Overclocking

• Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Aх ок, само мислам дека таа волтажа е доста висока, т.е. меморискиот контролер ти трпи доста оптеретување и ти го лимитира оверклокот. Отпушти ги тајмизните, и пробај да го стабилизираш оверклокот на тој начин, не би било лошо и волажата малце да ја намалиш на меморијата.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Aх ок, само мислам дека таа волтажа е доста висока, т.е. меморискиот контролер ти трпи доста оптеретување и ти го лимитира оверклокот. Отпушти ги тајмизните, и пробај да го стабилизираш оверклокот на тој начин, не би било лошо и волажата малце да ја намалиш на меморијата.
Некој предлог/совет? Како би направил ти, зашто јас имам направено милјони комбинации, па сега да пробам совет од друг клокер :)

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
@Psyside: чоек колку пари имаш ти бе? :eek:

Рамот е најнорамелн рам, а default си е 1.8 без оверклок, и default тајминзи му се 5-5-5-15
Мислам дека ми беа APACER плочките, 4х1GB
Околу ова...
Кај мене тајминзите се 6-6-6-18 (исто deault сетинзи), а волтажата ми е на 1.8. Претходно ми беше на 1.9, ама заклучив дека нема потреба да е толку дури ни на тој оверклок што го имам. Пак си е стабилен системот.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
@Psyside: чоек колку пари имаш ти бе? :eek:

Околу ова...
Кај мене тајминзите се 6-6-6-18 (исто deault сетинзи), а волтажата ми е на 1.8. Претходно ми беше на 1.9, ама заклучив дека нема потреба да е толку дури ни на тој оверклок што го имам. Пак си е стабилен системот.
Кај тебе рамот ти работи на 910 Mhz така? (FSB 455)

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Кај тебе рамот ти работи на 910 Mhz така? (FSB 455)
Не, на 890 (445 FSB).
Не сум пробал да го дотерам до 910, ама мислам дека нема да ми биде стабилен. It's Kingston... :confused:

Woofer

I'm a very neat monster.
Член од
21 април 2010
Мислења
854
Поени од реакции
325
Јас да прашам за рамов, се рекламира како 1600Mhz а работи на 1333Mhz, да не треба нешто да се намести во биос? Матичната е Gigabyte P67A-UD3-B3, рамот е Kingston HyperX Blu.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Тоа е лимитација на вградените контролери на процесорите, кај SB платформтие истите се доста робусни и способни за разлика од LGA 1366, сепак за да работи на 1600 мхц, треба да го вклучиш XMP профилот, или најубаво да наместиш мауелно на која ферквенција да ти работи, не заборавај да ја намалиш волтажата на рамот на едно 1.55/1.5V која што е препорачна за Sandy Bridge.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Нови резултати од оверлкок, т.е. програми за тестирање на перформанси на истиот.

Конфигурација користена во тестот,

CPU: i7 2600K @5.0ghz
MB : Asus Maximus Extreme IV REV B3
RAM: 8GB G.Skill RipjawsX@2133Mhz
HDD: WD Green 1TB, 2x Samsung Spinpoint F3 Raid0, Crucial C300 128GB OS диск.
VGA: Asus 6970
PSU: Cooler Master Real Power Pro 1000W REV 1.0
CASE: Cooler Master HAF 932

BIOS сетинзи за оверклок,

VCCSA Voltage: Auto
VCCIO Voltage: 1.100
CPU PLL Voltage: 1.70
Auto PLL Overvoltage: Enabled
PCH Voltage: Auto
VRM Switching frequency: 350 (мануал)
Vcore PWM/Duty Control: Extreme
Vcore Phase Control: Extreme
VRM Current Capability/Vcore Over-current protection : 140%
VDRAM Full phase control - enabled
VCCIO Full phase control - enabled
VCCSA Full phase control - enabled
CPU Multi 50 by all cores
CPU BCLK: 100
CPU voltage/vcore: 1.435v Manual
DDR Voltage: 1.5v
DRAM Freq 2133
CPU Spread Spectrum: Enabeled
Lоаd Line Calibration: Ultra High
Intel Speedstep - Enabled
C-States - Auto

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Science Mark

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Crysis Warhead Benchmark Tool

Cinebench OPEN GL

Unigine Heaven 2.5

3D Mark 11 Extreme presets

3D Mark 11 Performance presets

3D Mark Vantage Performance presets

3D Mark Vantage Extreme presets

pHiLLiPcHo

Шушљак
Член од
26 февруари 2009
Мислења
892
Поени од реакции
68
Нови резултати од оверлкок, т.е. програми за тестирање на перформанси на истиот.

Конфигурација користена во тестот,

CPU: i7 2600K @5.0ghz
MB : Asus Maximus Extreme IV REV B3
RAM: 8GB G.Skill RipjawsX@2133Mhz
HDD: WD Green 1TB, 2x Samsung Spinpoint F3 Raid0, Crucial C300 128GB OS диск.
VGA: Asus 6970
PSU: Cooler Master Real Power Pro 1000W REV 1.0
CASE: Cooler Master HAF 932

BIOS сетинзи за оверклок,

VCCSA Voltage: Auto
VCCIO Voltage: 1.100
CPU PLL Voltage: 1.70
Auto PLL Overvoltage: Enabled
PCH Voltage: Auto
VRM Switching frequency: 350 (мануал)
Vcore PWM/Duty Control: Extreme
Vcore Phase Control: Extreme
VRM Current Capability/Vcore Over-current protection : 140%
VDRAM Full phase control - enabled
VCCIO Full phase control - enabled
VCCSA Full phase control - enabled
CPU Multi 50 by all cores
CPU BCLK: 100
CPU voltage/vcore: 1.435v Manual
DDR Voltage: 1.5v
DRAM Freq 2133
CPU Spread Spectrum: Enabeled
Lоаd Line Calibration: Ultra High
Intel Speedstep - Enabled
C-States - Auto

Science Mark

Crysis Warhead Benchmark Tool

Cinebench OPEN GL

Unigine Heaven 2.5

3D Mark 11 Extreme presets

3D Mark 11 Performance presets

3D Mark Vantage Performance presets

3D Mark Vantage Extreme presets
Зашто не ја клокнеш малце графичката?Во HAF 932 би требало да нема гајле :D

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Филипчо, мораше ли да ги цитираш сликите? :D

Дај едитирај :)

БТЊ Не вреди да се клока 6970-та, ќе мора фенот да го подесам над 65% при што е доста бунчен.

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
My latest achievment... Ќе пробам деновиве да го терам и до 4.5 :D
Многу сум изненаден од рамот... Не очекував дека ќе тера толку многу :eek:

CPU Voltage: 1.27500
DRAM Voltage: 1.80

Температури
Idle: 36
Load: 58 (барем на OCCT е толку)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Не користи OCCT, не го бива, Prime 95 Custom preset, со најмалце 90% од количината на рам која што ја имаш, остави го да врти едно 5/6 часа.

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Не користи OCCT, не го бива, Prime 95 Custom preset, со најмалце 90% од количината на рам која што ја имаш, остави го да врти едно 5/6 часа.
Досега сум задоволен од OCCT. Кога го пуштив првиот тест при зголемување на FSB-то, без да зголемам напон - ми јави грешка за неколку секунди. После, го пуштив пак одма после тоа и ми крашна после брзо време.
Зголемив малку напон, го пуштив пак OCCT, вртеше 20тина минути и ми крашираше виндоусот.
На следното зголемување на напон го добив горниот резултат.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Досега сум задоволен од OCCT. Кога го пуштив првиот тест при зголемување на FSB-то, без да зголемам напон - ми јави грешка за неколку секунди. После, го пуштив пак одма после тоа и ми крашна после брзо време.
Зголемив малку напон, го пуштив пак OCCT, вртеше 20тина минути и ми крашираше виндоусот.
На следното зголемување на напон го добив горниот резултат.
На колку ти се другите волтажи (ако ти се сменети)?

North Bridge = ?
South Bridge = ?
FBS Termination ....?

Јас сум на P5Q SE со Е6550 и FSB повеќе од 470 не можам да кренам, најверојатно рамот ме крати...

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
И плочата не е многу соодветна за оверклок, убаво што си постигнал FSB од 470 на таа плоча али мислам дека многу тешко ќе можеш понатаму на истата плоча... а што рам имаш?

Kajgana Shop

На врв Bottom