Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
срам ми е исто колку што му е срам на исламизираниот Србин кој се дрзнува да ми предава историја место архитектура во сопствената земја притоа незнаејки си го потеклото подалеку од татко му

и да и не - фактот останува дека во антиката, македонија и рим, средниот век самуил/византија класичната архитектура е наголемо застапена во Македонија, времиња кога на добар дел од европа, особено на нероманизираниот дел,најголемо достигнување во градбата му е колиба од прачки замачкана со кал:vozbud:и сега тие имале право на класична архитектура а ете ние сме немале, зошто кај нас пази никогаш не постоела...перверзии

дебати се кога имаш две спротиставени страни, кај нас се случуваа монолози, вагинални монолози, кој не убедуваа колку сме збунети, тебе гледам те убедиле, мене не можат, знам кај е скупи,стоби, таор, св софија, стара железничка и широк сокак.
--- надополнето: Oct 7, 2011 7:47 PM ---

мајку му ...Скопје изгледа исто како Битола и Солун под Турско, како Белград под Српско или Софија под Бугарско....што ти е поентава со постот???
Исламизиран Србин, наспроти чист антички Македонец. Неспоредиво!
На нашиов Македонец све му е јасно од почетокот на светот до денес, све осим колку точно краци има Ѕвездата што му блеска на градите...

Многу убави слики од старо Скопје има Лурц после тебе; златни примери на неспоредива застапеност (во однос на било кој европски град) на нео-стилови по метар квадратен.

Дивота!:D

Нема да ти ги коментирам заклучоците за Европа и колибите од кал, пошо стварно не знам што да кажам-ме остави без зборови. Стварно, што тоа те учеле во школо? :place:

Член од
24 март 2010
Мислења
15.298
Поени од реакции
26.183
Ај еве, како мал потсетник. Идентитет, идентитет, идентитет...Постојано градбите ги изедначувате со македонскиот (ваљда, национален изгледа тоа треба да означува) идентитет. Прво, кај критиките од архитектите исклучиво за градбите
Цитатот не е одговор на критика за градбите. Еве ја критиката по втор пат :

Шокиран сум што некој сака да му направи толку страшна работа на еден европски град. Во име на националниот идентитет сака да се создаде нешто што личи на хотел во римски стил - палатата на Цезар во Лас Вегас. Секако дека една нација мора нешто да изгради за да се потврди“, смета Суџиќ, укажувајќи дека идентитетот не се создава со фалсификување на минатото, туку, како што вели, со позитивен поглед во иднината.​

Овде како што јас гледам нема никаква аргументирана критика против градбите од архитектонска гледна точка. Не критикува ниту материјали, ниту локација ниту цена, туку се има фатено за идентитет и историја. Што ќе симболизираат зградите е проблем на Македонците и само на Македонците, најмалку е негов. Доколку сака да критикува нешто од архитектонска гледна точка радо би прочитал.
Никогаш не сум напаѓал некој што само ги искритикувал градбите. Ги разбирам сите што викаат дека не им се допаѓаат (сепак за вкусови не се дискутира), но доколку некој тврди дека градбите се копии или пак ни оспорува идентитет и обвинува за фалсификување на историја мора да докаже зошто е така тврди, во спротивно само сере дали заради лукративни или политички интереси.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Цитатот не е одговор на критика за градбите. Еве ја критиката по втор пат :

Шокиран сум што некој сака да му направи толку страшна работа на еден европски град. Во име на националниот идентитет сака да се создаде нешто што личи на хотел во римски стил - палатата на Цезар во Лас Вегас. Секако дека една нација мора нешто да изгради за да се потврди“, смета Суџиќ, укажувајќи дека идентитетот не се создава со фалсификување на минатото, туку, како што вели, со позитивен поглед во иднината.​

Овде како што јас гледам нема никаква аргументирана критика против градбите од архитектонска гледна точка. Не критикува ниту материјали, ниту локација ниту цена, туку се има фатено за идентитет и историја. Што ќе симболизираат зградите е проблем на Македонците и само на Македонците, најмалку е негов. Доколку сака да критикува нешто од архитектонска гледна точка радо би прочитал.
Никогаш не сум напаѓал некој што само ги искритикувал градбите. Ги разбирам сите што викаат дека не им се допаѓаат (сепак за вкусови не се дискутира), но доколку некој тврди дека градбите се копии или пак ни оспорува идентитет и обвинува за фалсификување на историја мора да докаже зошто е така тврди, во спротивно само сере дали заради лукративни или политички интереси.
Погледни ги Caesars Palace или Bellagio во Вегас па ќе ти стане јасно што коментирал, смешното е што некој сака да не претстави како горди Македонци односно укажува на враќање на некакво славно минато преку некакви травестии кои не содржат во себе никаква уметничка вредност.

Во однос на минатото не знам што скокате цело време ко напалени мајмуни, јас не гледам потреба на некој да му објаснувам за своето минато, ако тие имаат проблем со моето минато тогаш тоа си останува нивен проблем, не мој.

Ако архитектурата е уметност, а уметноста сама по себе подразбира откривање на нови правци, создавање на уникатни творби, оставање на сопствен белег. Најмалку е лошо копирање, би рекол и импровизирање, на нешто што веќе е одамна создадено и достигнато. Според мене дури и најубавата копија е полоша од најгрдата градба. По некоја ваша логика до ден денес би требало да слушаме и да создаваме исклучиво само класична музика, а све остало е срање и шунд пошто некој таму што е на власт рекол така. А проблемот е што и тој самиот не ја слуша, ниту пак ја сака класичната музика, али поради некои X причини смета дека сите треба да слушаат класична музика.

Многу подобро ќе беше тој истиот да се запраша како им е на луѓето кои го поминуваат месецот со 3200 ден. социјална помош и се во долгови за сметки по неколку илјади евра, или евентуално што е проблемот со некои млади кои со години бараат работа и не можат никако да ја најдат, па од што ги мрзи да работат одат по бродови и по странства да аргатат. Само да се запраша, ништо повеќе.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Исламизиран Србин, наспроти чист антички Македонец. Неспоредиво!
не знам што значи и каков е тој антички Македонец? средновековен, модерен, милениумски, какви се тоа Македонци има??? :vozbud:?терминот е политички и нема место на темава! ако е временски - историјата и архитектурата во Македонија имаат многуподлабоки корени од антиката

претпоставувам немаш појма што е ова
Многу убави слики од старо Скопје има Лурц после тебе; златни примери на неспоредива застапеност (во однос на било кој европски град) на нео-стилови по метар квадратен.
да многу убави, исти такви слики има за секој град во Македонија од периодот 18-19 век, на тоа целам, на оние неупатените на кој главен аргумент им беше непостоењто на овој вид архитектура иако по таа дебилна логика не треба ни улици да асвалтираме бидејки асвалтот ете не постоел, .

Нема да ти ги коментирам заклучоците за Европа и колибите од кал, пошо стварно не знам што да кажам-ме остави без зборови. Стварно, што тоа те учеле во школо? :place:
освен расправии како женче на фризер не наведе ниту еден аргумент.јас ставрно не знам ако не во школо на колку ниско ниво ти се општите знаења. За каква архитектура забориш во антика и ран среден век која се однесува на северните племиња ????, да не откри нешто што науката не го открила до сега, просветли не побрзо...
--- надополнето: Oct 8, 2011 7:25 AM ---
Погледни ги Caesars Palace или Bellagio во Вегас па ќе ти стане јасно што коментирал, смешното е што некој сака да не претстави како горди Македонци односно укажува на враќање на некакво славно минато преку некакви травестии кои не содржат во себе никаква уметничка вредност.
.
ова е врв денеска уште рано по сабајле... Стоби и Пела, Св Софија и Широк Сокак се правени по уренек на Белаџио:vozbud: вашингтон,москва,лондон, парис, берлин, белград, софија, солун, загреб, скопје битола се правени по урнек на Белаџио??? можеби колосоеумот во рим е правен по урнек на белаџио

ме пресмејавте бе луге на колкав низок степен ви е општото познавање на aрхитектурата воопшто и како лесно и наивно потпагате под спинови, па вас бе со лижавче за бело робје ке ве продадат.:vozbud:

B

Black Guard

Гостин
Остави сега па имаме и музеј на измислени жртви.

Куп глупости како лавови и шмизли ете тоа ти е архитектура модерна бе-Шмизла.:vozbud:

Таков е и Проектот Ск-2014 Шмизла проект и малце педерски т.е другите градови се потценети но што да правиме тоа е до пастирот и неговите.

смешното е што некој сака да не претстави како горди Македонци односно укажува на враќање на некакво славно минато преку некакви травестии кои не содржат во себе никаква уметничка вредност
Проблемот е што некои не разбираат дека од гордост не се живее и имат уметност восочните жртви како тодор александров.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
не знам што значи и каков е тој антички Македонец? средновековен, модерен, милениумски, какви се тоа Македонци има??? :vozbud:?терминот е политички и нема место на темава! ако е временски - историјата и архитектурата во Македонија имаат многуподлабоки корени од антиката

претпоставувам немаш појма што е ова

да многу убави, исти такви слики има за секој град во Македонија од периодот 18-19 век, на тоа целам, на оние неупатените на кој главен аргумент им беше непостоењто на овој вид архитектура иако по таа дебилна логика не треба ни улици да асвалтираме бидејки асвалтот ете не постоел, .

освен расправии како женче на фризер не наведе ниту еден аргумент.јас ставрно не знам ако не во школо на колку ниско ниво ти се општите знаења. За каква архитектура забориш во антика и ран среден век која се однесува на северните племиња ????, да не откри нешто што науката не го открила до сега, просветли не побрзо...
--- надополнето: Oct 8, 2011 7:25 AM ---

ова е врв денеска уште рано по сабајле... Стоби и Пела, Св Софија и Широк Сокак се правени по уренек на Белаџио:vozbud: вашингтон,москва,лондон, парис, берлин, белград, софија, солун, загреб, скопје битола се правени по урнек на Белаџио??? можеби колосоеумот во рим е правен по урнек на белаџио

ме пресмејавте бе луге на колкав низок степен ви е општото познавање на aрхитектурата воопшто и како лесно и наивно потпагате под спинови, па вас бе со лижавче за бело робје ке ве продадат.:vozbud:
Ова, сигурно ти е слика од дома. Чудно е како имаш интернет ;)

Најинтересно, од се ми беше делот: "историјата и архитектурата во Македонија имаат многуподлабоки корени од антиката", па ќе почнам со тоа. И, као тоа е главниот доказ за подлабоки корени...Уф!

Ај, да видиме, што е антиката (и што таа значи) http://en.wikipedia.org/wiki/Classical_antiquity; после тоа, биди добар и скокни на кратко до http://en.wikipedia.org/wiki/Greco-Roman_world (посебно краткиот дел кај Architecture). Сега веќе, можеш да читнеш кај http://en.wikipedia.org/wiki/Classical_order (при што ти го нагласувам делот...There are just three ancient and original orders of architecture, the Doric, Ionic and Corinthian, which were invented by the Greeks...)

Сеа, ќе скокнеш многу векови и ќе отидеш до http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_Revival_architecture (а, коа ќе бидеш таму, не е лошо да се навратиш на http://en.wikipedia.org/wiki/Neoclassical_architecture).

Уз пат, ѕирни и некоја мапа од античкиот свет, на пример Римската Империја . Западна Европа денес опфаќа поише од некогашното Римско царство, само...само нас не нема ;)

Ако, по некоја случајност те збуниле варварските походи, еве нешто што ќе ти биде интересно: http://en.wikipedia.org/wiki/Barbarian_invasions

Што е поентапа на мојов претпладневен пост?

Античките елементи во Македонија не се ексклузивни за нас, ги има низ целиот антички свет. Истото важи и за праисториските пронајдоци. Не сме нешто специјално, невидено. Не егзистираме во некаква чаура, од која продуцираме некаква култура и ја шириме низ светот. Нашата територија во Античко време ја допрел античкиот свет. Целиот свет се менувал низ времето. Сме се менувале и овде. Се сменило и Скопје. Особено се сменило после земјотресот и станало какво што го знаеме до пред 2-3 години, кога го претрпе првиот удар на антиквизаторите. Овие го разоруваат до ден денешен, а како што гледам, безобразно ќе ораат и во поблиската иднина.

Во тој однос, идејата за исклучива застапеност на некаков нео-стил, кој ќе не потсети на античкото доба (кога сме го достигнале својот врв и сме и подариле столб на Европа), повторно ќе ти кажам дека е неприфатливо и несватливо.

Него, тргни ме мене на страна, види како го коментираат тоа вистинските стручњаци, професори по архитектура, на пример.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Уз пат, ѕирни и некоја мапа од античкиот свет, на пример Римската Империја . Западна Европа денес опфаќа поише од некогашното Римско царство, само...само нас не нема ;)
теориите објасни си ги на подфорум историја, кој кога тврдел дека политички историски и географски сме дел од западна европа??? Македонија била засебна империја подоцна дел од РИМ, / Византија??? не ти го разбирам псотов??? откри некој нов момент во светската историја?

Античките елементи во Македонија не се ексклузивни за нас, ги има низ целиот антички свет. Истото важи и за праисториските пронајдоци. Не сме нешто специјално, невидено. Не егзистираме во некаква чаура, од која продуцираме некаква култура и ја шириме низ светот. Нашата територија во Античко време ја допрел античкиот свет. Целиот свет се менувал низ времето. Сме се менувале и овде. Се сменило и Скопје.
ова е точно мојот став по однос на архитектурата! НАПРОТИВ, другата страна застапува ексклузибна негација на антиката и класичната архитектура како специјално забранети само за нас...не гледам проблем и право Македонија да користи класична архитектура која токму кај нас низ вековите била десетпати позастапена пораширена и поодомакинета отколку кај другите западни земји.
или сега вие менувате став:vozbud:барем да истревте во заложбите- од тотална негација до тотално одобрување...мило ми е

Во тој однос, идејата за исклучива застапеност на некаков нео-стил, кој ќе не потсети на античкото доба (кога сме го достигнале својот врв и сме и подариле столб на Европа), повторно ќе ти кажам дека е неприфатливо и несватливо.
неточно, не сум тврдел дека македонија подарила ништо на никого, тоа го тврди европа за грција иако грчката архитектира корените ги има во Египет, најмногу што може да се оди во национализарње на стил е регионализација на континентално ниво - не национално, јас само постирав историски вистини дека во период кога северните народи живеат во пештери и наколни живеалишта во МК е нашироко застапена класичната и визнатско класичната архитектура

Него, тргни ме мене на страна, види како го коментираат тоа вистинските стручњаци, професори по архитектура, на пример
кој, тие на сорос, па макар и овие кловнови не се спремни на дебата туку дискусиите ги водат во внимателно контролирани средини и ги сведуваат на монолози - нека се судрат со своите колеги архитекти, или барем нека имаат отворена дебата со јавен повик - ни за тоа не се спремни...комични излагања:vozbud:
.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
теориите објасни си ги на подфорум историја, кој кога тврдел дека политички историски и географски сме дел од западна европа??? Македонија била засебна империја подоцна дел од РИМ, / Византија??? не ти го разбирам псотов??? откри некој нов момент во светската историја?

ова е точно мојот став по однос на архитектурата! НАПРОТИВ, другата страна застапува ексклузибна негација на антиката и класичната архитектура како специјално забранети само за нас...не гледам проблем и право Македонија да користи класична архитектура која токму кај нас низ вековите била десетпати позастапена пораширена и поодомакинета отколку кај другите западни земји.
или сега вие менувате став:vozbud:барем да истревте во заложбите- од тотална негација до тотално одобрување...мило ми е

неточно, не сум тврдел дека македонија подарила ништо на никого, тоа го тврди европа за грција иако грчката архитектира корените ги има во Египет, најмногу што може да се оди во национализарње на стил е регионализација на континентално ниво - не национално, јас само постирав историски вистини дека во период кога северните народи живеат во пештери и наколни живеалишта во МК е нашироко застапена класичната и визнатско класичната архитектура

кој, тие на сорос, па макар и овие кловнови не се спремни на дебата туку дискусиите ги водат во внимателно контролирани средини и ги сведуваат на монолози - нека се судрат со своите колеги архитекти, или барем нека имаат отворена дебата со јавен повик - ни за тоа не се спремни...комични излагања:vozbud:
.
Тотално не разбираш што збориш.
" кој кога тврдел дека политички историски и географски сме дел од западна европа"
"проблем и право Македонија да користи класична архитектура која токму кај нас низ вековите била десетпати позастапена пораширена и поодомакинета отколку кај другите западни земји."

Ако си ги погледнал линковите што ти ги пратив, сеа ќе знаеше кој свет го викаат:
Greco-Roman world

...refers to those geographical regions and countries that culturally (and so historically) were directly, protractedly and intimately influenced by the language, culture, government and religion of the ancient Greeks and Romans...
или http://wps.ablongman.com/wps/media/objects/262/268312/art/figures/KISH_05_111.gif
Толку од (по)застапеноста на класичната архитектура кај нас, во однос на Европа. Тоа што го мешаш ова http://en.wikipedia.org/wiki/Barbarian_invasions во приказната, што да кажам, е твој проблем!

Значи, не е до тоа дали сме или не дел од Западна Европа, сфаќаш?

"не сум тврдел дека македонија подарила ништо на никого, тоа го тврди европа за грција"
Ти, у ствари, сакаш да кажеш дека постои некој европски заговор ПРОТИВ Македонија и нејзиното значење во европското културно наследство, за сметка на Грција? Ништо не си прочитал ти, се глеа...

"кој, тие на сорос, па макар и овие кловнови не се спремни на дебата туку дискусиите ги водат во внимателно контролирани средини и ги сведуваат на монолози - нека се судрат со своите колеги архитекти, или барем нека имаат отворена дебата со јавен повик - ни за тоа не се спремни...комични излагања"

Знаев дека ќе го "пројавиш" Сорос у некој момент! Сфакаш ли дека правиш ПРОЕКЦИИ? Монолозите и контролираните средини се карактеристика за твоите другарчиња. Ти, и уште неколку војници, праите ршум по форуми, по телевизии, насекаде...викате, се дерете, гушите, мафтајќи со полувистини! Барате дебати-за дебата не сте спремни. Барате стручњаци-не сте спремни да слушате.

Почни да слушаш. Почни да читаш.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896

CNN, Euronews, BBC.. никогаш порано не пишувале толку за Скопје како сега..и тоа во позитивна конотација..ФАКТ. а кој сака пред фактите да се прави глуп,на крај самиот излегува ТРУП :LOL:

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570

CNN, Euronews, BBC.. никогаш порано не пишувале толку за Скопје како сега..и тоа во позитивна конотација..ФАКТ. а кој сака пред фактите да се прави глуп,на крај самиот излегува ТРУП :LOL:
Exxx, колку ќе беше поубаво да пишуваа за новите модерни автопати и инвестиции во инфраструктурата...Ама изгледа ова е поважно.

Z

zmej gorjanin

Гостин

Is Macedonia's capital being turned into a theme park?

Ова е насловот на статијата, инаку прикажани се мислењата на двете страни. Единствените позитивни оценки кои што овој проект ги доби е од министрите во владата кои дале изјава, а CNN само ги пренесува нивните изјави, не како во случајот со Сител кои сами си констатираат што е добро а што не. Инаку статија ко статија прилично неутрална е, освен насловот

http://edition.cnn.com/2011/10/04/world/europe/macedonia-skopje-2014/index.html

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Exxx, колку ќе беше поубаво да пишуваа за новите модерни автопати и инвестиции во инфраструктурата...Ама изгледа ова е поважно.
Ова им е многу поинтересно него за патишта да пишуваат.. а и слушајќи ве вака само автопат па автопат,ќе помислам дека по земјени патишта возиме..јес да немаме нај топ инфраструктура,ама па и не сме до толку да го ибам..

Kajgana Shop

На врв Bottom