D
dystopian
Гостин
Данок, доста и е, премногу и е.За да земеш нешто треба да дадеш нешто
Данок, доста и е, премногу и е.За да земеш нешто треба да дадеш нешто
Државата се сите , множина не ТИ. не се работи само за тебе единка туку за колектив множина. се додека тоа не го разграничиш никаков аргумен никој на светот не може да ти даде.Аргумент кој ќе тврди дека со одење во војска ќе имам таква и таква бенефиција што се добива само со одење во војска.
Јас, како единка да бенефицирам.Не државата.
Не.Не сакам ништо од државата.Тоа е работата, сакам да ги снема таквите квази институциии.Па сите сакаат само да земат од државата,а што ќе и дадат на државата.
За да земеш нешто треба да дадеш нешто
Не ми е јасно, годинаипол си бил во војска и плукаш на изгубеното време и викаш не те научиле, нормално кога си дремел цело време како и 99% од сите што иделе досега во војска.Додека бев годинаипол војска, некои врсници избегнаа служење. За тоа време се вработија или си отворија бизниси или учеа, се школуваа...јас годинаипол јадев од буџетот на родителите. Денеска меѓу нас нема разлика.
Што научив таму што не можев дома? За пукање или ползење уката се решава во недела дена. Денеска ниту знам да расклопам пушка ниту нешто друго што сме го праеле. Годинаипол (и после тоа постојано викање на вежби за без безе, дремење со месеци за Косово и Босна...) според мене бадијала потрошени. У војска само се затупува пошто офицери не трпат делење памет и мудрување. Ако е веќе потребно некое запознавање со оружје, тоа нека е многу краток период (за пола месец се запознаваат сите тие потребни вештини), а не пола година, година и повеќе.
А што да правиш во институција која има хиерархија и каде се постапува по команда? На своја рака да преземаш безбедносни дејствија? Тоа во ЈНА не беше дозволено, ниту ако те тера на срачка, не смееш без да ти дозволи старешина.Не ми е јасно, годинаипол си бил во војска и плукаш на изгубеното време и викаш не те научиле, нормално кога си дремел цело време како и 99% од сите што иделе досега во војска..
А што конкретно ти имаш научено од вештините кои ќе ги користиш во цивилниот живот?и викаш не те научиле,
Ебате хиерархијата во АРМ.А што да правиш во институција која има хиерархија и постапување по команда?
Тоа е. Во крајна линија повторно служиш за нечии цели. Наместо тоа човек може да се дообразува, да чита, да црта, музицира, спортува, да изгради кариера и дом, да се забавува...да работи за свои потреби и интереси во животот, кои повторно директно или индиректно се и државни интереси.
А што конкретно ти имаш научено од вештините кои ќе ги користиш во цивилниот живот?
незнам зошто сите сметате дека во војска треба да биде забавно.А што да правиш во институција која има хиерархија и каде се постапува по команда? На своја рака да преземаш безбедносни дејствија? Тоа во ЈНА не беше дозволено, ниту ако те тера на срачка, не смееш без да ти дозволи старешина.
Како што сфатив, си бил на граница. Мои врсници имаа слични искуства како твоите, но од многумина што биле на граница (Проклетија на пример, косовска граница) не слушам вака охрабрувачки муабети. Обично во тие темници не биле толку бестрашни. Инаку тој дел од армијата е многу мал %. Не можеле сите да не прекомандаат на граница, некој тенкист, некој плавец. Ти си имал таква среќа да ти било интересно во армија.
Јас сум имал попријатни нешта за живеење во цивил отколку да се пријавувам доброволец. Таков режим и живот каде јадеш нелупен компир и јаболка од подот на мензата, каде немаш врати на клозетите, каде спиеш често на трева, каде женско и секс (освен мастурбација) е мисловна именка, каде те заебава десетар со две метри школо, едина забава ракија и турбофолк ...ако сум мазохиста па да го сакам тој живот.
А што конкретно ти имаш научено од вештините кои ќе ги користиш во цивилниот живот?
Друже, со ова не се согласувам ич. . .сепак потребите на мнозинството се многу поважни од потребите на поединецот.
ј
Ај не продавај муда за бубрези.Физички можеш да ојачаш и фудбал ако тренираш, и на кеј ако трчаш.Ти ако си од оние што се пучат соМоре фаќање секој копук на 18 години за уши и мрш нека се бори таму со силен ветар и да гази низ два метра снег, да видиш како ќе ојачаме како нација . . . Во војска ојачуваш и психички и физички и етички, а кој си е пичкица и бегал од војска си останал пичкица и во цивилниот живот.
не си ме сватил што ми беше поентата.Друже, со ова не се согласувам ич