- Член од
- 14 ноември 2008
- Мислења
- 3.418
- Поени од реакции
- 856
Мандарин била бе не макарони . Ете ја ако ви притреба случајноАбе, еден другар ми спомнува стално некоја песна албанска, макарни нешо хит била пред некоја година. Да не ја знај некој ?
Мандарин била бе не макарони . Ете ја ако ви притреба случајноАбе, еден другар ми спомнува стално некоја песна албанска, макарни нешо хит била пред некоја година. Да не ја знај некој ?
Грешка си. Македонскиот јазик има сличен изговор како бугарскиот и албанскиот. ТВРД изговор.Можеби има добри песни....можеби има и скапи и врвни спотови....ама јазикот не го бива за песни ама ич....многу тврд јазик е,дури бетер од македонскиот....за песни многу лежи српско-хрватскиот....а и далматинскиот дијалект е многу јак.
А ова другиве звучат ко камења да кршат со јазик.
zavisi od koe podracje, razlicno se zboruvaГрешка си. Македонскиот јазик има сличен изговор како бугарскиот и албанскиот. ТВРД изговор.
Истото би го рекол и албанец, и бугарин за нас.
Мене на пример најружен јазик ми е бугарскиот.
слушни ја ова песна ќе видиш дека не е ружен јазикот туку има луѓе што збораат ружно:
http://www.youtube.com/watch?v=YpQiW-yJD2Q&feature=player_embedded
Грешка си. Македонскиот јазик има сличен изговор како бугарскиот и албанскиот. ТВРД изговор.
Истото би го рекол и албанец, и бугарин за нас.
Мене на пример најружен јазик ми е бугарскиот.
слушни ја ова песна ќе видиш дека не е ружен јазикот туку има луѓе што збораат ружно:
http://www.youtube.com/watch?v=YpQiW-yJD2Q&feature=player_embedded
Точно многу е битно подрачјето(иако за бугарскиот мислам дека е најтапа,и дека нема разлика).....но за албанскиот највеќе се изненадив кога отидов во Саранда...е таму луѓето да ти е милина да ги слушаш...а овие овдека кај нас камења кршат коа зборат.zavisi od koe podracje, razlicno se zboruva
Па би рекол поубав е дијалектот,иако северниот дијалект поточно дијалектот Гег' (Gegë) порано бил литературен дијалект кој се користел и на ниво на државата,па потоа се смени.Значи сегашниот литературен јазик е повеќе составен од јужниот дијалект или дијалектот Тоск' (Toskë) но има и дел од северниот дијалект.Точно многу е битно подрачјето(иако за бугарскиот мислам дека е најтапа,и дека нема разлика).....но за албанскиот највеќе се изненадив кога отидов во Саранда...е таму луѓето да ти е милина да ги слушаш...а овие овдека кај нас камења кршат коа зборат.
п.с Има ли некој албанец на форум да ми потврди,дали навистина во Саранда им е поубав дијалектот?
zavisi kako na toa gledas, kako albanec sto sum, najlos za razbiranje mi e gjakovarskiot, i dijalektite imaat razliak megu sebe, albanskiot jazik e premnogu kompliciran, selo od selo ne moze da se razbirat, a da ne zboruvam grad so grad, racunaj, tetovo so gostivar kolku se razlikuvaat, pa posle gostivarskiot so debarcanskiot (znaes dobro ova) pa debarcanskiot so struskiot i taka ponatamu do resen i bitola, pa vo albanija, kosovo, camerija, a arbereshite vo italija, e tie se stvarno tesko da se razbiraatТочно многу е битно подрачјето(иако за бугарскиот мислам дека е најтапа,и дека нема разлика).....но за албанскиот највеќе се изненадив кога отидов во Саранда...е таму луѓето да ти е милина да ги слушаш...а овие овдека кај нас камења кршат коа зборат.
п.с Има ли некој албанец на форум да ми потврди,дали навистина во Саранда им е поубав дијалектот?
Субјективна работа.п.с Има ли некој албанец на форум да ми потврди,дали навистина во Саранда им е поубав дијалектот?
Според мене, во Тирана е најубав дијалектот. Тука кај нас се согласувам со тебе дека албанскиот дијалект е крш, иако во Струга/Дебар е каде каде подобар од тој во Скопје, а да не зборуваме за тетовскиот.Точно многу е битно подрачјето(иако за бугарскиот мислам дека е најтапа,и дека нема разлика).....но за албанскиот највеќе се изненадив кога отидов во Саранда...е таму луѓето да ти е милина да ги слушаш...а овие овдека кај нас камења кршат коа зборат.
Имам правено муабет со албанец од Валона за тоа, стварно се разликуваат многу дијалектите, поготово тие на југ со тие од север и Косово, барем како што ми кажаа... И што е најинтересно, не ги поднесуваат и таму Косоварите, ги пцуеја, ги колнеа...п.с Има ли некој албанец на форум да ми потврди,дали навистина во Саранда им е поубав дијалектот?
Незнам што подразбираш под рап, но Уникатил е еден од најдобрите на овие простори. За Ноизи се согласувам дека човекот е срање, и премногу комерцијалист, но за уникатил не можам да се согласувам, човекот ги има едни од најдобрите песни и текстови.Можеби ќе беше подобро кога би знаел албански и ти па сам да ја видиш разликата кој што ја има тој со другите рапери на овие простори.Ми се допаѓаат некои староградски албански песни, но Албанскиот рап е дефинитивно најголемото срање што сум го слушнал (барем комерцијалата, андерграунд немам слушано). Unikatil, Noizy и компанија се срање.