Пеколот од Данте Алигиери

dantethedivinecomedyinf.jpg

јас ја прочитав убаво до 100 страна и пола сватив а пола не затоа понатаму пола читам пола скокав

убава е содржината на книгата но ако се разбере убаво
сепак мислам дека книга со толку метафори и алегории не е погодна за деца на 15-16 години:toe:

ако на некој му треба есеј за пеколот нека ми пише:smir:
ке може да ми пратиш есеј на маил?
однапред ти благодарам :turn:

јас ја прочитав убаво до 100 страна и пола сватив а пола не затоа понатаму пола читам пола скокав

убава е содржината на книгата но ако се разбере убаво
сепак мислам дека книга со толку метафори и алегории не е погодна за деца на 15-16 години:toe:

ако на некој му треба есеј за пеколот нека ми пише:smir:
истотоака ако може и мене да ми пратиш на маил добро би било треба деновиве да почанам да ја читам па сакам да видам накратко што се работи за да можам подобро да ја разберам...

Имав пред 2 години
незнам кај ми е тој есеј сега! :)

ја имате во учебник убаво раскажано, сосем доволно ви е тоа.

има в учебник, ама тоа е далеку од доволно.. ако не ја прочиташ и ако не ти ја објасни некој убаво..џабе ти е ..
сепак фала

Ако може некој доволно фин да ми ги даде 31-32-33 пеење ми треба заради анализа на 9 круг на пеколот

Типов бил на јака дрога.
ДА ! Ја повторив реченицава после третата песна.

Какоидае, самошто почнав да го читам делово, 100 страни отидоа денес. И покај сите сигуестии од страна дека „нема да го сфатам“ „многу е тешко за сфаќање“ „мораш да читаш полека и внимателно“ ми немаат везе. Многу јасно дека читам со концентрација -.-
Единствено нешто што решив да го правам е да си ги пишувам кои луѓе во кој круг се. Како демек, се било поврзано со тоа.
Да ја прочитам, ќе пишам пак на темава.

Ja pochnav da ja chitam i se napizdiv.
Fraerot nemozel da go kaze toa so go mislel na chovechki nachin?
I sea ja neam druga rabota da go dekodiram toa sho go pishal ko idiJot?

Епа пошто ти си фраеров у случајов.. пробај сам разберија.
Да не сакаш некој друг да ти го изџвака јадењето па да ти го даде само да го голтнеш а?!

Епа пошто ти си фраеров у случајов.. пробај сам разберија.
Да не сакаш некој друг да ти го изџвака јадењето па да ти го даде само да го голтнеш а?!

Дај ми да џвакам сам нешто што има поента.

hmmm.. една од најдобрите книги шо ги иам дома во колекцијата.. се сеќавам ја учевме во втора средно, и се измачваф да читам и да запамтувам, а не да сваќам.. има премногу метафора и алегорија.. баш сега во летото пред да почнам на факс, си рекоф дај да ја прочитам уште еднаш, и веќе се ми стана јасно, се шо сакал да кажи Данте.. значи книгата вреди да се прочита дури и 100 пати.. не би давал критика сеа пошто гледам темата е стара, али онака наминав и неможев да не остам коментар :D :D :D

Кратко и јасно:Пеколот е поделен на 9 круга каде Данте ги сместувал луѓето со сл.карактеристики
5uec75.jpg

Нормално,сите од нас ќе се пронајдеме во некој од овие 9 круга!Делото е феноменално!Им препорачувам на сите да го прочитаат,а оние кои се желни за пошироки видици нека ја прочитаат целата Божествена Комедија!Најмногу ми се допаѓа алегоријата која е застапена~Нешто налик Канционерот од Петрарка!Можеби ќе имате кошмари првите 2-3 дена по прочитаното бидејќи ќе се најдете во вистински Пекол.Пеколот како и останатите 2 дела бараат голема концентрација и доза на повлекување во книгата!Оние кои не се фанови на ренесансата-мислам дека доволно добро останатите објаснија за самото дело!Сепак тврдам дека убаво би било да ја прочитате!Како што рекол Данте-Пишувани се нешта за жена( во овој случај Беатриче-Блажена)кои дотогаш не биле кажани за неа!Имено целата Комедија е величење на ликот на Беатрче(платонската љубов на Данте)!

Алегорично,Пеколот ја претставува христијанската душа која го гледа гревот каков што е,а трите ѕверки(лав,пантер,лисица) претставуваат три вида на грев: хедонистичките, насилните и злонамерните.Овие три вида на грев служат и како трите главни оддели на Пеколот на Данте: Горен пекол (првите 5 круга) за хедонистичките гревови;шестиот и седмиот круг за насилните гревови; и осмиот и деветиот круг за злонамерните гревови.

п.с-Ако ви се допадне продолжете со Пир(Гозба)!

И јас мислев дека книгава е глупа и дека овој е наркоман кога ја читав, ама кога бев 4та веќе сфатив за какво ремек дело се работи. Летово ја прочитав и на италијански и кој разбира италијански му препорачува оригиналот да го прочита. Не е книгава за втора година средно ама дека хуманизам и ренесансата се изучуваат тогаш, мора и оваа да се чита :)

А зошто те мрзи да ја прочиташ? И сама да си ја најдеш содржината на книгата? Нели мислиш дека со читање на целата книга ќе добиеш еден огромен плус за тебе како личност?

Океј е да те фати мрза за орање/копање/пишување по форуми....ама за читање бе

ц ц ц ц ципирипи генерацииве значи :pos::pos:
Zatoa shto knigata e krajno dosadna i ima lugje sto nejkat da citaat klasicna i neinteresna literatura.

Zatoa shto knigata e krajno dosadna i ima lugje sto nejkat da citaat klasicna i neinteresna literatura.
Баш е интересна книгата според мене, за разлика од овие нашиве драми кои се обработуваат оваа е многу поинтересна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom