aj ce probame
, tuku daj i nekoj recept za krem banance
--- надополнето: Oct 20, 2011 6:49 PM ---
Рецептот е сличен на многуте рецети кои постојат за торта Тирамису, и се разликува од оригиналниот рецепт по кората за торта, која во оригиналниот рецепт е само ред од пишкоти или бисквити.
Подготовка на кора за тортата:
2 јајца
60 грама шеќер
1 лажица какао
4 лажици брашно
2 лажици вода
Состојки добро се мешаат и се печат на умерена температура.
Фил:
6 жолчки
100 гр шеќер
1 ванилин шеќер
300 мл млеко
Се подготвува на пареа 15-20 минути.
Додека се' уште е топло се додаваат 20 гр желатин, 6 изматени белки, 100 гр сирење маскарпоне и 1/2 литри слатка павлака.
Пишкотите или бисквитите потопете ги малку во смеса од кафе еспресо и малку рум.
Кората за торта ставете ја во сад и врз неа ставете го филот, потоа еден ред потопените пишкоти, повторно фил и на крај посејте какао и изрендајте чоколадо.
Прегледај го приврзокот 35183
--- надополнето: Oct 20, 2011 6:49 PM ---
Рецептот е сличен на многуте рецети кои постојат за торта Тирамису, и се разликува од оригиналниот рецепт по кората за торта, која во оригиналниот рецепт е само ред од пишкоти или бисквити.
Подготовка на кора за тортата:
2 јајца
60 грама шеќер
1 лажица какао
4 лажици брашно
2 лажици вода
Состојки добро се мешаат и се печат на умерена температура.
Фил:
6 жолчки
100 гр шеќер
1 ванилин шеќер
300 мл млеко
Се подготвува на пареа 15-20 минути.
Додека се' уште е топло се додаваат 20 гр желатин, 6 изматени белки, 100 гр сирење маскарпоне и 1/2 литри слатка павлака.
Пишкотите или бисквитите потопете ги малку во смеса од кафе еспресо и малку рум.
Кората за торта ставете ја во сад и врз неа ставете го филот, потоа еден ред потопените пишкоти, повторно фил и на крај посејте какао и изрендајте чоколадо.
Прегледај го приврзокот 35183