Масони

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Со оглед на тоа што темава е "Масони" и се зборува за масонеријата, а ти неколку пати веќе употребуваш "ние", сметав за адекватно да објаснам некои работи и никаде никого не омаловажив.
Дали си иницијант во некакви учења или не - тоа е твоја работа и не ти се мешам во тоа. Во масонеријата не си - и сметам дека тоа треба да е јасно, затоа што во минатото имало доста проблеми со луѓе кои се обидуваа да заблудат некои форумџии околу својот статус во братството.

• Ми се допаѓа
Reactions: zok

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.183
Поени од реакции
12.160
Со оглед на тоа што темава е "Масони" и се зборува за масонеријата, а ти неколку пати веќе употребуваш "ние", сметав за адекватно да објаснам некои работи и никаде никого не омаловажив.
Дали си иницијант во некакви учења или не - тоа е твоја работа и не ти се мешам во тоа. Во масонеријата не си - и сметам дека тоа треба да е јасно, затоа што во минатото имало доста проблеми со луѓе кои се обидуваа да заблудат некои форумџии околу својот статус во братството.
Ние, го користев во смисла на иницијанти, а не дека јас сум масон... И тогаш реков дека лошо си ги разбрал работите...
За тоа дека некој си дава важност дека е масон,а не е, имало има и ќе има такви... да си даваат пак важност масони бидејќи се масони, имало има и ќе има...
Рековме дека има плевел секаде...

Што мислиш ти, дали иницијанти на различни школи можат да ги разберат другите учења и иницијации?
Друго, зошто иницијацијата се предава преку ритуал?

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.442
Lele, kolku si glup i naiven, neobrazuvan i prost, a lakom i davajgaz alcen...
p.s.
Se izvinuvam, ama moram da gi vrejgam ovie kopucive...
p.p.s Mnogu sakam nekoj od ova masonive ili slicni da opisat
nekoja od nivnite inicijacii... dali samo imaat najobicna bolka vo gazeto, ili nesto duhovno im se desava, pri toj (za niv SVSETOL) cin...
Навредливиот речник не се толерира на форумов. Паузирај 2 недели и внимавај во иднина.

Останатите, продолжете со дискусијата.

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
Би било прекрасно да продолжи дискусијата, и да се анулираат "нинџи" кои се убацуваат во темава како резерви во 85-та минута.......:)

• Ми се допаѓа
Reactions: zok
Член од
20 септември 2011
Мислења
41
Поени од реакции
17
ме интересира зошто е целата таа тајност на масоните. ако нивните цели и активности се такви какви што ги декларираат (слобода на говор, образование, наука итн..) не гледам зошто би биле во тајност и зошто не би излегле во јавност и со членство и со активности, напротив таквите цели се сосем легални и за подршка и не гледам причини за страв од јавноста. Велот на тајноста само насочува кон тоа дека или прокламираните цели и активности не се вистински туку се само параван зад кои се кријат активности кои се противни на законот или се срамни или страшни па не се за во јавност или пак дека таму има едно големо НИШТО па под закрила на тајност и мистичност и недостаток на информации лугето мислат дека таму се случува нешто големо...
--- надополнето: Oct 12, 2011 7:29 AM ---

zok

Член од
27 октомври 2008
Мислења
36
Поени од реакции
16
ме интересира зошто е целата таа тајност на масоните. ако нивните цели и активности се такви какви што ги декларираат (слобода на говор, образование, наука итн..) не гледам зошто би биле во тајност и зошто не би излегле во јавност и со членство и со активности, напротив таквите цели се сосем легални и за подршка и не гледам причини за страв од јавноста. Велот на тајноста само насочува кон тоа дека или прокламираните цели и активности не се вистински туку се само параван зад кои се кријат активности кои се противни на законот или се срамни или страшни па не се за во јавност или пак дека таму има едно големо НИШТО па под закрила на тајност и мистичност и недостаток на информации лугето мислат дека таму се случува нешто големо...
--- надополнето: Oct 12, 2011 7:29 AM ---
Релативно е дноставно објаснување за кое секако пожелен е и коментар од страна на браќата присутни на форумов (Zidarski i Somoteitbe )
http://popara.mk/2011/masoni/otkrivanje-na-32-ot-stepen-na-masonite/

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
Релативно е дноставно објаснување за кое секако пожелен е и коментар од страна на браќата присутни на форумов (Zidarski i Somoteitbe )
http://popara.mk/2011/masoni/otkrivanje-na-32-ot-stepen-na-masonite/
Поради сплет на околности мислам дека и ти би можел адекватно да одговориш на поставените прашања :) ......ако не е точно демантирај ме.......линкот е одличен, целата страна ја имам читано летово и има многу убаво објаснети работи, кој сака може да провери........;)

zok

Член од
27 октомври 2008
Мислења
36
Поени од реакции
16
Поради сплет на околности мислам дека и ти би можел адекватно да одговориш на поставените прашања :) ......ако не е точно демантирај ме.......линкот е одличен, целата страна ја имам читано летово и има многу убаво објаснети работи, кој сака може да провери........;)
Сепак претпочитам одговори од мајстори на занаетот.
Не би сакал да се створи впечаток на форумов дека сум нешто што не сум.

Член од
10 јануари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
3
Сепак претпочитам одговори од мајстори на занаетот.
Не би сакал да се створи впечаток на форумов дека сум нешто што не сум.
Ок......Затоа што добивавме одговори од zidarski и пред да стане мајстор на занаетот, затоа мислев дека и други можат(сакаат) да одговорат на прашањата........:)

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Ок......Затоа што добивавме одговори од zidarski и пред да стане мајстор на занаетот, затоа мислев дека и други можат(сакаат) да одговорат на прашањата........:)
Пред да бидам "мајстор", не бев воопшто присутен на форумов, така што не сум можел да давам одговори.
Што се однесува до тајноста - имам пишувано за тоа веќе. Тајност е церемонијата низ која се станува масон и начините за распознавање. Не заради тоа што се некаква којзнае каква тајна - а затоа што претставуваат тест за карактерот на новиот член. Тоа е далеку побитно.
Сите останати елементи, како лекции и дискусии, не се тајни - а многу често се и отворени за јавноста (односно, за не-масони). И повторно, по којзнае кој пат ќе речам - во Македонија е нормално да има поголемо ниво на тајност, од проста причина што условите се поразлични и прифатеноста во општеството е различна отколку на запад. Како пример нека послужат некои од коментарите на претходната страница.
Искрено се надевам дека администраторите на форумот ќе ги расчистат вулгарностите од последниве неколку страници за да може да се продолжи со нормална дискусија.

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
За КАБАЛАТА знаат дури и на ВРАПЧИЊАТА. И ним им е јасно дека формите како О.Т.О, Масонерија, или розенкроиц, или wicca,или Златна Зора (Golden Down) итн. се е тоа едно те исто пакување на "ЧИСТОКРВЕН САТАНИЗАМ". Мене ми изгледаат смешно тие "демек" ваши препукувања и спорови кога сите УБАВО си знаете дека ОКУЛТИЗМОТ ви се совпаѓа. Неморам ја ништо да ви објаснувам кои се НЗСта на сите овие ЃАВОЛСКИ СЕКТИ, си ги знаете и самите. Доволна е најосновно познавање на темата па да се види.

Тоа колку сте вие ФИНИ и дека јазикот мене ми бил поган… па МОМАК (за мене си ГАРАНТ ДЕТЕ) ХЕПТАбезГРАМ, мислам дека и ти самиот пишуваш поезија каде спомнуваш гениталии, органи и сл. (останатите прочитајте го прекрасното поетско дело на хептаграм - И ЦИ*КИТЕ ИМААТ УШИ) и го потврдуваш она што ти го напишав предходно. Ме чуди тоа што праќаш ШМИЗЛИ магионичарски да ме напаѓаатдемек ЈАС сум бил вулгарен а сатанистите биле цвеќе за мирисање. Можеби тоа ти го храни ЕГОТО, а? НЕМОЌ.
Но, имаш право - тоа не го негираше ни ти самиот (дека и машките ГО ПРИМААТ одзади за да станат совршени), а тоа ти го НАЛАГА дури и твоето даскалче Кроули кој бил другото БИО - значи и ДВОЦЕФКА (нели, заради доброто на ЧОВЕШТВОТО, секогаш гледано од хуманата страна на монетата)..Така изгледа, дами и господо, еден СУПЕРМЕН, еден МЕСИЈА кој ќе го спасувал човештвото, а од што ќе го спасуваш па баш ТИ? Бедотијо една, ни самиот неможеш да си се спасиш од сопствената ПОХОТ и од ЕГОИЗМОТ во себе а ќе си спасувал свет…
Тоа го направи Христос (сакале вие или не) пред 2000 години за целото човештво, однаш и засекогаш. Вие сте само обманети од сатаната и мислите дека знаете тајни кои не ги знаат другите… што да ви кажам… патетика во целото нејзино величие.

Што се однесува до "братот" - АРГАТАРСКИ (така ние дома ги викаме SИДАРИТЕ), подобро ќе беше да си молчеше, отколку да си ја отвори својата ЕТИЧКО-МОРАЛНО-ХУМАНИТАРНО-СОФИСТИЦИРАНАТА уста и да шири смрад. Па момак, ни ти изглеа не си доволно упатен во својот окултизам и не спомена ништо од она што е пишано од Алберт ПАПАКОТ во КУРЦИ И ПАЛЦИ (ТМ, ова мора да си го заштитам со авторски права - мнооогу ми се допадна) за поврзаноста на Масоните со КАБАЛАТА. Иницирањето ви е во ДНКта … тука се согласувам со хептаБЕЗграм кој ве поврза во едно те исто, и со тоа ГО ПОДДРЖА ПРАВОСЛАВИОТ (а со тоа и мојот) СТАВ за сите САТАНО-ОКЛУТИСТИ. Да не се надоврзам со муабетот дека и кај вас МАСОНИТЕ се практикува системот МАШКО ВРЗ МАШКО како би се усовршиле во ПРОСВЕТАТА... гадости... Содома и Гомора, а згора на се ХУМАНИТАРЦИ, со ЦИОНИСТИЧКИ пари... ама ако. Самите напишавте на билборд пред едно 14 години во Скопје: ЦЕЛО Е КОГА ИМА СЕ, епа нека ви го бапнат да бидете цели. Наздравје нека ви е ЦЕЛОСТА (совршеноста).

Мојата ЦЕЛ со стапување на форумов ми е да им укажам на лагите со кои се користите дека сте ХУМАНИТАРНО-ФИЛОЗОФКА организација. Немам за цел на ВАС да ви докажувам дека сте САТАНИСТИ. Вие тоа го знаете и подобро од мене. Но за сите оние кои се во опасност да бидат ОБМАНЕТИ во вашите дувла, сметам дека треба да знаат дека со ЏАОЛО ќе си имаат работа. Толку од мене засега… накратко.

Kajgana Shop

На врв Bottom