Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
За комплексите ич не ти реплицирам, не ми е до расправање, многу ми е гајле ти што мислиш за мене.
Но, ова што го пиша е ноторна глупост, "Сите биле брутално избркани?" Што зборуваш бе човек, зарем сега во Грција нема луѓе кои за себе велат дека се Македонци, но за да останат во Грција, за да го зачуваат тоа што го имаат мораа да се пишат Грци, а овие што не сакаа да го направат тоа, само тие ги избркаа.
Прочитај па после пиши. Глупост е твоето мислење како биле избркани и зошто. Заедно со македонците биле избркани и етнички грци...

Член од
6 декември 2010
Мислења
238
Поени од реакции
158
Прочитај па после пиши. Глупост е твоето мислење како биле избркани и зошто. Заедно со македонците биле избркани и етнички грци...
Ако ти е тешко да разбереш што пишав, воопшто не ми ни реплицирај. Да не идеме надвор од темата, не ме интересираат избрканите Грци, но Македонците беа бркани само затоа што беа Македонци, кој се пиша нешто друго, си остана. Поентата ми е што и тогаш некој избрал да биде тоа што стварно е, и по цена да изгуби сe.

Член од
7 мај 2007
Мислења
318
Поени од реакции
99
Ако ти е тешко да разбереш што пишав, воопшто не ми ни реплицирај. Да не идеме надвор од темата, не ме интересираат избрканите Грци, но Македонците беа бркани само затоа што беа Македонци, кој се пиша нешто друго, си остана. Поентата ми е што и тогаш некој избрал да биде тоа што стварно е, и по цена да изгуби сe.
Си се фатил како пијан за бандера... Тие што останаа што се пишаа:tapp: И каде се пишаа:tapp: Во етничко чистење (каде се користеа дури и напалм бомби) мислиш дека еден потпис ќе те спаси? И зошто не можиш да разбериш дека тогаш немаа избор дали да останат таму или ќе бидат протерани:tapp:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Зошто бе друже, јас сум деклариран како Турчин (мада ради реда е тоа, не природавам важност на национална определеност), што сум ти згрешил јас лично? Зошто јас и ти не би можеле да бидеме пријатели, пример? Заради историја ли?
Јас секогаш велам заебано е кога цитираш одреден дел изваден од контекст, а и плус тоа не си прочитал и не знаеш какви му с еразмислувањата на другиот член.

Апсолутно си во право. Треба и мора да бидеме пријатели. Но исто сметам и за Србите и Бугарите нели.

И токму заради тоа мојот пост се однесува на оние кои сметаат дека со некои треба, а со некои не треба да бидеме пријатели.

Всушност јас се залагам за општество без религија и без придавање значење на минатото. Често пати ја цитирам мислата од Рузвелт: Тешко на оној народ што се врти кон минатото, а не кон иднината.

Така да за мене во иднината не постојат религии и историски несогласувања, туку само напредок и просперитет на човештвото како збир од еднакво важни единки неподелени по вера и националан припадност;)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.712
Поени од реакции
8.727
Знам дека не се бореле да петвековниот непријател, поробувач и зулумќар - Турција ни биде најголем пријател.

Знам дека не се бореле да балистите ни диктираат клучни работи во државата, и да градиме соживот со истите, а тие го немаат сменето нивното размислување кон нас каурите.

Зашто ова горе не е предавство, а човекот кој земал бугарски пасош е предавник?

Нели е тоа лицемерие?
--- надополнето: Oct 12, 2011 9:55 AM ---

Убаво кажано ама џабе, за жал.

Влези во Србија, со кого и да разговараш ќе ти речат Брате како је код вас доле. Нема да ти речат еј абе вашата МПЦ не постои:tapp:

Влези во Бугарија, со кого и да разговараш и се претставиш дека си од Македонија никој нема да ти рече дека не постоиш:tapp:

Влези во Грција, со кого и да разговараш таму каде што се наоѓаш, никој нема да ти рече зашто си кажал дека си од Македонија:tapp:

Е сега влези у Чегране и види што ќе се деси.
У Сарај бре кога и да прашаш нешто ти викаат на чист македонски, дека не разбираат Македонски:tapp:

Ама тоа е, некој (од нашите сограѓани) вели дека градењето пријателство со петвековните непријатлеи и уништувачи -Турците и градењето соживот давајќи им се на повампирените балистички банди, а од друга страна прогласувајќи ги за непријатели број 1,2 и 3(по тој редослед) Грците, Бугарите и Србите, е синоним за либералност, опен мајнд, светла иднина и интеграција во Европа!!!!???
Немам ништо против Турците, знаеш зошто?
Зошто денес имаат поинаква политика кон нас.
Бугарите да си ја сменеа политиката, немаше да имам ништо ни против нив.
Турција нас не ни пречи во пристапот кон ЕУ, ниту го негира постоењето на нашата држава, јазик, националност, црква.
Што не е случај со бугарите, кои нели, освен држава, ништо друго не признаваат.
За Балистите немам што да коментирам, тука се, сакале ние или не сакале, и ќе бидат тука. Со нив сум почесто него со Македонци, и појасно ми е што се случува.
Но тие имаат сила зошто се држат сите заедно, а ние се бориме едни против други брат-брата убива.
И нив политиката ги дели, ама нацијата ги обединува, и да, ќе си го играат со нас, уште долго.
Ниту еден Грк, Србин ни Бугар нема да те навреди. Секаде одам. Ама политиката нивна е асимилаторска према нас.
Сакале ние или не. Сакале тие или не.

И да, веќе едно 10 пати кажав, ниту еден пасош не е проблем и не е предавнички во мои очи, освен бугарски и грчки. Ме заболе што мислат западните соседи, нивната официјална политика не признава нас по секој основ, исто и овие северните. Ако некој кажал Јужна Бановина, јака му*а, официјалната политика друго кажува.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Немам ништо против Турците, знаеш зошто?
Зошто денес имаат поинаква политика кон нас.
Бугарите да си ја сменеа политиката, немаше да имам ништо ни против нив.
Турција нас не ни пречи во пристапот кон ЕУ, ниту го негира постоењето на нашата држава, јазик, националност, црква.
Што не е случај со бугарите, кои нели, освен држава, ништо друго не признаваат.
За Балистите немам што да коментирам, тука се, сакале ние или не сакале, и ќе бидат тука. Со нив сум почесто него со Македонци, и појасно ми е што се случува.
Но тие имаат сила зошто се држат сите заедно, а ние се бориме едни против други брат-брата убива.
И нив политиката ги дели, ама нацијата ги обединува, и да, ќе си го играат со нас, уште долго.
Ниту еден Грк, Србин ни Бугар нема да те навреди. Секаде одам. Ама политиката нивна е асимилаторска према нас.
Сакале ние или не. Сакале тие или не.

И да, веќе едно 10 пати кажав, ниту еден пасош не е проблем и не е предавнички во мои очи, освен бугарски и грчки. Ме заболе што мислат западните соседи, нивната официјална политика не признава нас по секој основ, исто и овие северните. Ако некој кажал Јужна Бановина, јака му*а, официјалната политика друго кажува.
ТОкму тоа и го кажувам - не е убава политичката индоктринација.

Ти не ги сакаш Бугарите зошто нивниот државен врв води наводно асимилаторска политика, а ако утре ја смени тогаш ќе ги засакаш? Тоа е она што не ми се допаѓа.

Мене ми се исти и Бугарите и Грците и Турците. Јас немам можност да се дружам со нивниот политички врв, туку со народот во тие држави и токму затоа велам дека таквите размислувања се спротивставени на моето поимање за луѓето од другите националности и држави.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.712
Поени од реакции
8.727
Е заради вакви како тебе ни е ваква состојбата и луѓето земаат бугарски пасоши. Не гледаш во својот двор туку во дворот на комшијата. И не ти пречи фактот дека 200 000 луѓе од „друга“ националност зеле македонско државјанство за да имаат корист во твојата држава и да те дуп.ат во мозокот, тебе ти пречи зошто некое македонче се снашло и на полесен/единствен начин си го подобрил начинот на живот. Очигледно дека никогаш во животот не си печалела за леб(освен можеби за кафе, чевлички, чантичка, мобилен, излегување...) и се добиваш од тато и мама. И доста го тупи со тоа дека за работа во ЕУ можеш со МК пасош кога за тоа ти треба работна дозвола и еден куп заебанции од земјата каде што сакаш да работиш. Отвори македонски огласи за работа, не за џабе бараат бугарско државјанство за работа во ЕУ.
Италијанско државјанство се зема после 10 години легален престој во државата, јас незнам како твоите пријатели го зеле за 3.:confused: И тие и понатаму биле македонци, а овие со бугарско државјанство сосила ги правиш бугари :tapp:, иако самите се кажуваат дека се македонци. Твоите роднини во Шведска не се одродиле кога зеле шведско државјанство, овие со бугарско се одродиле:tapp:. Комплексите се лоша работа:icon_lol:
А во Бугарија сум бил многу пати и пропаганда не видов никаде, неа ја има само по нашите и нивните медиуми. Никој, никогаш апсолутно ништо не ми оспорил или ме навредил дека сум македонец.
А ти си била некогаш во Бугарија? Не се плаши, оди, не касаат...:pos:
Бла бла бла, неписменост на килограм, повелете!

Ај полека, земи воздух, вдиши длабоко, и да почнеме.

Мислам дека за да цитираш некого, прво треба да го прочиташ последното мислење на темата, ако веќе те мрзи да ги прочиташ сите.
Според тоа, тие луѓе живеат во Италија преку 15 години, околу 19 мислам, и затоа веќе 3 години имаат државјанство, И СЕКОГАШ се декларираат како МАКЕДОНЦИ.
Италијаните не бараат да се откажеш од МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ за да добиеш нивен пасош. БУГАРИТЕ ТОА ГО БАРААТ! И тоа не само од твојот личен нацинален идентитет, туку изјавуваш дека дедо баба, мама тато, сите ти се БУГАРИ.
Дали ја правиш ОСНОВНАТА разлика?
Меѓу имање државјанство во земја во која си македонец, и имање државјанство во земја која не те признава како таков?

Немој ти да ми кажуваш за што и како јас сум работела, напатена мрзлива душо. Такви вредни, ама невработени, јас ги нарекувам во 90% крајно мрзливи и лигави, патетики во движење кои патат по бившиот систем, оти можеле да спијат и пари да зимаат.

И да, имам чесни родители кои чесно заработуваат и чесно имаат и чесно ми даваат тоа што имаат.
Не се сите безрбетници во земјава.

И моите роднини во Шведска се шведски државјани со македонска националност, за разлика од бугарофилчињава кои се одродени македонци. Моите роднини не се швеѓани, туку Македонци кои живеат во Шведска и такви се декларираат.

Ајде оди залечи ти некој леле-што-ме-снајде-морам-да-работам комплекс.
Нема леб без мотика.... јебига.
--- надополнето: Oct 12, 2011 12:34 PM ---
ТОкму тоа и го кажувам - не е убава политичката индоктринација.

Ти не ги сакаш Бугарите зошто нивниот државен врв води наводно асимилаторска политика, а ако утре ја смени тогаш ќе ги засакаш? Тоа е она што не ми се допаѓа.

Мене ми се исти и Бугарите и Грците и Турците. Јас немам можност да се дружам со нивниот политички врв, туку со народот во тие држави и токму затоа велам дека таквите размислувања се спротивставени на моето поимање за луѓето од другите националности и држави.
Не зезај, па и јас се дружам со народот, ама народот не им дава пасоши туку политичката стратегија, која моментално е асимилаторска кон нас.
Ако утре престанат со асимилирање на македонски народ, што би имала против нивната политика?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Бла бла бла, неписменост на килограм, повелете!

Ај полека, земи воздух, вдиши длабоко, и да почнеме.

Мислам дека за да цитираш некого, прво треба да го прочиташ последното мислење на темата, ако веќе те мрзи да ги прочиташ сите.
Според тоа, тие луѓе живеат во Италија преку 15 години, околу 19 мислам, и затоа веќе 3 години имаат државјанство, И СЕКОГАШ се декларираат како МАКЕДОНЦИ.
Италијаните не бараат да се откажеш од МАКЕДОНСКИОТ ИДЕНТИТЕТ за да добиеш нивен пасош. БУГАРИТЕ ТОА ГО БАРААТ! И тоа не само од твојот личен нацинален идентитет, туку изјавуваш дека дедо баба, мама тато, сите ти се БУГАРИ.
Дали ја правиш ОСНОВНАТА разлика?
Меѓу имање државјанство во земја во која си македонец, и имање државјанство во земја која не те признава како таков?

Немој ти да ми кажуваш за што и како јас сум работела, напатена мрзлива душо. Такви вредни, ама невработени, јас ги нарекувам во 90% крајно мрзливи и лигави, патетики во движење кои патат по бившиот систем, оти можеле да спијат и пари да зимаат.

И да, имам чесни родители кои чесно заработуваат и чесно имаат и чесно ми даваат тоа што имаат.
Не се сите безрбетници во земјава.

И моите роднини во Шведска се шведски државјани со македонска националност, за разлика од бугарофилчињава кои се одродени македонци. Моите роднини не се швеѓани, туку Македонци кои живеат во Шведска и такви се декларираат.

Ајде оди залечи ти некој леле-што-ме-снајде-морам-да-работам комплекс.
Нема леб без мотика.... јебига.
--- надополнето: Oct 12, 2011 12:34 PM ---

Не зезај, па и јас се дружам со народот, ама народот не им дава пасоши туку политичката стратегија, која моментално е асимилаторска кон нас.
Ако утре престанат со асимилирање на македонски народ, што би имала против нивната политика?
Околу болдот. Така е во моментов.
Пред неколку десетици години сите с еизјаснуваа Југословени, сега се изјаснуваме кој Македонец, кој Србин, кој Хрват, кој Словенец, кој Црногорец, а утре веројатно сите ќе се изјаснуваме Европејци.
--- надополнето: Oct 12, 2011 12:38 PM ---
Е ако де. Ти пишав и погоре - брзо ќе дојде денот кога сите ќе бидеме граѓани на Европа, кога ќе се заборават религиската определеност и чувството на национална припадност. Што тогаш?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.712
Поени од реакции
8.727
А дали умреа за некој после 20 години да си ја продава сопствената земја како урда, да го доведе сопствениот народ до дно на сиромаштија?

Дали умреа за да се формираат партии со партиски војничиња што кога треба да те услужи он крева рамења: не си за на овој шалтер!

Кои изроди станаа...
Тие не само што не се подобри, полоши се и од бугарофилите. И од двете партии.
Малкумина сме што поддржуваат идеологија.
Повеќето поддржуваат кој уништува поидеално.
Но тоа не е причина да дигнеме раце.
--- надополнето: Oct 12, 2011 1:01 PM ---
Околу болдот. Така е во моментов.
Пред неколку десетици години сите с еизјаснуваа Југословени, сега се изјаснуваме кој Македонец, кој Србин, кој Хрват, кој Словенец, кој Црногорец, а утре веројатно сите ќе се изјаснуваме Европејци.
--- надополнето: Oct 12, 2011 12:38 PM ---

Е ако де. Ти пишав и погоре - брзо ќе дојде денот кога сите ќе бидеме граѓани на Европа, кога ќе се заборават религиската определеност и чувството на национална припадност. Што тогаш?
Ништо од тоа нема да се забрани.
Знаеш зошто?
Зошто со тоа се нарушува целосно смислата на демократијата која ја проповеда ЕУ.
Да се прашувам јас, не би целела кон влез во ЕУ.
Ама не се прашувам јас, сепак.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ништо од тоа нема да се забрани.
Знаеш зошто?
Зошто со тоа се нарушува целосно смислата на демократијата која ја проповеда ЕУ.
Да се прашувам јас, не би целела кон влез во ЕУ.
Ама не се прашувам јас, сепак.
Не целев на влезот во ЕУ и унијата како организација. Целев на моментот кога менталитетот на хомосапиенсто ќе се развие на степен да не му биде битна религиската и национална припадност. На добар пат сме кон тоа, барем се надевам.

ЕУ е како пластичен пример, исто како и Турците и Бугарите во примерот кој треба да ни е пријател.

Ајде пошироко нека биде граѓани на светот, без разлика кој каде живее на планетата. Нема религиска припадност, нема национална нетрпеливост, нема расна дискриминација.

Тоа е иднината на хомоспаиенсот.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Се бунам против оние кои се декларираат себеси како друга националност освен македонска, за да добијат некаква материјална корист.
Бугарите тврдат дека Македонците се одродени Бугари, затоа и најлесно вадиш бугарски пасош, настрана од тоа што нивниот наталитет отиде јабана, не знам дали некогаш воопшто си бил во Бугарија да ја видиш нивната пропаганда.
Ниту една друга земја не ти дава туку така пасош, и нема никој да ме убеди дека одродувањето на Македонците е зошто мораат. Не, туку зошто им е полесно.
Како што кажав, познавам повеќе од еден пример каде што со македонски пасош луѓето работат во странство (конкретно, во Италија пријателите веќе 3 години имаат и италијанско државјанство, а и понатаму се Македонци, исто така Австрија, Шведска (имам роднини, кои се декларираат како Македонци, имаат двојно државјанство), Белгија).
Никој од нив нема бугарски пасош, сите работат легално со Македонски.
Затоа муабетите дека е тоа ,,единствен излез,, не се реални.
--- надополнето: Oct 11, 2011 10:10 PM ---

Би отишол и би побарал работа легално.
А зошто да не?
Ако не сакаат да го пријават и тој прифати, тоа е друго.
Иначе процедура на пријавување странски работници од било која дејност е иста.
Само што ѕидаров на ,,лице место,, ќе си бара, за разлика од некој што има диплома и CV да прати.
И баш ме интересира колку амалските работи се платени, дали имаат доволно за да живеат солидно по европски цени?
Не верувам баш.
--- надополнето: Oct 11, 2011 10:12 PM ---

И затоа ајде сите масовно пробајте си ја среќата?
Какви лингури.
За ова ли гинеа бре нашите предци.

Полесен начин, и единствен начин, не се синоними.
Не може да добие легална работа со мкд пасош бидејќи нема право да бара работа како турист со престој од 90 дена.
Може да работи само на црно.
Никаде не е иста процедура, контролирај се со глупостите, најдобронамерен совет.:)
Амалски работи?
Ги делиш работите на амалски и господски?
Па вака...“амалска“ работа во градежништво во Холандија на пример е околу 2000 евра месецот а некоја со одреден занает (плочкар на пример) и многу повеќе. Сосема добро може да се живее со тие пари, неспоредливо во било каков контекст со РМ.
За тоа време некој со факс тука ќе си работи за 200 евра и бонус фрустрации за викенд.

Тие луѓе што ги навредуваш се чесни и работни, во многу случаи имаат семејства кои ги издржуваат. И реалноста во нивните животи не е во ниедна мера одредена од ставовите на некои кои си имаат замислено другарче. Дури е и изненадувачки бројот на раја која е издржувана од “предавници“.
Не знам за кого и зошто гинеле твоите предци, бидејќи заеднички предци нема рајата.

Прашањето е следно. Што ќе добие одредена особа со патријотизмот или нацијонализмот?
Јас можам да набројам многу работи кои ќе ги изгуби, и сите зла кои произлегоа од тој ваш некрофилски обожуван патријотизам и нацијонализам (450 милиони умрени по најскромни процени само во 20.век, смрт,агонија,страдање,инвалиди,лудаци,трауми,разрушени добра и имоти стварани со генерации,омраза која трае со децении и што све не).

Добро е да се знае на кој идол се клањате.

Ти ги советуваш луѓето да не ги искористат предностите на бг пасошот во однос на мкд пасош затоа што...?
Без празни небулози како “предавници,асимилација,девестотретата,егејот“ и слично.
Чисто да имаме референтна точка од која може да се оди понатаму.
Бидејќи да бидам искрен, на рандом твој “сонародник“, род, брат или сестра по крв (или вода) избран онака на територија на РМ поголемо гајле му е дали заборавил да купи ВЦ хартија отколку дали ти си жива или мртва, здрава или болна, гладна или сита, среќна или мизерна.
And vice versa.
Единствено имате заедничко замислено другарче, како и кај сите “нации“ по светот...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.712
Поени од реакции
8.727
Не целев на влезот во ЕУ и унијата како организација. Целев на моментот кога менталитетот на хомосапиенсто ќе се развие на степен да не му биде битна религиската и национална припадност. На добар пат сме кон тоа, барем се надевам.

ЕУ е како пластичен пример, исто како и Турците и Бугарите во примерот кој треба да ни е пријател.

Ајде пошироко нека биде граѓани на светот, без разлика кој каде живее на планетата. Нема религиска припадност, нема национална нетрпеливост, нема расна дискриминација.

Тоа е иднината на хомоспаиенсот.
Тоа ми се допаѓа, но додека тоа се случи, поверојатно ми звучи дека ќе не проголта Црна дупка.
Како и да е, ако се одречам од македонштината денес, автоматски ќе бидам декларирана како бугарштина.
Немам против свет без националности, имам против свет во кој нашата националност се деградира, и се препишуваме на некои други.
Ако не постои македонштината, тоа нека биде денот кога ќе исчезне и бугарштината и сите други.
А до тогаш, секој кој работи за било чија кауза која и штети на македонската, за мене е предавник.
Нема да го гаѓам со јајца, ама нема ниту да го разберам и да го поддржам.
--- надополнето: Oct 12, 2011 1:16 PM ---
Не може да добие легална работа со мкд пасош бидејќи нема право да бара работа како турист со престој од 90 дена.
Може да работи само на црно.
Никаде не е иста процедура, контролирај се со глупостите, најдобронамерен совет.:)
Амалски работи?
Ги делиш работите на амалски и господски?
Па вака...“амалска“ работа во градежништво во Холандија на пример е околу 2000 евра месецот а некоја со одреден занает (плочкар на пример) и многу повеќе. Сосема добро може да се живее со тие пари, неспоредливо во било каков контекст со РМ.
За тоа време некој со факс тука ќе си работи за 200 евра и бонус фрустрации за викенд.

Тие луѓе што ги навредуваш се чесни и работни, во многу случаи имаат семејства кои ги издржуваат. И реалноста во нивните животи не е во ниедна мера одредена од ставовите на некои кои си имаат замислено другарче. Дури е и изненадувачки бројот на раја која е издржувана од “предавници“.
Не знам за кого и зошто гинеле твоите предци, бидејќи заеднички предци нема рајата.

Прашањето е следно. Што ќе добие одредена особа со патријотизмот или нацијонализмот?
Ти ги советуваш луѓето да не ги искористат предностите на бг пасошот во однос на мкд пасош затоа што...?
Без празни небулози како “предавници,асимилација,девестотретата,егејот“ и слично.
Чисто да имаме референтна точка од која може да се оди понатаму.
Бидејќи да бидам искрен, на рандом твој “сонародник“, род, брат или сестра по крв (или вода) избран онака на територија на РМ поголемо гајле му е дали заборавил да купи ВЦ хартија отколку дали ти си жива или мртва, здрава или болна, гладна или сита, среќна или мизерна.
And vice versa.
Единствено имате заедничко замислено другарче, како и кај сите “нации“ по светот...
Ај да не ти одговарам под секоја точка, веќе сме зборувале на темава, нема смисла повеќе дискусијата околу замислените ентитети, но во секој случај прочитај ми го цитатот пред овој.
Околу престојот во ЕУ држава - доколку добиеш легална работа, работодавецот посредува во добивање на трајна виза додека ти трае работниот однос.
На тој начин едниот вујко остана во Англија, едниот се врати, и пријателиве во Италија живееа така 15 години додека не добија државјанство.
И тоа се случуваше со македонски пасош, кај овие во Италија, уште кога не беше биометриски, сега е дури и полесно вадење на трајна виза, доколку најдеш работа.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Тоа ми се допаѓа, но додека тоа се случи, поверојатно ми звучи дека ќе не проголта Црна дупка.
Како и да е, ако се одречам од македонштината денес, автоматски ќе бидам декларирана како бугарштина.
Немам против свет без националности, имам против свет во кој нашата националност се деградира, и се препишуваме на некои други.
Ако не постои македонштината, тоа нека биде денот кога ќе исчезне и бугарштината и сите други.
А до тогаш, секој кој работи за било чија кауза која и штети на македонската, за мене е предавник.
Нема да го гаѓам со јајца, ама нема ниту да го разберам и да го поддржам.
--- надополнето: Oct 12, 2011 1:16 PM ---

Ај да не ти одговарам под секоја точка, веќе сме зборувале на темава, нема смисла повеќе дискусијата околу замислените ентитети, но во секој случај прочитај ми го цитатот пред овој.
Околу престојот во ЕУ држава - доколку добиеш легална работа, работодавецот посредува во добивање на трајна виза додека ти трае работниот однос.
На тој начин едниот вујко остана во Англија, едниот се врати, и пријателиве во Италија живееа така 15 години додека не добија државјанство.
И тоа се случуваше со македонски пасош, кај овие во Италија, уште кога не беше биометриски, сега е дури и полесно вадење на трајна виза, доколку најдеш работа.
http://www.mfa.gov.mk/default1.aspx?ItemID=396
Прикаските чувај си ги за по дома и за во штаб.
Не можеш да работиш легално како градежен работник со мкд пасош.
Теоретски само, но не ми се верува некој дека таквите би ризикувале.

Секако дека нема да одговориш, бидејќи не знаеш.
Што е добро во тоа да си македонски патријот или националист? (Или било чиј националист) Што има некој од тоа?
(Ок ти имаш книшка која ќе ти “одмогне“ да се вработиш после факсот)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.712
Поени од реакции
8.727
http://www.mfa.gov.mk/default1.aspx?ItemID=396
Прикаските чувај си ги за по дома и за во штаб.
Не можеш да работиш легално како градежен работник со мкд пасош.
Теоретски само, но не ми се верува некој дека таквите би ризикувале.
Престани со тие градежни работници.
Сите ли се градежни работници во оваа земја?

Инаку, од твојот линк, цитирам:
За престој во шенгенската зона подолг од 90 дена, поради вработување, студирање или поради подолг приватен престој, потребно е државјаните на Република Македонија да аплицираат за долгорочна виза или за дозвола за престој, во најблиската амбасада или конзуларно претставништво на земјата во која патуваат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom