Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
јас користам од калифорниа фитнес веќе 6-7 месеци и супер ми се производите, ова вчера што го почнав INTRAVOL многу убаво го осеќам и е многу ефективно од старт. задоволен сум и мислам дека добри им се продуктите, обично ги купувам 2-3 месеци пред да им истечат роковите и ги ставаат на попусти плус си имам и попуст онака и ми доаѓаат ефтино производите

Шеј Лонг

Koristam kirilica.
Член од
16 јуни 2010
Мислења
1.987
Поени од реакции
1.611
Ако знае некој да ми каже што е разликата помеѓу Whey protein isolate и Whey protein concentrate?

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
whey isolat е најчист изолиран whey протеин, што значи дека изолатот содржи поголема количина на протеин со помалце масти и лактоза во едно сервирање и е околу 90-94% протеин, а концентратот е околу 70-85% протеин.

п.с. што пари се тие но лимитс тренерките долни да не знае некој? и на кој места се продаваат

Шеј Лонг

Koristam kirilica.
Член од
16 јуни 2010
Мислења
1.987
Поени од реакции
1.611
Аха, значи мене повеќе ми одговара концентратот зашо има масти, бидејќи ја се занимавам со long distance swimming а општо и сите пливачи имаат потреба од 1г масти на секој килограм од својата тежина дневно, и 1,2 до 1,7г протеин на секој килограм од својата тежина.

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
точно, ако ме прашаш мене изолат не ти треба, добар е да го користиш после тренинг поради брзата абсорбација, иначе земи си концентрат и немаш мака, јас порано пиев гурмет, whey помешан сo casein, и од тој бев задоволен. иначе не се замарај со тоа колку масти има во протеинот, добар е да го конзумираш, и има малце јх што не би ти значеле ништо доколку не си на некоја јака диета. добра комбинација е да земеш whey isolat и gourmet, па да ги мешаш насабајле да пиеш gourmet поради казеинот кој што се разложува поспоро и после тренинг да лапнеш еден whey за поубави ефекти :)

Шеј Лонг

Koristam kirilica.
Член од
16 јуни 2010
Мислења
1.987
Поени од реакции
1.611
Па според ова што пишува на интернет за мојов случај подобар е концентратот(пошто нема доктор кај нас кој има барем некое познавање од областа на пливањето и што е потребно мора сам да се трудам да барам по нетов). Сеа почињам со суплементација бидејќи нивото на кое се натпреварувам отиде на ниво погоре и самото тоа бара посериозен и попрофесионален пристап па поради сакам да земам нешто за да колку толку ми помогне сеа во овој период коа иам базични тренинзи со многу километри неделно стигнува и до бројката од 90км што реално со оваа моја исхрана не се издржува. Инаку за јагленитехидрати коа ги спомна ги консумирам бидејќи тие се и може да се рече изворот на енергија, обично ги мешам со изотоничен пијалок кој содржи електорлити за на тренинг за да не дојде до дехидрација. Инаку ми кажаа дека и глутаминот се користел за регенерација али незнам колку е тоа вистина, ако има некој кој што користел нека каже некое искуство. :D

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
хех точно, јас глутамин користам нонстоп веќе 7 месеци, добар е да го пиеш по 5-10 гр. на ден ти ги намалува воспаленијата и ти го регенерира мускулното ткиво побрзо, иначе чим пливаш толку многу и трошиш голема енергија како јх користи го оризот, овесот, тие се добри извори на енергија и обавезно јади по еден оброк со месо на ден за да имаш поголем внес на протеини :)

Шеј Лонг

Koristam kirilica.
Член од
16 јуни 2010
Мислења
1.987
Поени од реакции
1.611
Готово решен е проблемот околу суплементацијата, да идам утре да ги купам и на базен 24/7 :D

Едит: Препорака за добар протеин концентрат?

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
јас порано пиев гурмет, whey помешан сo casein, и од тој бев задоволен.
Истиов го гледам и јас сакам да го земам. Можеш да кажеш нешто повеќе за него? И кој глутамин препорачуваш?

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
Истиов го гледам и јас сакам да го земам. Можеш да кажеш нешто повеќе за него? И кој глутамин препорачуваш?
брат додека бев на диета пред летово што помина го земав од DYMATIZE Gourmet и не ме изневери, еден пријател ми го препорача и е мешавина од казеин (30%) и веј (70%) и доста ми помогна. иначе сеа земав 1кг. глутамин од DYMATIZE и сеа тој го користам, иначе читав по интернетов дека на Ultimate Nutrition им бил добар многу глутаминот, ама глутами како глутамин си е тоа. јас идам со производиве на DYMATIZE, не се нешто преголем квалитет ама за парите си ја вршат работата.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
брат додека бев на диета пред летово што помина го земав од DYMATIZE Gourmet и не ме изневери, еден пријател ми го препорача и е мешавина од казеин (30%) и веј (70%) и доста ми помогна. иначе сеа земав 1кг. глутамин од DYMATIZE и сеа тој го користам, иначе читав по интернетов дека на Ultimate Nutrition им бил добар многу глутаминот, ама глутами како глутамин си е тоа. јас идам со производиве на DYMATIZE, не се нешто преголем квалитет ама за парите си ја вршат работата.
Сакам да направам една комбинација, да купам Gourmet за пред спиење дека е во главно казеин, и се двоумам дали да земам глутамин кој ќе го дозирам преку цел ден или некој веј за веднаш после тренинг. Ти што ми препорачуваш ?

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
Сакам да направам една комбинација, да купам Gourmet за пред спиење дека е во главно казеин, и се двоумам дали да земам глутамин кој ќе го дозирам преку цел ден или некој веј за веднаш после тренинг. Ти што ми препорачуваш ?
јас викам да земеш казеин за пред спиење, и да земеш веј концентрат за после тренинг, а глутаминче земи си обавезно како додаток, а и не е скапо премногу
--- надополнето: Oct 18, 2011 9:09 AM ---
јас сеа пијам интравол брррррррр се дувам како звер

Kajgana Shop

На врв Bottom