Неколку прашања, кои од секогаш ме интересирале...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Zamislete si, kakvi se ne dobri dela mozese da napravi crkvata so 100 000 evra... da izgradi domovi za bezdomnici, da pomogne na mnogu lujdze, mozese da napravi barem eden pat do nekoj manastir, mozese da izgradi 2-3 novi crkvi, ako ne drugo...

Ama koga postojat sutraci, kako nekoj ovde na forumov, koj duri i gi opravduva postapkite na onaa svijnata za mercedesot... neka ve strizat. Tie ziveat luksuzno samo zaradi lekomislenosta i neznaejneto na narodot.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
А што џип вози Г.Г. Стефан, стварно, немам видено, ама затоа секој Божји ден, низ градов гледам се‘ по бесни и по бесни џипој и аута, (а нели бевме „сиромашен„ народ со јааако-јако „низок„ стандард...:cautious:) чија цена се движи по „...пар десетак тисуча Еура...„, ама тоа за Тебе е „...так нормално...„, нели, но кога се свештениците во прашање, е тогаш...Тешко нив! Ќе горат у пеколот оти возат џипој од 30 000 Евра! :mad:
Многу си ми интересен кога се правиш на удрен. Ставивме видео клип, тој ѓаолски изум, види го ете на моја сметка, ја ќе горам во пеколот ако треба :) Немал видено...

Интересно е исто така што ова бандава олигархиска ќе гори у пеколот за џипој од 30 000 а Стефан со поштена работа ќе вози џип од 100 хилјада тисуќа. Ако му даде Господ здравје да си поживее подолго, еден ден народов може ќе му купи и спејс шатл за да може лично да си се одвезе во рајот.

Нема разлика Мики помеѓу Владиците и мафијашите што возат коли... освен онаа очигледната, дека Владиците возат поскапи коли.

P.S.
Чорбаџи, уште не кажа од кај ви се парите. Икони не продавате, свеќи не продавате, за услуги не наплаќате... ако имате некоја формула за добивање во кладилница биди колега, сподели ја со нас :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Зашто тогаш стоиш зад нив? И ги правдаш постојано?
Стојам зад нив оти и тие и јас сме дел од иста Црква, а ги правдам само до одредена мерка, додека нивното однесување е согласно верата а не согласно Светов.

Член од
14 октомври 2011
Мислења
58
Поени од реакции
44
Gledam na sitel sto se objavi deka Stefan vozi naj nov mercedes i me natera da se zaclenam na forumov zatoa sto vo kementarite imase i popovi
ili religiozni fanatici koj sto branea deka toj vozi najjjjjjj nov dzip

Epa vaka ministerstvoto za kultura ima budget i toj budget se razbira e planiran i deka vo toj plan e da se odrzuvat religioznite objekti
a parite koj sto gi davas za vlez se razbira idat vo nov mercedes
neznam do koga Popovite i oџite ke gi lazat lugeto deka ima nekoj na neboto sto moze da pravi sto saka

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Стојам зад нив оти и тие и јас сме дел од иста Црква, а ги правдам само до одредена мерка, додека нивното однесување е согласно верата а не согласно Светов.
И јас сум од иста црква па не стојам зад нив и?
Очигледно е дека не ги правдаш само до одредена мера, туку во целост.
Дали го прочита ова:

Soundwave напиша:
Со тие 100.000 евра ќе го средеа манастирот јован бигорски. Можеа да отворат јавна кујна за бездомниците кои собираат јадење од контињери да каснат нешто готвено.
Можеа да помогнат на многу луѓе. Од радозналост, еднаш пред некое време им пратив е-маил на мпц, да ми донираат онака, чисто во име на бога за добро здравје и среќа, едни 1000 евра.Повратниот одговор беше:

Македонската православна црква не врши никакви донации и не исполнува никакви приватни желби. Патем, се она што ни е потребно е верба во бога и скромност.Имајте приајтен ден и цврста вера.​
Да, верата ни е најпотребна и кога немаш радувај се е дури тогаш е господ со тебе.А поповите, остај ги. Нека горат во пеколот.​

Член од
1 септември 2011
Мислења
177
Поени од реакции
113
Попови?!?
нене, никако, тоа се ЛОПОВИ!
и за се имаат тарифа, како нема да вријат од пари?
а и баш мпц беше вмешана во неколку матни зделки ако се сеќавате
ТАРИФАТА Е 500 ДЕН. КОЈ МИЛУВА МОЖЕ И ПОВЕЌЕ :tapp:
а и кусур не враќаат

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Gledam na sitel sto se objavi deka Stefan vozi naj nov mercedes i me natera da se zaclenam na forumov zatoa sto vo kementarite imase i popovi
ili religiozni fanatici koj sto branea deka toj vozi najjjjjjj nov dzip

Epa vaka ministerstvoto za kultura ima budget i toj budget se razbira e planiran i deka vo toj plan e da se odrzuvat religioznite objekti
a parite koj sto gi davas za vlez se razbira idat vo nov mercedes
neznam do koga Popovite i oџite ke gi lazat lugeto deka ima nekoj na neboto sto moze da pravi sto saka
Ова значи дека од буџетот на РМ одредена сума оди и за верските заедници? Интересни ствари ќе научи човек...и да не оди в црква или џамија, пак ќе плате :)

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Мала дигресија: Да не си му возач на Архиепископот? :pos:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Од буџетот на РМ одредена сума оди и за верските заедници?
јас знам дека од буџет се финансираат заштити на цркви и манастири кои се во спственост и владение на црквата.

Член од
14 октомври 2011
Мислења
58
Поени од реакции
44
Од буџетот на РМ одредена сума оди и за верските заедници?
одредена сума за зачувување на културното наслетство а тоа се разбира е црквата (Објектор)
епа сега ако има пари за одржување и секако се разбира има донации (највеќе од дијаспората)
зашто плаќаме? како што напоменав тие пари се за нова кола мерцедес

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
Шо ве глеам за никаде... се фатиле за 100 000 евра, па можело со тие пари манастирот да се поправи, па сиромашните да се помогнат... бедни 100 000 евра. Да ви ја освежам меморијата:

СКАНДАЛОЗЕН КРАЈ НА ЦРКОВНИОТ СКАНДАЛ СО МИЛИОНСКИ ИЗНОСИ

Г.Г. Стефан извади милион и пол евра кеш, и го купи сопствениот хотел Изгрев!

МПЦ и поглавараот г.г. Стефан јавно тврдеа дека хотел Изгрев не е загубен, дека е нивна сопственост. Но, Вечер прв дозна дека, пред некој ден, тие за еден и пол милон евра го купија хотел Изгрев во Струга! Кој го продал хотелот ако е сопственик МПЦ, како што тврдеше г.г. Стефан?! МПЦ нема на сметка еден ипол милион евра свои пари за да го купи назад сопствениот хотел, чии пари се тогаш во трансферот?! Дури и да имала пари, МПЦ нема одлука на Синодот еден така голем износ да се потроши за купување на хотел кој е претходно веќе загубен заради сомнителни трансакции токму од МПЦ

По правосилно судско решение, и завршена управна постапка за сопственици запишани во Катастар, извршителот Марјан Деребан го ставил хотелот на лицитација, откако добил известување дека жалбата на германската ЛХБ банка како доверител е одбиена. И, сосема неочекувано за пошироката јавност, на лицитацијата се пријавила само МПЦ, и за хотелот Изгрев понудила 1,5 милион евра.

Вечер, а по него и други медуими, веќе пишуваа дека хотелот Изгрев не е сопственост на МПЦ туку, со сомнителни трансакции, Црквата го загубила хотелот заради долг кон Банки и лица од Струга. МПЦ ова го демантираше, дури пуштија и клетви кон новинарите дека се луѓе кои не ја сакаат Црквата, и затоа шират невистини. Што била вистината, гледаме и деновиве.
Доверители, покрај германската ЛХБ банка, беа Тутунска банка од Скопје и една приватна фирма на македонски Албанец од Велешта, Струга. Извршителот Деребан вели дека со овие 1,5 милион ќе бидат вратени главните долгови за кредитите кон Тутунска банка и кон фирмата Авел ДООЕЛ од Велешта, без да прецизира детали како и зошто само МПЦ се јавила на лицитацијата за хотелот. Немаше ни детали за потеклото на парите, дури еден и пол милион евра на МПЦ за овој трансфер.

Шокантно е тоа што никој во МПЦ од членовите на Синодот не знае, ниту дека МПЦ повторно го купила хотелот Изгрев, ниту пак е јасно од каде на МПЦ толкава сума пари, за да учествува во лицитација за хотел, за којшто архиепископот Стефан до скоро тврдеше дека хотелот е на МПЦ. Според досегашните изјави на г.г. Стефан, МПЦ сега сама си го купила сопствениот хотел, а милион и пол евра црковни пари (што значи наши, заеднички пари на сите верници) за ништо отишле во нечии раце. Владиците на МПЦ велат дека ваква точка на дневен ред на Синодот, да се најдат пари потрошат за хотел, воопшто не била ставена и дека архиепископот самоволно во координација со својот финансиски советник Димитар Белчовски, поддржан од браќата Миладинови, влегле во оваа идеја за повторно купување на хотелот Изгрев. Вечер дознава и дека пред три дена, на гости кај архиепископот г.г. Стефан, биле токму двајцата браќа Димитар и Ѓорги Миладинов.

Инаку МПЦ е сопственик на хотелот Изгрев од 2001 година. Набргу потоа, повторно без знаење и согласност на Синодот и без јавно објавен тендер хотел Изгрев е даден на управување на браќата Миладинови, заедно со хотелот Бисер, кој го доби како денационализација. Вечер пред две години прв ги објави скандалозните хипотекарни договори во кои, со црковен имот како залог од неколку банки беа подигнати кеш пари, неколку милиони евра, за кои никој во Синодот на МПЦ, до ден-денеска, не објасни каде завршија. ГГ Стефан ги негираше овие трансакции, тврдејќи дека се клевети.

Член од
1 септември 2011
Мислења
177
Поени од реакции
113
Шо ве глеам за никаде... се фатиле за 100 000 евра, па можело со тие пари манастирот да се поправи, па сиромашните да се помогнат... бедни 100 000 евра. Да ви ја освежам меморијата:
тоа ми беше муабетот, а има и уште

Член од
14 октомври 2011
Мислења
58
Поени од реакции
44
Ова ке го наречам Македонски религиозен синдром или скратено МРС
Христијанство-дава пари во црква,донира итн. За тие пари да се трошат за глупости како Хотел Изгрев или нов џип
Муслимансто-Син му рмба цела година во швајцарија за некоја пара он 99% ги дава за изградба на нова џамиј
и на крај вика нема пари за струја

irony at its best side

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Член од
4 септември 2011
Мислења
94
Поени од реакции
23
Ме чуди и зашто верските заедници сеуште не се фискализирани...толку ли се јак фактор па ниедна институција не им смее ништо.
Нешот за изворите на приход и фискализацијата
МПЦ-ОА и ИВЗ вртат милиони евра
Фискализација и данок за верските заедници
според имотот и возниот парк, најверојатно заработуваат повеќе и од некои банки во РМ, па не ми е јасно зашто не подлежат на контроли и фискализација
Koj da im moze koga MPC se vo tesna vrska so segasnata vladeacka partija... seti se koj go postavi dedo Stefan i so kogo Stefan momentalno koketira.

Pa i vidi na mitinzi na DUI koj sedi vo prv red... zasluzni UCKovci i odzi.

Kajgana Shop

На врв Bottom