Adobe Photoshop - совети, туториали, помош

• Креатор на темата Acid
  • Време на започнување
M

Mr.InF3ction

Гостин
Можеш со било која слика дали е се на Auto или не е нема врска. Јјас би идел со правење дупликат на сликата. На дупликатот Filter>Blur>Radial Bloor. Од опциите одбери Zoom и Best за квалитет, Amount 100 ...или некоја друга бројка колку сакаш и притисни ок. Потоа за да направиш така низ центарот на сликата или било кој дел ефектот да го има помалце...селектирај го слојот што додаде блур( дупликатот) и од доле кликни на Add Layer Mask. Селектирај го новиот бел слој што се креираше и земи четка одбери големина колку сакаш и Hardness 0% и фарбај со црна боја таму каде што сакаш ефектот да го има помалце. Ова е прво нешто што ми текна..а и не знам дали воппшто има друг начин да се направи со фотошоп...Исто така можеш истиот ефект за блур 2/3 пати да го додадеш за различни резултати.

Член од
31 јули 2011
Мислења
270
Поени од реакции
237
Можеш со било која слика дали е се на Auto или не е нема врска. Јјас би идел со правење дупликат на сликата. На дупликатот Filter>Blur>Radial Bloor. Од опциите одбери Zoom и Best за квалитет, Amount 100 ...или некоја друга бројка колку сакаш и притисни ок. Потоа за да направиш така низ центарот на сликата или било кој дел ефектот да го има помалце...селектирај го слојот што додаде блур( дупликатот) и од доле кликни на Add Layer Mask. Селектирај го новиот бел слој што се креираше и земи четка одбери големина колку сакаш и Hardness 0% и фарбај со црна боја таму каде што сакаш ефектот да го има помалце. Ова е прво нешто што ми текна..а и не знам дали воппшто има друг начин да се направи со фотошоп...Исто така можеш истиот ефект за блур 2/3 пати да го додадеш за различни резултати.
Мислев да не треба сликата да биде сликана со некој ефект од апаратот, па после да се доработува. Инаку фала не знаев од кај да почнам, супер е за почеток сега пробав.

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.677
Поени од реакции
8.109
Еднаш пворбав али одамна беше и сум заборавил ,Сакам да прашам како да обојам дел од слика ,неки делови да се во боја а некои да се без боја ,јас имам слика со едно дете и шалче со знаме е сега јас сакам шалчето да биде во боја црвено жолто ,баш тоа сакам да го научам добро

W

WildChild

Гостин
Епа брат, ќе ги селектираш тие делови што сакаш да ги обоиш црвено, ги боеш и потоа исто така со селектирање ги селектираш деловите каде што шалчето сакаш да ти биде жолто, ги земаш четките, боеш и готово :D
Мислам дека знаеш со кој алатки треба да селектираш :)

FeliXxX

Нинџа
Член од
27 април 2010
Мислења
808
Поени од реакции
282
Еднаш пворбав али одамна беше и сум заборавил ,Сакам да прашам како да обојам дел од слика ,неки делови да се во боја а некои да се без боја ,јас имам слика со едно дете и шалче со знаме е сега јас сакам шалчето да биде во боја црвено жолто ,баш тоа сакам да го научам добро

pretisni Q...ti i zemi oboj go salceto(toa e da go selektiras ne oboes) potoa koga ke go zavrsis celoto pretisni pa Q i idi gore vo menijata Select i biraj Inverse..i ke ti ostane selektirano salceto ...botoa odes na layer i biras nov fill layer i i ke ti se otvori eden prozorec dole kaj normal sto deka stoi biras samo lighter i ok .potoa biras boja
najednostavno na pamet ti go objasni ako ne vrse nikakva pomos brisite go

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.677
Поени од реакции
8.109
Епа брат, ќе ги селектираш тие делови што сакаш да ги обоиш црвено, ги боеш и потоа исто така со селектирање ги селектираш деловите каде што шалчето сакаш да ти биде жолто, ги земаш четките, боеш и готово :D
Мислам дека знаеш со кој алатки треба да селектираш :)
Ама боењето е како во Paint или во сликовница а не како да е така реално
еве најдов еден добар туторијал кој доста добро ми помогна
http://tutorials-photoshop.com/photo-editing/black-white-color-face1/

Член од
31 јули 2011
Мислења
270
Поени од реакции
237
Како да го направам ова, зумираниот текст?
Baka? Ако текстот е во сликата тогаш селектирај го, и ископирај го во нов леер. Напрај неколку копии од ова и Edit>Transform>Scale и зголеми го колку сакаш, наредниот зголеми го повеќе итн.

Член од
7 јуни 2011
Мислења
144
Поени од реакции
56
значи треба да ја променам позадината на сликата од жолта во бела дали ке сакате да ми помогнете или да ми кажете со која програма да го направам тоа без да се оштети дијаграмот, пробав со фотошоп но не успеав, фала и позз
img016original.jpg

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Одбери од тулбоксот Magic Wand Tool подеси Tolerance на 30 али џабе, пак ќе имаш мрљи, ќе мора текстот рачно да го куцаш.

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
Сликава и не ти е баш кој знае каков квалитет за да и посветиш внимание за да смениш боја, направи си подобро нова.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
еве ти за 15 скеунди работа, ако сакаш да го средиш треба да си го прекуцаш текстот

Kajgana Shop

На врв Bottom