Стипендии

Член од
1 октомври 2011
Мислења
828
Поени од реакции
785
Имам просек 9.8 Е сеа ме интересират дали со овај просек ќе можам да аплицирам за тип А стипендија или таја е само за тие со 10 просек,или пак од 9.5 до 10 просек е?Кој знајт ако може да ми одговори,и кај можам да ги видам видовите на стипендии,и кој просек треба да го имам за одредена стипендија.http://stipendii.mon.gov.mk/DokKonkursi.aspx на ова страна ги има само договорите но не пиши колку треба просек.И дали ако не го исполнам условот за А ќе ме префрлет на Б или ја губам шансата.

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Имам просек 9.8 Е сеа ме интересират дали со овај просек ќе можам да аплицирам за тип А стипендија или таја е само за тие со 10 просек,или пак од 9.5 до 10 просек е?Кој знајт ако може да ми одговори,и кај можам да ги видам видовите на стипендии,и кој просек треба да го имам за одредена стипендија.http://stipendii.mon.gov.mk/DokKonkursi.aspx на ова страна ги има само договорите но не пиши колку треба просек.И дали ако не го исполнам условот за А ќе ме префрлет на Б или ја губам шансата.
Сигурно не е само за 10 просек. Не знам дали има минимум граница, ама како и да е би требало да добиеш А стипендија. Поентата е дека таму многу повеќе бодови носи просекот, а многу малку примањата.

Јунајтед

Indifferent
Член од
5 јануари 2009
Мислења
3.974
Поени од реакции
1.622
Почнат е. Прашав во Министерство, ми рекоа до 30ти октомври дека може да се носат документи. Уверение за положени испити, потврда за редовен студент, индекс и кој тип на стипендија земаме.
Само ова треба ? Не треба пак потврда од плати и слично.
А за кој тип на стипендија договорот треба да го однесиме ?

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.972
Само ова треба ? Не треба пак потврда од плати и слично.
А за кој тип на стипендија договорот треба да го однесиме ?
И документ од УПП кај што се пишат број на положени испити, горе во Деканат да ти стават печат.
А за тип на стипендија само кажуваш таму кога ќе отидеш.

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Почнат е. Прашав во Министерство, ми рекоа до 30ти октомври дека може да се носат документи. Уверение за положени испити, потврда за редовен студент, индекс и кој тип на стипендија земаме.
Ова важи само за оние кои веќе земаат стипендии и треба само да ги продолжат, или пак важи и за ланешните бруцоши кои се сега 2ра и треба прв пат да аплицираат ??

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.972
Ова важи само за оние кои веќе земаат стипендии и треба само да ги продолжат, или пак важи и за ланешните бруцоши кои се сега 2ра и треба прв пат да аплицираат ??
Ова е за продолжување.
За тие што прв пат ќе аплицираат претпоставувам во ноември негде прво треба да има апликации на интернет, на официјалниот сајт на Министерството за образование.

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Ова е за продолжување.
За тие што прв пат ќе аплицираат претпоставувам во ноември негде прво треба да има апликации на интернет, на официјалниот сајт на Министерството за образование.
Фала на брзиот одговор.

Штом конкурсот ќе излезе некаде во ноември, има значи уште време .. Амааа ако знаеш да ми кажеш (и ако не те мрзи :D) кои документи сe' треба да ги спремам при аплицирањето ?

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.972
Фала на брзиот одговор.

Штом конкурсот ќе излезе некаде во ноември, има значи уште време .. Амааа ако знаеш да ми кажеш (и ако не те мрзи :D) кои документи сe' треба да ги спремам при аплицирањето ?
Не се сеќавам точно, многу документи се.
Ќе ви ги пишува сите на нет кога ќе излезат апликациите.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.091
Поени од реакции
74.876
Wait a minute....
ПОЧНАТ Е РОКОТ ЗА ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА СТИПЕНДИИ???
--- надополнето: Oct 12, 2011 9:04 AM ---
Wait a minute....
ПОЧНАТ Е РОКОТ ЗА ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА СТИПЕНДИИ???

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.995
Поени од реакции
7.150
Некое инфо за конкурс за стипендии за студенти кои лани се запишале прва година?Значи сега би требало да конкурираат за прв пат.

Член од
1 октомври 2011
Мислења
828
Поени од реакции
785
Некое инфо за конкурс за стипендии за студенти кои лани се запишале прва година?Значи сега би требало да конкурираат за прв пат.
И мене ова ме интересира.И уште нешто да прашам ако знае некој.Дали доколку имаш дипломирано можеш да аплицираш за стипендија?Дека ако неможе ти всушност за една година губиш стипендија,т.е. џабе и јак просек ак си имал последната година.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.505
Поени од реакции
10.201
И документ од УПП кај што се пишат број на положени испити, горе во Деканат да ти стават печат.
А за тип на стипендија само кажуваш таму кога ќе отидеш.
УПП ?? А дали треба да закажиш кога да одиш или може кога и да е?

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.972
УПП ?? А дали треба да закажиш кога да одиш или може кога и да е?
УПП е образецот кај што пишуваш предвидени, положени предмети. Ми го дадоа од Министерство, не знам каде на друго место можеш да го најдеш. Иначе може да одиш било кога, не се закажува.

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
И мене ова ме интересира.И уште нешто да прашам ако знае некој.Дали доколку имаш дипломирано можеш да аплицираш за стипендија?Дека ако неможе ти всушност за една година губиш стипендија,т.е. џабе и јак просек ак си имал последната година.
Па никој не те тера во задната година да бркаш просек :pos:

Нема после стипендија, стипендијата е наменета да ти помогне при студирањето, а не како награда после завршувањето. Ако одиш на пост - дипломски таму имаш друг конкурс.

Kajgana Shop

На врв Bottom