Зонско-револтирани граѓани (ваши искуства со Зонското паркирање)

Член од
14 јули 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
Vo pocetokot na 60-te vo Amerika gangsterite (Grujo) smislile dobar plan kako leglano da pravat pari i izmislile katni garazi i parkinzi sto se plakaat, sega istoto se slucuva i kaj nas, zonskoto parkiranje e cista glupost, ako sakas da napravis parking stavi rampa jas ako sakam da vlezam ke si platam i ke vlezam , a ne jas da desifriram tekst od tabla, pa ne sum nosel mobilen, itn. ,vo nekoj normalni zemji postoi opcija pri samoto registriranje na voziloto so minimalna doplata da mozes da gi korsits javnite parkinzi preku tekot na celata god, ama toa e vo normalnite zemji , e bidejki nie sme nenormalna kaj se se plaka trostruko, istot se slucuva so zeleniot karton vo nasiot sosed srbija im ja poskapele registracijata za nekoj 5 eur i so toa dobivaat site zelen karton za cela god, kaj nas bea fini i go napravija zeleniot karton 60 eur do 70 i nesto kw a jas vozam kola so 95 kw i treba da platam eden kup pari ako sakam da izlezam od drzavava, jas bi ve posovetuval da si go zemete velosipedot pod gaz i da si gi vrsite obvrskite barem prolet i leto , da iskristite dodeka ne donele nekoj davacki i za toa ;-)

Z

zmej gorjanin

Гостин
На мој другар му ставиа шепа на едното тркало, кај Веро у Аеродром и се расправавме пола саат да го извадат и нејќеа се правеа будали, и не накурчија и земавме ја сменивме гумата со резервната и таа у гепек. И да видиш после како трчат по тебе да им ја вратиш шепата. :):)
Хахахаха убаво сте им направиле

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.895
Од целава работа највеќе ме револтира што бар не воведуваат на Битпазар,пластичарска и тн...таму не смеат,таму не можат а?:mad:
Исто и во Куманово,се воведе низ цел град кај што се Македонци, а кај џамијата и болницата каде се претежно Аљбаниа нема :mad:
И после паркираат и од двете страни на прометната улица и треба на среќа да се разминуваш со други коли,на среќа да не се удриш..а недај боже од друга страна да ти налета камион или автобус,ќе треба у рикверц назад да се враќаш за да го пуштиш:mad:
Само кога ќе ми скурчи некој ден

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Vo pocetokot na 60-te vo Amerika gangsterite (Grujo) smislile dobar plan kako leglano da pravat pari i izmislile katni garazi i parkinzi sto se plakaat, sega istoto se slucuva i kaj nas, zonskoto parkiranje e cista glupost, ako sakas da napravis parking stavi rampa jas ako sakam da vlezam ke si platam i ke vlezam , a ne jas da desifriram tekst od tabla, pa ne sum nosel mobilen, itn. ,vo nekoj normalni zemji postoi opcija pri samoto registriranje na voziloto so minimalna doplata da mozes da gi korsits javnite parkinzi preku tekot na celata god, ama toa e vo normalnite zemji , e bidejki nie sme nenormalna kaj se se plaka trostruko, istot se slucuva so zeleniot karton vo nasiot sosed srbija im ja poskapele registracijata za nekoj 5 eur i so toa dobivaat site zelen karton za cela god, kaj nas bea fini i go napravija zeleniot karton 60 eur do 70 i nesto kw a jas vozam kola so 95 kw i treba da platam eden kup pari ako sakam da izlezam od drzavava, jas bi ve posovetuval da si go zemete velosipedot pod gaz i da si gi vrsite obvrskite barem prolet i leto , da iskristite dodeka ne donele nekoj davacki i za toa ;-)
Зад наплатата на паркирање во Скопје не стојат, како што ти велиш, гангстерите од Америка ( Грујо ), туку директорите.
Еве што, околу тоа, изјави на 19. 11. 2008. директорот на ЈП градски паркинг, како е објавено во Дневник. Написот е објавен по повод обидот на Општина Центар да урне едно паркиралиште.
„...Од Центар не одговорија зошто сега почнаа да ги уриваат паркинзите, ако уште од 2006 година имало решение за тоа. Рекоа дека сега им дошло времето да се урнат. Заменик-директорот на „Градски паркинг“ Пане Стојановски изјави дека уривањето е самоволие на Аларова. Тој тврди дека имале уредна документација.
- Градоначалничката Аларова има проблем и тоа личен. Таа е фрустирана. Во текот на осумгодишниот мандат таа направи само половина улица и еден куп приватни бизниси. „Градски паркинг“ беше претпријатие со 15 луѓе, а сега има 145. Нема да дозволиме да згасне само зашто некој друг го сака тоа. Ја имаме поддршката од сите јавни претпријатија и ако треба, сите ќе застанеме на паркинзите и ќе ги браниме - вели Стојановски. Според него, паркиралиштето во Капиштец е изградено според проект и сообраќајни решенија од надлежни органи, како и со согласност од МВР...“

Како што гледаш тој се фали дека, од 15 вработени направил 145 вработени. Тој „ работен успех “ е постигнат со дискриминација и прекумерно и незаконско казнување. Гледаш дека тој се сили, дека нема да дозволи да згасне ова претпријатие и ќе се бори со сите сили да го одржи. Тие директори тоа и го прават. Тоа што тие директори се фалат дека зад нив стои оној или овој е без основ. Верувај ми, да има интерес ќе се фалеа дека и јас стојам зад нив, а гледаш како се викам. За жал многу граѓани им веруваат.

Член од
19 септември 2011
Мислења
3
Поени од реакции
3
Помина доста време откако го прочитав форумов, но нешто не ме остави а да не искоментирам.
Јас не сум од Скопје но живеам под кирија во Аеродром (Веро). Кога дојдов тука најкултурно си отидов во канцелатија, однесов договор дека живеам тука и за 1 ден јас бев во системот и веке скоро 2 години си плакам 100 ден месечно и си немам проблеми со паркинг.
- Се согласувам дека казните се превисоки (да беа 300-500 ден казна немаше да има толку галама ама тоа е што е).
- Се согласувам дека за луѓе од другите градови на Македонија и странци треба да има повеке флексибилност (татко ми доаѓа еднаш во 5 години во Скопје со кола, кај тој ќе се снајде да плати преку мобилен).
- Се согласувам дека си живеел тука 30 години и сега за да дојдеш на посета кај сопствената мајка треба да платиш паркинг, и тоа не е ОК.
НО не се согласувам со жителите на Аеродром.
1. Како прво, сте дозволиле да плакате 100ден месечно за да ги користите паркингот кој ве следува во купување на становите, и плус башка на постарите Скопјани им е одземано од плата за инфраструктура. АЛО...ПА ЗОШТО МОЛЧИТЕ ???
Како можеа во Лептокарија да се соберат станарите и да речат НЕ на зонско така можете и вие.
Се додека не се побуните станарите, не само претседателите, општо луѓето, па малце да ве има на телевизија, ништо, само "кути и пуши" ви останува (се извинувам на израз, но го мислам тоа) и да гледате како се богатат на ваши пари.
2. Второ, па што ви е чудно што веднаш ставаат блокатор. Па тоа и е работа, башка колку повеќе стават, повеќе парички за нив (сум слушнал дека земаат над 20,000 плата). Па знаете ли вие за неписмен човек со благ степен на ретардација да му спомнеш толку пари, па тој на својота мајка ќе ставе блокатор, не па на вас. Јас имам завршено Електро факултет па земам помалку од таа сума.
3. Како е можно општината Аеродром да им даде 50,000 евра субвенција на ЈП за станарите да не плакаат паркинг. Зарем не е општината одговорна за одржување на паркингот ?
Зарем не ви личи дека 50,000 евра ВАШИ пари се даваат за нешто за кое веќе сте платиле и ве следува. И никој не се буни, туку сите се радуваат оти нема да плакаат 100ден месечно (за оние со повеќе коли пак ке ви најдат нешто). Само еден збор имам да кажам: Патетично !!!

Се надевам дека никој не навредив со мојот коментар.
Поздрав до сите

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
На мој другар му ставиа шепа на едното тркало, кај Веро у Аеродром и се расправавме пола саат да го извадат и нејќеа се правеа будали, и не накурчија и земавме ја сменивме гумата со резервната и таа у гепек. И да видиш после како трчат по тебе да им ја вратиш шепата. :):)
кај веро во аеродром, ако се расправаш 1 минута може и да ти поверувам, ама веке втората минута, ти доаѓа обезбедувањето, (минимум двајца) набилдани батки со висина од нај малку 2 метара и распон на рамења од по 1,5 метар, и тука веке немаш фора да се расправаш, зашто и ќотек можеш да си добиеш, а не па пола саат да се расправаш, па уште и тркалото со блокаторот во гепек си успеал да го ставиш, а они па трчале по тебе.... ова го знам, зашто баш таму ми е канцеларијата и секојдневно гледам што се случува...

ако имаш блокатор и си платиш никому ништо... ако само малку кренеш глас, типот со тестерот во раце, на моторола (не на мобилен) кажува пред која зграда има проблем и за неполни 30 секунди ете ти ги батките... па расправај се со нив и оправај криви дрини... он си продолжува по патот и си ги проверува другите коли исто како ти да не си таму... евентуално ке застане некоја минута да ти го тргне сеирот лично на тебе... ова со свои очи видено барем триста пати во задњиве 2 години... и ниеден до сега не си отиде со резервна гума или без да си плати...

Член од
29 септември 2011
Мислења
247
Поени од реакции
394
кај веро во аеродром, ако се расправаш 1 минута може и да ти поверувам, ама веке втората минута, ти доаѓа обезбедувањето, (минимум двајца) набилдани батки со висина од нај малку 2 метара и распон на рамења од по 1,5 метар, и тука веке немаш фора да се расправаш, зашто и ќотек можеш да си добиеш, а не па пола саат да се расправаш, па уште и тркалото со блокаторот во гепек си успеал да го ставиш, а они па трчале по тебе.... ова го знам, зашто баш таму ми е канцеларијата и секојдневно гледам што се случува...

ако имаш блокатор и си платиш никому ништо... ако само малку кренеш глас, типот со тестерот во раце, на моторола (не на мобилен) кажува пред која зграда има проблем и за неполни 30 секунди ете ти ги батките... па расправај се со нив и оправај криви дрини... он си продолжува по патот и си ги проверува другите коли исто како ти да не си таму... евентуално ке застане некоја минута да ти го тргне сеирот лично на тебе... ова со свои очи видено барем триста пати во задњиве 2 години... и ниеден до сега не си отиде со резервна гума или без да си плати...
Ние си отидовме!!

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
за тој што несака да плаќа паркинг и да се замара и фрустрира на овие теми...измислиле велосипед а за зимно време постои автобус на два ката :D
Не попусто се вели дека колата е луксуз.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Смрт за зони и пајак возила @ Kano-eko-systemi
Постои спасување со сечење на блокаторот и менување на тркалото. Тоа го знам од извор во полиција. Но, тоа граѓаните ретко го користат, бидејќи мислат дека зонашите имаат законско право да поставуваат лисици и многу ретко даваат отпор и им плаќаат.. Јас, безуспешно, повеќе пати сум се нудел за помош на наши опљачкани сограѓани
Методот на наплата, кој ти убаво го опишуваш, со набилдано обезбедување е метод на мафијата, а тие тоа, всушност, се.
Како да им се спротивставиме? Најлесно е да се предадеш.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
jaс напишав во неколку страни поназад како се спротиставувам и тоа на фин начин наспроти нивната регулатива. и ти го знаеш нивното понашање какво е и правилата нивни какви се. избегни ги и си го решил проблемот...

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
И машина за перење алишта е луксуз, што не переш на рука?
Добра забелешка...машина за перење е луксуз....ПА да,тоши вода,троши струја и торши скапоцен прашок за перење.Искраено кажано пералната ти прави поголем трошок од колата.Ај да отвориме и тема за тоа :icon_mrgr:
Но да се вратиме на темата,секоја услуга се плаќа.Тоа секаде функционира така.Паркингот мора да се наплатува за да може да се одржава и да се има ред на паркирање.Можеш да се лутиш колку сакаш ама треба да признаеш дека сега паркингот е пофункционален и посреден од било кога.Можеби услугата е лоша но тоа е непрофесионалност од нивна страна.Јас секаде сум паркирал и не сум имал проблеми.Си плаќам паркинг и тоа е тоа,ни лисици ни пајаци не ме "лазат" :icon_mrgr:

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006

A шо праиме ако некој побудала од по пазува им извади еден калаш,тогаш да видиш како се бега гз преку глава
--- надополнето: Oct 7, 2011 11:12 PM ---
Toчно.

Не се предвидени во закон, бидејќи не се во надлежност на државата. Исто како ти да ми паркираш кола во мојот двор. Можам да ти ја искршам без око да ми трепни пошто не е на јавно место. Затоа се предвидени во општинските одлуки како Одлуката за јавни паркиралишта од значење за градот Скопје така да џабе се буниш. Утре ако му прдни на советиците можат да ја преиначат и ајт.

Точно дека возилото не представува опасност за сообраќајот. Ама затоа представува одличен плен за мршојадците кој шо ќе те натераат да си плаќаш ко попче.
Затоа вози цитроен бх,ксантија,хм кога ќе се паркираш непрописно спушти ја колата до земја со помош на хидраулика, па не ти можат ништо

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Абе зошто наоѓате решенија со насилни елементи.Зошто мислите ако го прекршите законот и редот дека сте во право и добиате победничко чуство.Ако несакаш казна едноставно извади 50 денари и плати паркинг.Што и да правиш разбери дека посилен неможеш да бидеш од државата.Ти и да ја оклопопиш колата дома ќе ти дојде казна за непрописно паркирање.
Ако на тоа место рекле дека ќе се плаќа значи дека мораш да плаќаш.Ако несакаш да плаќаш најди бесплатен паркинг можеби ќе одиш повеќе пешки ама барем сигурен си дека послем нема да се расправаш.
И кој будала ќе извади калаш за казна од неколку стотини денари....а за цитроенчето ќе ти викнат пајак и ќе те чини поскапо :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom