Неколку прашања, кои од секогаш ме интересирале...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Прашањава веќе имаат одговори...
Не се прашувајте веќе, само држете се подалеку од попови со златни лопати, златни крстови, црни мерцедеси!
Повеќе спас има да следите некое циганче што проси, отколку овие здебелини мрсни чичковци кои повеќе знаат за политика и трансакции отколку за божјите (духовни) закони!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јес, вала....
А сеа, потсети не‘ како беа Христовите зборови за гредата и раските.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не, туку да видиме шо греди имаме во својте очи, пред да почеме да ги чистиме раските во туѓите очи, разбираш.

За „световњаците„ кои редовно имаат високоумие за самите себе, секогаш „оние другите„ се лошите...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не е вистина тоа што го кажа Хептаграм ?
Вистината доаѓа до Бога и се наоѓа во Црквата Негова, а споменатиот член може да има свое мнеине, кое не мора да биде вистинито, туку само субјективно и речиси редовно-погрешно, што е типично за луѓето кои се надвор од Црквата, а кои си допуштаат луксуз да коментираат за Црквата, во стилот „..јас мислам дека...„.

Член од
4 септември 2011
Мислења
94
Поени од реакции
23
Вистината доаѓа до Бога и се наоѓа во Црквата Негова, а споменатиот член може да има свое мнеине, кое не мора да биде вистинито, туку само субјективно и речиси редовно-погрешно, што е типично за луѓето кои се надвор од Црквата, а кои си допуштаат луксуз да коментираат за Црквата, во стилот „..јас мислам дека...„.
Види Мики, тука немаш мислење туку факти. Видеа кај што попови пазарџиски продаваат производи, слики од ценовници, коли авиони милиони. Којзнае колку финансиски скандали со имот.... тоа не е мислење туку сериозни докази.

И поповите може се членови на црквата и одговараат пред БОг, ама додека се живи одговараат пред "овоземските" институции...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.126
Поени од реакции
12.109
Тоа и јас го велам...дека вистината не доаѓа од овие дебели чичковци во црно кои немаат ништо со бога... ЦРКВА и световна црква не е исто нели!
Секогаш ќе биде погрешно нечие мислење штом ги бутка луѓето подалеку од вашата црква, бидејќи така овие дебели чичковци нема да го имаат луксузот на златото и убавите коли!
War is going on and on!

Член од
27 септември 2011
Мислења
185
Поени од реакции
96
Највеќе ми е жал за прастарите икони,а бе еден сензор од 20евра поврзан со патрола од обезбедување ќе сочуваа непроценливо богаство.Ни отидоа иконите по странски музеи :place:

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
грешиш
луѓето .. бар повеќето од нив што се надвор од црквата немаат толку пари за да си го дозволат тој луксуз шо го имаат луѓето кои се во црквата.. односно поповите и сите останати свештени лица.
Јас братче одам пешки до црква а гледам мине едно попче со џип огромен .. и тој на црква...

си викам аман бе господе кој е погрешен сега... јас што решив више да не влегувам во црква и тие пари да ги оставам на сиромашните на улица... или тој што мине со џипот пред тие луѓе и не ги погледнува ?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.725
Јас од 12-13 години веќе бев атеист, ами не го знаев тој збор и бабите ме караа ако сум кажала оти мене дедо Боже не ми е верно да постои.
Од 15 години во црква немам отидено. Ги прескокнувам сите свечености (крштевки, свадби) и ретко доаѓам до вакви моменти.
Дедо ми почина за време на Велигденските пости, следствено на тоа поп не му пееше на погреб (јас не одам на погреб, во секој случај).
Но на поменот, 6 месеци, баба ми се напна да пеел поп, па да пеел. Стара жена, не ќе се расправам со неа. Ајт и го најдов попот, пееше што пееше, мене хистерија ме фати (кога го слушав што пее!) и на крајот баба ми му вика ,,колку треба попе?,, овој со сиот памет и враќа ,,ами 1000 мајче, таква е тарифата....,, и оваа му дава за ,,црквата,, и му дава уште 500 ,,за негова душа, за децата,, .
И нормално попот си го јавна колиштето и си замина.

А јас кога сум ја подбрала баба ми за назад, од тогаш не и текна ни поп, ни бутур да вика.
Мислам, уште немаше доплатено за погребот и сите давачки, со инвалидска пензија е, ако не и купам јас облека сама не купува оти нема, лекарства моите и купуваат, а таа на овој пари ќе му дава за плапање над гроб???
И реков убаво - ете ти бидна, не ме интересира, више не е потребен. Дедо е посреќен ако имаш 100 денари автобус да платиш и да дојдеш да не видиш, и да поживееш да не гледаш нас внуците.

Мислам дека ме разбра.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.205
Поени од реакции
34.441
Јас од 12-13 години веќе бев атеист, ами не го знаев тој збор и бабите ме караа ако сум кажала оти мене дедо Боже не ми е верно да постои.
Од 15 години во црква немам отидено. Ги прескокнувам сите свечености (крштевки, свадби) и ретко доаѓам до вакви моменти.
Дедо ми почина за време на Велигденските пости, следствено на тоа поп не му пееше на погреб (јас не одам на погреб, во секој случај).
Но на поменот, 6 месеци, баба ми се напна да пеел поп, па да пеел. Стара жена, не ќе се расправам со неа. Ајт и го најдов попот, пееше што пееше, мене хистерија ме фати (кога го слушав што пее!) и на крајот баба ми му вика ,,колку треба попе?,, овој со сиот памет и враќа ,,ами 1000 мајче, таква е тарифата....,, и оваа му дава за ,,црквата,, и му дава уште 500 ,,за негова душа, за децата,, .
И нормално попот си го јавна колиштето и си замина.

А јас кога сум ја подбрала баба ми за назад, од тогаш не и текна ни поп, ни бутур да вика.
Мислам, уште немаше доплатено за погребот и сите давачки, со инвалидска пензија е, ако не и купам јас облека сама не купува оти нема, лекарства моите и купуваат, а таа на овој пари ќе му дава за плапање над гроб???
И реков убаво - ете ти бидна, не ме интересира, више не е потребен. Дедо е посреќен ако имаш 100 денари автобус да платиш и да дојдеш да не видиш, и да поживееш да не гледаш нас внуците.

Мислам дека ме разбра.
Види, јас разбирам да ти побара пари затоа што дошол да пее на гробишта. Иако можеби не е во ред, сепак, треба да се покријат и неговите „патни трошоци“.
Не ми беше јасно зошто се плаќа за примање на верата (крштевање), за венчавање, па дури и за влез во црква...

Мислам дека алчноста на верските лица (вклучувајќи ги енормните „тарифи“ и скапите мерцедеси) е причина број еден што верниците се трансформираат во атеисти.

Како и да е, јас сеуште сум верник. Но, не сфаќам како некои сеуште не размислуваат со сопствен мозок и ги прифаќаат сите совети од поповите без никаква резерва. Толку ли е тешко да се активираат мозочни келии и да сфатиш дека со некои постапки ти вреѓаат интелегенција? Не за џабе е онаа изрека: "Ако сам се чуваш и Господ ќе те чува“.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.710
Поени од реакции
8.725
Види, јас разбирам да ти побара пари затоа што дошол да пее на гробишта. Иако можеби не е во ред, сепак, треба да се покријат и неговите „патни трошоци“.
Не ми беше јасно зошто се плаќа за примање на верата (крштевање), за венчавање, па дури и за влез во црква...

Мислам дека алчноста на верските лица (вклучувајќи ги енормните „тарифи“ и скапите мерцедеси) е причина број еден што верниците се трансформираат во атеисти.

Како и да е, јас сеуште сум верник. Но, не сфаќам како некои сеуште не размислуваат со сопствен мозок и ги прифаќаат сите совети од поповите без никаква резерва. Толку ли е тешко да се активираат мозочни келии и да сфатиш дека со некои постапки ти вреѓаат интелегенција? Не за џабе е онаа изрека: "Ако сам се чуваш и Господ ќе те чува“.
Јас не станав атеист ради кражбите на поповите. Сосема други причини се во прашање.

Но, се согласувам, нормално е не да ти побара, сам да му дадеш. Но 1000 денари, тарифа?? Ало, тарифа?
--- надополнето: Oct 16, 2011 6:21 PM ---
И да не ја заборавам висината на погребите.
И се останато.

Мислам дека имам раскажано на форумов една случка, но ајде.

Кума сум, иако сум атеист. Зошто?
Во една скопска населба, одев кај едно социјално загрозено семејство, т.е. самохрана мајка и мало бебче. Жената, неколку месеци молеше во црква тоа поповите, да и го крстат детето. Не сакаа, зошто немаше пари да им плати.
Им објаснуваше дека е социјален случај, дека нема пари кашичка на детето да му купи, дека нема пари да го згрее зимно време.
Не ги интересираше.
Така јас одлучив да си погазам збор и да му бидам кума и го платив крштевањето (со помош на мојата тетка, која ми помогна финансиски, иако и самата таа не е верник).
Жената, и покрај тоа што и го правеа, беше убедена дека мора да си го крсти детето.
Колку што јас знам, христијанството било, настанало како религија на сиромашните.
Зошто е денес религија на богатите?
Како едно семејство со 6000 денари примања месечно ќе плати крштевка за детето?

Kajgana Shop

На врв Bottom