. ДОКТОРЕ 1 ГОДИНА ВЕЌЕ ТРАЕ НЕ Е НАСТИНКА. пробај од овие,од оние апчиња. Тоа ти го велиш здравство ? важно ефтино е шо го кхм дали ќе не унаказат или ќе не излечат.

Незнам колку годинки имаш ама многу плитки размислувања имаш,шо не знаеш кај да фатиш веќе,не знаеш кој да навредиш и да избркаш од форумот. (треба да ти дават дневница администраторите) :pos:

И за крај за тие врвните доктори,за да се лечиш кај нив,треба да си ја продадиш куќата бе чоек,или да имаш фирма и да си бизнисмен со по длабок џеб. Некој обичен смртник нема пари за таквите експерти шо можеби сварно се експерти ама за вакво поднебје како македонија глумат малце лудило. overated

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Море какво ефтино здравство да идеш 1 год. по болници и да не знаат да ти кажат што ти е.Шо кога е ефтино кога немат никаква професионалност се однесуваат како кон кучиња и крави ?
Ти му велиш докторе се гушам не можам да дишам,тој ми вели ништо тоа од настинка ти е. ДОКТОРЕ 1 ГОДИНА ВЕЌЕ ТРАЕ НЕ Е НАСТИНКА. пробај од овие,од оние апчиња. Тоа ти го велиш здравство ? важно ефтино е шо го кхм дали ќе не унаказат или ќе не излечат.

Незнам колку годинки имаш ама многу плитки размислувања имаш,шо не знаеш кај да фатиш веќе,не знаеш кој да навредиш и да избркаш од форумот. (треба да ти дават дневница администраторите) :pos:

И за крај за тие врвните доктори,за да се лечиш кај нив,треба да си ја продадиш куќата бе чоек,или да имаш фирма и да си бизнисмен со по длабок џеб. Некој обичен смртник нема пари за таквите експерти шо можеби сварно се експерти ама за вакво поднебје како македонија глумат малце лудило. overated
вака сег аеве гледам ти си од поитрите членови знаеш вака со фори да влезеш а у ама да тврдиш дека апсолутно 100% од докторите во мк појма немаат треба да си идијот јебига така е има многу кој што појма немаат и се ама има и многу кој што се супер немој да претеруваш жити мајка ти . тоа со дневницата нема да го прокоментирам и мојте размислувања дали се плитки или не немој ти да ми кажуваш кој си ти па да ми судиш какви ми биле размислувањата жити све ? и за крај исто како што во странство здравството е квалитетно и мноогу скапо така и кај нас ако скааш да е врвно ќе биде скапо :) здравство како нашето е ефтино тоа е факт и точка неможе да има дискусија а примери како тоа имало доктори кој што не се разбираат доволно добро и сл. има секаде па и во САД сигурно можеш да најдеш такви

патем никого несакам да навредам никого несакам да избркам ама ме нервираат фаци од типот македонија е за нигде ситеодете си од тука тука ништо не чини и сл . такви никој нит ги држи тука нит ништо слободно може да си заминат и никогаш повеке да не се вратат

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Со самото тоа што ни викаш да одиме приватно да се лечиме признаваш дека држава не овозможува добро здравство. Кога една држава не е способна на своите граѓани да им пружи добро здравство друго не знам што останува да се каже.
Во УСА не ни постои државно здравсто.Значи таму за било какво лечење сам си плаќаш.За жал,ако немаш пари таму ќе умреш на улица,нема ни да те донесат до оние руинирани простори.Низ цела европа исто така се плаќаат повеќето услуги па ако не сте запознаени нашите печалбари се враќаат во Македонија кога треба да се лечат од некоја потешка болест.
--- надополнето: Oct 22, 2011 2:05 PM ---

Исто така и во странските врвни болници има пропусти.Понекогаш болеста може да се одкрие со обдукција.Да не заборавиме дека во најпрестижните болници починаа Стив Џобс и Мајкл Џексон.Секаде се умира,нема правило.
--- надополнето: Oct 22, 2011 2:15 PM ---
Мило ми е што ми се придружија луѓе што си ја сакаат и ценат републиката.Се разбира дека Македонија не е Рајско место.Перспектива за успех постои подеднакво како и во секоја развиена демократска држава.Платите се разбира дека не ни се највисоки но не заборавајте дека пред 10 годни во македонија просечна плата беше 9000 денари а сега се качи на 18000 денари.Во иднина ќе биде уше повисока.Све се менува,иде посветла иднина.

Член од
22 август 2011
Мислења
326
Поени од реакции
346
Просечна плата 18,000?:pos:Што подразбираш ти под просечна плата? Кој ја зема таа просечна плата?

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Просечна плата 18,000?:pos:Што подразбираш ти под просечна плата? Кој ја зема таа просечна плата?
статистика бе девојче некој прави истражување и од неговите истражувања математичари ја пресметуваат просечната плата и таа изнесува 18 000 тоа е реалноста ... и мене ми се чинеше не вистинито прв пат кога слушнав ама стварно е толку

A

Antigona

Гостин
Просечна плата 18 000 денари во Македонија ????

Од кога ова ? Зошто јас не сум во тек со оваа информација ?

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
790
Просечна плата 18 000 денари во Македонија ????

Од кога ова ? Зошто јас не сум во тек со оваа информација ?
Просечната плата е дури и повисока (нешто помалку од 21 илјада денари ако не се лажам)... сега нормално... проблемот е во тоа што 10% од вработените земаат многу повеќе од тоа, додека другите 90% далеку помалку од таа цифра.

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Просечната плата е дури и повисока (нешто помалку од 21 илјада денари ако не се лажам)... сега нормално... проблемот е во тоа што 10% од вработените земаат многу повеќе од тоа, додека другите 90% далеку помалку од таа цифра.
Точно е ова.Но надвор од Македонија разликата помеѓу класите е далеку поголема.Сите добро знаеме дека 2% од светската популација држат 60% од светското богатсво и Македонија неможе ама баш ИЧ да влијае на оваа состојба која е тренд низ цел свет.

Плус,не знам што треба оваа тема да докаже?Во ова време на кого и да му го поставиш ова прашање секако ќе ги одбере парите.Без разлика дали е Македонец или Германец.Кога Словенците кои имаат најголема куповна моќ од Ех Ју земјите би се откажале од државата за некој динар повеќе - што треба да очекуваме за другите земји......

И пред да почнете да кењате - што направила оваа земја за вас,запрашајте се
Што Вие сте направиле за неа?

Kajgana Shop

На врв Bottom