Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Кој ти рече дека тие не се изјасниле како Бугари? Па за да добиеш Бугарски пасош треба да се изјасниш како Бугарин. Јас ти велам дека ниту 1% од нив не го мислел тоа кога се изјаснувал. И ти тоа многу добро го знаеш. Сето останато ти е тролање по форуми...

Ми се смачи, ајде уживај си во најромантичниот дел од Бугарската историја, наречен Македонија...

:D
Бугарија вештачка држава читај историја да научиш кој и кога и под чие влијание настанала бугарија.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Бугарија вештачка држава читај историја да научиш кој и кога и под чие влијание настанала бугарија.
Ме боли онаа работа мене кога и како настанал Бугарија, и истата работа ме боли за историјата. Историјата е за идиоти. Немам попаметна работа, па ќе читам како дегенерици се колеле за ова и за она, па потоа оние кои ќе победеле го терале најписмениот да напише еден куп лаги за потомството. Единствената историја вредна за проучување е финансиската историја, но таа се наоѓа затскриена зад "фактите"...

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Ме боли онаа работа мене кога и како настанал Бугарија, и истата работа ме боли за историјата. Историјата е за идиоти. Немам попаметна работа, па ќе читам како дегенерици се колеле за ова и за она, па потоа оние кои ќе победеле го терале најписмениот да напиш еден куп лаги за потомството. единствената историја вредна за проучување е финансиската историја, но таа се наоѓа затскриена зад "фактите"...
... на бугарскиот народ за слобода и сопствена држава, обилно помогната од Царска Русија, резултираше со создавање на една "Голема Бугарија" во науката позната како "Санстефанска Бугарија". Ваквата големодржавна творба не беше израз на реалноста, туку повеќе еден тактички маневар, вешто пресметана дипломатска комбинација на рускиот царизам, за политичка доминација на Балканот. Но, без разлика на тоа, бугарските владејачки кругови, оттогаш до денес, со ретки исклучоци, од "Санстефанска Бугарија" направија мит, национално величие, изградија големобугарски идеал за божемно обединување на бугарското племе од Мизија, Тракија и Македонија, а со тоа, всушност, ја прикриваа желбата за заграбување на туѓи етнички територии.

Од правен аспект, со оглед на меѓународната констелација на односите меѓу европските држави и балканските земји од тоа време, Договорот од Сан Стефано претставува акт и последица од воената надмоќ на царска Русија во војната против Османлиската империја. Договорот нема завршен, туку прелименарен (преоден) карактер, а на македонската територија нема стапната руска војска, а уште помалку бугарски востаници, освен македонските доброволечки одреди на Ѓорѓија Пулевски, Димитар Поп Георгиев - Беровски и други. Овие моменти се игнорираат од бугарската историографија и се пишува за некакво обединување на бугарското племе и бугарските земји без каква било научност, реалност и вистина.

Всушност, Санстефанскиот договор е договор меѓу големите сили за зачувување на територијалниот интегритет на Османлиската држава, од една страна, а од друга страна по иницијатива на Русија да се создаде една поголема "словенска" држава, како би можела трајно да зачекори на Балканскиот Полуостров. По една логика на претходните меѓудржавни одредби и договори, Русија како победник требаше да води сметка при дипломатскиот настап во Сан Стефано. Но, и потоа, бидејќи таа доби закани од големите сили за воена интервенција доколку продолжи со своите амбиции на Балканот. Затоа, во периодот меѓу трети март и јуни - јули 1878 година, кога се одржа Берлинскиот конгрес, Русија се насочи кон зачувување на своите војски и територијалниот интегритет.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
... на бугарскиот народ за слобода и сопствена држава, обилно помогната од Царска Русија, резултираше со создавање на една "Голема Бугарија" во науката позната како "Санстефанска Бугарија". Ваквата големодржавна творба не беше израз на реалноста, туку повеќе еден тактички маневар, вешто пресметана дипломатска комбинација на рускиот царизам, за политичка доминација на Балканот. Но, без разлика на тоа, бугарските владејачки кругови, оттогаш до денес, со ретки исклучоци, од "Санстефанска Бугарија" направија мит, национално величие, изградија големобугарски идеал за божемно обединување на бугарското племе од Мизија, Тракија и Македонија, а со тоа, всушност, ја прикриваа желбата за заграбување на туѓи етнички територии.

Од правен аспект, со оглед на меѓународната констелација на односите меѓу европските држави и балканските земји од тоа време, Договорот од Сан Стефано претставува акт и последица од воената надмоќ на царска Русија во војната против Османлиската империја. Договорот нема завршен, туку прелименарен (преоден) карактер, а на македонската територија нема стапната руска војска, а уште помалку бугарски востаници, освен македонските доброволечки одреди на Ѓорѓија Пулевски, Димитар Поп Георгиев - Беровски и други. Овие моменти се игнорираат од бугарската историографија и се пишува за некакво обединување на бугарското племе и бугарските земји без каква било научност, реалност и вистина.

Всушност, Санстефанскиот договор е договор меѓу големите сили за зачувување на територијалниот интегритет на Османлиската држава, од една страна, а од друга страна по иницијатива на Русија да се создаде една поголема "словенска" држава, како би можела трајно да зачекори на Балканскиот Полуостров. По една логика на претходните меѓудржавни одредби и договори, Русија како победник требаше да води сметка при дипломатскиот настап во Сан Стефано. Но, и потоа, бидејќи таа доби закани од големите сили за воена интервенција доколку продолжи со своите амбиции на Балканот. Затоа, во периодот меѓу трети март и јуни - јули 1878 година, кога се одржа Берлинскиот конгрес, Русија се насочи кон зачувување на своите војски и територијалниот интегритет.
Сериозно мислиш дека ова и од далеку ме интересира?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Пак труеш. Прво цело време по форумот зборуваш за некои добрососедски односи помеѓу Македонија и Бугарија, а потоа Македонската стандардизирана азбука ја нарекуваш караџица. Не ти се допаѓа нашата азбука? Твој проблем. Само, елементарна култура е кога пишуваш на туѓ форум да го почитуваш јазикот на луќето кои се најмногубројни на тој форум. Сега ти ќе извадиш милион докази дека македонската кирилица е Србизиран Бугарски, ќе дојде Братот и ќе извади два милиони докази да те убеди во спротивното. Досадни сте. На никој овде не му е галје за твоите докази. Колку е тешко тоа да го разбереш?
Зашто се навредуваш? Коj воведува буквите Љ љ Њ њ Џ џ во словенскиот jaзик? Ти ми рече дека Џ треба да употребам, па jaс ja немам.
Што значи дали ми се допага? Таа не е женска па да ми се допага или не. Jaс го пичитувам както гледаш. Можам да се обзаложам,дека jaс го почитувам повеке от тебе.

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Сериозно мислиш дека ова и од далеку ме интересира?

Па некако многу ги застапуваш бугарките интереси.Не знам можеби си бугар,а бугарите вкиаат дека ние комунистичка творба па да те потсетам кој е напраен у епрувета а кој поприроден пат

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Зашто се навредуваш? Коj воведува буквите Љ љ Њ њ Џ џ во словенскиот jaзик? Ти ми рече дека Џ треба да употребам, па jaс ja немам.
Што значи дали ми се допага? Таа не е женска па да ми се допага или не. Jaс го пичитувам както гледаш.
Види, официјални јазици на овој форум се Македонскиот и Англискиот. Тебе, благодарејќи на добрата воља на модераторите ти е дозволено да пишуваш на една лоша мешавина на Македонски и Бугарски. Имај барем доблест да не ги навредуваш членовите на овој форум со просерување за Македонската азбука и јазик. А мене не можеш на тоа ниво да ме навредиш, па на глава да се наместиш. Ако ме прашуваат мене, јас би ги избришал сите јазици освен Англискиот, и на тој начин еден куп будали кои спорат за тоа кој јазик од кој настанал, би ја изгубиле смислата на својата мизерна егзистенција...
--- надополнето: Oct 10, 2011 9:49 PM ---
Па некако многу ги застапуваш бугарките интереси.Не знам можеби си бугар,а бугарите вкиаат дека ние (сме) комунистичка творба па да те потсетам кој е напраен у епрувета а кој поприроден пат
После овој твој коментар, изгубив секаква желба да комуницирам со тебе. Ги браниш Македонските интереси, а не знаеш Македонски да пишуваш...

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Види, официјални јазици на овој форум се Македонскиот и Англискиот. Тебе, благодарејќи на добрата воља на модераторите ти е дозволено да пишуваш на една лоша мешавина на Македонски и Бугарски. Имај барем доблест да не ги навредуваш членовите на овој форум со просерување за Македонската азбука и јазик. А мене не можеш на тоа ниво да ме навредиш, па на глава да се наместиш. Ако ме прашуваат мене, јас би ги избришал сите јазици освен Англискиот, и на тој начин еден куп будали кои спорат за тоа кој јазик од кој настанал, би ја изгубиле смислата на својата мизерна егзистенција...
Не навредувам прв никого.Кога некоj мене ме навреди, мора да очекува истото.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Не навредувам прв никого.Кога некоj мене ме навреди, мора да очекува истото.
Јас ниту еднаш не те навредив во дискусијата, бев максимално коректен. А не можеш ниту да си замислиш колку поган јазик можам да имам...

Fringe

Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Што ја привлекува бугарската буржоазија кон Македонија? Тоа се македонските природни полиња, прекрасните пристаништа и изобилните богатства на Македонија; тоа се трудољубивите народни маси во Македонија, кои бугарската буржоазија сакаше да ги ослободи од турското владеење и да ги постави под тешкиот јумрук на своето економско господство, да им ги ограби нивните имоти и да ги претвори во безимотни работници, кои ќе ги експлоатираат во своите фабрики; тие се идните плаќачи на данок на бугарската држава и купувачи на стоките на бугарскиот капитализам. Еве што ја влече буржоазијата кон Македонија. Но, кон Македонија се свртени и очите на балканските династии и на големите сили.

Што повеќе бугарски пасоши Толку поблиску до оваа цел

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
После овој твој коментар, изгубив секаква желба да комуницирам со тебе. Ги браниш Македонските интереси, а не знаеш Македонски да пишуваш...
Ајдее,сега и за правопис се фативте,што ти смета, кога ти би го избришал Македонскиот јазик да го нема,

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Јас ниту еднаш не те навредив во дискусијата, бев максимално коректен. А не можеш ниту да си замислиш колку поган јазик можам да имам...
Както виде ,не сум те навредил и jaс.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.198
Ајдее,сега и за правопис се фативте,што ти смета, кога ти би го избришал Македонскиот јазик да го нема,
Ме нервира кога неписмени бранат писменост. Ergo, и ти ме нервираш...

Што ти е логика, а?

;)

Член од
29 септември 2011
Мислења
2.130
Поени од реакции
2.310
Bugarski pasos nikako !!! Vo moeto mesto zivee eden od najgolemite ako ne i najgolemiot posrednik za bg pasosi vo Makedonija i da sum sakal ke sum podnal uste pred 6/7 god ama znam deka toa nikogas nema da go napravam.I vo razgovor so eden etnicki Albanec od Makedonija me prasa covekot zosto ne podnesam za bg pasos i jas mu vikam demek deka mnogu e za cekanje ama toj mi vika ne ti e za cekanjeto ne ti dozvoluva svesta da se pises bugarin.I toa e eden den sigurno ke ima golemi zbrki so ovie pasosi,pamtete mi zbor !

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom