Искуства со интернет порачки преку локална пошта

• Креатор на темата Креатор на темата mite_jan
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
24 декември 2007
Мислења
346
Поени од реакции
42
Дали имате некое лично искуство да споделите со пазарувањето преку интернет
поточно ме интересира дали имате пазарувано од КИНА преку нивната локална пошта China post
што сте порачале и во колкава вредност ? и како пројде сето тоа ? каде ви ја доставија порачката ?

благодарам

Јас имам купувано од Амазон производи кои оделе преку Кинеската пошта. Тоа беа претежно мали работо до кај 10 тина долари и како такви беа спакувани во стандардни жолти пликоа со меурчиња од воздух за заштита. Секогаш ми стигнале на врата, на време и тоа многу побрзо (околу 7 - 10 дена) во споредба со пратка испорачана преку Американскатата пошта (USPS). Имам порачано 4 - 5 такви пакетчиња и никогаш не сум платил ништо тука на нашата пошта. Ете така...

Еднаш месечно добивам пратки од Амреика и тоа преку USPS и морам да кажам дека последнава година дена страшно се успорија. Ако требаше порано две недели максимум за да стигне известување за пристигната пратка, во последно време им треба по месец дена, без разлика дали е пакет или плико. Инаку за пакет обавезно на шалтер у пакирно во пошта се плаќа.
И да, чисто информативно, секој пакет се отвара и се проверува што има внатре, во тоа биди сигурен. Повеќе пати ми се случило да фалат работи.

Јас имам порачана од на Amazon во вредност од 9$ . Стигнуваат 5-6 дена пред почетниот рок.:)

Имам нарачувано преку eBay 20тина ајтеми. Вредноста различна од 10 до 50 долари. Пристигаат на време според она што стои под пратката. Нема никаков ризик.

Едно време ми стигаа ок спакувани, ама последните 2-3 пати пакетите ми стигнуваа отворени, како да е чепкано внатре што има...крајно непрофесионален и сељачки однос од царината...све по список да им е*ам! Во секој случај и вакви пропусти се неизбежни кај нас.

слично искуство како другите. од америка стугнуваа за отрпилика 15 дена , од кина за 30 ама тоа не е некое фиксно правило. некогаш знаат да закаснат многу , некогаш да те изненадат , ама во глобала секогаш стигнуваат.
за царината ке се навикните тоа им е работа. од каде да знаат можи дрога ти праќаат :). ке ти го залепат и ке му стават печат прегледано од царина и толку.

imam naracuvano od kina od alibaba, mi stigaa dokaj 20 dena so china post air mail i nemav problem nikogas, samo plakav 100 denari koga ke dojdese postarot.pratkite bea do 70 dolari

ова срање планирам да го порачам
http://www.aliexpress.com/store/802...tellite-receiver-800-hd-SE-cccam-sharing.html
ми рекоа дека можело со chinapost до Македонија до 2кг иако го нема во опциите понудено
бидејки цената му е висока што да им кажам да пишат на фактурата
си мислев да им кажам да напишат 60 долари , половен дел (користен) ?
ми рекоа дека може да го напишат и како некаков player со мала цена ама мислам дека тоа баш и не е добра идеја за player бидејки не се толку глупи ке го отвараат на царина и може да направат некој проблеми
што да им кажам на кинезиве на све прифакаат само да си ја продадат робата ама овие нашиве да не зезнат

Нека стават и малку зелена трева во кутијата, за царинците да каснат.
Ебаго, ќе ја отворат кутијата и дупло од што ти си платил ќе ти го пресметаат уредот. Не се заебавај, нема да ти е убаво кога ќе те заебат.

Нека стават и малку зелена трева во кутијата, за царинците да каснат.
Ебаго, ќе ја отворат кутијата и дупло од што ти си платил ќе ти го пресметаат уредот. Не се заебавај, нема да ти е убаво кога ќе те заебат.

факт или трескање безвеза ?
јас со ова што го набројав мислам дека само може да добијам да не ме царинат а нема ништо да изгубам
поздрав

Секако дека факт од претходно искуство, не сите си зимаме за слобода да тресеме безвеза на јавен форум.
Значи без разлика на износот што фигурира на фактура, работа на царината е по нивна методологија да ја утврдат РЕАЛНАТА цена (реална по македонски стандард и пазарна вредност) на производот, и на тој износ да бапнат данок/царина. Не јадат трева стварно, остај муабетот погоре што се заебавав. Да требаше да ти веруваат на слепо на износот кој фигурира на фактура, ќе побарав веднаш да се распуштат и компјутер да ги обработува податоците.
Фактички, ти со производов што ќе го платиш 200 евра ($275) ќе платиш уште точно толку данок и царина, па нека ти пишува на фактура и $20 ако сака.
Патем, декларирана вредност != реална вредност.

инаку данокот го плакаш само ако го царинат или ?
го почитувам твојот одговор Princ ама само од тебе имам слушнато толку песимистички одговор :)
ако зборуваш од искуство јас никаде не го видов напишано твоето искуство што го споменуваш
јас знам дека човек треба на све да е спремен ама 200 пак дупло да платиш нели е многу ?

инаку прашав во пошта и таму стига пакетот претходно поминат од царина ваљда и ако тие одлучат да плакаш царина во пошта си плакаш се (така ми рекоа)

ова срање планирам да го порачам
http://www.aliexpress.com/store/802...tellite-receiver-800-hd-SE-cccam-sharing.html
ми рекоа дека можело со chinapost до Македонија до 2кг иако го нема во опциите понудено
бидејки цената му е висока што да им кажам да пишат на фактурата
си мислев да им кажам да напишат 60 долари , половен дел (користен) ?
ми рекоа дека може да го напишат и како некаков player со мала цена ама мислам дека тоа баш и не е добра идеја за player бидејки не се толку глупи ке го отвараат на царина и може да направат некој проблеми
што да им кажам на кинезиве на све прифакаат само да си ја продадат робата ама овие нашиве да не зезнат

Neznam sto moznosti nudi cudovo no mislam deka i od ovde - vo Makedonija, mozes da nabavis sicni raboti, se razbira dokolku ne baras nesto po sofisticirano. Jas koristam dreambox za mnogu pomalku pari i mnogu sum zadovolen.

Neznam sto moznosti nudi cudovo no mislam deka i od ovde - vo Makedonija, mozes da nabavis sicni raboti, se razbira dokolku ne baras nesto po sofisticirano. Jas koristam dreambox za mnogu pomalku pari i mnogu sum zadovolen.
да можеш да го набавиш за 370 евра во Македонија :) па сеа ти види (а да не правеме маабет дека и тие од кина увезуват)
http://zora.com.mk/index.php?option=details&pid=83&lang=mk
него да не забегуваме од темата

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom