Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Да, ама некој муслиманизиран Србин почнува да дроби за идентитет станува малку смешно. Нека коментира за објектите, само нека не споменува идентитети и историја. Тие имаат најмалку право на тоа.
Не знам, како не сфаќате, ДЕКА ПРАВОТО ДА СЕ КОМЕНТИРА ЗА БИЛО ШТО НЕМА ВРСКА СО НАЦИЈА, ИДЕНТИТЕТ и слични такви серки? Таман да е и марсовец, ако ја проучил земљанската архитектура и култура, добил диплома за тоа, има право да коментира.

И да биде озбилно сфатен.

Проблемот со нас е што и стручните мислења не ги земаме во обзир, најчесто под изговор дека (стручниот) е со партиска етикета, стар издртавен, не е од Македонија, идентитетот не му досега до пред н.е...Изговори, изговори...Само да се загуши секој обид за поинаво мислење. Еве, само на оваа тема имаш минимум по двајца активни стражари, чувари на честа, правото и чистотата на коментарите.

Но, сепак, некои од нас слушнаа дека царот е гол!:coffee:

Член од
24 март 2010
Мислења
15.297
Поени од реакции
26.179
Не знам, како не сфаќате, ДЕКА ПРАВОТО ДА СЕ КОМЕНТИРА ЗА БИЛО ШТО НЕМА ВРСКА СО НАЦИЈА, ИДЕНТИТЕТ и слични такви серки? Таман да е и марсовец, ако ја проучил земљанската архитектура и култура, добил диплома за тоа, има право да коментира.

И да биде озбилно сфатен.

Проблемот со нас е што и стручните мислења не ги земаме во обзир, најчесто под изговор дека (стручниот) е со партиска етикета, стар издртавен, не е од Македонија, идентитетот не му досега до пред н.е...Изговори, изговори...Само да се загуши секој обид за поинаво мислење. Еве, само на оваа тема имаш минимум по двајца активни стражари, чувари на честа, правото и чистотата на коментарите.

Но, сепак, некои од нас слушнаа дека царот е гол!:coffee:
Не ме боли ако ги искритикувал зградите. Тој рече
„Шокиран сум што некој сака да му направи толку страшна работа на еден европски град. Во име на националниот идентитет сака да се создаде нешто што личи на хотел во римски стил - палатата на Цезар во Лас Вегас. Секако дека една нација мора нешто да изгради за да се потврди“, смета Суџиќ, укажувајќи дека идентитетот не се создава со фалсификување на минатото, туку, како што вели, со позитивен поглед во иднината.
Какви компетенции има да цени дали фалсификуваме минато или не? Кој му дал право да го коментира нашиот национален идентитет? Ако тој морал да го фалсификува минатото, бидејќи го немал, ние немаме таков проблем. И што стручно прочита во овој коментар?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.791
Поени од реакции
12.273
Какви компетенции има да цени дали фалсификуваме минато или не? Кој му дал право да го коментира нашиот национален идентитет? Ако тој морал да го фалсификува минатото, бидејќи го немал, ние немаме таков проблем. И што стручно прочита во овој коментар?
Да, ама некој муслиманизиран Србин почнува да дроби за идентитет станува малку смешно. Нека коментира за објектите, само нека не споменува идентитети и историја. Тие имаат најмалку право на тоа.
Сметаш дека овие градби го прикажуваат нашиот национален (македонски, нели) идентитет? Според кои белези, кога македонецот градел вакви градби? И дали овде живееле само македонци за да се трудиме да покажеме македонски национален идентитет...каде се во приказната за историско Скопје другите националности...дали сметаш дека Скопје бил чист македонски град и повторно според што, кој период.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Не ме боли ако ги искритикувал зградите. Тој рече

Мора да признаам дека ја и ти различно го сфаќаме исказот. Тоа дека правиме фалсификат на минатото (преку т.н антиквизација), се дискутира веќе некое време, активно отприлика 2-3 години наназад. Значи, типов не го измислил терминов. Кажал нешто што претходно сме го слушнале и од "наши" луѓе. За мене овој коментар не е нешто ново. За тебе можеби е ново, особено ако си од оние со тампони во ушите, што покушаваат да ги "тампонираат" и останатите.

Се збореше на велико за ова, гледавме и слушавме дебати. Вртењето кон античкото минато, преку спомениците на одредени личности опфатени со Ск2014, до негирањето на славјанското потекло. Ако си го пропуштил (или заборавил) моментот, џаба плетеме овде.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.297
Поени од реакции
26.179
Сметаш дека овие градби го прикажуваат нашиот национален (македонски, нели) идентитет? Според кои белези, кога македонецот градел вакви градби? И дали овде живееле само македонци за да се трудиме да покажеме македонски национален идентитет...каде се во приказната за историско Скопје другите националности...дали сметаш дека Скопје бил чист македонски град и повторно според што, кој период.
Спомениците ги прикажуваат битните историски ликови од целата македонска историја. Градбите во најголем дел се барок и неокласицизам, што не е типична македонска одлика, ама никој нема ексклузивно право на тие стилови и не е точно дека ги немало никогаш на територијата на Македонија. Широк Сокак во Битола е пример за тоа. Не живееле и не живеат само Македонци, но Скопје е главен град на единствената доминантно македонска држава и не гледам причина зошто спомениците и зградите некој Македонец ги гледа како политички проблем. Колку што знам на мостот и на плоштадот ќе има и споменици на претставници на другите националности, ама најискрено не ми е ни најмалку грижа за нив.
--- надополнето: Oct 7, 2011 6:16 PM ---
Мора да признаам дека ја и ти различно го сфаќаме исказот. Тоа дека правиме фалсификат на минатото (преку т.н антиквизација), се дискутира веќе некое време, активно отприлика 2-3 години наназад. Значи, типов не го измислил терминов. Кажал нешто што претходно сме го слушнале и од "наши" луѓе. За мене овој коментар не е нешто ново. За тебе можеби е ново, особено ако си од оние со тампони во ушите, што покушаваат да ги "тампонираат" и останатите.

Се збореше на велико за ова, гледавме и слушавме дебати. Вртењето кон античкото минато, преку спомениците на одредени личности опфатени со Ск2014, до негирањето на славјанското потекло. Ако си го пропуштил (или заборавил) моментот, џаба плетеме овде.
Не сум видел негирање на славјанско потекло никаде, баш добри 95% од спомениците на плоштад се од луѓе со славјанско потекло. Инаку потенцирањето дека имаме антички корени не е историски фалсификат туку вистина, ама темава не е за тоа. Колку што знам типов не е историчар туку архитект. Од каде право да дава паушални тврдења за нешто што не познава доволно? Тоа е дебата за историчари не за архитекти.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Право на коментар ЗА СКОПЈЕ и поректот2014 има СЕКОЈ, бил босанец или не, бил новопечен или веќе испечен.
изгледа имаш проблем со читање, еве како за тебе ке повторам, правото на мислење за СК14 не му го спорам, дури го охрабрувам место во оркестриран монолог да го претстави и конфротира во дебата со неговите колеги архитекти кој го реализираа прокетот.ПРАВОТО НА БОСАНЕЦ(пази на Босанец! кој нема со себе си расчистено што е, кој е и на кој бог верува)ДА МИ СОЛИ ПАМЕТ ЗА МОЕТО НАЦИОНАЛНО ЧУСТВО КОЕ НЕГО И НЕГОВАТА СТРУКА ИЛИ ДЕБАТА ВО СЛУЧАЈОВ НЕ ГИ ЗАСЕГА Е ...ЗА СЕКАКОВ ПОТСМЕВ! Босанџерос ке ми кажува кој сум:vozbud:пишував споро и со големи букви за да ме разбереш.

.Цел свет има многу помало право? Си излегол ли надвор од оваа земја, не за друго, него за да видиш колку грешиш?
да да, и врз тоа ги темелам моите постови, кога Европа не знаеше што е тоа потпорен столб Македонија правеше тетри, базилики и цркви токму од такви столбови.

"Скопје се протегало од Маџер маало до Буњаковец"
Стварно, бе, Скопјево ти било вистинска европска метропола...и, така мраморецот ја пакуваше чоколадата
тоа се границите на старо Скопје, оска север југ границите се стара железничка-чаир
--- надополнето: Oct 7, 2011 6:22 PM ---

поголема глупост од болдот неам слушнато. НЕГАЦИЈА НА СЛАВЈАНСКАТА ВРСКА ПРЕКУ СПОМЕНИЦИТЕ НА КИРИЛ МЕТОДИ НАУМ КЛИМЕНТ, ПАК КЛИМЕНТ, МИСИРКОВ, ЧУПОВКСИ, КАРЕВ ГОЦЕ ГРУЕВ, САМОИЛ, ЧЕНТО, КАРПОШ ПУЛЕВСКИ......да не ги редам сите, мене повеке проектов ми личи на СЛАВЈАНИЗАЦИЈА!

ахааа се пресмејав какви луге држи земјава

Член од
28 март 2006
Мислења
17.791
Поени од реакции
12.273
Спомениците ги прикажуваат битните историски ликови од целата македонска историја. Градбите во најголем дел се барок и неокласицизам, што не е типична македонска одлика, ама никој нема ексклузивно право на тие стилови и не е точно дека ги немало никогаш на територијата на Македонија.
Критиките се однесуваа на градбите. На критиките на странските архитекти за градбите (а не спомениците), велиш дека го критикуваат нашиот национален идентитет. Дали може да се видат слики или пост со слики каде токму ние македонците сме изградиле во Скопје вакви градби?

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
изгледа имаш проблем со читање, еве како за тебе ке повторам, правото на мислење за СК14 не му го спорам, дури го охрабрувам место во оркестриран монолог да го претстави и конфротира во дебата со неговите колеги архитекти кој го реализираа прокетот.ПРАВОТО НА БОСАНЕЦ(пази на Босанец! кој нема со себе си расчистено што е, кој е и на кој бог верува)ДА МИ СОЛИ ПАМЕТ ЗА МОЕТО НАЦИОНАЛНО ЧУСТВО КОЕ НЕГО И НЕГОВАТА СТРУКА ИЛИ ДЕБАТА ВО СЛУЧАЈОВ НЕ ГИ ЗАСЕГА Е ...ЗА СЕКАКОВ ПОТСМЕВ! Босанџерос ке ми кажува кој сум:vozbud:пишував споро и со големи букви за да ме разбереш.

да да, и врз тоа ги темелам моите постови, кога Европа не знаеше што е тоа потпорен столб Македонија правеше тетри, базилики и цркви токму од такви столбови.

тоа се границите на старо Скопје, оска север југ границите се стара железничка-чаир
--- надополнето: Oct 7, 2011 6:22 PM ---

поголема глупост од болдот неам слушнато. НЕГАЦИЈА НА СЛАВЈАНСКАТА ВРСКА ПРЕКУ СПОМЕНИЦИТЕ НА КИРИЛ МЕТОДИ НАУМ КЛИМЕНТ, ПАК КЛИМЕНТ, МИСИРКОВ, ЧУПОВКСИ, КАРЕВ ГОЦЕ ГРУЕВ, САМОИЛ, ЧЕНТО, КАРПОШ ПУЛЕВСКИ......да не ги редам сите, мене повеке проектов ми личи на СЛАВЈАНИЗАЦИЈА!

ахааа се пресмејав какви луге држи земјава
Па со истите гомненици, наново.
Препрочитај се, фашисту гаден! И не ти е сТрам, со она Копилето, да се повторувате. Босанец, босанџерос...ја те разбирам добро, очигледно ти го имаш проблемчето со не(до)разбирање.

Абе ајде, ко што србите ја измислија вилушката, па и ја дадоа на Европа на користење. Ја во ова гледам националистичко срање. И м н о г у големи комплекси. И недефинираност. И страв. И несигурност. Да не бевме ние, Европа немаше да има што да ја "држи"? Ќе беше ливада. Смешки!

Со последново, само го потврдувам своето мислење дека ти у последно време не си бил овде. На земјава, у меѓувреме, се случуваа дебати на темава. На велико се расправаше во колкава мера сме збунети...

Член од
24 март 2010
Мислења
15.297
Поени од реакции
26.179
Критиките се однесуваа на градбите. На критиките на странските архитекти за градбите (а не спомениците), велиш дека го критикуваат нашиот национален идентитет. Дали може да се видат слики или пост со слики каде токму ние македонците сме изградиле/имале во Скопје вакви градби?
Јас не коментирав за сите архитекти, туку за Суџиќ кој својата „стручна“ критика ја базира на идентитетот и нагласува дека сме фалсификувале историја. Во Скопје имало вакви градби пред земјотресот, но не биле изградени од Македонци.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.791
Поени од реакции
12.273
Јас не коментирав за сите архитекти, туку за Суџиќ кој својата „стручна“ критика ја базира на идентитетот и нагласува дека сме фалсификувале историја.
Но и другите архитекти ги потврдуваат неговите зборови, а башка што еден од нив отворено праша зошто немало меѓународен тендер за проектите.
Во Скопје имало вакви градби пред земјотресот, но не биле изградени од Македонци.
Па тоа е, некој пробува да ме убеди дека овие градби треба да се као Офицерски, као зградата негде позади собрание (која не знам дали постои)...такви слики се постираа при одбрана на овие нови градби.
Едниот бил дом на српскиот окупатор, другиот објект бил бугарски затвор (најдени се и коски при копање на тоа место).
Тоа значи дека овие градби не се воопшто показател за македонскиот национален идентитет туку за окупаторските идентитети на балканот и кај нас. Зошто тогаш толкав отпор од власта да покани меѓународни архитекти на тендер и да одбере некое навистина модерно решение? Зошто не се размислуваше за објекти налик на Соравија кај ГТЦ (можеби не токму таква, но во моментов не ми текнува на други) или зградата НЛБ?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.297
Поени од реакции
26.179
Но и другите архитекти ги потврдуваат неговите зборови, а башка што еден од нив отворено праша зошто немало меѓународен тендер за проектите.
Не баш сите. Има архитекти што ги критикуваат зградите од стручен аспект, тоа воопшто не ми смета бидејќи имаат и компетенции и право да го кажат тоа. Има архитекти што го поддржуваат проектот и тоа е легитимно. Ама во ниеден случај не можам да сварам архитекти да го критикуваат проектот со историски или политички „аргументи“.
Па тоа е, некој пробува да ме убеди дека овие градби треба да се као Офицерски, као зградата негде позади собрание (која не знам дали постои)...такви слики се постираа при одбрана на овие нови градби.
Едниот бил дом на српскиот окупатор, другиот објект бил бугарски затвор (најдени се и коски при копање на тоа место).
Тоа значи дека овие градби не се воопшто показател за македонскиот национален идентитет туку за окупаторските идентитети на балканот и кај нас.
Сакаш да кажеш дека барокот и неокласицизмот се српски и бугарски одлики? По оваа логика немаме право да изградиме ништо во барок и неокласицизам. Инаку, Македонцки постираше слики во кои се гледа дека во Македонија постојат градби во овие стилови. Скопје е главен град на Македонија и незнам зошто толкаво негодување за нешто што го има низ цел свет (никој нема ексклузивно право врз овие стилови).
Зошто тогаш толкав отпор од власта да покани меѓународни архитекти на тендер и да одбере некое навистина модерно решение? Зошто не се размислуваше за објекти налик на Соравија кај ГТЦ или зградата НЛБ?
Партиите одат на избори и се борат за власт баш заради правото да одлучуваат за вакви работи. Власта има политички и законски легитимитет да направи таков избор и за тоа носи политичка одговорност. На крајот на краиштата, никој го нема одземено правото на референдум.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.791
Поени од реакции
12.273
Сакаш да кажеш дека барокот и неокласицизмот се српски и бугарски одлики? По оваа логика немаме право да изградиме ништо во барок и неокласицизам. Инаку, Македонцки постираше слики во кои се гледа дека во Македонија постојат градби во овие стилови. Скопје е главен град на Македонија и незнам зошто толкаво негодување за нешто што го има низ цел свет (никој нема ексклузивно право врз овие стилови).
Не реков вакво нешто. Реков дека градбите во центарот на Скопје наводно требале да наликуваат на тие градби кои постоеле, а треба да се некојси историски наш симбол...ова е она што ме буни...чии биле тие градби и што симболизираат, македонски непокор? Или туѓа окупација.
А за постот од Македонцки со слики, ако имаш линк посочи ми, не можам да го најдам.

Еве како изгледа на пример Еуростандард во центарот на Скопје

A еве како изгледало старо Скопје (офицерски дом краљевине Југославије, Народна Банка Краља Југославије или цара Бориса, не знам), во време на странски окупации

Скопје, природно

Чаир

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Па со истите гомненици, наново.
Препрочитај се, фашисту гаден! И не ти е сТрам, со она Копилето, да се повторувате. Босанец, босанџерос...ја те разбирам добро, очигледно ти го имаш проблемчето со не(до)разбирање..
срам ми е исто колку што му е срам на исламизираниот Србин кој се дрзнува да ми предава историја место архитектура во сопствената земја притоа незнаејки си го потеклото подалеку од татко му

Абе ајде, ко што србите ја измислија вилушката, па и ја дадоа на Европа на користење. Ја во ова гледам националистичко срање. И м н о г у големи комплекси. И недефинираност. И страв. И несигурност. Да не бевме ние, Европа немаше да има што да ја "држи"? Ќе беше ливада. Смешки!
и да и не - фактот останува дека во антиката, македонија и рим, средниот век самуил/византија класичната архитектура е наголемо застапена во Македонија, времиња кога на добар дел од европа, особено на нероманизираниот дел,најголемо достигнување во градбата му е колиба од прачки замачкана со кал:vozbud:и сега тие имале право на класична архитектура а ете ние сме немале, зошто кај нас пази никогаш не постоела...перверзии

се случуваа дебати на темава. На велико се расправаше во колкава мера сме збунети..
дебати се кога имаш две спротиставени страни, кај нас се случуваа монолози, вагинални монолози, кој не убедуваа колку сме збунети, тебе гледам те убедиле, мене не можат, знам кај е скупи,стоби, таор, св софија, стара железничка и широк сокак.
--- надополнето: Oct 7, 2011 7:47 PM ---
A еве како изгледало старо Скопје (офицерски дом краљевине Југославије, Народна Банка Краља Југославије или цара Бориса, не знам), во време на странски окупации
мајку му ...Скопје изгледа исто како Битола и Солун под Турско, како Белград под Српско или Софија под Бугарско....што ти е поентава со постот???

Член од
28 март 2006
Мислења
17.791
Поени од реакции
12.273
Зградите што сега се градат ќе бидат седиште и симбол на македонските институции.
Ај еве, како мал потсетник. Идентитет, идентитет, идентитет...Постојано градбите ги изедначувате со македонскиот (ваљда, национален изгледа тоа треба да означува) идентитет. Прво, кај критиките од архитектите исклучиво за градбите
Босанец во смилсла на коментарот за идентитетот(кој не го засега) ко Американец да ми соли памет за историја,или Грк за малцински права...така мелезот ке ми збори за идентитет:icon_lol: коментарот за архитектура место местен монолог може да си го проба во дебата.
а некој Босанец од Берлин кој иронично ми држи предавање за идентитет
Стручно мислење не е некој анонимус, странец ќе ми кажува кој бил мојот национален идентитет-тоа дечко/девојко е историска дискусија , а не дискусија на архитекти.
Дури и некои медиуми или личности се потрудиле преку суптилно одбрани зборови да ја постават равенката Скопје 2014 = национален идентитет
Суптилната архитектонска семантика, која е инспирирана од најуспешните реализации на македонската архитектура, ќе биде не само македонски „мемориски архив“ во просторот, туку ќе го презентира и националниот идентитет на македонскиот народ.
Како што изјавија од Институтот на трибината насловена Скопје 2014, нивната вчерашна иницијатива е дел од нивните редовните активности кои се во насока на организирање на јавни дебати за повеќе општествени прашања и останати актуелни теми. Според нив Скопје со него ќе ја добие својата државотворност и национален идентитет, како што му прилега на еден главен град.
на секоја критика кон градбите одговорот е -вие го напаѓате македонскиот национален идентитет. Сликите кои ги постираше...дали треба да се вратиме назад во времето на Александар или Нерон (кој патем исто го задолжил Рим со огромен број градби) или треба да дизајнираме барем центар со современа архитектура, меѓународен конкурс, проценка за функционирање на градот, урбанистички анализи за просторот...Дали сликите од Чаир и еврејско маало не се дел од идентитетот на градот туку само 5-6 градби изградени за којзнае чии армии и потреби? Каде овде го гледате македонскиот идентитет...и зошто 200 дури и повеќе милиони евра да чини потсетување на македонскиот идентитет без соодветни предуслови наброени 3-4 реда погоре.
А од јавни дебати, транспарентност, отчет за функционалноста и средствата, разни анализи и мислења ...нема ниту збор.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.297
Поени од реакции
26.179
Не реков вакво нешто. Реков дека градбите во центарот на Скопје наводно требале да наликуваат на тие градби кои постоеле, а треба да се некојси историски наш симбол...ова е она што ме буни...чии биле тие градби и што симболизираат, македонски непокор? Или туѓа окупација.
А за постот од Македонцки со слики, ако имаш линк посочи ми, не можам да го најдам.
Зградите што сега се градат ќе бидат седиште и симбол на македонските институции. Да не се случел земјотресот веројатно тие ќе беа пренаменети и ќе ги покажувавме пред светот како такви, како што денес правиме со Ристичева палата. Спомениците го симболизираат македонскиот историски континуитет и непокор. Инаку еве го постот на Македонцки
какво основно непозанавње на Европа а особено на Скопје и МАКЕДОНИЈА!
само на кратко за СКОПЈЕ, МАКЕДОНИЈА И НЕОКЛАСИЧНАТА АРХИТЕКТУРА. кој имаат далеку поголема застапеност, изворност и континуитет отколку плагијаторите на запад.

Македонија пред 2500 години кога Европа беше ливада

МАКЕДОНИЈА пред 1000/1500 години, кога Европа се молеше на ливада

МАКЕДОНИЈА пред 100-200 години кога Европа се антиквизираше:icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom