Секакви рецепти

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Ако не се погодат ти ќе го јадеш ќотекот :icon_lol:
Колку време им треба во врел зејтин?
Да заруменат, ако не се погодат ја ќе ги јадам :pos:
--- надополнето: Oct 20, 2011 1:29 PM ---
Додека не изгорат.:))

За зденките зошто се меки, мене по логично ми е два пати да се ставаат во брашно и јајца, има некој така пробано?:)
Правев похован кромид и првиот пат земав стаив у еден сад брашно, у друг јајца и у трет презла :tapp: И убаво излезе, не викам не. Ама пред некој ден коа праев си олеснив процедура и заштедив на време :pos: Ставив брашно и сол и додадов матено јајце, смесата се соедини и потоа го валкав кромидот во таа смеса па во презла.
Пробај на овој начин направи ги зденките. :pipi:
 

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Пробај прво по еднаш, потоа по два пати. Ако не испаднат и двата начина ќе те фрлат од тераса :icon_lol:
Јас правев вчера ( 4 зденки ) ко за проба .. ( беа со вкус на маслинка ) ..ич не ми се допаднаа :tapp:
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Медено срце

Потребни состојки:
- 1 шоља шеќер (со онаа со која ќе почнете да мерите, со таа продолжете (за кафе, млеко...))
- 2 шољи брашно
- 1 пакетче пециво
- половина ќесиче цимет
- 3 лажици какао
- 3 лажици зејтин
- 5 лажици мармалад (или мед)
- 1 шоља кисела вода
- 1 пакетче ванилин шеќер (по желба)

за глазура:
- 100 гр чоколадо за готвење
- 7 лажици зејтин
- 4 лажици вода

Подготовка:
Во сад за матење ставајте ги состојките по напишаниот редослед. Треба да добиете густа и хомогена смеса. Ставете ја во тавче за печење малку намачкано со масло и брашно. Ставете да се пече во ладна рерна, на 230 целзиусови степени. За тоа време направете го преливот, така што во мало тенџерче ќе ги ставите сите состојки за глазурата и на пареа растопете ги. Глазурата прелијте ја врз испечениот колач. Исечете на коцки и ставете го колачот во фрижидер да се олади, а потоа уживајте во него.
 
S

Shellshock nam67

Гостин
aj ce pisam i jas nekoj recept za jagula na ohridski nacin ;)



Охридска Јагула Печена во Пепел


1 јаrула од 2 кгр.
200 гр. кромид
5-6 лути пиперчиња
200 rp. бело вино

Кожата засечете ја пoд главата, а потоа извлечете ја надоле до oпашката. Распорете ја, исчистете ја, измијте ја во неколку ладни води и посoлете ја. Прелејте ја со виното и oставете ја да стои петнаесетина минути. Земете една кеса погoлема од пергамент хартија и ставете ја внатре како и залепете ја. Кесето со јаryлата ставете го во врел пепел, без жар и пoкријте ја од сите страни со дебел слој врел пепел. Печењето трае 1-2 часа што зависи од топлината на пепелoт. Кoга јагулата ќе се испече, внимателно извадете ја од кесата ставете ја на долгнавеста чинија. Налејте ја само со дел од сокот што го пуштила, бидејќи сoкот е масен. Преку јаryлата ставете ситно сечкан кромид, украсете ја со зелени пиперчиња и служете ја со салата.
 

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Додека не изгорат.:))

За зденките зошто се меки, мене по логично ми е два пати да се ставаат во брашно и јајца, има некој така пробано?:)
Јас пробав и излегуваат на прво, купете зденки од тие плавата паковка како кавер од руски кувар од 1950 та година.

Само немој да земаш масло со Омега 3, кога ќе загори презлата замирисува на риба.

П.С е вакви зденки :D (ова да ти било бренд како бикче за бричење и пелистерка)


--- надополнето: Oct 20, 2011 3:42 PM ---
Да заруменат, ако не се погодат ја ќе ги јадам :pos:
--- надополнето: Oct 20, 2011 1:29 PM ---

Правев похован кромид и првиот пат земав стаив у еден сад брашно, у друг јајца и у трет презла :tapp: И убаво излезе, не викам не. Ама пред некој ден коа праев си олеснив процедура и заштедив на време :pos: Ставив брашно и сол и додадов матено јајце, смесата се соедини и потоа го валкав кромидот во таа смеса па во презла.
Пробај на овој начин направи ги зденките. :pipi:
Некаде имам начекано рецепт за буковка печурка похована со пиво, мислам дека треба да изматиш јајца и пиво, па потоа да додаваш брашно се додека не се згусни плус зачини во смесата.

Ги валкаш во смесата, презла и потоа ги пржиш, не знам како ќе излезат тиквенца, брокули и црни домати поховани со таа смеса.

Само давам сугестија некој друг да се заебе, наместо јас :giggle:
 
С

Сатори

Гостин
Тесто за танка пица со миксер​

Напоменувам дека ова се мерки за две тавчиња:​
400 гр. брашно​
1 јајце​
200 мл. јогурт​
2 филчани малечки зејтин​
1/2 квасец​
малку сол​

Се мати со миксер и се остава да стаса (од 30-тина до 60 минути). Се истура на подмачкан плех и се прави по избор (печурки, кашкавал, сирење, пршута, домати) на крај се премачкува со јајце.​

Јас го сакам затоа што е многу брзо и лесно за правање + не можам да ги поднесам готовите теста за пица кои што се тврди и грозни на вкус, освен тоа бидејќи е меко тестото и после два дена е мека за јадење. :)
 
П

Пепси_

Гостин
Ако не се погодат ти ќе го јадеш ќотекот :icon_lol:
Колку време им треба во врел зејтин?
Кога и го кажав овој "рецепт" на мајка ми е ова истото ми го кажа :pos:
Па ја убедив и кога ги направи и кога проба само се насмеа.Исто вчера баба ми ги правеше ама малце ги загоре ама супер беа.
Па доволно да биде и потоа само ставаш и вадиш оти не им треба премногу пржење.
 
S

Shellshock nam67

Гостин
Медено срце

Потребни состојки:
- 1 шоља шеќер (со онаа со која ќе почнете да мерите, со таа продолжете (за кафе, млеко...))
- 2 шољи брашно
- 1 пакетче пециво
- половина ќесиче цимет
- 3 лажици какао
- 3 лажици зејтин
- 5 лажици мармалад (или мед)
- 1 шоља кисела вода
- 1 пакетче ванилин шеќер (по желба)

за глазура:
- 100 гр чоколадо за готвење
- 7 лажици зејтин
- 4 лажици вода

Подготовка:
Во сад за матење ставајте ги состојките по напишаниот редослед. Треба да добиете густа и хомогена смеса. Ставете ја во тавче за печење малку намачкано со масло и брашно. Ставете да се пече во ладна рерна, на 230 целзиусови степени. За тоа време направете го преливот, така што во мало тенџерче ќе ги ставите сите состојки за глазурата и на пареа растопете ги. Глазурата прелијте ја врз испечениот колач. Исечете на коцки и ставете го колачот во фрижидер да се олади, а потоа уживајте во него.
aj ce probame :), tuku daj i nekoj recept za krem banance :)
--- надополнето: Oct 20, 2011 6:49 PM ---
Рецептот е сличен на многуте рецети кои постојат за торта Тирамису, и се разликува од оригиналниот рецепт по кората за торта, која во оригиналниот рецепт е само ред од пишкоти или бисквити.
Подготовка на кора за тортата:
2 јајца
60 грама шеќер
1 лажица какао
4 лажици брашно
2 лажици вода
Состојки добро се мешаат и се печат на умерена температура.

Фил:
6 жолчки
100 гр шеќер
1 ванилин шеќер
300 мл млеко
Се подготвува на пареа 15-20 минути.
Додека се' уште е топло се додаваат 20 гр желатин, 6 изматени белки, 100 гр сирење маскарпоне и 1/2 литри слатка павлака.
Пишкотите или бисквитите потопете ги малку во смеса од кафе еспресо и малку рум.
Кората за торта ставете ја во сад и врз неа ставете го филот, потоа еден ред потопените пишкоти, повторно фил и на крај посејте какао и изрендајте чоколадо.
tiramisu.jpg :P
--- надополнето: Oct 20, 2011 6:49 PM ---
Рецептот е сличен на многуте рецети кои постојат за торта Тирамису, и се разликува од оригиналниот рецепт по кората за торта, која во оригиналниот рецепт е само ред од пишкоти или бисквити.
Подготовка на кора за тортата:
2 јајца
60 грама шеќер
1 лажица какао
4 лажици брашно
2 лажици вода
Состојки добро се мешаат и се печат на умерена температура.

Фил:
6 жолчки
100 гр шеќер
1 ванилин шеќер
300 мл млеко
Се подготвува на пареа 15-20 минути.
Додека се' уште е топло се додаваат 20 гр желатин, 6 изматени белки, 100 гр сирење маскарпоне и 1/2 литри слатка павлака.
Пишкотите или бисквитите потопете ги малку во смеса од кафе еспресо и малку рум.
Кората за торта ставете ја во сад и врз неа ставете го филот, потоа еден ред потопените пишкоти, повторно фил и на крај посејте какао и изрендајте чоколадо.
tiramisu.jpg :P
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
aj ce probame :), tuku daj i nekoj recept za krem banance :)
--- надополнето: Oct 20, 2011 6:49 PM ---
Рецептот е сличен на многуте рецети кои постојат за торта Тирамису, и се разликува од оригиналниот рецепт по кората за торта, која во оригиналниот рецепт е само ред од пишкоти или бисквити.
Подготовка на кора за тортата:
2 јајца
60 грама шеќер
1 лажица какао
4 лажици брашно
2 лажици вода
Состојки добро се мешаат и се печат на умерена температура.

Фил:
6 жолчки
100 гр шеќер
1 ванилин шеќер
300 мл млеко
Се подготвува на пареа 15-20 минути.
Додека се' уште е топло се додаваат 20 гр желатин, 6 изматени белки, 100 гр сирење маскарпоне и 1/2 литри слатка павлака.
Пишкотите или бисквитите потопете ги малку во смеса од кафе еспресо и малку рум.
Кората за торта ставете ја во сад и врз неа ставете го филот, потоа еден ред потопените пишкоти, повторно фил и на крај посејте какао и изрендајте чоколадо.
Прегледај го приврзокот 35183 :P
--- надополнето: Oct 20, 2011 6:49 PM ---
Рецептот е сличен на многуте рецети кои постојат за торта Тирамису, и се разликува од оригиналниот рецепт по кората за торта, која во оригиналниот рецепт е само ред од пишкоти или бисквити.
Подготовка на кора за тортата:
2 јајца
60 грама шеќер
1 лажица какао
4 лажици брашно
2 лажици вода
Состојки добро се мешаат и се печат на умерена температура.

Фил:
6 жолчки
100 гр шеќер
1 ванилин шеќер
300 мл млеко
Се подготвува на пареа 15-20 минути.
Додека се' уште е топло се додаваат 20 гр желатин, 6 изматени белки, 100 гр сирење маскарпоне и 1/2 литри слатка павлака.
Пишкотите или бисквитите потопете ги малку во смеса од кафе еспресо и малку рум.
Кората за торта ставете ја во сад и врз неа ставете го филот, потоа еден ред потопените пишкоти, повторно фил и на крај посејте какао и изрендајте чоколадо.
Прегледај го приврзокот 35183 :P
Браво бе Легионер, секоја баба би те посакала за зет. Знаеш ли кора да тегнеш?
 

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Браво бе Легионер, секоја баба би те посакала за зет. Знаеш ли кора да тегнеш?
Се слагам со мислењето.
Уште да биде љубезен да пише рецепт за ѓомлезе....ќе го частиме едно крем бананче :icon_lol:
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Се слагам со мислењето.
Уште да биде љубезен да пише рецепт за ѓомлезе....ќе го частиме едно крем бананче :icon_lol:
Да, да мора да ни остави рецепт од баба му за ѓомлезе.
Уште да каже дека и сам по дома го прави ептен ќе го исфалам :icon_lol:
 
Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
Се слагам со мислењето.
Уште да биде љубезен да пише рецепт за ѓомлезе....ќе го частиме едно крем бананче :icon_lol:
На форумов имате рецепт за Ѓомлезе во Македонски рецепти
 

Kajgana Shop

На врв Bottom