Ја не разбирам,предходно се одраа од плачење, зашто градат вакви градби кога никат ги немало во Скопје,а сега зашто емитираат градби од српско и отоманско време.Крај нема.Кажи се ми смета и готово,не се мачи, не се зрачи пред монитор.Бог богу...
Тоа ти ко "вмровец" треба да ми го кажеш, јас мојот став во однос на Скопје го кажав. Не сум против возобновување генерално како чин (има многу примери низ светот, на пример Москва после Втора светска војна
http://www.cornellpress.cornell.edu/book/?GCOI=80140100982900), но лично јас не би возобновувал во вакво Скопје. Затоа што тоа Скопје буквално исчезнало од лицето на земјата по земјотресот, ако некогаш требало да се размислува за возобновување и градење реплики тогаш тоа бил периодот после земјотресот. Е арно ама тоа не се случило и се изградил сосем нов град. И сега ти после толку години да пробуваш да враќаш некаква автентичност преку пар објекти од тоа време и новокомпоновани барок и неокласицизам и сето тоа да го споиш со она што претходно било изградено. На крај добиваш калакурница од стилови до тој степен што центарот на Скопје заличува на селска распуштеница.
Направени се систематски грешки. Прво требаше да се креира официјална дискусија помеѓу архитекти, урбанисти, инженери, со еден збор луѓе од фелата (домашни и странски) околу тоа што треба да се гради а што треба да се руши во Скопје, а што од старото треба да остане, после требаше да се направат консултации со Владата, како инвеститор, околу буџетот и временскиот период во кој би требало да се одвива целиот проект а притоа да не се оптерети буџетот на РМ и да се јави потреба за задолжување како и пробивање на некои project milestones and timelines како што имаме во нашава ситуација.
--- надополнето: Oct 16, 2011 9:59 PM ---
јас ти кажувам за твое добро - ке ти се смеат утре во друштво на работа, син ти дома.
Не ме смеј
*српска архитектура не постои, нема таква работа...
*постои неокласична, својствена за Скопје и секој мал и голем град во Македонија, Балканот ЕвропаАзија, Австралија, Јужна и Северна Америка. (благодарејки на колонијална Шпанија и Англија)значи секој КОНТИНЕНТ населен со луге на планетата земја.
Точно српска архитектура не постои,
но градбите се симбол на тогашната српска хегемонија. Тоа е едниот парадокс. А поголем парадокс е што тие симболи ги гради партија која се нарекува ВМРО (ваљда тебе ко на професионален вмровец ти е јасно што значи тоа име, кои ликови го воделе и кои се нивните дела)
ова не е подфорум политика, проблемот решавај си го на избори
Проблемот не е политички ,туку историски
како се мешаат стилови? - 95% од проектот е во неокласичен стил!
Сега неокласичен (Greek revival architecture ) ли е или барокен е, или од се по нешто има, без концепт испонаредено едно до друго.
а што треба ако е зграда на водовод, да ја проектираме и трпиме, грда голема и бетонско сива??? ако е зграда на водовод треба да е ружна? тоа е некое правило оставено во аманет од Грчев?
Тука веќе самиот си констатираше што е добро а што не, така да немам коментар