Бугарски пасош - Да или не?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
31 март 2008
Мислења
2.572
Поени од реакции
1.864
колку карање се удира овде, тоа е чудо.
како да се збори за кој знае колку комплицирана работа

нели е очигледно веќе - тие што сакаат да вадат или извадиле бг пасош, тоа го прават од економски аспект, не од љубов кон бугарија.
тие шо викат не чини да се ваѓа бг пасош се или
големи глупаци кои не размислуваат зошто се вади бг пасош од страна на меконците, или
се вработени со убава платичка која им стига убаво за убав живот овде, или
билдаат постови со надеж дека некој од партијата ќе ги примети и ќе ги чукне по рамото, или
уште се зелени, па не сваќаат некои работи кои се одвиваат во државава.

другите, кои се ептен малце, се најверојатно стварно патриоти.

други нема

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Животниот стандард е главната причина за земањето на 60.000+ бг пасоши од твои сонародници, од иста черешна откорнати :icon_lol:
60 000 ???

Јас слушнав дека се оперира со бројка од 140 000...

:vozbud:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.778
Пред 20 години уште биле во Југославија така да не мешај баби и жаби.
Нека напраат анкета на младите сега да видиш дали нема 90% да сакаат да ја здувнат, ретко кој гледа иднина кај нас и ретко кој работи сега по тоа што го завршил.
сите станаа високо образовани личности (ВОЛ-ови) а никој не работи кај што треба...
Пред 20 години точно, бевме Р.Македонија.
Југославија, односно Србија и Црна Гора, војуваше против Хрватска, Босна и Херцеговина, а Словенија беше одделена веќе.
Во екот на војните, сме имале можност да ја дувнеме. Не сме го направиле тоа.
Мило ми е.

Н

нихилист

Гостин
Поддржувам бегање од држава каде е многу потешко да се вработиш без партиска книшка или врски. Смешно е, трагично е, што уште постојат дебили кои тврдат дека во Македонија не владеат непотизмот и партиските вработувања.

Ако е навистина така, чудно е, навистина е чудно како еден Никола Тодоров од обичен службеник во катастар успеа да стане министер за образование. Сега е министер за здравство, зошто очигледно е дека како дипломиран правник неговата експертиза е најмногу барана во медицината... Од друга страна, чудно е, ако навистина не постои непотизам, како сестрата на жената на Мијалков од обичен прекршочен судија стана врховен, кога тој процес е стопати подолг и покомплициран за обичните смртници. Исто така чудно е како секој дембел што виси пред штаб успева да се протне некаде, без разлика колку е неспособен.

Ги набројав овие два примера зошто кога зборувам за свои лични искуства со овој проблем обично налетувам на опонирања од типот на абе ти измислуваш, не е точно, тоа се само пар изолирани случаи бла бла... Од ова нема бегање, партиските вработувања се реалност, а ако почнам да бладам за секој случај на непотизам и партиско вработување тогаш, не нова тема, нов подфорум отворете. :ROFLMAO:

Поентата е, вие што серете сте или неписмени тинејџери кои сеуште не излегле во вистинскиот свет или партиски војничиња кои си ги стокмиле газовите. Вака ве етикетирав зошто навистина ми е тешко да поверувам дека денес со повеќе од 30% невработеност и огромна сиромаштија, постои некој лудак кој не припаѓа во ниедна група а застанал на страна на државата и лажниот партиотизам.

Предавник е релативна работа. За мене, вие сте предавниците. Го продадовте гзот и сега служите како пиони за некој политичар а за возврат се протнувате на работни места и добивате бенефиции кои најчесто не ги заслужувате! Но, како што викаат Србите, снаџи се па живи! Сте се снашле колку-толку, ама затоа немате право да им попувате на тие кои се снаоѓаат со Бугарски пасоши.

Него, што да правиме ние што не сме ниту партиски војници ниту поседуваме Бугарски пасоши... Ние сме го јаделе.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Во право си за бројката, плус студентите кои добиваат само лична карта бугарска, без пасош.
Секој кој има Бугарска лична карта е во ист кош со тие кои имаат пасош. И за едното и за другото треба да добиеш происход, кој ако не лажам се добива во Бугарската агенција за Бугари в Чужбина...:)

За да добиеш происход, треба да напишеш дека се чуствуваш како Бугарин, и дека некој од твоите родители има Бугарско потекло....

ихааааааааа

http://www.youtube.com/watch?v=zQxHX7Oh0cg

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.778
Поддржувам бегање од држава каде е многу потешко да се вработиш без партиска книшка или врски. Смешно е, трагично е, што уште постојат дебили кои тврдат дека во Македонија не владеат непотизмот и партиските вработувања.

Ако е навистина така, чудно е, навистина е чудно како еден Никола Тодоров од обичен службеник во катастар успеа да стане министер за образование. Сега е министер за здравство, зошто очигледно е дека како дипломиран правник неговата експертиза е најмногу барана во медицината... Од друга страна, чудно е, ако навистина не постои непотизам, како сестрата на жената на Мијалков од обичен прекршочен судија стана врховен, кога тој процес е стопати подолг и покомплициран за обичните смртници. Исто така чудно е како секој дембел што виси пред штаб успева да се протне некаде, без разлика колку е неспособен.

Ги набројав овие два примера зошто кога зборувам за свои лични искуства со овој проблем обично налетувам на опонирања од типот на абе ти измислуваш, не е точно, тоа се само пар изолирани случаи бла бла... Од ова нема бегање, партиските вработувања се реалност, а ако почнам да бладам за секој случај на непотизам и партиско вработување тогаш, не нова тема, нов подфорум отворете. :ROFLMAO:

Поентата е, вие што серете сте или неписмени тинејџери кои сеуште не излегле во вистинскиот свет или партиски војничиња кои си ги стокмиле газовите. Вака ве етикетирав зошто навистина ми е тешко да поверувам дека денес со повеќе од 30% невработеност и огромна сиромаштија, постои некој лудак кој не припаѓа во вашата група а застанал на страна на државата и лажниот партиотизам.

Предавник е релативна работа. За мене, вие сте предавниците. Го продадовте гзот и сега служите како пиони за некој политичар а за возврат се протнувате на работни места и добивате бенефиции кои најчесто не ги заслужувате! Но, како што викаат Србите, снаџи се па живи! Сте се снашле колку-толку, ама затоа немате право да им попувате на тие кои се снаоѓаат со Бугарски пасоши.

Него, што да правиме ние што не сме ниту партиски војници ниту поседуваме Бугарски пасоши... Ние сме го јаделе.
Јас за себе не би рекла дека сум партиски војник. Не правам ништо за партијата, освен што гласам. А партијата не верувам дека знае дека постојам. Одам во штаб само и само кога морам, а морам заради обврски кои не ги правам за пари, кои ги правам бесплатно.
Има партиски вработувања од 1991 до ден денешен. Не е нешто ново тоа, и не знам кој се прави лудак дека не е така.
Само не знам зошто помалку ги боли бг пасош, а повеќе членска книшка?

Мене партијава не ми е поважна од патриотизмот или нашата историја. Во оној момент кога јас лично ќе мислам дека работат против нашиот идентитет, членската ќе ја пратам на долг пат во канализација.
Татко ми го има истото работно место од време на Југославија, а од тогаш се менуваа двете партии, па не го избркаа од работа. Никогаш немал членска никаде.
Мајка ми работи во приватен сектор, па таму баш и нема замарање партии и бутур. Барем не кај неа во фирма.

Значи, заклучувам дека партијата ништо не прави за мене, а немам ни бг пасош.
До сега наоѓав работа без ниту едно од овие две.
Ќе продолжам на ист начин да барам и понатаму.
--- надополнето: Oct 6, 2011 5:57 PM ---
Секој кој има Бугарска лична карта е во ист кош со тие кои имаат пасош. И за едното и за другото треба да добиеш происход, кој ако не лажам се добива во Бугарската агенција за Бугари в Чужбина...:)

За да добиеш происход, треба да напишеш дека се чуствуваш како Бугарин, и дека некој од твоите родители има Бугарско потекло....

ихааааааааа

http://www.youtube.com/watch?v=zQxHX7Oh0cg
Точно.
Но за да студираш во Бугарија, баш е сеедно од каде си.
Мораш да се изјасниш како Булгарин :)

Член од
6 декември 2010
Мислења
238
Поени од реакции
158
Ај ќе се самоцитирам пошто толку си прочитал/а

--- надополнето: Oct 6, 2011 5:45 PM ---
никој не вади БГ пасош од желба онака, сите вадат по потреба...
ИЧ не ме навреди, ама ич. Може зошто не ти се пронаоѓам у цитатот, у патриотчињата, нит ме занимаат тие што глумат де ка се. Што би направила јас ОДМА, ама ОДМА, ти можеш само да нагаѓаш, но ја нигде не викам дека некој треба да живее со 200 евра плата месечно, ама ако толку ти сече па единствен начин за се снајдеш е да се плукнеш самиот, ја не сум ти крива. Овде не се работи за некаков патриотизам кон државата, се работи за вас лично, да се пазариш со тоа кој си и што си, пострашно и од тоа да си го продаваш телото за пари.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
За мене секој кој има пасош издаден од земја која ја негира Република Македонија, не го признава нејзиниот народ и нејзиниот јазик е предавник. Секој оној, што има пасош од земја која ја признава Република Македонија, нејзиниот народ и нејзиниот јазик, не е предавник. Следствено на тоа, секој кој има бугарски и грчки пасош за мене е предавник.
Поимите предавник и патриот се многу ратсегливи.
Јас познавам луѓе што меѓу првите извадија бугарски а пасоши,едниот од нив и се декларира како македонски бугарин а 2001 се пријавија доброволци,додека многу од оние кои немаат друго државјанство освен македонското и на кои највисок дострел на патриотизмот им е плукањето по бугари,срби,грци,бугарофили,србофили и.т.н бегаа во грчка и се криеја под кревет кога ќе им стасаше повик за мобилизација.
И ? Кој е тука патриот а кој предавник ?
Србите викаат - "На муци се познају јунаци",и во право се.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не, не е тоа најчесто причина. Најзагрозените луѓе не земаат пасоши кукаа на а1, фала богу сега кукаат во социјално, каде што и треба да го прават тоа.
Бугарски пасоши зимаат најчесто оние кои имаат пари да си го приуштат тоа и кои сакаат да заработат повеќе, а да трошат тука.
Како што веќе се изјаснив, и не знам што не ти е јасно тебе, јас немам проблем некој да земе Австриски, Германски, Словенечки пасош. Нека земе и нека оди.
Ама не бугарски. Значи се потенцира бугарски и грчки.
Зошто само бугарите нас ни даваат пасоши? Оти многу не сакаат или зошто сакаат да исчезнеме? Што не ни штанцаат така Австријците?

Ајде, што не земат други.... циганска работа е тоа со бугарскиот.
Мојот личен морал тоа не може да ми го дозволи. Можеби ќе имам австријски Македонец за партнер, па ќе имам австријски пасош.
Бугарски.... како ли ќе живеам сама со себе - не знам.
--- надополнето: Oct 6, 2011 5:48 PM ---

Јас познавам МНОГУ од желба за шеткање повеќе од 90 дена што извадија.
Иако не оспорувам дека има и такви од потреба што извадиле.
Јас познавам луѓе, кои живеат секаде низ светов, со Македонски пасош отидено, од тука најдено работа (ако ги бива за работа, нормално) и си имаат трајни визи 15 години додека не стекнат право на државјанство.
БГ пасош не е неопходен за да живееш и работиш во странство.
Животен стандард не имплицира автоматски умирање од глад, има луѓе кои биолошкиот опстанок не им е единствена норма по која се раководат, можеби за тебе е доволно тоа, но за некого не е.
Уффф...треба од нула да се почне, објаснување на основни поими...:icon_lol:

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.225
Поени од реакции
14.561
ИЧ не ме навреди, ама ич. Може зошто не ти се пронаоѓам у цитатот, у патриотчињата, нит ме занимаат тие што глумат де ка се. Што би направила јас ОДМА, ама ОДМА, ти можеш само да нагаѓаш, но ја нигде не викам дека некој треба да живее со 200 евра плата месечно, ама ако толку ти сече па единствен начин за се снајдеш е да се плукнеш самиот, ја не сум ти крива. Овде не се работи за некаков патриотизам кон државата, се работи за вас лично, да се пазариш со тоа кој си и што си, пострашно и од тоа да си го продаваш телото за пари.
Девојко јас заработувам многу повеќе од просечната плата тука и мене ми е доволно за да си дозволам на мои години што сакам, така да не се работи ова за мене.

Ама што праиме што просечната плата е 200 евра? Зарем на сите не им сече и неможат да се снајдат? Знаеш колку луѓе познавам што завршиле факултети а работат како келнери/ки и продавачи по бутици?
Не е се така розево како што сакате да го претставите и никако во никој случај неможам да му замерам на некој што гледа во бугарскиот пасош како начин како да отиде да заработи повеќе за своето семејство...

Член од
31 март 2008
Мислења
2.572
Поени од реакции
1.864
Јас за себе не би рекла дека сум партиски војник. Не правам ништо за партијата, освен што гласам. А партијата не верувам дека знае дека постојам. Одам во штаб само и само кога морам, а морам заради обврски кои не ги правам за пари, кои ги правам бесплатно.
Има партиски вработувања од 1991 до ден денешен. Не е нешто ново тоа, и не знам кој се прави лудак дека не е така.
Само не знам зошто помалку ги боли бг пасош, а повеќе членска книшка?

Мене партијава не ми е поважна од патриотизмот или нашата историја. Во оној момент кога јас лично ќе мислам дека работат против нашиот идентитет, членската ќе ја пратам на долг пат во канализација.
Татко ми го има истото работно место од време на Југославија, а од тогаш се менуваа двете партии, па не го избркаа од работа. Никогаш немал членска никаде.
Мајка ми работи во приватен сектор, па таму баш и нема замарање партии и бутур. Барем не кај неа во фирма.

Значи, заклучувам дека партијата ништо не прави за мене, а немам ни бг пасош.
До сега наоѓав работа без ниту едно од овие две.
Ќе продолжам на ист начин да барам и понатаму.
--- надополнето: Oct 6, 2011 5:57 PM ---

Точно.
Но за да студираш во Бугарија, баш е сеедно од каде си.
Мораш да се изјасниш како Булгарин :)
со партиска книшка оди и партиско бацување газови и лепење плакати и величење на постапките на партијата и лидерот иако човек е и сам свесен дека нивните постапки/идеи/срања се погрешни.

порадо би земал бг пасош и би чистел вециња на запад, одколку да го правам тоа наброеното погоре

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.778
Животен стандард не имплицира автоматски умирање од глад, има луѓе кои биолошкиот опстанок не им е единствена норма по која се раководат, можеби за тебе е доволно тоа, но за некого не е.
Што им недостига?
Море? Бутици? Базени, игралишта.....
Ало луѓе. Тргнуваме. На кој не му се чека, нека оди.
Јас имам големи потреби, и guess what, не ми треба нечиј пасош да си ги остварам.

B

Black Guard

Гостин
ПА ОБЈАСНИ!!!!

Објасни дека животен стандард се мери преку БДП/капита објасни дека ЦИГАРИТЕ не се мерило за стандард исто и алкохолот и сите луксузни добра(тие не влеваат и во пресметката за инфлација) е сега во Македонија со 250 евра неоспорен ФАКТ е дека можеш да ги задоволиш биолошките потреби но духовните Никако-факт е дека не можеш да основаш семејство и да просперираш а за патриотизмот Титаник убаво објасни.

Јас пак сега се мислам(не дали да вадам БГ пасош) туку дали да и служам на бугарската држава т.е во Бугарската Армија.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom